Grote kans op onweersbuien zuiden, en mogelijk ook midden van NL.

Bericht van: Michel (Oldenzaal, OV) , 27-05-2018 05:30 

Goede morgen weerwoorders,

In de weersverwachtingen zijn grote verschillen waar precies onweersbuien gaan onstaan en vallen natuurlijk. Sommige kaarten zeggen alleen zuid Nederland en vooral midden en oost België krijgen forse onweersbuien te verwerken. Maar midden Nederland zou ook zowaar onweersbuien tot ontwikkeling kunnen komen halverwege de middag en de avond en mogelijk een deel van de nacht.

Noorden van Nederland zou misschien helemaal droog moeten blijven, maar ook daar is nog een grote vraag tekens of daar toch nog misschien een lokale bui tot ontwikkeling kan komen. Ik ga vanuit van niet. Er komen nog genoeg dagen, dat het wel gaat onweren in het hoge noorden.

Zuid Nederland en België grootse kans op onweersbuien, met hagel tussen 2 aan 4cm doorsnee is niet helemaal uitgesloten. kans op wateroverlast is wel groot 20 tot 40mm, vooral in gebieden waar al veel neerslag is gevallen afgelopen dagen. Kans op zware windstoten is altijd wel aanwezig tijdens onweersbuien. Midden Nederland 10 tot 25mm met mogelijk uitschieters. 

Dinsdag en woensdag is zeker mooie dagen voor zwaar onweersbuien.

Ik wens iedereen een zenuwslopende dag.

Gr. Michel.

Modelbeoordeling:

Convectieve neerslag blijft gedurende de hele periode een punt van onzekerheid. In de vroege ochtend toont Hirlam, samen met Harmonie36. wat neerslag, veroorzaakt door middelbare onstabiliteit, boven het zuiden van het land. In de middag zien we in alle modellen een duidelijk signaal voor convectie in het (uiterste) zuiden en zuidoosten van het land, in ieder geval deels vanaf de grond. Dit lijkt gebonden te zijn aan de vore in het langzaam noordwaarts trekkende thermische laag, die waarschijnlijk ergens boven het (uiterste) zuiden zal komen te liggen morgenmiddag. Wel verschillen in timing, plaats en de mate waarin de convectie vanaf de grond weet los te komen. HIR en EC tonen ook wat convectie vanaf middelbaar niveau boven het midden van het land. In de nacht naar maandag een zwakke indicatie voor buienrestanten die vanuit België/Frankrijk binnenlopen in het zuidwesten en zuiden van het land. Maandagmiddag toont met name Hirlam opnieuw convectie, de andere modellen zijn veel rustiger, convectie lijkt niet los te komen, dankzij een zwakke inversie. Dit ondanks hoge CAPE-waarden.

Aandachtspunten

 

Temperatuur:

Morgen Tx vergelijkbaar met vandaag; van ruim 20°C in het noordelijk kustgebied tot 28°C, lokaal 29°C verder landinwaarts. Maandag opnieuw vergelijkbaar. In de nachten 14-18°C, het koelst in het noordoosten.

Wind:

Geen seinen. Aandachtspunt zijn eventuele windstoten bij de buien van zondag. Water loading maar ook verdampingsafkoeling speelt een rol, neerwaarts impulstransport nauwelijks met maximaal 10-15 kt in de onderste 3 km. H36 komt met windstoten tot 35 kn (maar heeft veel minder buien), H40 toont 41+ kn, maar is vaak ook wat fors. We gaan vooralsnog uit van windstoten bij buien rond 35 kt.

Bewolking:

Bij de thetaw-band en vanaf morgenmiddag gedurende de hele periode boven het zuiden en midden velden middelbare bewolking met daarbij kans op ingebedde CB's met toppen tot maximaal FL330. Bij buien morgenmiddag/avond vanaf de grond CB's met toppen tot FL370, mogelijk doorschietend tot FL400, maandag vergelijkbaar..

Neerslag:

Zie ook de modelbeoordeling; later vannacht en in de ochtend vroeg kans op een bui of wat buiige regen in het zuidwesten van de FIR. De kans op onweer daarbij lijkt klein. In de middag (onweers)buien in het zuiden en zuidoosten, met name bij de vore boven het uiterste zuid(oost)en worden verwacht. MU-CAPE-waarden daarbij rond de 1500-2000 J/kg, in het uiterste zuiden 2000-2500 J/kg, boven Belgie zelfs hoger. De schering is echter beperkt met 10-15 kn dus het zal voornamelijk om pulse-buien gaan die mogelijk geleidelijk iets meer gaan clusteren (door het creëren van eigen dynamiek). De Harmonies tonen ook buien, die snel ontstaan en snel instorten. De CAPE*Shear bereikt waarden van rond de 50, voornamelijk door de hoge CAPE. PW in deze luchtsoort kan oplopen tot rond 35 mm. De treksnelheid is relatief laag, maar de levensduur is ook beperkt. Dit lijkt lokale accumulaties van 30-40 mm/h op te leveren. Ook hagel is waarschijnlijk, de kans op echt grote hagel lijkt klein dankzij de beperkte organisatie. Verder ook veel onweer. Maandag overdag is de beschikbare CAPE nog wat hoger (2500 J/kg in een groot deel van het land), ook dan een beperkte schering (10-15 kt), Opnieuw pulse-buien, indien de convectie los weet te komen.

Zicht:

Goed. In buien matig, lokaal slecht. Daar waar buien vallen, mogelijk nevel/mistbanken in de nacht naar maandag. H36 komt in de nacht naar maandag met een mistveld boven de Noordzee, dit nemen we even voor kennisgeving aan.

Paraaf meteoroloog: berge

Uitgifte: 27/05/2018 00.15 uur LT.













Bericht laatst bijgewerkt: 27-05-2018 05:33

Grote kans op onweersbuien zuiden, en mogelijk ook midden van NL.   ( 1042)
Michel (Oldenzaal, OV) ( 24m) -- 27-05-2018 05:30
Mooi samengevat weer   ( 207)
Marcel (Groningen) -- 27-05-2018 07:50