Zomer blijft in hoge versnelling - lange termijn nog warmer?

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 16-07-2018 12:02 

Vandaag is er veel zon al trekken er vanmiddag een paar sluierwolken in het midden en zuiden van het land over. Deze horen bij een zwakke storing boven het Kanaal. Actieve storingen worden al lange tijd de pas afgesneden door de indrukwekkende machtsgreep van hogedrukgebieden. Dat zal ook de komende week niet veranderen. Vanmiddag wordt het 25 graden langs de Wadden rond 28 in het noorden en bij zee. Langs het strand volgt wel enige verkoeling door zeewind in de loop van de middag. In de zuidelijke helft van het land wordt het tropisch met 30 tot 32 graden. Komende nacht van noordoost naar zuidwest 14 tot 18 graden.

Morgenochtend trekt een zwak koufront van west naar oost over het land. Naast zon komen ook een paar wolkenvelden voor. In de middag zijn er flinke perioden met zon maar ontstaan ook enkele stapelwolken die lokaal kunnen uitgroeiend tot een onweersbui. Het wordt 26 graden in het westen, 27 in het noorden en 29 in het oosten en zuidoosten. Er waait een zwakke tot matige wind uit het westen tot zuidwesten, kracht 2 tot 3. Langs de westkust toenemend naar 4/5 Bft. Langs de kust 23 graden en flink wat zon.In de nacht 12 tot 14 graden.

Woensdag zorgt een uitloper van het schier onverslaanbare azorenhoog voor een rustige dag. Er is flink wat zon en er ontstaan enkele stapelwolken die vooral de lucht in het westen dicht kunnen smeren. Daar zou zelfs een bui of buitje kunnen voorkomen. Het wordt 24 graden in het westen en noorden tot 27/28 in het zuidoosten bij een zwakke wind uit het westen tot noordwesten, kracht 2. In de nacht 12/16 graden met de beste slaapcondities in Groningen.

Donderdag wordt het weer warmer. In het noorden rond 25, in het westen 26, midden 27 en in het zuidoosten 28 tot 30 graden. Er is flink wat zon maar er ontstaan ook een paar stapelwolken en er trekken een aantal sluierwolken over. In het zuidoosten is de meeste zon. De wind komt uit het noordoosten en is zwak of matig, kracht 2 tot 3. In de nacht 13/17 graden. Met deze zomer 'uit het noorden' blijven er steeds behoorlijke verschillen tussen noord en zuid. Zowel overdag als in de nacht. Het is enigszins subjectief, maar je zou kunnen stellen dat het in het noorden allemaal wat vriendelijker is doordat de temperaturen er minder hoog zijn.

Vrijdag probeert een onweersstoring vanuit Frankrijk dichterbij te komen, maar de missie is kansloos. Regen- en onweersbuien blijven liggen boven noordoost Frankrijk en een enkel exemplaar kan België bereiken. Het is dan ook vrij zonnig en er passeren een aantal wolkenvelden. Met 25 tot 30 graden is het weer (zeer) warm maar dat begint al bijna de norm te worden, deze zomer, zo lijkt. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind, rond kracht 2 of 3.          

Zaterdag is de stroming noordwest, nog altijd onder invloed van het azorenhoog. Er druppelt enige bewolking vanaf zee binnen, waar vooral het noordwesten gevoelig voor is. Verder zijn er zonnige perioden en is het weer (zeer) warm met 24 graden in het noordwesten tot 30 in Limburg. De buien die eerder nog een kansje leken te maken, zijn nu vrijwel kansloos geworden door het zoveelste nieuwe leven van het azorenhoog.

Zondag is het iets minder warm. In het noorden en westen is aanvankelijk kans op laaghangende wolken. Verder zijn er wederom flinke perioden met zon en wordt het 24 tot 27 graden bij een zwakke of matige wind uit het westen tot noordwesten.

En hoe verder? Wanneer gaat het weer eens regenen of wordt het nog heter? Het ECMWF en GFS, twee toonaangevende modellen zien een uitloper van hogedruk het vast land op trekken, mogelijk richting Scandinavië. In dat geval zou het kwik verder omhoog gaan omdat de zee minder invloed krijgt en tropische lucht kan oprukken. Of deze ontwikkeling werkelijkheid wordt, zal de komende dagen gaan blijken. Dat is iig nog geen gelopen koers. Een aanhoudende noordelijke stroming behoort ook zeker tot de mogelijkheden, maar op neerslag zullen we nog een poos(je) moeten wachten waarschijnlijk. Deze lange droge periode kan hopelijk bijdragen aan bewustzijn hoe afhankelijk we zijn van het weer. En wat voor kostbaar goedje hemelwater wel niet is.   

 

 

weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

di

(zeer) warm en lokale bui

w-zw

2-3

 16

28

60

30

wo

Rustig en warm zomerweer

w-nw

1-3

 13

26

60

20

do

(zeer) warm en vrij zonnig zomerweer

no

2-3

 14

27

70

10

vr

(zeer) warm en vrij zonnig zomerweer

n

2-3

 15

27

70

20

za

(zeer) warm en vrij zonnig zomerweer

w-nw

2-3

 15

25

70

10


Zomer blijft in hoge versnelling - lange termijn nog warmer?   ( 1469)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 16-07-2018 12:02
Mooi geschreven Johan! 😉   ( 510)
Frank (Doetinchem) ( 14m) -- 16-07-2018 12:10
Re: De Tx vandaag tot 12u, net niet tropisch in de ochtend   ( 638)
Justin (Ede) ( 28m) -- 16-07-2018 12:29
Re: HvH het eerste KNMI station dat tropisch is vandaag   ( 612)
Justin (Ede) ( 28m) -- 16-07-2018 12:40