Komende nacht lichte vorst: geleidelijk aan kouder.

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 11-12-2018 09:57 

Een hogedrukgebiedje boven Noord-Frankrijk trekt naar Scandinavië waar het opgaat in een ander gebied met hoge barometerstanden. Het zorgt vandaag voor een overwegend droge dag al is een enkel buitje in het zuiden aanvankelijk niet helemaal uit te sluiten. Verder is het wisselend bewolkt en vrij rustig weer. De wind uit het westen tot noordwesten is zwak of matig, kracht 2 tot 3. In het Waddengebied eerst nog 4 Bft. Komende nacht is het helder en rustig weer. Het gaat licht vriezen met minima tussen 0 en -3 graden met de laagste waarden in het (noord) oosten van het land. Kans op een mistbank.

Morgenochtend is er af en toe zon maar vanuit Duitsland druppelt steeds meer bewolking het land binnen. Het blijft droog bij 3 of 4 graden en er waait een zwakke of matige wind uit het oosten tot noordoosten, kracht 2 tot 3. In de nacht temperaturen rond het vriespunt. Waarschijnlijk in het noorden er iets boven en in het zuiden lichte vorst.

Donderdag zien we hogedruk vanaf Rusland tot over Scandinavië. Met een zwakke tot matige wind uit het oosten tot noordoosten wordt geleidelijk aan vochtigere lucht aangevoerd. In het noorden is het 's ochtends al bewolkt en deze wolken breiden zich gestaag zuidwaarts uit. Zuidelijk van de grote rivieren is het lange tijd zonnig. Daar wordt het slechts 2 en in het noorden 4 graden. bij droge condities. In de nacht klaart het op en vriest het licht: -2 tot -4 graden, misschien op een enkele plek in het zuidoosten -5.

Vrijdag ligt de rugas boven het zuiden van Scandinavië en West-Rusland. Voor winterweer is dit hoog niet voldoende ontwikkelt. Daarbij ligt het te noordelijk en is in feite geen zelfstandig opererend bolwerk maar verbonden met een Russisch hoog. Daardoor is er te weinig gradiënt om storingen met koude lucht aan de zuidflank af te voeren en zo ontstaat schade en zal het hogedrukgebied zich tijdens het weekend naar het oosten terugtrekken.

Vrijdag wordt er wel koude lucht aangevoerd: het wordt slechts 1 of 2 graden. Eerst is er zon maar vanuit het noorden raakt het al snel bewolkt al is het in het zuiden wederom lange tijd zonnig. Er waait een zwakke tot matige toenemende oostelijke wind. Langs de kust kracht 4 tot 5. In de nacht klaart het weer op en wordt het flink koud met minima tussen -3 in het noorden en -6 in het zuidoosten van het land.

Zondagnacht kans op (natte) sneeuw

Zaterdag weet de koude lucht zich te handhaven. Het wordt slechts 0 of 1 graad. Eerst is er zon maar later op de dag neemt de bewolking toe als een oceaanstoring de aanval inzet. In de loop van de middag of in de avond volgt vanuit het zuidwesten regen, landinwaarts mogelijk voorafgegaan door (natte) sneeuw. Afhankelijk van de timing van het binnendringen van de neerslagzone kan het kwik in de avond en nacht in het noordoosten eerst weer tot onder het vriespunt duiken en is droge sneeuw in de nacht niet ondenkbaar.

Zondag draait de wind naar het zuidwesten en wordt zachtere lucht aangevoerd: het kwik loop op naar 4 graden in Groningen tot 9 in Zeeland. De neerslag trekt weg en de zon breekt nu en dan door. Maandag en dinsdag volgt nieuwe regen als een depressie ten zuidwesten van IJsland zich nadrukkelijk begint te roeren.  

       

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

wo

Rustig en toenemende bewolking

o-no

2-3

 -2

 4

40

10

do

Noorden bewolkt - zuiden eerst zon

o-no

2-3

  0

 3

40

10

vr

Koud en vanuit noorden wolken

o

2-4

 -3

 1

40

10

za

Koud met zon en later bewolking

o-zo

2-4

 -4

 1

60

30

zo

Zacht(er)

z-zw

3-4

  0

 6

30

30


Komende nacht lichte vorst: geleidelijk aan kouder.   ( 1111)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 11-12-2018 09:57
Vorst! 🙂 gewoon die vrieslucht opsnuiven mensen.....   ( 635)
Robert(Vlaardingen) -- 11-12-2018 10:43