Tropische stormen update: Week 3, oktober 2018

Bericht van: Kevin (Almere) , 15-10-2018 20:37 

Het is de 3e maandag van oktober en dus tijd voor de tropische storm update van week 3 van oktober. Het officiële orkaan en -typhoonseizoen op het Noordelijk halfrond begint langzaam af te zwakken en is normaal gesproken over haar piek heen. Dat betekent natuurlijk niet dat het seizoen nu ongevaarlijk is, denk maar aan cat 5 orkaan Mitch in eind oktober. Het einde van het seizoen is eind november, ook al kan er buiten die periode ook nog een storm ontstaan, zoals de afgelopen jaren meerdere keren is gebeurd. Winter betekent echter niet dat de stormseizoenen allemaal beginnen af te zwakken. Op het Zuidelijk halfrond is het juist bijna zomer. Hieronder een overzicht voor de stormseizoenen op aarde.

1 november: begin van het Australische, Zuid-Pacifische seizoen

15 november: begin van het Zuid-West Indische seizoen (Oost-Afrika)

30 november: einde van Atlantische, Oost-Pacifische seizoen

31 december: einde van het West-Pacifische, Noord-Indische seizoen

Hieronder volgt een overzicht van de huidige stormen en disturbances

Atlantische Oceaan

Disturbance 1

De enige officiële disturbance van Nhc op dit moment is een disturbance vlak bij Honduras. Vormingskans over de komende 5 dagen wordt geschat op 40%. In het geval dat het systeem vormt wordt een snelle landfall verwacht in Centraal-Amerika. Echter, zowel de huidige GFS als EC runs laten geen duidelijke stormvorming zien.

Overige meldingen

Geen verdere Nhc disturbances op dit moment. Voor de rest is GFS ook redelijk rustig met pas op de LT stormen. Op 24 oktober ontstaat er in de GFS run een tropische storm die Florida de dag erop raakt. Deze storm was ook al in de eerdere run vandaag te zien. En op 29 oktober ontstaat een orkaan die richting Cuba lijkt te gaan. Maar zoals ik al zei, allemaal pas op de LT.

Oost-Pacifische Oceaan

Tropische storm Tara

Tropische storm - 75 km/h - 1001 hPa

De Oost-Pacifische Oceaan maakt echt een ongelofelijk actief seizoen mee. Met 23 depressies, 12 orkaan & 9 major hurricanes (2x cat 5, 8x cat 4+) is het een van de meest actieve seizoenen in de geschiedenis. Kijkende naar de 'accumulated cyclone energy' is het op dit moment het 2e meest actieve seizoen ooit op 1992 na. Verwacht wordt dat deze storm, Tara niet veel zal aansterken en een beetje voor de kust van Mexico blijft liggen voor de komende tijd. Of de storm daarna aan land komt is nog onduidelijk. 

Disturbance 1

En het lijkt nog niet voorbij te zijn. Voor de 2e keer deze eeuw (vorige keer was 2014) lijkt de storm met de letter V eraan te komen. Toekomstige storm Vincente bevindt zich nu op de oceaan als een disturbance. Vormingskans over de komende 4 dagen is 80%. Bij GFS sterkt de storm de afgelopen runs echt flink aan, in de meest recente run tot een kerndruk van 933 hPa. Als de storm echt een major hurricane wordt, komt het huidige seizoen gelijk te staan met 1992 als het seizoen met de meeste major hurricanes (10). Rond 27/28 oktober lijkt de storm in de GFS runs elke keer om te keren naar Baja California, maar de kracht bij landfall varieert enorm van 937 tot 996 hPa. Dus dat laatste is nog alles behalve zeker.

West-Pacifische Oceaan

Een bijzondere situatie. Er is geen enkele disturbance of storm in de West-Pacifische Oceaan. Zelfs GFS laat op de LT geen tropische stormvorming zien.

Noord Indische & Zuid-West Indische Oceaan

Ook hier is het op dit moment rustig met geen stormen en geen disturbances. 

Australische & Zuid-Pacifische Oceaan

Zelfde situatie, op dit moment nog rustig. Het seizoen moet hier eigenlijk nog beginnen.

Bericht laatst bijgewerkt: 15-10-2018 20:41

Tropische stormen update: Week 3, oktober 2018   ( 2076)
Kevin (Almere) -- 15-10-2018 20:37
Hoe is het eigenlijk vergaan met die cycloon in Oman?   ( 414)
Mark (Bennekom) -- 15-10-2018 20:46
Dat was cycloon Luban (er was ook cycloon Titli in India)   ( 681)
Kevin (Almere) -- 15-10-2018 20:49
Dank voor het opzoeken   ( 221)
Mark (Bennekom) -- 15-10-2018 22:57