Depressies machteloos - zomer bouwt door

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 17-07-2018 11:33 

Een zwak koufront passeerde vanochtend met een beetje bewolking maar veel stelde het alleen maar niet voor. Vanmiddag is het vooral de zon die een hoofdrol speelt al zullen er een paar kleine stapelwolken ontstaan. Heel lokaal zouden deze landinwaarts kunnen uitgroeien tot een bui. Het is warm en landinwaarts zeer warm met temperaturen tussen 23/24 graden in het westen en op de Wadden tot 27 of 28 graden landinwaarts. In het zuidoosten tegen de Duitse grens aan kan het lokaal tropisch worden met 30 graden. Er waait een overwegend matige wind uit het westen tot zuidwesten, rond kracht 3. Boven het Waddengebied 4/5 Bft. Komende nacht helder bij 13 graden.

Morgen trekt een volgende rug vanaf de Azoren richting ons land. Aan de voorzijde stroomt wat vochtigere lucht ons land binnen. De dag begint landinwaarts met veel zon. Langs de kust komt dan al enige bewolking voor en boven land zullen stapelwolken ontstaan. Zeer lokaal kan een enkeling het buienstadium bereiken. Het wordt 24 graden in het noorden tot 28 in Limburg bij een zwakke of hooguit matige wind die draait van het westen naar het noorden tot noordwesten, kracht 2 tot 3. In de namiddag en avond lossen de meeste wolken op. Minima in de nacht tussen 12 en 16 graden.

Donderdag ligt de uitloper op de Noordzee. Met een zwakke noordwestelijke wind wordt warme lucht aangevoerd. Het wordt 25/26 graden, in het zuidoosten 28 of 29. Verder zijn er flinke zonnige perioden en ontstaan landinwaarts een paar stapelwolken die later op de dag weer inzakken. In de nacht 11 tot 16 graden met de laagste temperaturen in Groningen.

Vrijdag draait de wind naar richtingen tussen noord en oost. Er wordt nog wat warmere lucht aangevoerd en de temperatuur loopt op naar 25 graden in het noorden tot 30 lokaal in Limburg. Het is heel rustig weer en de zon schijnt uitbundig. In de nacht weer 10 tot 16 graden.

De zomer blijft op volle toeren draaien. Al kijkend naar de weerkaarten zijn er weinig aanwijzingen dat daar verandering in komt. Zelfs kleine bedreigingen voor de heersende hogedrukgebieden zijn eigenlijk nauwelijks te vinden. Opvallend is het gemak waarmee steeds weer nieuwe ruggetjes van hogedruk op de oceaan worden uitgerold. Depressies die soms eens voorzichtig vanaf IJsland komen afzakken lijken wel te schrikken van de indrukwekkende aan aanhoudende machtsgreep van hogedruk op de centrale oceaan en zien af van aanvalsplannen. Het weekend staat dan ook in het teken van hoogzomers weer.

Zaterdag is het rustig en vrij zonnig maar bovenal warm tot zeer warm zomerweer. Het wordt 23/25 graden in het noorden tot 28 á 30 in het zuidoosten bij een zwak noordelijk of noordwestelijk windje.

Na weekend op meer plaatsen tropisch

Zondag is er - vooral in het noorden en westen - wat meer bewolking en de temperatuur doet een klein stapje terug. Het blijft droog en de temperatuur loopt op naar 23 graden in het noorden tot 25/26 graden in het zuiden. Er waait een zwakke tot matige noordwestelijke wind, rond kracht 2 of 3. Na het weekend lijkt er een kleine kern van hogedruk boven ons land te komen. Met veel zon lopen de temperaturen dan weer op en kan het maandag/dinsdag landinwaarts plaatselijk tropisch warm worden met maxima rond 30 graden. De kans op een bui neemt iets toe, maar dat is het dan ook. Depressies gedragen zich voorlopig passief en zijn kansloos iets te betekenen voor de droogte in ons land en ondertussen bouwt de zomer door aan een memorabele periode waar maar geen einde aan lijkt te komen.

     

 

weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

wo

Rustig, (zeer)warm met zon en bewolking

w-nw

2-3

 13

25

50

20

do

(zeer) warm en flink wat zon

nw

1-3

 13

26

70

10

vr

Zonnig en (zeer) warm

no

1-3

 13

27

80

10

za

Zonnig en (zeer) warm

n-nw

1-3

 13

27

70

10

zo

Zon/bewolking en rustig zomerweer

nw

2-3

 13

25

60

10


Depressies machteloos - zomer bouwt door   ( 1085)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 17-07-2018 11:33