Extreem warm. Zondag regen en daling van temperatuur

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 11-10-2018 13:14 

Vanmiddag trekken er enkele wolkenvelden over. In het zuiden breekt de zon weer door. Het blijft droog  bij 21 graden in  het noordwesten tot 23 of 24 in Limburg. Er waait een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten, kracht 2 tot 3. In het noorden en westen 3/4 en IJsselmeer/Waddengebied kracht 4 tot 5. Komende nacht 15 graden met opklaringen en later vanuit het zuidwesten toenemende bewolking en in de zuidwestelijke helft van het land lichte regen.

Morgenochtend trekken er weer een paar wolkenveldjes van zuidwest naar noordoosten over het land. Deze lossen vrij snel op, al zal het vooral in het noorden niet helemaal stralend zijn. Het wordt opnieuw erg warm met 21/22 graden in het noorden en westen tot 24 of 25 in Limburg. De wind krimpt van zuid naar zuid tot zuidoosten en neemt toe naar matig, kracht 3 tot 4. Kust/IJsselmeer en Wadden 5 Bft.  In de nacht 15 tot 17 graden.

Zaterdag wordt het met 25 (noorden en westen) tot 27 (zuidoosten) graden onwerkelijk warm voor deze tijd van het jaar. Het is zonovergoten bij een matige wind uit het zuidoosten, kracht 3 tot 4. Waddengebied en IJsselmeer toenemend naar 5 Bft. In de nacht 15 of 16 graden.
 
Al geruime tijd is duidelijk dat depressies de aanval gaan inzetten op de zorgwekkend lange blokkade van hogedruk boven Europa. Zondag volgt een eerste inzet. Gaandeweg de week zullen er meer volgen, maar hogedruk biedt behoorlijke weerstand - hoe kan het ook anders - zodat de meeste storingen onderweg naar ons veel van de activiteit zijn verloren. Echter, uiteindelijk lijkt dit wel het begin van een meer wisselvalliger periode waarbij hogedruk de strijd uiteindelijk gaat verliezen.

Voor zondag betekent het  in de loop van de ochtend, wanneer een trog ons land bereikt,  in het westen een toenemende bewolking, gevolgd door lichte regen. In de namiddag bereikt de neerslagzone het oosten van het land. Daar is het eerst nog zonnig. In de (noord) oostelijke helft van het land lijkt de meeste neerslag te gaan vallen en is 5/10 mm mogelijk. Dit komt vooral omdat er weinig beweging in het frontensysteem zit.  Grote temperatuursverschillen: in het westen wordt het 15/17 terwijl het kwik in het oosten nog oploopt naar ongeveer 23 graden. In de nacht verlaat de regenzone ons land.

Depressies stuiten op weerstand bij opmars

Maandag zou er wel eens kleine storing vanuit België van zuid naar noord kunnen overtrekken. Dat betekent opnieuw enige regen. In het zuiden is het wederom warm met 20 graden, naar het noorden toe wordt het amper 15 bij een zwakke of matige wind uit het oosten.

Dinsdag probeert het hoog boven het oosten van Europa weer terrein terug te pakken. De wind draait naar het zuiden en er wordt weer zachte lucht aangevoerd en met flink wat zon wordt het 18 graden. Later op de dag volgt meer bewolking. In de nacht wat regen.
Woensdag tot en met vrijdag is het wisselend bewolkt met vooral op woensdag wat regen. Het kwik zakt naar waarden rond 15 graden.

       

 

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

vr

Warm en vrij zonnig

z-zo

3-4

15

23

70

20

za

Extreem warm

zo

3-4

16

25

90

10

zo

Loop van de dag regen

w-zw

3-4

15

20

40

60

ma

Enige regen

o

2-4

 12

15

30

50

di

Zacht en zonnige perioden

z

2-4

 6

18

60

20


Extreem warm. Zondag regen en daling van temperatuur   ( 1027)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 11-10-2018 13:14