Rustige najaarsdagen. Na weekend een bui?

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 18-10-2018 13:04 

Een tweetal zwakke storingen zorgen voor wolken in het noorden en zuidoosten. Lokaal valt een spatje motregen. Verder zijn er vooral in het midden westen flinke perioden met zon. Het wordt 15 graden in het noorden tot 17 in de gebieden met flink wat zon. De wind uit het noorden tot noordoosten is zwak of matig, kracht 2 tot 3. Waddengebied en IJsselmeer kracht 4. Komende nacht zijn er flinke opklaringen en maakt het kwik een behoorlijke duikvlucht: het koelt in het noorden en oosten af tot dichtbij het vriespunt met kans op grondvorst. In het zuiden is het met 5 tot 8 graden een stuk milder. Kans op een mistbankje.

Morgen begint de dag met opklaringen en nevel of een mistbank. Vervolgens ontstaan stapelwolken die waarschijnlijk behoorlijk zullen smeren. Vooral in het noorden en midden zou de bewolking wel eens de overhand kunnen krijgen. Daar wordt het 13 en in het zuiden 15 of 16 graden bij een zwakke noordelijke wind, rond kracht 2. In de nacht klaart het flink op en koelt het landinwaarts weer af tot dichtbij het vriespunt met kans op een graad vorst. Op uitgebreide schaal grondvorst.

Zaterdag is het opnieuw heel rustig weer onder de vleugels van een rug van hogedruk. Er zijn perioden met zon en er ontstaan enkele stapelwolken. In het noorden zou het een beetje kunnen tegenvallen met de zon. Het wordt 15 graden bij een zwakke westelijke wind, rond kracht 2.

Zondag houdt het rustige weer aan. De rol van de zon is enigszins onzeker. Waarschijnlijk zijn er flinke perioden  met zon maar er is ook een kans dat er enige velden met lage bewolking ontstaan. Het noorden is er in dat geval het gevoeligst voor. Neerslag valt er niet en het wordt 16 tot 18 graden bij een zwakke wind uit het westen tot zuidwesten, kracht 2 tot 3. In het Waddengebied toenemend naar kracht 4. In de nacht toenemende bewolking en een buitje. Minima rond 10 graden.

Na het weekend zien we dat een volgend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden komt te liggen. Er wordt wat koelere lucht aangevoerd, maar opnieuw wordt er een zoveelste blokkade opgeworpen tegen oceaanstoringen die de natuur van de nodige regen zouden kunnen voorzien. Maandag is het dan ook droog en wisselend bewolkt weer bij 13 of 14 graden en een zwakke of matige wind uit het noorden tot noordwesten.

Dinsdag trekt een depressie vanaf Zuid-Zweden naar de Baltische Staten. Een zwak front trekt over ons land en dat zou een heuse bui kunnen opleveren. Verder staat er flink wat wind uit het westen tot noordwesten, kracht 4 tot 5 bij 14 graden.

Meer dynamiek: eindelijk verandering op komst?

Er komt wat meer dynamiek in de atmosfeer op de Europese weerkaart. Hogedrukgebieden lijken na het weekend wat minder krachtig en warmbloedig te worden terwijl depressies zich nadrukkelijker beginnen te manifesteren. Deze ontwikkeling moet vroeg of laat gaan leiden tot een doorbraak in het huidige vastzittende stromingspatroon.  

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

vr

Zon/ bewolking/rustig

n-nw

1-2

  5

15

50

10

za

Zon/bewolking/rustig

w

2-3

  4

15

50

10

zo

Zon/bewolking/rustig

w-zw

2-3

  6

17

60

10

ma

Wisselend bewolkt

n-nw

2-3

 10

14

30

20

di

Meer wind en een bui

w-nw

4-5

  7

14

30

50


Rustige najaarsdagen. Na weekend een bui?   ( 902)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 18-10-2018 13:04