Regen blijft wederom uit: na woensdag minder warm en meer wolken

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 15-10-2018 10:50 

Aan de noordzijde van een kleine storing boven het Kanaal is een hogedrukgebied ontstaan die de eerder verwachte regen voor dit weekend heeft laten verdampen. We kunnen uiteraard spreken van een patroon. Vandaag is het op de meeste plaatsen dan ook droog al zou er lokaal een spatje regen kunnen vallen. Naast flinke opklaringen trekken er velden met hoge bewolking over. Vanmiddag vooral in het noorden. Het zuiden heeft dan vrij zonnig weer. Opnieuw is het ongewoon warm met 22 graden in het noorden en westen tot 25 in Limburg. Er waait een zwakke wind uit het zuiden tot zuidwesten, rond kracht 2. Komende nacht zijn er opklaringen en koelt het af naar 10 of 11 graden.

Morgen is het dankzij een trog boven Frankrijk warm en vrij zonnig weer bij 23 tot 25 graden. Er komen een paar (sluier) wolken voor. Verder is het rustig bij een zwakke wind uit het zuidoosten, kracht 2. In de nacht 10 of 11 graden.

Woensdag bevinden we in een soort 'niemandsland'. Er is zon maar er is wat meer bewolking dan op de dinsdag. Opnieuw zijn de maximumtemperaturen erg hoog voor de tijd van het jaar met 21 of 22 graden. Waaien doet het nauwelijks. Als er al een richting aan te wijzen is zal dat noordwest zijn. In de nacht 12 graden.

Het mag duidelijk zijn: de pogingen van depressies om deze week een aanval uit te voeren op ons land zijn (weer) gedoemd te mislukken. Daarentegen komt de zoveelste nieuwe rug van hogedruk tot ontwikkeling en blijven blokkades tegen depressies in stand en houdt de droogte onverminderd aan.  In mijn 25 jarige loopbaan in de wereld van het weer kan ik me een dergelijke lange blokkade van hogedruk niet herinneren.

Donderdag arriveert de rug vanaf de oceaan boven de Noordzee. De wind draait naar het noordoosten en neemt iets toe. Er wordt vochtigere lucht aangevoerd zodat er meer bewolking is. In de loop van de dag breekt de zon wat vaker door, maar er zullen gebieden zijn waar het grijs blijft. Met 17 tot 19 graden is het nog steeds te warm voor de tijd van het jaar. Normaal is het een graad of 15. Plaatselijk kan een spatje motregen vallen. In de nacht 10 tot 12 graden.

Vrijdag zijn de veranderingen klein. Het kwik komt met 15 tot 18 graden nog wat lager uit. Verder zijn er (hardnekkige) wolkenvelden en maakt het zuidoosten de meeste kans op zon. De zwakke wind komt uit verschillende richtingen. In de nacht 6 tot 10 graden.

Zaterdag arriveert het hoog boven ons land. Het is heel rustig weer met hardnekkige wolkenvelden. De meeste kans op zon is weggelegd voor de gebieden landinwaarts en dan met name het zuidoosten. Het kwik ligt rond de 15 of 16 graden bij een zwakke wind uit het westen tot noordwesten, rond kracht 2.

Zondag trekt het hoog door naar de Alpenlanden. Bij ons neemt de kans op zon toe, blijft het droog en wordt het rond 17 graden.

Noordwestelijke stroming?

En verder? We zien in diverse modellen dat de luchtdruk ten westen van de Britse Eilanden stijgt. Boven Scandinavië komen lagedrukgebieden te liggen. In een noordwestelijke stroming die dan tot stand zou moeten komen stroomt na het weekend koudere lucht het land binnen. Mocht het hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden blijven liggen en niet oostelijk opschuiven dan zouden neerslaggebieden ons land vanaf maandag/dinsdag kunnen bereiken. Of het schampschoten worden of dat er eindelijk regen van betekenis gaat vallen is nu nog niet te zeggen.  Blijkbaar is er veel energie voor nodig om alle warmte boven het continent te verdrijven. Bovendien is het ook nog erg droog wat ook al niet bijdraagt aan de kansen voor depressies op hun slag te slaan. Mocht de noordwestelijk stroming op gang komen wordt iig de warmte boven het vasteland verdreven wat weer kansen biedt voor een ander stromingspatroon.   

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

di

Zonnig en warm

zo

1-2

10

23

70

10

wo

Rustig en warm

var

1-2

10

22

60

10

do

Minder warm - meer bewolking

no

2-4

12

18

30

20

vr

Rustig, bewolking en wat zon

var

1-2

10

17

30

10

za

Rustig, bewolking en wat zon

w-nw

1-2

 7

16

30

10


Regen blijft wederom uit: na woensdag minder warm en meer wolken   ( 819)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 15-10-2018 10:50