Flashback: 9 december 2004 - 2017

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 09-12-2018 18:39 

Afbeeldingen:

niet beschikbaar




Donderdag, 9 december 2004

De opluchting was groot toen de afgelopen nacht gevormde grijze Stratusmassa in de loop van de voormiddag de neiging vertoonde om open te breken en de rest van de dag in zonnige omstandigheden leek te zullen verlopen, maar even groot was de ontgoocheling toen die niet echt overtuigend leek te gebeuren en de bewolking uiteindelijk de zon, wiens omtrekken eventjes wazig zichtbaar werden, definitief uit het beeld duwde. De wind was bij dit alles naar het noorden gedraaid (tot 16 km/h) en er werd duidelijk frissere lucht aangevoerd zodat de maxima niet hoger dan een kille 2,6 graden uitkwamen. De minima waren ook erg minnetjes met -0,1 graden, en vermits de temperatuur op dit moment maar 0,0 graden bedraagt, zullen deze mogelijk nog bijgesteld worden. De vooruitzichten zijn allerminst boeiend, voor zover de modellen reiken wordt er steeds een hoge luchtdruk van om en bij de 1030 hPa boven onze streken berekend met droog en rustig winterweer. Rond 15 december wordt er echter een tijdelijke nadering van een depressie voorzien en is er misschien een kleine kans op wat neerslag.


Vrijdag, 9 december 2005

Vandaag kregen we terug een rustige en droge dag aangeboden, zij het dat de aangevoerde lucht nog steeds overwegend uit oostelijke tot noordosstelijke richtingen kwam wat zich vertaalde in erg lage minima van -2,1 graden. Overdag wist de zon het kwik op te krikken naar een doenbare 7,3 graden, zij het dat door de zwakke NNO - wind van hooguit 9,7 km/h en de zon die regelmatig aan bod kwam enig tuineffekt deze waarneming mogelijk een beetje heeft doen afwijken. De zon had hier wel de concurrentie van enkele wolkenvelden te vrezen die in de loop van de dag voorbijdreven. Voornamelijk ging het om Stratocumulus en Cirrostratus. Zowel zonsopgang als zonsondergang mochten er vandaag door hun schoonheid best wel wezen, maar net als vanochtend het geval was is het kwik zonder zon weer aan een snelle daling begonnen waardoor we vannacht opnieuw de vorstige toer op gaan. De beschermende vleugels van een krachtig hogedrukgebied laat regenzones en buienlijnen de komende paar dagen geen kans om tot in het Malderse grondgebied door te dringen.


Zaterdag, 9 december 2006

De nacht bracht deze keer geen verfrissende buien met zich mee waardoor de dorstige planten meteen werden geconfronteerd met de loden hitte van de opkomende zon. Er ontwikkelden zich opnieuw stapelwolken boven Bali en de omringende eilanden maar ze waren nu een stuk groter dan gisteren rond dezelfde tijd. Dit bleef dan ook niet zonder gevolgen: de omgeving wordt rond de middag reeds opgeschrikt door het doffe geluid van de eerste donder terwijl er zowel boven het binnenland als het eiland rechttegenover Manggis een statige Cumulonimbus calvus prijken. Beide onweerswolken zakten kort daarop echter als kaartenhuisjes in elkaar waardoor het voorlopig nog droog bleef. Nieuwe stapelwolken die in hun plaats verschenen probeerden het voorbeeld van hun voorgangers op te volgen maar geen enkele slaagde erin om een nieuwe doorbraak te forceren. We moesten het deze keer hebben van de bewolking boven zee die in de loop van de namiddag flink wat bijval kreeg van Stratocumulus castellanus velden waaruit zich even later flinke stapelwolken vormen. Tijdens dit proces werd het erg nevelig en even later kwam de regen te Manggis met bakken naar beneden, afgewisseld met wat lichtere regen. Onweer was er echter niet bij en de hemel bleef hierbij vooral in het zuiden mooi blauw. De opklaringen kwamen nadien weer dichterbij en palmden vervolgens het grootste deel van het luchtruim in terwijl het droog werd. Het bleef wel nevelig terwijl er aan de horizon enkele volwassen buienwolken overbleven.


Zondag, 9 december 2007

Net als gisteren was het betere weer weggelegd voor de voormiddag. Niettemin waren er toen al aardig wat wolken, maar tussendoor waren er brede opklaringen te zien terwijl de bewolking naar de middag toe geleidelijk verder afnam. Vooral de periode tussen 11H 's morgens en 13H 's namiddags verliep uitermate zonnig. We bevonden ons echter in de 'buik' van de depressie waardoor we langs alle kanten omsingeld waren door regenzones en wolkenbanden. Het werd uiteindelijk de ingekrulde occlusie waarmee we later in de namiddag werden geconfronteerd in de vorm van een sterke toename van Cumulus fractus en Stratocumulusbewolking terwijl er op grotere hoogte erg gul werd omgesprongen met Altostratus. Even later werd de druppeldans ingezet en onder begeleiding van een erg krachtige zuidwestenwind met snelheden tot 46,7 km/h en de in vergelijking met de voorbije dagen erg lage temperaturen van 6,8 tot 9,8 graden, mag dit op zijn minst wel guur winterweer genoemd worden. De neerslag die viel was erg intens en had soms een buiig karakter. Na zonsondergang werd het stilaan rustiger en ging de regen over in motregen om tenslotte helemaal op te houden. Van de bewolking raakten we echter niet verlost en dit zou ook voor een groot deel van de nacht het geval zijn. Uiteindelijk bereikte het neerslagtotaal voor dit etmaal 2,4 mm.


Dinsdag, 9 december 2008

Bij het aanbreken van de dag hing er een bedrieglijke kalmte in de atmosfeer, die was gehuld in nevels en laaghangende Stratusbewolking. Bij minima van 0,4 graden lag de grond er lichtjes bevroren bij, maar het was nog droog. Later ging het echter regenen vanuit het westen bij de doortocht van een koufront. De regen was op sommige momenten erg intens terwijl er plaatselijk ijzel voorkwam. Na een tijdje leek er ook natte sneeuw te vallen, maar dit was nauwelijks merkbaar, laat staan dat er een dekje zou gevormd worden. De zuidwestenwind ruimde ondertussen naar het noorden en haalde snelheden tot 20,9 km/h. Achter het koufront volgde een gebied met betrokken en nevelig weer alvorens de eerste opklaringen tijdens de late namiddag met mondjesmaat het land introkken. De prachtige wolkenlandschappen die daarop volgden bij het binnenstromen van de noordzeebuien, maakten echter veel goed. De wassende maan zorgde ervoor dat we ook na zonsondergang nog een uitstekend zicht hadden op de voorbijdrijvende buienwolken. Ondanks de lage temperaturen (maximaal 4,8 graden) en de avondlijke afkoeling die er volgde, bestonden alle buien die zich op Malders grondgebied waagden, uit gewone regen, terwijl hun aktiviteit zeker niet om over naar huis te schrijven was. Het neerslagtotaal van 2,4 mm was dus voornamelijk afkomstig van het koufront eerder op de dag.


Woensdag, 9 december 2009

Een nieuwe regenzone met warmtefront- trekjes zorgde vandaag andermaal voor grijs en nat weer. De bijhorende zachte lucht zorgde ervoor dat de temperatuur de hele dag door gestaag de hoogte in ging, en de minima reeds kort na middernacht bereikt werden met 4,8 graden. De bewolking bestond kort na zonsopgang uit dicht opeen gepakte Stratus fractus, maar later werd de voorkeur gegeven aan meer egale Stratusbewolking. Helemaal effen grijs kleurde de hemel echter niet, want boven de horizon was dikwijls een oranjegele band te zien die ons voortdurend de valse hoop op een weersverbetering inboezemde. Het enige dat ons bereikte was immers de neerslag, en deze bestond uit lichte regen of motregen die werd afgewisseld met droge perioden. De wind kwam uit zuid- zuidwestelijke richtingen en bleef met haar snelheden tot 29,0 km/h eerder bescheiden. Op het einde van de namiddag werden we uit de onzekerheid over die weersverbetering verlost, en werd het overal grijs. De bewolking zorgde ervoor dat het niet meer kon afkoelen, en ook na zonsondergang werd de temperatuursstijging verdergezet om uiteindelijk tegen middernacht op een ultrazachte 11,3 graden uit te komen. Een heel verschil tegenover de noordelijke kusten van de Golf van Mexico die op dit ogenblik met sneeuval en vorst af te rekenen hebben, en tegenover Malderen op Kerstmis als we de huidige weermodellen mogen geloven. Deze zinspelen immers op een stevig winteroffensief dat zich na het weekend zou inzetten. Vandaag hebben we echter nog geen meetlat nodig om het neerslagtotaal van 2,0 mm te berekenen en mogen de sneeuwruimers nog even op stal blijven...


Donderdag, 9 december 2010

De vochtige zeelucht is vanochtend een stuk verder in de Benelux doorgedrongen waardoor er alleen in het begin van de nacht nog wat vorst voorkwam bij minima van -1,4 graden. De zachte zeelucht stroomde over een bevroren bodem waardoor er sublimatie optrad met gladde wegen tot gevolg. Door dit fenomeen lag de bodem er witjes bij ondanks het feit dat er (nog) geen neerslag is gevallen. We bevonden ons het grootste deel van de dag in de schaduw van Engeland waardoor de buien ons niet konden bereiken en het vooral Nederland was dat door winterse buien werd getroffen. Deze kwamen er pittig uit de hoek met flinke ladingen hagel, sneeuw, regen en onweer, maar ook in België wisten enkele buitjes door te dringen. Volgens de radar kwamen deze erg dicht in de buurt van Malderen, maar door een storing aan de pluviometer is niet duidelijk of hier effectief neerslag is gevallen. Als er wat gevallen is, zal het zeker geen grote hoeveelheid zijn aangezien de omgeving er 's avonds vrij droog bijlag. Als liefhebber van actief weer moesten we met lede ogen toekijken hoe het ene onweer na het andere Nederland introk, maar in ruil daarvoor kregen we aangenaam zonnig weer met diepblauwe luchten en slechts verspreide wolkenveldjes. De temperaturen kwamen voor het eerst sinds lang weer ruim boven het vriespunt uit met 5,9 graden en de wind kwam vooral uit westelijke richtingen met snelheden tot 29,0 km/h. Na zonsondergang leek de buiigheid in de omgeving van Malderen weer wat op te leven en kregen we een aantal lichte exemplaartjes over de vloer die echter opvallend dikke regendruppels voortbrachten. De temperatuur bleef rond een tweetal graden steken bij het vallen van de nacht.


Vrijdag, 9 december 2011

Kort na middernacht denderde de buienlijn over het weerstation en kregen we tijdelijk flinke slagregens die gepaard gingen met rukwinden tot 35,4 km/h uit het westen. Nadien volgden er een aantal buitjes en deze vulden het neerslagtotaal verder aan tot 3,4 mm. Tijdens de ochtend was het nog zwaarbewolkt tot betrokken, en het was wachten tot zonsopgang toen de opklaringen massaal het land binnentrokken vanuit het noordwesten. Het koufront was kennelijk zeer scherp begrensd want buiten de lijnvormige wolkenband in het zuidoosten was er geen wolkje meer te zien. Ook de wind hield het voor bekeken waardoor het vandaag meteen een stuk rustiger werd. De temperaturen dachten er echter hetzelfde over en zo moesten we het dus met lagere maxima doen die bovendien al vroeg bereikt werden met 9,1 graden afgelopen nacht. Dankzij de uitbundige zon deed het niettemin nog aan lente denken en de afgezwakte wind maakte het een meevaller voor wie vandaag buitenactiviteiten op het menu had staan. Later op de dag verschenen er wat stapelwolkjes die de uitlopers van een buiengebiedje vormden. Deze buien waren echter alweer voor Nederland bestemd en vooral de noordelijke helft ervan kon er regelmatig mee kennis maken. De wind zwakte geleidelijk af, al was er nog genoeg luchtcirculatie om de temperatuursdaling tijdens de avond af te remmen ondanks de heldere hemel. Het neerslagtotaal dat we op het einde van de dag optekenden was volledig te wijten aan de regenzone en buienlijn van afgelopen nacht en ochtend.


Zondag, 9 december 2012

Het was vandaag een dag en een nacht verschil tegenover het zonnige winterweer van gisteren met de regenzone die nu pal boven onze hoofden hing. Het was dan vooral die nacht welke het verschil maakte, want door het dikke wolkendek leek het alsof de zon vandaag niet zou opkomen en was het zelfs om 10H nog aardedonker buiten. De zachte temperaturen waren in deze omstandigheden boter aan de galg want de wind en regen maakten er een gure bedoening van. Het was al middag voordat we van lichtgrijze of middengrijze tinten konden spreken en de straatverlichting uit mocht. Daarna volgde een periode van droog weer terwijl de zachte lucht nu pas goed voelbaar werd en het kwik verder steeg naar 7,3 graden. De minima werden al kort na middernacht genoteerd met 0,9 graden. De sneeuwresten waren in deze omstandigheden in een mum van tijd verdwenen en halverwege de namiddag verschenen er een paar opklaringen. De zon slaagde er niet in om ze als backdoor richting Malderen te gebruiken en bovendien werden ze veroorzaakt door een naderend koufront. Opwaartse luchtbewegingen zorgden nu voor cumuliforme bewolking die enerzijds de opklaringen toeliet maar anderzijds krachtige buien opwekten die omstreeks 20H het weerstation overspoelden. Elke bui die daarna volgde was heviger en omstreeks 22H30 volgde het hoogtepunt met stofhagel en wolkbreukachtige regenval. Er traden ook krachtige rukwinden op die snelheden tot 38,6 km/h uit het west- zuidwesten haalden. Ondertussen stroomde er koelere lucht binnen, maar ook dan bleef het nog steeds erg zacht. De echte kou lijkt pas vanaf morgenavond binnen te komen en nog voor het einde van de werkweek zou die alweer verdreven worden. We sloten uiteindelijk af met een neerslagtotaal van 4,6 mm.


Maandag, 9 december 2013

Van opklaringen was er vanochtend niet veel meer te merken door toedoen van een mengvorm van Stratus en Stratocumulus die er weer een sombere zwart-wit wereld van maakte. Daar stonden echter lentezachte temperaturen tegenover, want het werd niet kouder dan 4,6 graden. Doordat de wind tijdens de nacht iets is aangewakkerd werd er geen nevel of mist gevormd en was de zichtbaarheid in de verte zeer goed. Langzaam maar zeker kwam er een zuidelijke stroming op gang waarlangs drogere landlucht werd aangevoerd. Dit werd al snel merkbaar aan de bewolking die overging in Stratocumulus waar gaten begonnen in te vallen. Op deze manier is deze dag toch nog erg zonnig verlopen, vooral dan wat de namiddag betreft. De bovenste luchtlagen werden opgefleurd door fijne Cirrusplukken die tegen zonsondergang felrood oplichtten terwijl er in de onderste luchtlagen nog wat restanten van de eerdergenoemde Stratocumulusbewolking overbleven die de show wiste te stelen met hun golvend of geribbeld uiterlijk. Na zonsondergang koelde het snel af onder een fonkelende sterrenhemel, maar het lijkt erop dat de vorst pas in het tweede deel van de nacht haar intrede zal maken daar we de uiteindelijke minima van 4,6 graden pas op het einde van de avond bereikten. Het neerslagtotaal was dan weer heel vroeg op de dag reeds een feit met 0,0 mm.


Dinsdag, 9 december 2014

De buienactiviteit is er tijdens de nacht definitief uitgegaan en brede opklaringen maakten vanochtend hun opwachting. Deze leidden echter niet meer tot vorst. Sterker nog, de rijpkristallen die gisterenavond werden gevormd zijn weer weggesmolten. De minima van 0,8 graden werden dus al vroeg bereikt afgelopen nacht en er werd geleidelijk zachte zeelucht aangevoerd. In de hogere luchtlagen zagen we al snel Cirrus en Cirrostratus binnendrijven uit een naderend warmtefront en deze sluierbewolking werd langzaam dikker. Voordat deze dik genoeg was om de zon tegen te houden was er echter al een fraaie winterdag met lentetrekjes gepasseerd waarin we maxima van 7,0 graden konden noteren. Kort voor zonsondergang zorgde een streep van opklaringen tussen de mengeling van Altostratus en Altocumulus ervoor dat alles in knaloranje kleurentinten oplichtte. Een sfeervolle zonsondergang was het resultaat en ze werd gevolgd door een droge, zwaarbewolkte avond die werd gekenmerkt door een gestaag aanwakkerende zuidwestenwind en het aflezen van een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Woensdag, 9 december 2015

We bevonden ons vandaag aan de achterzijde van het koufront, en traditioneel zat daar heldere lucht achter waardoor we de zon weer mochten begroeten. Het leek wel volop lente, maar toch voelde de lucht een stuk koeler aan en moesten we het vooral van de verwarmende zonnestralen hebben om dat lentegevoel in stand te houden. Geen enkele wolkensoort durfde zich te vertonen en het zwakke decemberzonnetje had zo nog voldoende moed om het kwik naar een zachte 11,1 graden te tillen ondanks het polaire karakter van deze luchtsoort. Na zonsondergang werd het een ander verhaal en koelde het snel af onder de open hemel. In het westen verscheen Cirrus en Cirrostratusbewolking en de wind begon lichtjes aan te wakkeren waardoor het naar het gevoel nog sneller afkoelde dan in werkelijkheid. De minima werden nu pas bereikt met 4,6 graden, en het neerslagtotaal liet zich erg gemakkelijk raden met 0,0 mm.


Vrijdag, 9 december 2016

 Het was even algemene paniek bij de zonnekloppers onder ons want nu was die gevarieerde wolkenlucht opeens egaal grijs zodat de dag een sombere start maakte bij weliswaar positieve minima van 7,1 graden. Met het feit dat hiermee eindelijk verandering is gekomen in het consistente weersbeeld dat we de voorbije dagen gezien hebben, konden we de weerliefhebbers blijkbaar ook niet meteen opbeuren. Maar gelukkig volgde er na een paar uur weer een verandering die hun ogen meteen weer liet fonkelen: de Stratus en Stratocumulus bewolking loste op en het werd zeer zonnig met enkel Cirrusbewolking die overbleef. Het leek wel lente en bij een zacht zuidwestelijk briesje warmde het op tot 12,7 graden. Toch was het mooie weer niet algemeen want het noorden van Nederland kreunde en zuchtte onder een Stratus wolkendek waar het ook nog eens uit motregende en dat bij temperaturen die maar net boven het vriespunt lagen. Hier hoefden we in Malderen dus voorlopig niet voor te vrezen en de hele dag verliep in aangename omstandigheden waarbij de sluierwolkjes voor een schitterende zonsondergang zorgden toen deze gezelschap kregen van Altocumulusbankjes. De avond verliep eveneens in zachte en lichtbewolkte omstandigheden en daar de Nederlandse motregen geen aanstalten maakte om de Londerzeelse weerliefhebbers te komen plagen, hoefden deze zelfs niet naar de pluviometer te stappen om te weten dat er 0,0 mm in zat.


Zaterdag, 9 december 2017

Dankzij de bewolking is het tijdens de nacht niet kouder dan -1,1 graden geworden. Met een noordwestenwind werd er nog steeds onstabiele buienlucht aangevoerd, maar de stroming werd westelijker waardoor we buiten het bereik van de noordzeebuien terecht kwamen. Na de middag naderden de eerste Cirrostratusvelden van de volgende reeks regen- en sneeuwzones waardoor de laaghangende Cumulus en Stratocumulusbewolking snel verdween en het zonnig werd. Aan de grond bleef het koel met maxima van 2,3 graden en de wind sneed door merg en been. Tijdens de avond werd het wat rustiger en was de hemel nog voldoende open om een flinke afkoeling toe te laten. We sloten af met een dagtotaal van 0,0 mm.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 9 december 2004 - 2017   ( 98)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 09-12-2018 18:39