Flashback: 18 november 2004 - 2017

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 18-11-2018 18:47 


Afbeeldingen:

niet beschikbaar




Donderdag, 18 november 2004

404 page not found


Vrijdag, 18 november 2005

Na de buiige toestanden van gisteren zijn de weergoden vannacht volledig tot rust gekomen, wat zich vertaalde in brede opklaringen en lage temperaturen die zelfs in de hut naar 0,5 graden gezakt zijn. De bodemtemperatuur blijft onbekend door een defekt aan de transmittereenheid maar het het heeft er in elk geval minstens licht gevroren. De opklaringen bleven in stand tijdens de voormiddag; er waren slechts wat verdwaalde Stratocumulusbankjes te zien en onder een maximaal 13 km/h halende noordwestelijke wind kon het kwik oplopen naar 10,8 graden, iets dat duidelijk niet ongestraft bleef want er vormden zich stapelwolkjes eens het middag was en sommigen wisten het tot het buienstadium te brengen al bleven de gevolgen te Malderen beperkt met hooguit 0,4 mm. De buienwolken bezweken uiteindelijk onder de steeds verderstijgende luchtdruk en in de opklaringen stevent het kwik weer in sneltreinvaart op het vriespunt af waar we morgen wellicht een paar graden zullen onderzitten met een witberijpt landschap tot gevolg. Welke kleur de hemel zal hebben wordt afwachten want de kansen op nevel en mist worden nu zeer groot. Er zouden een aantal opklaringen komen maar later op de dag zullen vanuit het noorden meer wolken binnenschuiven, afkomstig van noordzeebuien die onder de hoge luchtdruk werden gereduceerd tot neerslagvrije wolkenvelden.


Zaterdag, 18 november 2006

De dag startte zoals hij gisteren was geëindigd: met brede opklaringen en wat verspreide stapelwolkjes. De uren daarop konden we weer voluit genieten van de zon terwijl de temperatuur geleidelijk opliep naar een voor de tijd van het jaar nog steeds behoorlijke 13,4 graden. De wind was tevens wat kalmer en haalde nog 30,6 km/h uit het zuidwesten. Het werd door velen weliswaar niet meer verwacht, maar de radarbeelden gaven het al een tijdje aan: een erg aktieve buienstoet was namelijk onderweg naar de lage landen en overviel ons vrij plots op het einde van de namiddag nadat de westelijke horizon werd opgetooid met een fraaie lijn van opbollende Cumuli waarvan sommigen reeds een typisch 'aambeeld' vertoonden. De regen gutste aan behoorlijke intensiteiten naar beneden bij het vervagende licht van de ondergaande zon om even later weer op te houden en plaats te maken voor een heldere hemel waaronder het razend snel afkoelde naar 4,7 graden. De laatste restjes daglicht lieten nog net toe om te zien hoe een Cirrostratus en Altostratusmassa vergezeld van Altocumulus lenticularis kwam opzetten vanuit het westen, de eerste tekenen van een naderende randstoring die ons de komende nacht met haar vochtige producten zal zoet houden. Het eerste deel van de nacht verliep echter nog rustig waardoor we eindigen met dezelfde 0,3 mm die de stortbui bij zonsondergang over Malderen uitkieperde.


Zondag, 18 november 2007

Een kraakheldere ochtendhemel die hand in hand ging met vrieskoude minima van -1,7 graden, was hetgene waarmee we deze erg zonnige dag begonnen. Geen van beide wolkenbanden die ons gisteren omsingelden, was er dus in geslaagd om Malderen te veroveren, doch een flink aanspannende oost- zuidoostenwind die snelheden tot 22,5 km/h wist te halen, gaf reeds aan dat hier snel verandering zou in komen. Later werd dit ook bevestigd door sluierwolken die deze keer vanuit het zuidwesten in een gesloten band dichterbij kwamen. Iets dat overigens een erg fraaie aanblik aan het luchtruim gaf, zij het dat het vervolg een stuk minder leuk zal zijn. De zon kreeg het pas een half uurtje voor zonsondergang lastig door de bewolking die ondertussen ook al wat Altostratus bevatte, en het uiterste noordoosten van de hemel was nog steed wolkenvrij. Het behoeft dan ook geen verwondering dat de temperatuur die zoëven nog 8,9 graden haalde, snel weer wegdook. Toen de bewolking 's avonds verder oprukte, bleef het kwik rond een drietal graden stagneren, waardoor nieuwe vorst onwaarschijnlijk lijkt, zij het dat de neerslag in deze omstandigheden misschien wel wat natte sneeuw zal bevatten wanneer die ons later op de nacht zal bereiken.


Dinsdag, 18 november 2008

Zoals gevreesd zijn we vandaag weer de sombere toer opgegaan en vonden we het Malderse weerstation vanochtend terug onder een mistroostig, grijs Stratuswolkendek. Wel was het droog, maar het natte wegdek en die 0,8 mm in de pluvio wezen erop dat we vannacht wel degelijk niet aan de warmtefrontregens ontsnapt zijn. Veel kleur bekenden de weergoden ook de daaropvolgende uren niet, al leek het wolkendek naar de middag toe weer wat dunner te worden. Na de middag werd dit echter afgestraft met veel dikkere wolkenmassa's die vanuit het westen kwamen opzetten en nog een weinig motregen meebrachten. Dit was ook het weersbeeld waarmee we de namiddag doorbrachten, doch tegen zonsondergang kwam er een plotse weersomslag door toedoen van brede opklaringen die vanuit het noordwesten kwamen opzetten. Dit leverde in het laatste schemerlicht fraaie wolkenformaties en kleureneffekten op, maar zorgde voor een plotse temperatuursdaling tijdens de avond. De minima werden echter vlak voor het warmtefront afgelopen nacht geregistreerd met 6,1 graden om 02H30, terwijl het overdag wat zachter werd met maxima van 9,8 graden. Verder werd deze dag nog gekenmerkt door een zuidwestelijk briesje met snelheden tot 30,6 km/h.


Woensdag, 18 november 2009

De weerkaarten werden vandaag grondig door elkaar geschud door een uitdiepende stormdepressie die het duidelijk op de Lage Landen gemunt had. De koers was echter vrij noordelijk, en op gebied van neerslag en bewolking zijn we er dan ook goedkoop van afgekomen. Vanochtend was er zelfs nauwelijks bewolking te zien, terwijl de aantrekkende wind ervoor zorgde dat het ondanks de open hemel niet kouder werd dan 9,1 graden. Bij de eerste schemering kregen we dan Stratus fractus te zien die zich geleidelijk groepeerde in evenwijdige banden die zich schuin op de windrichting leken voor te bewegen. In combinatie met de diepblauwe lucht oogde dit erg bizar, maar het was uiteraard de wind die het meeste indruk maakte en plaatselijk voor heel wat hinder zorgde. De snelheden liepen op tot een indrukwekkende 49,9 km/h terwijl het luchtruim voor 7/8 betrokken raakte met de eerdergenoemde Stratus fractus bewolking. In het zuiden bleven er nog wat opklaringen zichtbaar terwijl het in het noorden erg donker was met dikke Stratocumulus, Altostratus en Nimbostratusbewolking. Na de middag zorgde dit tijdelijk voor wat lichte regen, maar de bewolking werd vervolgens weer dunner. Nieuwe opklaringen waren het logische gevolg, en de resterende bewolking bestond opnieuw voor het grootste deel uit Stratus fractus. De temperatuur kon hierbij stijgen naar 13,2 graden, en de wind zwakte een weinig af. De avond verliep op haar beurt in heldere tot lichtbewolkte omstandigheden, en het nseerslagtotaal van 0,0 mm werd dan ook niet meer aangevuld.


Donderdag, 18 november 2010

Dankzij de bewolking was het ook vanochtend niet echt koud bij minima die op 2,9 graden zijn blijven steken. Deze bestond nu uit Stratocumulus stratiformis en Stratocumulus castellanus waarin een paar kleine gaatjes zaten die waarschijnlijk opklaringen waren. Daarna verscheen er plots een uitgestrekte, wolkeloze lucht in het noorden, maar deze verdween korte tijd later als bij toverslag waardoor we opnieuw van een erg sombere, grijze, kille en zonloze dag kunnen spreken. De temperatuur bleef steken op 7,5 graden, al kwamen we geleidelijk in zachtere lucht terecht tijdens de avond. De Stratocumulus castellanus wolken van vanochtend waren immers het werk van stijgstromen voor een koufront, en daar de zeelucht erachter zachter was, kwamen we ondanks haar koufront- eigenschappen net in warme lucht terecht. Tijdens de avond bleef de temperatuur min of meer constant met zelfs een lichte neiging om op te lopen naar middernacht toe. Tussendoor viel er wat lichte motregen, maar de neerslag was verwaarloosbaar zodat we met 0,0 mm als dagtotaal konden afsluiten. Het saaie karakter van deze sombere herstdag werd ook goed weergegeven in de statistieken waarmee de windmeter voor de dag kwam: de snelheden bleven beperkt tot 17,7 km/h uit het zuid- zuidwesten in de min of meer stilgevallen atmosfeer.


Vrijdag, 18 november 2011

Het was vanochtend nog steeds betrokken maar tamelijk zacht bij minima van 1,7 graden. Het wegdek lag er nat bij maar de pluviometer gaf geen neerslag aan, wat mogelijk op een kortdurend buitje van motregen kan wijzen dat ons afgelopen nacht aandeed. Uit Nederland kwam een enkele melding binnen van vrij zware regenval die er enkele mm opleverde, al was deze geïsoleerde waarneming kennelijk alles wat het wegtrekkende koufront te bieden had. Er volgde een sombere voormiddag en het was wachten tot de middag toen de bewolking geleidelijk overging in Stratus fractus en er opklaringen ontstonden. Dit leidde ons naar een tamelijk zonnige namiddag waarbij het dankzij de zachte(re) zeelucht kon opwarmen tot 11,8 graden. De wind draaide naar het zuiden en haalde snelheden tot 17,7 km/h terwijl de opklaringen steeds breder werden. Tegen de avond werd er terug verspreid mist gevormd en koelde het vrij snel af waardoor we morgenochtend wellicht dichtbij het vriespunt zullen uitkomen.


Zondag, 18 november 2012

De regenzone heeft ons uiteindelijk toch nog kunnen bereiken en we kregen vandaag met een luchtiger en transparanter weertype te maken waarbij voor het eerst sinds lang weer duidelijke structuur in de bewolking was te zien. De hoofdkleur bleef echter grijs met Altostratus en Altocumulus en we bleven van zonlicht verstoken. Het was wachten tot halverwege de namiddag voordat het vanuit het westen ging opklaren en ook dan was het nog zeker een uur wachten voor we de zon te zien kregen. De resterende bewolking bestond voornamelijk uit Stratocumulus en deze hinderde de zon zodanig dat ze maar een kwartier heeft geschenen. De temperaturen bleven aan de koele kant met 9,1 graden als maximum en het was ondanks de weersverandering terug een erg rustige dag met vrijwel geen wind op een zuchtje tot 11,3 km/h uit het noorden na. De opklaringen werden na zonsondergang breder en er dreef een mengeling van Cumulus congestus en Stratocumulus binnen die een wat onstabiele opbouw van de atmosfeer verraadde. Dit bleef in Malderen zonder gevolgen waardoor het neerslagtotaal bleef steken op de 2,6 mm die de regenzone vanochtend reeds achterliet. Het koelde bliksemsnel af en de minima werden dus 's avonds pas bereikt met 2,2 graden. De afkoeling zorgde voor dunne nevelbanken die vanuit de velden Malderen kwamen binnengerold en samen met de vuurrode zonsondergang voor een prachtig schouwspel zorgden. De nevellaag werd geleidelijk dikker en zorgde later op de avond voor dichte mist al bleven de sterren en de maan boven ons nog zichtbaar.


Maandag, 18 november 2013

Opnieuw voerden lage wolken het hoge woord bij minima die op 4,7 graden zijn uitgekomen. De bewolking bestond terug uit egale Stratus terwijl er volgens de satellietbeelden ook nog Cirrus en Cirrostratus zou hebben bovengehangen. Deze bewolking hoorde bij een regenzone die zich zowel ten westen als ten noorden van ons leek te bevinden en geleidelijk onze richting uitkwam. Het bleek om een koufront te gaan, en ze bracht de atmosfeer in beroering waardoor we de laaghangende bewolking in Malderen eindelijk weer zagen oplossen en we een paar uur van vriendelijk najaarsweer konden genieten. Echt veel warmte kon het flauwe novemberzonnetje ons natuurlijk niet brengen en het kwik hield het bij 7,4 graden al voor gezien. Bovendien waren de opklaringen niet algemeen want ruim driekwart van de Benelux bleef onder de bewolking zitten terwijl de opklaringen op deze plaatsen pas na zonsondergang arriveerden. Ondertussen dreven er in Malderen opnieuw Stratocumulusvelden binnen vanuit het noordwesten terwijl de Cirrostratusbewolking die eerst enkel op de satelliet te zien was nu voor een citroengele waas zorgde. De wind wakkerde bij dit alles een beetje aan al bleef ze ook dan maar nauwelijks voelbaar en gingen we toch nog een rustige avond in waarin het voorlopig droog bleef en we terug met 0,0 mm als dagtotaal konden afsluiten.


Dinsdag, 18 november 2014

Het luchtige en zonnige weertype van gisteren maakte vandaag weer plaats voor ellendig somber novemberweer met Stratusbewolking. Het koelde af tot 6,8 graden en er viel af en toe lichte regen met een wat buiig karakter. De bewolking was bijna egaal en het was wachten tot de namiddag vooraleer de bewolking dunner werd en overging in Altostratus translucidus terwijl het opwarmde tot 9,4 graden. Er werd een waterig zonnetje in zichtbaar maar na korte tijd werd de bewolking weer dikker. Deze keer bleef het echter droog en een ander verschilpunt is dat de zuidelijke tot zuidoostelijke wind wat is aangewakkerd. Verder veranderde er niet veel en restte ons enkel nog het neerslagtotaal van 0,2 mm op te tekenen.


Woensdag, 18 november 2015

De storm was vanochtend min of meer uitgeraasd en we zijn in merkbaar koelere zeelucht terecht gekomen. Niet dat het daarmee koud was want de minima wisten zich nog steeds op een bovennormale 12,5 graden vast te klampen. De bewolking bestond uit Cumulus fractus en Cirrus en Cirrostratus in de hogere luchtlagen terwijl er ook af en toe Stratocumulus floccus en undulatus bewolking te zien was. De typische transparante en heldere diepblauwe kleuren die we aan deze kant van een koufront zouden verwachten ontbraken echter: het was een bijzonder fletse bedoening in de lucht en vlak boven de horizon konden we de wolken maar amper onderscheiden in de witte zweem die er leek te hangen. Ook de zichtbaarheid in horizontale richting was vrij slecht voor deze luchtsoort, en dat was natuurlijk het werk van een volgende stormdepressie die volop vocht in de atmosfeer lag te pompen. Na de middag zagen we de zuidwestenwind dan ook weer flink toenemen waarbij het een geluk was dat de temperaturen nog op een hoog niveau zaten met 15,9 graden om de windchill wat te onderdrukken. Ook het zwakke maar moedige novemberzonnetje liet dit ruige weertype wat vriendelijker overkomen dan het was. Op het einde van de namiddag kwam er massaal Cirrus en Cirrostratus bewolking opzetten vanuit het westen maar tegen zonsondergang verschenen er toch weer wat opklaringen die voor een sfeervolle avondsetting zorgden. Dan nam de bewolking weer toe en omstreeks 20H begon het vanuit het westen te motregenen bij een verder aanwakkerende wind. Er volgden een aantal buien die geleidelijk intenser werden en het neerslagtotaal op 0,4 mm lieten uitkomen.


Vrijdag, 18 november 2016

De wind is tijdens de nacht weer wat afgezwakt, en onder de brede opklaringen is het door de polaire luchtaanvoer een stuk frisser geworden met minima van 2,8 graden. Toch waren we nog lang niet van de regen verlost want er dwaalden verschillende buiencomplexen rond in de Lage Landen en nog voor zonsopgang kreeg ook Malderen hiermee te maken. Tijdens de uren daarop werd duidelijk dat de buien zich steeds meer op het westen van het land gingen consentreren waarbij Malderen dus weer op de wip terecht kwam. Droog bleef het er in ieder geval niet al waren de neerslaghoeveehheden waarschijnlijk een stuk kleiner dan wat ze in het westen te slikken kregen. We bleven ondertussen in koele luchtmassa's steken waardoor de maxima het op 9,3 graden reeds voor gezien hielden, en de goed voelbare west- zuidwestenwind maakte het er niet gezelliger op. Tijdens de namiddag trok het zwaartepunt van de buiengordel in oopstelijke richting waardoor we het ook in Malderen zwaar te verduren kregen met bakken water uit een klassieke Nimbostratuslucht. De neerslag had soms een wat buiig karakter door de nabijheid van een koufront, al veranderde er weinig en bleef het tot laat in de avond verder regenen wat ons een apocalyptisch neerslagtotaal van 30,7 mm opleverde.


Zaterdag, 18 november 2017

Tijdens de nacht heeft zich Stratusbewolking en nevel gevormd waardoor de dag een grijze en sombere start maakte. Hierdoor bleven we wel van nachtvorst gespaard met minima van 0,3 graden. Vanuit het westen werd de bewolking echter aangeroerd door advectiestromingen uit storingen die zich verderop bevonden. Hierdoor klaarde het plots uit waardoor we dan toch nog van een erg zonnige en vriendelijke najaarsdag konden genieten. Bij een zwak westelijk briesje haalden we maxima van 7,8 graden en in de hogere luchtlagen was wat Cirrusbewolking te zien. Af en toe dreef er nog een veldje Stratocumulus langs. Tijdens de avond bleef het helder waardoor het snel afkoelde al lijkt het er op dat het nog net niet tot vorst zal komen doordat er nogal wat vocht in de lucht zit. We sloten de dag af met een neerslagtotaal van 0,0 mm

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 18 november 2004 - 2017   ( 140)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 18-11-2018 18:47