Flashback: 17 november 2004 - 2017

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 17-11-2018 20:15 

Afbeeldingen:

 

17/11/2014: opklaringen met Stratocumulus en dreigende buienluchten in de verte



404 page not found


Donderdag, 17 november 2005

Dat de buien die vandaag de revue passeerden inderdaad van een iets zwaarder kaliber waren, zullen we geweten hebben want de daglichtperiode was nog maar net aangebroken of er was reeds ruim 6 mm in de Malderse pluviometer terechtgekomen. Een aantal opklaringen en een sprankeltje zonlicht wisten de zaak wat op te fleuren tijdens de voormiddag, maar de buienwolken hadden de onaangename neiging om zich op grotere hoogte uit te spreiden tot één aaneengesloten wolkendek waardoor er voor de zon niet veel ruimte meer overbleef en het bijgevolg maar een kille bedoening werd bij temperaturen tussen 3,7 en 7,1 graden. Na de middag volgen er nog meer regenbuien die meestal matig waren, maar er toch in slaagden om het neerslagtotaal verder aan te spekken tot een vrij indrukwekkende 9,8 mm. De noordelijke stroming waarin ze meedreven was echter iets zwakker dan gisteren met maximaal 29 km/h, en samen met de opklaringen die rond zonsondergang weer iets talrijker werden en de stijgende luchtdruk geeft dit duidelijk de overgang aan naar een rustigere periode waarin we zullen terechtkomen. De opklaringen die vannacht voorzien zijn, zullen het kwik wegjagen richting vriespunt terwijl we morgen de laatste (zwakkere) buien zullen zien wegtrekken alvorens de rust volledig terugkeert op de Malderse weerkaarten. Aan stralend nazomerweer kunnen we ons best niet verwachten want wanneer de as van het krachtige hogedrukgebied boven onze streken komt te liggen duikt opnieuw het gevaar voor hardnekkige mist en lage bewolking op in de rustige atmosfeer. Het hogedrukgebied lijkt een blokkade te willen vormen met de kern steeds boven onze streken al lijkt het later iets naar het noordwesten te willen uitwijken waardor we met een noordoostelijke stroming erg fris weer krijgen zij het met terug meer kans op opklaringen.


Vrijdag, 17 november 2006

Koelere luchtmassa's zijn in de loop van de nacht binnengestroomd door de passage van het koufront. Echt koud was het echter nog niet want de temperaturen hielden zich tijdens de ochtenduurtjes nog steeds op rond een tiental graden, wat op zich dan weer niet zo verwonderlijk was doordat er nog veel bewolking aanwezig was. In het oranje schijnsel van de duizenden natriumlampen die België rijk is, viel echter reeds de rand van de wolkenzone te ontwaren met daarachter brede opklaringen die vanuit het westen kwamen opzetten en een fonkelende sterrenhemel tevoorschijn toverden. Daarin verscheen al snel de zachtblauwe kleur van de eerste ochtendschemeringen wat erop volgde was een erg mooie en zonnige dag waarin slechts verspreide stapelwolkjes en een weinig sluierbewolking het luchtruim onder elkaar verdeelden. De stapelwolkjes waren overigens erg beperkt qua omvang en werden op het einde van de namiddag vervangen door iets hoger gelegen Stratocumulusvelden waarboven zich ook wat hoge sluierbewolking vormde. Niettemin verliepen de uren daarop en de rest van de avond droog en rustig. De minima werden op het einde van het etmaal bereikt en bedroegen 9,6 graden. Overdag werd het nog behoorlijk warm met maxima tot 14,9 graden, maar daar stond dan weer een nijdige zuidwester tegenover die er weer snelheden tot 43,5 km/h (ZZW) wist uit te halen. De laatste stuiptrekkingen van het koufront leverden voorbije nacht nog 0,6 mm op.


Zaterdag, 17 november 2007

Na een vrij zachte ochtend (het vroor slechts 1,0 graden) volgde weer een mooie, zonovergoten herfstdag met nazomerse allures. De Stratocumulusvelden van gisteren zijn volledig opgelost, en de satellietbeelden tonen hoe Malderen pal in het midden tussen twee wolkenbanden ligt. Deze situatie bleef de ganse dag hetzelfde, al produceerde de wolkenband ten oosten van ons hoge bewolking die met een noordoostelijke bovenstroming ons wel wist te bereiken. Op de zon hadden deze flinterdunne Cirruswolkjes echter geen invloed, en samen met de iets zachtere luchtaanvoer zorgde dit voor hogere maxima dan we gewend zijn met 10,3 graden. Terwijl de hoge vederwolkjes van de oostelijke wolkenband langzaam verder het luchtruim bedekten, was het echter de westelijke wolkenband die langzaam dichterbijkwam en dit reedsliet merken aan een gestage toename van de wind die uiteindelijk snelheden tot 17,7 km/h bereikte uit het zuidwesten. De dag werd echter nog steeds lichtbewolkt en rustig afgesloten waarbij het kwik 's avonds reeds snel weer in de buurt van het vriespunt kwam om daar korte tijd later ook onder te duiken. We bereikten uiteindelijk een neerslagtotaal van 0,2 mm, afkomstig van ijskristalletjes die op de rand van de pluviometer gevormd werden en tijdens de voormiddag afsmolten.


Maandag, 17 november 2008

Ondanks de plotse inval van opklaringen en bijhorende afkoeling gisterenavond, heeft het kwik moedig standgehouden om zich tegen de negatieve cijfers te verweren. De minima kwamen in Malderen niet lager dan 2,6 graden. Wellicht zaten de Stratocumulusvelden er voor iets tussen die ongeveer 6/8 van het luchtruim inpalmden. Overdag kregen we vervolgens een wisselend bewolkt weertype waarbij er op grote hoogte Cirrostratusbewolking werd aangevoerd terwijl de laaghangende Stratocumulusvelden al snel in een verregaande staat van ontbinding verkeerden. Dit leverde een best wel aangenaam en zonnig weertype op tijdens het tweede deel van de voormiddag, maar daarna volgde weer een come- back van de Stratocumuluswolken. Toen deze later in de namiddag weer wat oplosten, was er voor een nieuwe zonnige episode geen ruimte meer want ondertussen zat alles daarboven reeds volgepropt met Altostratus translucidus, welke slechts een flauw waterzonnetje toeliet. De temperaturen waren eveneens aan de flauwe kant met 9,6 graden als maximum, en dit bij een zuidwestelijk windje tot 25,7 km/h erbij. Tegen de avond zorgde een scheur in het wolkendek aan de zuidwestelijke horizon ervoor dat we een tijdje van bloedrode schemeringskleuren konden genieten als aanloop naar een half tot zwaarbewolkte avond die verder wel rustig en droog verliep. Dat we slechts 0,0 mm regenwater konden aftappen was dan ook geen wonder.


Dinsdag, 17 november 2009

De gisterenavond reeds (her)toenemende bewolking heeft vanmorgen opnieuw tot een sombere, grijze hemel geleid waaruit het af en toe lichtjes regende. Het was echter nog steeds zeer zacht bij temperaturen die nauwelijks onder de tien graden zakten. Het weerbeeld veranderde overdag nauwelijks, en we bleven aankijken tegen een mistroostige mengeling van Stratus fractus, Stratocumulus en Stratus. Kort voor zonsondergang besloot een van activiteit bruisend koufront hier echter verandering in te brengen, en voorafgegaan door enkele schuchtere opklaringen ging het hieruit korte tijd erg hevig regenen. Er zat ook een beetje hagel bij, maar voor we konden beseffen wat er aan de hand was, bevonden we ons reeds aan de achterzijde ervan waarin de opklaringen snel breder werden. In combinatie met de warme schemeringskleuren, Cirrus densus, Altocumulus, Cumulus en Stratocumuluswolken zorgde dit voor een fraai sluitstuk van de erg sombere dag die we achter de rug hebben. Samen met de opklaringen kwam er wat koelere lucht binnengestroomd, en dit deed de naar 12,7 graden gestegen temperatuur wegduiken naar de uiteindelijke dagminima van 8,8 graden. Ondanks de somberheid die we vandaag gekend hebben, zat er behoorlijk wat vaart in het weersgebeuren dankzij de krachtige zuidwestenwind die snelheden tot 32,2 km/h haalde. Het neerslagtotaal bleef desondanks beperkt tot 2,2 mm.


Woensdag, 17 november 2010

Grijs was ook vanochtend nog de hoofdkleur, al zorgde de nadering van een regenzone vanuit het westen voor het op gang komen van een luchtcirculatie die de mist weer gedeeltelijk liet optrekken. Dit zorgde ook voor hoge en middelhoge bewolking die de nachttemperaturen op peil hield met 2,8 graden als minimum. Voor nieuwe regen en wateroverlast hoefden we echter niet te vrezen, want de storing zwakte geleidelijk af en kon ons uiteindelijk niet meer bereiken. Ze kreeg de neiging om te kantelen waardoor we in een oostelijke stroming terechtkwamen (aan de grond oost- zuidoostelijk met snelheden tot 17,7 km/h). De atmosfeer was echter tot diep in Europa verzadigd met vocht waardoor deze nieuwe situatie nauwelijks merkbaar was. Het bleef even grijs en kil onder een mengeling van Stratus fractus en Altostratus die in de nevelige atmosfeer nauwelijks te herkennen was. De temperaturen bleven aan de lage kant met 6,3 graden, maar de overvloedige bewolking zorgde 's avonds dan weer voor een sterk afgeremde afkoeling waardoor we ook deze keer wellicht aan de vorst zullen ontsnappen. De komende dagen lijkt in deze situatie weinig verandering te komen al zou het na het weekend nog enkele graden verder afkoelen. Voor vandaag bleef de neerslag opnieuw beperkt tot 0,0 mm.


Donderdag, 17 november 2011

Tijdens het tweede deel van de nacht is het gevoelig gaan opwarmen door het binnendrijven van bewolking en het binnenstromen van zachtere lucht die theoretisch gezien zelfs van tropische oorsprong is. De minima van 3,0 graden werden reeds kort na middernacht bereikt. Al het ijs en de rijp waren om 5H 's ochtends reeds weggesmolten, maar op zwoel nazomerweer hoefden we zeker niet te rekenen want het was nu aan de wolken en de nevel om het sombere en kille wintergevoel in stand te houden. Deze lieten tijdens de voormiddag weliswaar ruimte voor nog een aantal mooie opklaringen, maar na de middag waren we er aan voor de moeite en stroomde er steeds vochtigere lucht binnen. De Stratocumulusvelden sloten zich weer aaneen en spoedig keken we weer tegen een egaal Stratusdek aan. De temperaturen liepen geleidelijk op om vanaf de late namiddag rond 8 graden te blijven schommelen met een piek van 9,4 graden. De bewolking hoorde bij een koufront al zat daar net zachtere zeelucht achter waardoor het achter dat front opwarmde. Dit zagen we ook aan de temperatuurskaartjes volgens welke het in noord- Nederland vroor terwijl Malderen van de eerdergenoemde maxima kon genieten in de zachte zeelucht. Ondanks de temperatuursverschillen op het front zat er vrijwel geen activiteit op waardoor het droog bleef en we dus weer met 0,0 mm als dagtotaal konden afsluiten. Wel stond er iets meer wind dan gisteren met snelheden tot 20,9 km/h uit het zuid- zuidwesten.


Zaterdag, 17 november 2012

Vandaag was de grote dag waarop een naderende regenzone komaf zou maken met het saaie en rustige hogedrukweer waaronder we al een week gebukt gaan. Tot zover de theorie, want de regenzone bewoog zomaar over de Stratusbewolking heen zonder ook maar enige intentie te vertonen ze op te ruimen, verplaatsen of er iets interessanters mee in elkaar te boetseren. De weersbeelden die we tijdens de voormiddag, middag en avond konden waarnemen vertoonden dan ook opvallend veel gelijkenis met elkaar. De temperatuur bleef rond 8 graden schommelen met 9,1 graden als uitschieter al is het afgelopen nacht nog kunnen afkoelen tot 0,3 graden voordat de eerdergenoemde Stratuswolken binnenvielen. Enige afwisseling kregen we rond de middag toen er wat fijne motregen viel maar het neerslagtotaal bleef onaangeroerd. Wel stond er iets meer wind al kwam het niet tot stormachtige toestanden met hooguit een zuchtje tot 22,5 km/h uit het zuid- zuidwesten. Het actieve gedeelte van de regenzone bereikte ons kort voor middernacht waardoor we nog net een neerslagtotaal van 0,8 mm konden meescharrelen.


Zondag, 17 november 2013

Ook vandaag bleven we in de greep van laaghangende bewolking die geen millimeter wilde wijken en er een sombere, kille bedoening van maakte. Doch deze keer was de mist verdwenen en ging het puur om Stratusbewolking. En samen met deze bewolking stroomde er duidelijk zachtere lucht binnen waardoor we terug boven de 5 graden uitkwamen. Daar waar de bewolking ons met minima van 3,3 graden vorstvrij hield, haalden we tijdens de late namiddag weer maxima van 6,4 graden en bovendien bleef het droog. Ook van wind was er nauwelijks sprake waardoor het nog een redelijk geschikt weertype was voor een late herftwandeling of dergelijks. Tijdens de avond ging het grijs over in natriumlampenoranje en zat er weinig anders op dan nog een late avondwandeling te maken naar de pluviometer die 0,0 mm bleek aan te wijzen.


Maandag, 17 november 2014

De mist is weer opgetrokken maar het was grijs met wat regen tussendoor bij minima van 6,4 graden. Daarna verschenen er opklaringen toen de bewolking overging in Stratocumulus met Stratus fractus en Cumulus ertussen. Het waren deze laatsten die later uitgroeiden tot buien maar voor het zover was konden we zeker in het begin van de namiddag genieten van brede opklaringen, diepblauwe luchten en mooie kleurencontrasten. Het deed wat denken aan een typische buiendag in het voorjaar. Op het einde van de namiddag pakte de bewolking zich samen (dichte Stratocumulus castellanus velden met Cumulus congestus ertussen) en zag het er door het tegenlicht bijzonder dreigend uit. Natuurlijk was dit gezichtsbedrog want de buitjes die eraan ontsproten stelden niks voor en het dagtotaal bevestigde dit met 0,2 mm. Dankzij de brede opklaringen en zwakke zuidenwind was het vrij aangenaam bij maxima van 11,9 graden alvorens de buien arriveerden en de bewolking zich daarna sloot (Stratus). Na zonsondergang klaarde het weer wat op maar de bewolking bleef voor 7/8 uit Stratocumulus bestaan.


Dinsdag, 17 november 2015

De dag werd met zeer krachtige stortbuien ingeleid, maar nog lang voor de eerste schemering doorbrak was het weer droog. Het leek met slechts wat Cirrus en Cirrostratusbewolking alsof het helemaal niet heeft geregend nadat we onze kousen en broeken hadden uitgewrongen. Nog steeds bevonden we ons in zachte luchtmassa's waardoor we andermaal hoge minima van 12,6 graden konden optekenen. Na een tijdje passeerde er een gebied met Stratus fractus bewolking waarna het weer opklaarde. De Cirrostratusbewolking ging toen over in Altostratus en er dreven een aantal buien voorbij. Dan volgden er weer een aantal drogere perioden waarbij de bewolking wel uit dreigende Altostratus bleef bestaan met inktzwarte Stratocumulus en Altocumulusvelden eronder. Ook zonder zonneschijn warmde het nog op tot 15,9 graden al moesten we wel rekening houden met een erg brutale zuidwestenwind die in de loop van de namiddag verder aanwakkerde. Op het einde van de namiddag passeerde er een erg pittig buienlijntje en daarna klaarde het definitief op. Het ergste van de storm moest echter nog komen, want het was nu pas dat de wind stevig aanwakkerde met krachtige stoten uit west- zuidwestelijke richtingen. Plaatselijk kwam het tot schade en ook in Londerzeel kregen we een ware airshow van vliegende bloempotten, tuinzetels, takken, reclamepanelen en tuinverlichting op zonne- energie te zien waarbij het ene object al spektaculairdere loopings wist te maken dan het andere. vooral rond middernacht ging het er zeer hevig aan toe waarbij het niet veel scheelde of we moesten de pluviometer met een vlindernetje gaan vangen om daarin het dagtotaal van 10,6 mm te kunnen aflezen.


Donderdag, 17 november 2016

Ook vanochtend waren er talloze buien actief, maar er was ook ruimte voor brede opklaringen waarbij we wat zonneschijn kregen. Het is afgekoeld tot 9,3 graden en de bewolking bestond uit Cumulonimbus, Cumulus en Stratocumulusveldjes ertussen. De buien werden actiever tijdens de voormiddag waarbij er veel Cirrus densus werd gevormd die het de zon knap lastig maakte. Tijdens de namiddag passeerde er een gebied met meer aaneengesloten bewolking en regen waardoor het vrij somber werd, al konden we wel nog van zachte temperaturen blijven genieten waarbij we maxima van 11,9 graden haalden. Na zonsondergang kwamen we in opklaringen terecht, maar deze waren erg bedrieglijk daar er zeer actieve buiencomplexen in aanwezig waren die her en der voor ruige verrassingen zorgden. Door de erg krachtige wind waren ze ter plaatse voor iemand er erg in kon hebben en er was ook potentie voor schade (bow- echo's). In Malderen bleek dit allemaal echter mee te vallen, en kregen we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen waarbij enkel de vlagerige naar westelijke richtingen ruimende wind verraadde dat we in onstabiele lucht terecht zijn gekomen. We kwamen uit op een neerslagtotaal van 7,2 mm waarvan een deel afkomstig is van de neerslag die gisteren nog voor middernacht is gevallen.


Vrijdag, 17 november 2017

Tijdens de nacht zijn de Nederlandse opklaringen tot in Malderen doorgedrongen. Dit ging gepaard met een plotse, scherpe temperatuursdaling waardoor er nog maar 1,0 graden overbleef van de minima. De sterren schitterden boven ons en in de eerste schemering zagen we in het zuiden nog wat banden van Stratocumulus hangen. De dag nam een zonnige start en het werd een erg vriendelijk weertype met overdag wat stapelwolken die gevormd werden en hier en daar wat Cirrus of Cirrostratus sluiers. We haalden maxima van 10,2 graden bij een zwakke westelijke bries en ook tijdens de avond bleef het erg rustig en helder terwijl de stapelwolken oplosten. Er werd wat nevel gevormd en we sloten de dag af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 17 november 2004 - 2017   ( 146)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 17-11-2018 20:15