Veel wind en flink wat regen komende etmalen. Minder zacht.

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 07-12-2018 11:22 

Wordt het nog droog vandaag? Wellicht op een paar plekjes en dan ook maar even. Na de motregen van deze ochtend trekt vanmiddag een volgende storing (koufront) met een actief regengebied daaraan gekoppeld ons land binnen. Er waait een matige tot vrij krachtig toenemende zuidwestenwind. Bij zee veelal hard, mogelijk enige tijd stormachtig, kracht 7 tot 8. Dit geldt ook voor het IJsselmeer. In de namiddag draaiend naar het westen en landinwaarts wat in kracht afnemend. Het wordt 12 graden. Komende nacht eerst een enkele bui, later volgt op meer plaatsen weer enige tijd regen als een volgende storing over het land trekt. Minima tussen 5 (oosten) en 7 graden.

Morgenochtend vooral in het noorden en midden eerst nog af en toe regen. Vanuit het zuidwesten wordt het echter tijdelijk droog. In het zuidwesten kan de zon nog eventjes doorbreken. In de loop van de middag breidt een volgend gebied met regen vanuit het zuidwesten zich uit over het land. Plaatselijk kan er weer een behoorlijke plens water vallen. Het is al vaker gezegd op deze plek, voor de natuur en dus voor ons allemaal zeer belangrijke millimeters.  Er waait een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind. Bij zee en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. In de middag in het zuiden een afnemende wind. Maximumtemperatuur tussen 9 en 12 graden. In de nacht blijft het regenachtig als het front over ons land sleept en zijn nog altijd flinke sommen neerslag mogelijk. De meeste millimeters lijken in het noorden te vallen. Minima rond 7 graden.

Zondag zijn er enkele buien actief, mogelijk met hagel. In de loop van de dag neemt de kans op buien af zonder dat deze helemaal verdwijnt. De zon breekt soms even door en het wordt 8 graden bij een matige tot vrij krachtige wind die van het westen in de loop van de dag enigszins krimpt. In de nacht 5 graden.

Maandag zorgt een rug van hogedruk, die zich vanaf Bretagne uitstrekt tot nabij IJsland/Groenland voor een onderdrukking van buien. Er kan nog een enkele (hagel) voorkomen. Verder is er af en toe zon, wordt het 7 graden en waait er een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Langs de Wadden nog altijd hard, 7 Bft. In de nacht enkele graden boven het vriespunt maar vooral in het zuidoosten kans op wat lichte vorst als de wind wegvalt en het daar opklaart. 

De rug neemt iets in kracht toe en de as ligt dinsdag boven de Benelux. Het is heel rustig en droog weer bij 7 of 8 graden. Verder zijn er veel wolkenvelden met een glimp van de zon. In de nacht kwikstanden rond het vriespunt als er wat koudere lucht vanuit Duitsland ons land binnen sijpelt. Mocht het opklaren kan het enkele graden vriezen.

Oceaan zet nieuwe aanval in

Woensdag verplaatst het hoog zich naar Scandinavië en draait de wind naar het oosten. Tegelijk begint een oceaanstoring warm te draaien en zet koers richting ons land. Vooral in de oostelijke helft van het land zou het wel eens op een koude dag kunnen uitdraaien en de kans op neerslag neemt vanuit het zuidwesten toe. Daarna neemt de oceaan de regie zeer waarschijnlijk weer over met toenemende kans op (opnieuw) regen en weer hogere temperaturen.

       

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

za

Veel wind en eerst en later regen

zw

5-6

  6

11

10

70

zo

Beetje zon en een (hagel) bui

w-nw

4-5

  7

 8

20

60

ma

Af en te zon en een bui

w-nw

4-5

  4

 7

30

30

di

Wolkenvelden/rustig/droog

w-nw

2-3

  3

 7

20

20

wo

Toenemende kans op neerslag

o-zo

2-4

  0

 4

20

50

 


Veel wind en flink wat regen komende etmalen. Minder zacht.   ( 719)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 07-12-2018 11:22