Cycloon Gaja raakt Zuid-India, 20 doden, 80.000 mensen ontheemd

Bericht van: Theo (Nes Ameland) , 18-11-2018 08:28 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia/cyclone-gaja-news-update-status-death-toll-chennai-kerala-tamil-nadu-path-a8636796.html       'de vertaling':

Ten minste 20 mensen zijn gestorven nadat Cyclone Gaja op vrijdagochtend landde in Zuid- India, door zware regenval en windstoten tot 125 km / u.

Meer dan 80.000 inwoners waren geëvacueerd uit laaggelegen gebieden aan de oostkust van de staat Tamil Nadu: de lokale overheid. Gaja sloeg met de kracht van een zware cycloonstorm.

Gaja is sindsdien verzwakt tot een cyclonische storm en passeert de zuidpunt van India in het westen, een bulletin van de Indiase meteorologische afdeling. Het zal waarschijnlijk verzwakken naar een "diepe depressie" tegen vrijdagavond, omdat het zware regenval naar Kerala brengt voordat het afgaat naar de Arabische Zee.

Degenen die stierven werden meestal gedood door bomen ontworteld door de sterke wind, of instortende daken en muren. Een jongen van drie werd als de jongste gedood, in Adiramapattinam, terwijl een A 67-jarige gepensioneerde man stierf toen hij werd geraakt door een vallende boom in Pulangudi.

Scholen zijn gesloten in de staat en met ruwe zeeën zijn vissers aangeraden om de baai van Bengalen sinds zondag niet te betreden. Meer dan 47 opvangcentra hebben evacués ontvangen in zes districten.

De storm heeft ook een aantal hoogspanningslijnen gekapt en autoriteiten hebben elektriciteit losgekoppeld van enkele van de zwaarst getroffen gebieden om elektrocutie te voorkomen.

Zware regen beschadigde padiegewassen en sterke wind ontwortelde bananen- en papajabomen langs de kustlijn, terwijl veel wegen ook schade leden. Voertuigen bleven van de snelwegen in de meeste delen van Nagapattinam en Karaikal districten, meldde het persagentschap van de Trust van India.

In een persconferentie in Salem zei de eerste minister van Tamil Nadu tegen minister-president K Palaniswami dat de hulpverlening al begonnen is en dat de staat op een  basis" is, met duizenden werknemers op stand-bystand.

Ze omvatten twee marineschepen ingezet aan de kust met duikers, helikopters en opblaasbare boten.

Hij kondigde ook aan dat de families van de overledene 100.000 Rs (£ 1.085) uit een openbaar noodfonds zullen krijgen.

Het cycloonseizoen in Zuid-India loopt van april tot december. In oktober doodde Cyclone Titli minstens twee mensen in de staat Odisha.

Eind 2017 werden Tamil Nadu en Kerala getroffen door Cyclone Ockhi, de krachtigste storm die de regio de afgelopen drie jaar trof, waardoor naar schatting £ 2,3 miljard aan schade werd veroorzaakt en ongeveer 250 mensen het leven lieten.


De problemen van vandaag draaien niet om de aantallen van de bevolking hier op de planeet. We moeten die discussie heel duidelijk onderscheiden, we zijn daar vaak erg verward over. Niet de aantallen veroorzaken het probleem maar de manier waarop we produceren en consumeren en ons organiseren op deze planeet. Het is vooral ons consumptieniveau- de manier waarop de bevolking in het rijke deel van de wereld leeft- dat de planeet schade toebrengt.

Cycloon Gaja raakt Zuid-India, 20 doden, 80.000 mensen ontheemd   ( 961)
Theo (Nes Ameland) -- 18-11-2018 08:28
gelukkig zit ie nu boven open water en lijkt geen land   ( 378)
Eric, Rotterdam -- 18-11-2018 08:45