Flashback: 20 augustus 2004 - 2017

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 20-08-2018 12:41 

Afbeeldingen:

20-08-2012: Buien op afstand in noordelijke richting

 

Vrijdag, 20 augustus 2004

Bij aanvang van de daglichtperiode zag het er erg somber uit met aanhoudende regen en dikke wolkenmassa's. In de loop van de voormiddag werd echter duidelijk dat het om buien ging, waartussen ook opklaringen zaten. Zo kregen we dan een wisselend bewolkte dag met regelmatig zonnige perioden gepresenteerd, doch in de namiddag kwamen de buien alweer opzetten wat met momenten toch wel indrukwekkende wolkenlandschappen opleverde. Te Malderen stelde het allemaal niet veel voor en viel de meeste neerslag in de voormiddag met een dagtotaal van 8,0 mm als gevolg. Naar de avond toe zijn de opklaringen almaar breder geworden. Bij dit alles is de temperatuur kunnen oplopen van 14,3°C naar 22,3°C terwijl de wind nog 40,3 km/h haalde, voornamelijk uit zuidwestelijke richtigen.

 

Zaterdag, 20 augustus 2005

Het was afgelopen nacht letterlijk alle hens aan dek toen een aktieve regenzone maarliefst 15,4 mm neerslag boven het Malderse deponeerde. Samen met de neerslag van gisteren was dit goed voor een etmaalsom van 26,8 mm, oftewel bijna een half maandtotaal. Tegen de ochtend was de regenzone echter al lang weggetrokken langs het oosten en kwam de "hinder" vooral uit een somber grijs wolkendek dat gedurende de ganse voormiddag de Malderse hemel bedekte. Het hoogtepunt vond rond 2H 's morgens plaats toen een reeks buien, verbonden aan een koudeput de intensiteit deden oplopen naar ruim 85 mm/h, ten zuiden van Brussel gaven deze zelfs onweer al bleef het te malderen bij gewone regen. Geleidelijk kwamen er rond en na de middag opklaringen binnendrijven waardoor het weersbeeld er vriendelijker begon uit te zien en de temperaturen liepen hierbij op van 14,7 tot 21,2 graden. Er stond wel betrekkelijk veel wind uit het gure west - noord westen. De snelheden liepen hierbij op tot 26 km/h. De opklaringen waren echter niet blijvend want in de loop van de avond kwam uit die hoeg opnieuw laaghangende Stratusbewolking binnendrijven waardoor we deze dag weer erg somber en herfstachtig moesten afsluiten.

 

Zondag, 20 augustus 2006

De zomerse atmosfeer waarin we gisteren heel wat onweer mochten ontvangen, had vandaag plaats gemaakt voor een meer gematigde variant waarbij de wind verder doorruimde naar het zuidwesten, aanwakkerde tot niet minder dan 40,2 km/h en vooral veel bewolking het land overspoelde. Hier zaten ook een aantal buien in verscholen, maar de afdeling 'onweer en spektakel' werd nu verhuisd naar het midden van Nederland waar ze vandaag weer flinke elektriciteitsrekeningen kregen voorgeschoteld. Te Malderen trokkende meeste buien voorlangs maar een enkele uitloper ervan wist toch nog het neerslagtotaal op te krikken naar een net meetbare 0,2 mm. Later in de namiddag werden de opklaringen breder maar het bleef wel gevoelig frisser dan gisteren en het kwik kon dan ook niet hoger dan 14,9 tot 21,1 graden te krabbelen. Tijdens de avonduurtjes ging de resterende bewolking geleidelijk over in Stratocumulusvelden die er overigens nog een mooi plaatje wisten van te maken in het zachte licht van de ondergaande zon.

 

Maandag, 20 augustus 2007

Wie moeite deed om extra vroeg op te staan, mocht als beloning nog wat leuke opklaringen meepikken die zich rond zonsopgang voordeden. De bewolking sloot zich daarna als een graf boven onze hoofden terwijl er vanuit Franrijk een buiengebied kwam binnengedenderd. De buien waren echter zwaar geclusterd waardoor het geheel tot een regenzone was verworden en we af te rekenen kregen met somber herfstweer van het zuiverste soort. Het bleef tot een heel eind in de namiddag betrokken al leek de meeste regen reeds voor de middag achter de rug te zijn. Maar ook na de middag viel er nog regelmatig motregen die bij een naar noordwest geruimde wind (26 km/h) al evenmin voor een hoogzomerse sfeer zorgde. We haalden geen twintig graden meer: na het bereiken van de zachte ochtendminima van 15,2 graden klauterde het kwik slechts met grote moeite naar boven om uiteindelijk op 19,2 graden te stranden. De late namiddag verliep gelukkig een stuk vriendelijker met nieuwe opklaringen, wat zon en terug fraaie stapelwolken die tussendoor nog wat buitjes voortbrachten, maar in Malderen niet veel meer toevoegden aan het neerslagtotaal dat uitkwam op 5,2 mm. Na zonsondergang keerde de rust definitief weer...voor vandaag toch.

 

Woensdag, 20 augustus 2008

Veel laaghangende bewolking die voornamelijk uit Stratocumulus en Stratus fractus bestond bij minima van 14,7 graden, was hetgene waarmee we het moesten doen om deze dag aan te vatten. Hier en daar was de laaghangende bewolking erg donker en dreigend, door de aanwezigheid van buienwolken erboven en erachter, maar er waren ook een aantal kleine opklaringen aanwezig. Hierlangs konden we terug bloedrode schemeringskleuren ontwaren, maar het was veel beperkter dan gisteren terwijl het vooral okergele kleurentinten waren die de schemeringskleuren bepaalden boven het sombere wolkendek. Op een kennismaking met de eerdergenoemde buienwolken hoefden we niet lang te wachten, want de atmosfeer werd er alleen maar onstabieler op naarmate de voormiddag verstreek. Zowel te Brussel als te Malderen kwam het water regelmatig met een flinke intensiteit naar beneden. Tussen de buien door was er nauwelijks ruimte voor opklaringen doordat alles netjes werd afgedekt met Stratus en Stratus fractusbewolking. Pas na de middag werd er overgeschakeld op de mooiweerswolkjes die een stuk minder hebberig met het luchtruim omsprongen dan hun voorgangers vanmorgen terwijl er ook wat Cirrus en Cirrostratusbewolking voorbijdreef. Sommige wolkjes groeiden wat verder uit en spreidden zich uit tot Stratocumulusveldjes, maar dit was steeds op beperkte schaal zodat de opklaringen er steeds breder op werden en we de zon vaker te zien kregen. Op deze manier konden we toch nog maxima van 21,6 graden halen terwijl de wind weer vrij krachtig was met snelheden tot 30,6 km/h uit het zuidwesten. Tegen de avond was het op de vederwolkjes na bijna helder maar in het zuidwesten kwamen kort voor zonsondergang plots nieuwe Stratocumulusvelden tevoorschijn die zich in een langgerekte band boven de horizon aandienden. Ze breidden zich snel uit maar gelukkig bestonden ze uit losse compartimentjes die zo ver uit elkaar zaten dat ze vergelijkbaar waren met mooiweerswolkjes qua bezetting van het luchtruim. Er was nog veel blauwe lucht tussen te zien, en ook later op de avond en nacht was dit het geval ondanks de aanvoer van steeds nieuwe Stratocumulusvelden. De buien die we voor en rond de middag over de vloer kregen, bleken uiteindelijk het volledige neerslagtotaal van deze dag (0,8 mm) te hebben geleverd.

 

Donderdag, 20 augustus 2009

Met temperaturen die vanochtend niet beneden de 21,9 graden uitkwamen, kon Malderen de vergelijking met een aantal landen op de evenaar prima doorstaan. Het voelde niet zacht aan maar ronduit warm, al was de lucht erg droog wat alles een (klein) beetje draaglijker maakte. Er was echter Stratocumulus castellanus en Cumulus congestus te zien, de eerste voorboden van het koufront dat ons vanavond 5000 kilometer naar het noorden zou teleporteren. Voor het zover was kon de zon echter meedogenloos toeslaan terwijl de bewolking weer afnam en plaats maakte voor Cirrostratus vanuit het westen. Hier en daar was nog wat Stratocumulus of Altocumulus castellanus te zien, welke zich vooral onder de Cirrostratusband leek te consentreren. Maar het kwik leek zich van dit alles weinig aan te trekken, en bleef vrolijk verder stijgen tot we halverwege de namiddag op een zinderende 34,5 graden uitkwamen. De koelte was daarentegen niet veraf, want de convergentielijn met de frisse zeelucht erachter had omstreeks 14H reeds de kust bereikt en begon vervolgens aan haar gestage opmars door België. Ze bevond zich om 16H05 pal tussen Brussel en Mechelen, waardoor de dagelijkse treinrit tussen deze steden een kennismaking met beide luchtsoorten opleverde. Het ging dus van drukkende hitte bij een met Stratus Fractus overtrekkende hemel te Brussel naar een heerlijk koele bries bij in Cumulus congestus overgaande bewolking te Mechelen. Opvallend was dat de lucht bij deze overgang een beetje melkachtig kleurde en het tijdelijk nevelig werd ondanks de plotseling tot 38,6 km/h aanwakkerende wind die van het zuiden naar het westen draaide. Een ander nogal bizar verschijnsel is dat het ongeveer een uurtje na het inzetten van de afkoeling pas begon te onweren, wat werd voorafgegaan door een afzonderlijk regenbuitje dat wat verdwaalde druppels opleverde die uit de lichtblauwe lucht leken te vallen. Het onweer ontstond in een mum van tijd uit het niets, en was een half uurtje voor het arriveren te Malderen niet meer dan een ordinaire regenbui. Niettemin kregen we in Malderen een indrukwekkende bliksemshow te zien waarbij sommige ontladingen vlakbij insloegen. Qua neerslag stelde het dan weer een stuk minder voor, want de actiefste kernen misten ons langs het zuidoosten. Helemaal op het einde van het onweer konden we met een aantal korte maar pittige buitjes nog 0,4 mm bij elkaar scharrelen. Wat tijdens de avond volgde waren nog een aantal indrukwekkende Altocumulus floccus en castellanus velden alvorens de bewolking overging in een meer egale Altostratuslaag. Deze hoefde echter niet saai te zijn want ze werd bij zonsondergang langs onder beschenen zodat er een knaloranje gloed ontstond die voor een surrealistisch uitzicht zorgde. Na zonsondergang koelde het verder af onder een wisselend bewolkte hemel, zodat we tegen middernacht pas de dagminima van 18,4 graden konden optekenen.

 

Vrijdag, 20 augustus 2010

Bij zonsopgang was er nauwelijks bewolking te zien op enkele kleine Stratocumulus lenticularis partijtjes na. De brede opklaringen werkten de nachtelijke afkoeling in de hand maar het subtropische luchttransport dat stilaan op gang komt, kon voldoende tegengas geven om lagere minima dan 14,7 graden te voorkomen. Het grootste deel van de voormiddag verliep in gelijkaardige omstandigheden, al leek er meer Stratocumulusbewolking te zijn in het westen. Op de satellietbeelden waren zelfs aaneengesloten wolkenvelden in die richting te zien en ook ten noorden van ons bevond zich kennelijk bewolking. Deze hoorde bij het warmtefront en zorgde vooral in Nederland voor een niet al te zomers weersbeeld. Toen het bijna middag was werden er ook Cumuluswolkjes aan het weersgebeuren toegevoegd, maar veel stelden die niet voor. De wat omvangrijker en talrijker geworden Stratocumulusveldjes en de tot 30,6 km/h aanwakkerende west- zuidwestenwind waren al evenmin een bedreiging voor het zomergevoel. Op het einde van de namiddag maakten de stapelwolkjes plaats voor wat sluierbewolking terwijl het kwik op een aangenaam zomerse 29,1 graden is uitgekomen. De sluierwolkjes zorgden voor een sfeervol oranje kleurenpalet later op de avond terwijl het erg zacht tot zwoel bleef. Met 0,0 mm als dagtotaal konden we weer een neerslagvrije dag bijschrijven.

 

Zaterdag, 20 augustus 2011

We kwamen geleidelijk opnieuw in tropische luchtmassa's terecht waardoor het zonnig en vooral na de middag erg warm werd. Voor het zover was moesten we wel nog een koele ochtend trotseren bij minima van 12,1 graden. Er werd op een paar kleine Cumulusjes na opvallend weinig lage bewolking gevormd wat op droge en stabiele lucht wees, en de zon kreeg dan ook extra kansen om het kwik op te stuwen naar 27,4 graden tijdens de namiddag. Er stak een droge west- zuidwestenwind op met snelheden tot 17,7 km/h terwijl er in het noorden tijdelijk aambeeldvormige wolkenstructuren te zien waren. Daarna verschenen er in het zuiden vezelachtige wolken die bij een warmtefront hoorden, al was de warme lucht duidelijk reeds bij ons gezien het zwoele karakter van de avond. Op het einde van de dag stond de pluviometer nog steeds op 0.

 

Maandag, 20 augustus 2012

Aan de achterzijde van een convergentielijn is er afgelopen nacht wat koelere lucht binnengestroomd, al was het nog steeds zwoel bij 18,4 graden. De aangevoerde lucht was onstabiel en uit de verspreide Stratocumulus castellanusvelden ontwikkelden zich in de loop van de voormiddag een aantal buien die de weg naar Malderen wisten te vinden. Deze buien waren kort maar hevig en voor zover bekend onweersvrij. Tussendoor scheen de zon en door het verdampende vocht voelde het broeierig aan ondanks de veel lagere maxima van 27,5 graden. De wind draaide naar het west- zuidwesten en haalde snelheden tot 16,1 km/h al waren er ook veel drukkende perioden van windstilte overdag. De laatste bui wist ons omstreeks 16H30 te bereiken waarna het droog bleef ondanks de dreigende wolkenmassa's tussendoor. Deze bestonden uit laaghangende Cumulus en Stratus fractus die in het tegenlicht een erg onheilspellend (heilspellend voor de planten) uitzicht hadden. De atmosfeer maakte ook een nevelige indruk met fletse kleuren. Tijdens de avond was de afkoeling meer uitgesproken en was het voor velen heerlijk toeven en herademen. Het neerslagtotaal was door de talloze buien opgelopen tot 0,8 mm.

 

Dinsdag, 20 augustus 2013

Tijdens de vroege en koele (12,7 graden) ochtend was het volledige luchtruim bedekt met flinke Stratocumulusvelden waartussen hier en daar Castellanus zichtbaar was die op onstabiele luchtmassa's leek te wijzen. Maar deze onstabiliteit bleek slechts heel oppervlakkig te zijn, want er gebeurde uiteindelijk niets en de bewolking ging over in steeds dunnere Stratocumulusvelden waarin uiteindelijk opklaringen ontstonden. We kregen de zon weer te zien en het beloofde een schitterende zomerdag te worden. Maar opeens werden er stapelwolken gevormd die flink gingen uitgroeien en voor dreigende uitzichten gingen zorgen. De wolken botsten tegen een temperatuursinversie en gingen zich uitspreiden tot nieuwe Stratocumulusvelden waardoor de namiddag een stuk somberder verliep dan de tweede helft van de voormiddag. Het kwik stokte bij 23,9 graden al zijn dit nog steeds meer dan aangename temperaturen, zeker door de niet al te krachtige oost- noordoostelijke wind. Naar de avond toe nam de convectie af waardoor de stapelwolken kleiner werden en er achter de vorming der Stratocumulusvelden een punt werd gezet. De opklaringen werden breder en we kregen de zon weer ruimschoots te zien. Op grote hoogte dreef er wat sluierbewolking binnen terwijl de zachte avondkleuren terug voor een sfeervolle setting zorgden. Daar tegenover stond dan weer een flinke afkoeling waardoor de terrasjesgangers maar beter niet te lang met hun activiteiten konden wachten. We sloten de dag af met een neerslagtotaal van 0,0 mm waardoor de droogte rustig blijft verder kabbelen.

 

Woensdag, 20 augustus 2014

Het is tijdens de nachtelijke uurtjes helder gebleven en vanochtend was het dan bibberen geblazen bij minima van 7,9 graden. Gelukkig stond er deze keer geen wind meer zodat de gevoelstemperaturen toch al iets hoger lagen. Op het eerste zicht was het helder, maar wie goed keek kon in het noorden aaneengesloten velden van Stratocumulusbewolking zien. De dag is dus niet overal even zonnig en veelbelovend van start gegaan. Hoe dan ook, de bewolking rukte niet of nauwelijks in onze richting op waardoor we toch van een erg fraaie voormiddag konden genieten waarbij de sterk afgezwakte wind een zegen was voor de verstokte zomerliefhebbers. In de loop van de voormiddag werden er stapelwolkjes gevormd maar deze waren veel kleiner dan gisteren en bovendien op één hand te tellen. Tegen de middag leek de Stratocumulus en andere rommel vanuit het noorden toch weer wat dichterbij te komen en daarbij viel op dat de ontwikkeling van stapelwolkjes ook veel nadrukkelijker was in die richting. Na de middag zagen we de bewolking sterk toenemen vanuit het noordwesten en doemde er een forse buienlijn op die sterk in activiteit toenam. In Brussel leidde dit tot een pittige stortbui met onweer die werd voorafgegaan door een arcus en whale's mouth structuren. In Malderen liep het echter helemaal zo'n vaart niet als we de pluviometer mogen geloven die slechts 0,4 mm aangaf. Na de buienlijn klaarde het weer op maar zagen we langs alle kanten forse stapelwolken voorbijdrijven die zich mooi aftekenden tegen de diepblauwe poollucht. Poollucht die zich ook nog eens kenbaar maakte in de vorm van lage maxima die slechts 20,1 graden bereikten. Een geluk dus dat de wind het erg kalmpjes aandeed uit veranderlijke richtingen (met een voorkeur uit het noordwesten). De stapelwolken groeiden hier en daar nog uit tot pittige buien als we de radar mogen geloven, maar onweer zat daar niet meer bij en al zeker niet in Londerzeel waar het droog bleef. Naar zonsondergang toe begonnen de stpelwolken steeds meer in elkaar te zakken en werd het bijna helder. Dit zorgde samen met de windstilte voor een seer snelle afkoeling waardoor de temperaturen reeds rond middernacht onder de tien graden zakten.

 

Donderdag, 20 augustus 2015

Na een kille nacht waarin het afkoelde tot 13,9 graden kregen we vanochtend brede opklaringen te zien waarbij de bewolking uit Cumulus, Stratocumulus bankjes en Stratus fractus bestond. In de hogere luchtlagen was wat Cirrus bewolking te zien en de zon had weinig last van deze wolkensoorten. We kwamen ook in een warmer luchttransport terecht dat verzorgd werd door een westelijk tot zuidwestelijk briesje dat nauwelijks voelbaar was. De stapelwolken groeiden tijdens de namiddag vrij fors uit maar het bleef droog in Malderen en we haalden erg aangename maxima van 25,4 graden. Door de afwezigheid van wind bleef het ook tijdens de avond aangenaam warm toen de zon minder krachtig werd, en ook na zonsondergang was het niet echt koud te noemen. De stapelwolken verdwenen toen en maakten plaats voor Stratocumulusveldjes die vrede en rust uitstraalden, Cirrus en Cirrostratus. Neerslag is er vandaag niet meer gevallen waardoor we terug met een dagtotaal van 0,0 mm konden afsluiten.

 

Zaterdag, 20 augustus 2016

Resten van het koufront dat gisterenavond overtrok, zorgden voor veel Stratocumulus bewolking die nog wat onstabiel oogde door de Castellanusvormen die we erin zagen. Dankzij die bewolking is het niet kouder dan 15,4 graden geworden. Vanuit het westen dreven opklaringen binnen en door de scherpe begrenzing van de frontale bewolking en de heldere lucht erachter was het in een wip weer zonnig. Maar de lucht was onstabiel en we zagen flinke stapelwolken die zich tegen het azuurblauwe uitspansel aftekenden. Plaatselijk kwam het tot buien maar niet in Malderen. Daar was het vooral de wind die een prominente rol op zich nam, met name in de namiddag toen ze er met veel geweld vanuit het zuidwesten tegenaan beukte. De stapelwolken zagen er toen bedrieglijk onschuldig uit en we haalden maxima van 24,8 graden. Op het einde van de namiddag trok er een buienlijn over die plaatselijk voor felle stortregens zorgde, maar in Malderen kwam het opnieuw niet verder dan een tiental regendruppels en een extra stevige windvlaag. Dan kwam de zon er weer door vanuit het westen maar na een tiental minuten werden we dan toch nog verrast door een korte maar hevige stortbui waarvan de neerslag echter niet meetbaar was doordat ze maar 10 seconden duurde. Daarna zagen we weer diepblauwe luchten maar het oogde nu een stuk onstabieler met Castellanus bewolking en later ook Cirrus densus van volwassen buienwolken in een nog steeds azuurblauwe lucht. We bleven echter netjes buiten schot en sloten dus toch nog met een dagtotaal van 0,0 mm af.

 

Zondag, 20 augustus 2017

We bevonden ons nog steeds in polaire lucht maar nu was het stabieler en minder winderig. De minima zijn onder een open hemel uitgekomen op 11,1 graden. Overdag werden er weer stapelwolken gevormd maar ze groeiden in Malderen niet meer uit tot buien. De zon kreeg meer kansen en vooral na de middag ging deze behoorlijk steken waarbij het westelijke briesje aangename verkoeling bracht. We haalden maxima van 20,2 graden. De hemel werd geleidelijk minder diepblauw door een naderend warmtefront en er waren ook weer jacobsladders te zien langs de stapelwolken, Stratus fractus en Stratocumulusbanken. De bewolking nam geleidelijk toe tijdens de avond al kwam het door de Stratus fractus en bleef de opkomende Cirrus uncinus en Cirrostratus te verwaarlozen. Het was op het einde van de avond windstil toen we het neerslagtotaal van 0,0 mm optekenden.

 


Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 20 augustus 2004 - 2017   ( 227)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 20-08-2018 12:41