Nattte en onstuimige dagen in het verschiet - zacht.

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 06-12-2018 11:25 

Vandaag is het grijs en eerst nevelig. Soms valt er wat motregen. In de namiddag neemt de kans op lichte regen en motregen verder toe vanuit het westen. Het is zacht bij 11 of 12 graden in het noorden tot 13 zuidelijk van de grote rivieren. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, kracht 3 toenemend naar 4 Bft. Langs de Wadden later vandaag windkracht 6. Komende nacht gaat het in steeds meer gebieden regenen.

Morgenochtend ligt een frontensysteem boven het noorden en midden van het land en zijn daar perioden met (lichte) regen. Het zuidoosten houdt het morgen een tijdlang droog. In de middag trekt een volgende storing het westen van het land binnen en gaat het in heel het land harder regenen. Later in de middag wordt het in het westen droog en klaart het daar voorzichtig wat op. De zuidwestenwind speelt een hoofdrol en is (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. Langs de kust kracht 7 en boven de Wadden misschien nu en dan stormachtig, kracht 8. In de namiddag draaiend naar het westen en landinwaarts afnemend. Het is erg zacht bij 13 of 14 graden. In de nacht enkele buien en 5 of 6 graden.

Zaterdag zwelt de wind weer aan en wordt boven het land (vrij) krachtig. Langs de kust komt een harde en boven de Wadden stormachtige wind te staan uit het westen tot zuidwesten. Er vallen op het eerste deel van de dag een paar buien, vooral landinwaarts. In de middag afnemende buiigheid. Later in de middag of in de avond trekt een volgende storing met (veel) regen het zuidwesten binnen om zich over het land uit te breiden. Het wordt 9 graden in het noordoosten tot 13 in Zeeland op deze herfstachtige dag. Oorzaak van het onstuimige en natte weer zijn depressies die vanuit de regio IJsland naar Scandinavië trekken. Een klassieke westelijke stroming die de komende etmalen regen van betekenis zal brengen.

Zondag vallen er enkele buien, mogelijk met hagel en maakt het zuiden kans op langere perioden met regen. Af en toe schijnt de zon even en het wordt rond 9 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten. In de nacht 5 graden.

Maandag is er af en toe zon, maar ook nog kans op een (hagel) bui. Er stroomt wat minder zachte lucht het land binnen. Het wordt rond 7 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten tot westen. In de nacht 3 (Limburg) tot 6 graden.

Minder zacht en (tijdelijk) droog

Dinsdag zorgt een rug van hogedruk vanaf Bretagne tot voor de Noorse kust voor een overwegend droog weertype. Bij zee valt nog een buitje. De wind uit het noordwesten is wat minder sterk, kracht 3 of 4 en het wordt een graad of 7 bij nu en dan zon. In de nacht kans op een graad vorst wanneer de rug over ons land komt te liggen. Het droge weer zal wellicht een korte onderbreking vormen van het huidige wisselvallige weerbeeld. De dubbele cijfers behoren na het weekend voorlopig tot het verleden. 

        

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

vr

Perioden met regen en veel wind

zw

5-6

 12

13

10

70

za

Veel wind en bui(en)  - later  regen

w-zw

5-6

  6

12

20

70

zo

Enkele (hagel) buien

w-nw

4-5

  7

 9

20

60

ma

Wat zon en een (hagel) bui

w-nw

4-5

  5

 7

30

50

di

Droog, wat zon en minder wind

w-nw

2-4

  4

 7

40

20


Nattte en onstuimige dagen in het verschiet - zacht.   ( 688)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 06-12-2018 11:25