Zeer lokaal Onweersbui voor oosten van de Nederlandse land grens.

Bericht van: Michel (Oldenzaal, OV) , 17-07-2018 01:23 

Goede, Nacht alle weerwoorders,

Morgen kunnen (zeer) lokaal onweersbuien tot ontwikkeling komen voor al in het Oosten en Noord oosten van Nederland. Als er onweersbuien kunnen gaan onstaan lijk mij het meest waarscheidelijk waar afgelopen tijd een beetje heeft geregend, vooral in West Duitsland.

Als het vandaag wel zou lukken, waarom morgen niet.

Als er toch een onweersbui tot ontwikkelt komt valt er tussen de 10 en 30mm in korte tijd, meeste regen zal de putten in stromen, vanwege de zand gronden te droog zijn om alle regenwater op te nemen.

Hagel kansen zijn klein (-1cm).

Aankomende nacht midden en zuiden van het land regen wat langzaam richting het oosten gaat trekken en snel zal op lossen.

Gr, Michel.

 

 

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de convectieve neerslag vanmiddag. Alle modellen geven een signaal net voor het koufront. Forcering moet vooral van de dagelijkse gang komen. Enige voorzichtigheid is geboden bij de regionalisering van eventuele buien, maar het oosten en noordoosten maken gezien de hoogste temperaturen de grootste kans. In de nieuwste runs zijn de neerslagkansen overigens afgebouwd. Harmonie 36 en 40 berekenen nauwelijks nog buien binnen de landsgrenzen en het signaal van Hirlam en EC stelt weinig voor.

Aandachtspunten

 

Temperatuur:

Iets grotere dagelijkse gang dan in de modellen, dat geldt vooral voor Hirlam en EC.

Wind:

Vanwege de droge lucht onder de eventuele buien van vanmiddag speelt de NAPE (neerwaartse versnelling van lucht die afkoelt door verdamping van de neerslag onder de bui) de belangrijkste rol bij het optreden van windstoten. Doordat de buien in Harmonie verder afgebouwd zijn zien we overigens nauwelijks nog windstoten van betekenis. Verder een vlagerige wind door een combinatie van instraling en kouadvectie en zwakke drukstijgingen (vlaagfactor lokaal meer dan 2).

Bewolking:

Boven het noordelijk deel van de Noordzee bij het koufront St, lokaal <500 vt. Vanmiddag zien we met name in het noordoosten en oosten voor het koufront uit mogelijk convectie vanaf de grond, de convectietemperatuur bedraagt ca. 28°C. Afgaande op de progtemps kunnen de CB's lokaal doorgroeien tot ca. FL250-300, mogelijk nog wat hoger. Woensdag alleen nog Cu.

Neerslag:

Vanmiddag in het noordoosten en oosten van het land voor het koufront uit een kleine kans op enkele buien. De MUCAPE bedraagt in het (noord)oosten 700-1000 J/kg (aanzienlijk minder dan in de vorige run), gezien de droge lucht zal de entrainment deze waarde wat omlaag brengen. Schering is gering. De kans op onweer is eveneens afgenomen. Harmonie heeft uiteraard nauwelijks nog wat bij gebrek aan buien, maar ook KOUW komt niet verder dan 15%.

Zicht:

In een matige bui teruglopend zicht. In de nacht naar woensdag mogelijk grondmist of een enkele mistbank als de wind wegvalt.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 17/07/2018 11.46 uur LT.
 
















Bericht laatst bijgewerkt: 17-07-2018 13:23

Zeer lokaal Onweersbui voor oosten van de Nederlandse land grens.   ( 971)
Michel (Oldenzaal, OV) ( 24m) -- 17-07-2018 01:23
Momenteel flinke bui hier!   ( 364)
Stanley (Den Haag) -- 17-07-2018 01:36
Kan ook een groot voordeel zijn voor meer voeding,   ( 315)
Michel (Oldenzaal, OV) ( 24m) -- 17-07-2018 01:49