Kip en ei

Bericht van: Mark (Noordwolde, Groningen) , 14-11-2018 10:21 

Het hogedrukgeweld heeft ook zijn uitwerking hoog in de atmosfeer. GFS zinspeelt de laatste runs op een ontwikkeling die akelig dicht bij een SSW komt en de 00z is hierin ietsjes progressiever dan de 18z. Een officiële SSW in december is zeldzaam, maar wel eerder voorgekomen.

 

In de bespreking van Cohen las ik dat ''While Scandinavian blocking is often the precursor of a significant stratospheric PV disruption, Greenland blocking is the symptom or the tropospheric response to the PV disruption''. Bedoelt hij dat na een Scandihoog de kans groter dan normaal is op een Groenlandhoog, of dat een Groenlandhoog alleen ruimte krijgt indien de PV is afgezwakt? Slechts een nuanceverschil, maar toch. En mijn ervaring (voor wat het waard is) is dat we met de laatste SSW's (of anderszins sterke wijzigingen van de PV) vooral met sterke Scandinavische en Russische hogen te maken hebben gehad.

Nouja, hoe dan ook lijkt de PV voorlopig inderdaad zwakker te worden, in een periode waarin ie normaalgesproken aan kracht wint. Afgaande op Cohen is dat echter vooral toe te schrijven aan de WAF (warmtestoot naar Arctisch gebied) van vorige week. Benieuwd of de PV zich toch weer herpakt als de effecten daarvan op de achtergrond raken.



Uitvoer evolueert steeds meer richting SSW   ( 1604)
Ruben (Ås, nabij Oslo, Noorwegen) ( 53m) -- 14-11-2018 06:38
Kip en ei   ( 210)
Mark (Noordwolde, Groningen) -- 14-11-2018 10:21