Flashback: 11 december 2004 - 2017

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 11-12-2018 15:18 


Afbeeldingen:

niet beschikbaar




Zaterdag, 11 december 2004

Opnieuw moesten we ons vandaag tevreden stellen met een grijze en sombere winterdag waarover niet meteen veel te vertellen valt. Enkel rond de middag leek het wolkendek even wat dunner te worden maar misschien was het wel gezichtsbedrog. De aangevoerde lucht was een beetje zachter waardoor we vandaag temperaturen van 2,1 tot 5,3 graden konden noteren terwijl de wind naar het oosten is gedraaid en van daaruit snelheden tot 13 km/h haalde. Neerslag is er echter niet gevallen. Hoewel ook de komende dagen een dergelijk weertype in petto lijken te hebben, blijven de weersmodellen nog steeds een interessante evolutie aantonen waarbij vanaf 16 december de somberheid wordt verdreven door regen en vervolgens door buien waarin al wat smeltende sneeuw of stofhagel kan opduiken. De isobaren liggen dan wel dicht opeen waardoor we de hele tijd tegen een ijzige westen tot noordwestenwind zullen moeten opboksen. Maar in elk geval zijn er veel mensen dit deze verandering zeker zullen waarderen, al was het maar omdat er zuivere zeelucht zal aangevoerd worden die de inversie en bijhorende luchtvervuiling netjes zal opruimen.


Zondag, 11 december 2005

Van de gevreesde mist bleven we vandaag alsnog gespaard; de dag begon met een uitgestrekt maar bijzonder fraai ogend Stratocumulus wolkendek welke de nachtelijke afkoeling wat kon afremmen doch niet kon verhinderen dat de vroege vogels vanochtend moesten opboksen tegen vriestemperaturen tot -3,6 graden. Een ijsdag werd het echter niet, de zon was nog niet eens verschenen of het berijpte landschap was zijn witte tint reeds grotendeels verloren en wanneer de bewolking evacueerde naar het zuiden en een staalblauwe hemel ontblootte, was het voor het kwik peanuts om op te klimmen naar een vrij zachte 7,7 graden, al zat hier opnieuw een weinig tuineffekt bij. De wind was veranderlijk maar leek een voorkeur te hebben voor zuidoostelijke richtingen bij een maximale snelheid van 10 km/h. Deze is ondertussen echter weer gaan liggen terwijl het kwik de voorbije uren reeds veel van haar pluimen heeft verloren, een paar uur na zonsondergang schoot er nog een halve graad over zodat nieuwe vorst ook deze nacht onafwendbaar lijkt te zijn. Zachtere en vochtigere lucht is echter reeds in aantocht vanover de noordzee, maar tussen beide luchtsoorten zit een verzwakte storing gekneld en deze zal de bewolking weer flink laten toenemen terwijl vooral vanaf woensdag steeds aktievere regenzones hun weg naar Malderen zouden vinden, gevolgd door een buiige periode die het weersbeeld volgend weekend zal bepalen.


Maandag, 11 december 2006

Tijdens de vroege uurtjes viel er terug regen, wat zich verraadde door het met verse plassen gezegende landschap. Er was tevens geen zon te zien: uitgestrekte As en Ac velden hadden het volledige luchtruim ingepalmd waardoor we de dag erg somber moesten starten. Vanuit het noorden werd de bewolking echter dunner en kwam er een waterig zonnetje tevoorschijn dat steeds sterker werd. Een blik op de satellietbeelden toonde een klein onweerscomplex boven zee welke voor al deze bewolking verantwoordelijk was, maar bij het aanbreken van de dag weer uitdoofde. De valwinden van de buien hierin waren echter vrij krachtig en bereikten ons kort voor de middag; ze lieten vervolgens een groot deel van de dag in erg winderige omstandigheden verlopen. De sluierbewolking verdween grotendeels tijdens de namiddag maar de convectie boven land had hierdoor zoveel vertraging opgelopen dat er nooit meer dan wat kleine stapelwolkjes boven de landmassa's te zien waren. De resterende bewolking, voornamelijk Cirrostratus, zorgde voor een bijzonder mooie zonsondergang en boven zee ontwikkelde zich opnieuw Ac castellanusbewolking, maar dit leverde voorlopig geen onweer op en het bleef ook droog op deze locatie.


Dinsdag, 11 december 2007

Koudere, polaire luchtmassa's lokten vandaag een wisselvallig weertype uit met buien. Deze waren reeds in het begin van de dag verspreid over het land aktief, maar de stijgende luchtdruk zsorgde ervoor dat de buien nooit echt intens te noemen waren. Wat ze tekort schoten in aktiviteit, werd echter ruimschoots gecompenseerd door de indrukwekkende wolkenlandschappen die zich de hele dag door ontvouwden. Meestal ging het om compakte Cumulonimbi die onderaan getooid waren met neerslagstrepen (virga). Doordat hun neerslag grotendeels verdampte voor hij de grond bereikte, kon er steeds onder de buienwolken door worden gekeken wat unieke uitzichten opleverde. Kort voor zonsondergang trokken de laatste buien weg naar het zuidwesten bij een steeds meer naar noordoost ruimende stroming (maximumsnelheid nog uit het noorden met 30,6 km/h). De opklaringen geven hierbij de aanzet naar de eerste van een reeks vriesnachten die ons te wachten staan. Voor vandaag viel het nog aardig mee met temperaturen tot 10,2 graden. De afkoeling 's avonds resulteerde echter reeds in de minima voor dit etmaal met net 0,0 graden. Het neerslagtotaal van dit etmaal werd natuurlijk al veel eerder bereikt met 1,4 mm.


Donderdag, 11 december 2008

Veel buien zijn er afgelopen nacht niet meer bijgevallen waardoor er vanochtend slechts 0,2 mm in de pluvio zat. De bewolking is echter overgegaan in uitgestrekte Stratocumulusvelden waardoor het zeker geen staalblauwe hemel was waarmee we de dag konden beginnen. De temperatuur bleef door de bewolking net boven het vriespunt met 1,6 graden als minimum. Overdag was het dan een voortdurend komen en gaan van Stratocumulusvelden met tussendoor nog een flinke portie zonneschijn waarbij het kwik kon oplopen naar 5,1 graden. In het oosten was men nog in de ban van een wegtrekkend koufront waardoor het vrij zonnige weer in Malderen zeker geen algemeen gegeven was in het land. Ook een groot deel van Nederland werd kennelijk minder royaal bedeeld met zonneschijn en blauwe luchten. Ondanks het erg vriendelijke weertype moesten we echter rekening houden met een aantrekkende zuidwestenwind die met snelheden tot 29,0 km/h over de brug kwam. Na zonsondergang zorgde een samenspel van Stratocumulusbewolking, de hoogstaande volle maan en de opklaringen ertussen voor een heel aparte, mystieke sfeer waarin deze dag ten einde loopt.


Vrijdag, 11 december 2009

Samen met de wolken en motregen is er opnieuw zachtere lucht binnengestroomd zodat het kwik weer kon stijgen naar 9,6 graden. Wie naar boven keek, kon echter vaststellen dat de wolken en windvaantjes aan een noordelijke tot noordoostelijke stroming werden blootgesteld. Een blik op de weerkaarten maakte duidelijk dat de Benelux was omgetoverd tot een warmte- eilandje met temperaturen rond 10 graden, dat volledig werd omsloten door gebieden met lichte vorst. Aan de winterinval viel met andere woorden niet meer te ontsnappen en uiteindelijk werd de warme luchtbel vanuit het noordoosten aangevreten met een gestage afkoeling als logisch gevolg. De bewolking bestond aanvankelijk uit Stratus waar lichte motregen uitviel, en deze ging over in aaneengesloten Stratocumulus waar wat Stratus fractus onder hing. De Stratocumulus brak vervolgens open zodat er nog voor de middag brede opklaringen ontstonden, maar de Stratus fractus werd talrijker en volumineuzer waardoor het na de middag opnieuw overwegend grijs werd. De opklaringen waren klein en vluchtig terwijl de sterk aanwakkerende noord- noordoostenwind het in combinatie met de koudere luchtaanvoer het al snel onaangenaam liet aanvoelen. De snelheden liepen uiteindelijk op tot 29,0 km/h. Tijdens de avond dreven er af en toe nog schaarse opklaringen voorbij, maar de bewolking bleef allesoverheersend. Samen met de aanhoudende wind zorgde ze ervoor dat het ondanks de koude luchtaanvoer nog niet tot vorst kwam (3,3 graden als uiteindelijk minimum), al zal het komende nacht waarschijnlijk niet veel schelen. De regen en motregen waren afgelopen nacht goed voor een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Zaterdag, 11 december 2010

Zoals verwacht bleef het dus vorstvrij en kunnen we de minima zelfs erg zacht noemen met 5,9 graden. Daar hoorde echter nog steeds somber Allerheiligenweer, novemberweer, computerspelletjesweer of hoe-je-het-ook-mag-noemen-weer bij met motregen, nevel en egale Stratusbewolking. Gelukkig bekenden de weergoden na de middag alsnog (andere) kleur en verschenen er opklaringen terwijl de bewolking overging in Stratocumulus. Deze werden geleidelijk breder en zorgden ervoor dat vooral het tweede deel van de namiddag in erg vriendelijke en lenteachtige omstandigheden verliep met een royale portie zonneschijn en maxima van 7,7 graden. De opklaringen waren ook 's avonds goed vertegenwoordigd maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten koelde het slechts langzaam af en ziet het er zelfs naar uit dat we niet eens onder de vijf graden zullen zakken. Via een noordwestelijke stroming (tot 30,6 km/h uit het westen aan de grond) werd omheen het hogedrukgebied ten westen van ons immers subtropische lucht aangevoerd die afkomstig was uit de Bahama's en de omgeving van Cuba. Lang gaat dit latino- sprookje echter niet duren want het hogedrukgebied zal geleidelijk aanpunten naar Scandinavië en na een ritje over de tot -25 graden afgekoelde Noorse bergen zal deze lucht niet veel meer overhouden van haar tropische eigenschappen. Vanavond is wellicht voor langere tijd de laatste keer dat we zonder haardroger of microgolfoven het neerslagtotaal van 0,2 mm konden aflezen...


Zondag, 11 december 2011

We kwamen vandaag onder invloed van een volgende regenzone waardoor we vanochtend met Stratocumulusvelden, Altocumulus en Altostratus te maken kregen. Deze depressie toonde voor de verandering echter weinig activiteit door de nabijheid van een hogedrukwigje. Sterker nog, na de middag werd de bewolking dunner en schaarser waardoor het weer terug een lenteachtig karakter kreeg. De temperatuur steeg van 1,7 graden 's ochtends naar 8,8 tijdens de namiddag terwijl er een overwegend zwakke zuid- zuidwestenwind stond met snelheden tot 30,6 km/h. Golvende Altocumulusveldjes en sluierwolken zorgden in het zachte licht van de laagstaande zon voor sfeervolle tafereeltjes en de zonsondergang mocht even later ook gezien worden. Daarna werd de bewolking weer dikker en tijdens de late avond kwam het alsnog tot lichte regen en motregen die het dagtotaal op 0,2 mm bracht.


Dinsdag, 11 december 2012

Tijdens de nachtelijke uurtjes is het plots gaan opklaren waardoor de afkoeling een versnelling hoger werd gezet. Het was dan ook even schrikken toen de thermometer vanochtend reeds -3,8 graden aanwees al was dat natuurlijk nog klein bier in vergelijking met vorstperiodes à la februari 2012. Ook in vergelijking met Nederland stelde het weinig voor want daar werd op veel plaatsen weer matige tot strenge vorst opgemeten. Er was nauwelijks bewolking te zien waardoor de zon er terug een vleugje lentesfeer kon in brengen. Het warmde op tot 4,6 graden (tuineffect) maar door de negatieve dauwpunten hielden het ijs en de gevormde rijp de ganse dag stand op beschaduwde plaatsen. Er stond ook niet al te veel wind met een paar zuchtjes tot 11,3 km/h uit het noorden, maar van daaruit kregen we in de tweede helft van de namiddag te maken met wolkenvelden die binnendreven. Deze hoorden bij een buiengebiedje dat in Nederland voor sneeuw zorgde, maar het waren slechts tot op de draad versleten Cumulus fractus wolken die in Malderen konden worden afgeleverd. De bewolking nam na verloop van tijd weer af en de zon had de horizon nog niet eens geraakt of er was reeds een flinke afkoeling bezig. Wie zich komende nacht aan siberische vorsttoestanden verwachtte kwam echter bedrogen uit want omstreeks 19H dreef er plots Altocumulus en Altostratusbewolking binnen waardoor de afkoeling prompt werd omgezet in een opwarming. Veel verder dan -1 graden zakten we niet meer, al bleef het wel droog. De bewolking is wellicht afkomstig van een troglijntje dat overdag voor de buien in Nederland en aan de kuststreken verantwoordelijk was. We sloten in het droge Malderen natuurlijk af met een dagtotaal van 0,0 mm terwijl de temperatuur rond of net onder het vriespunt bleef steken.


Woensdag, 11 december 2013

Door het binnenstromen van steeds koelere en drogere lucht zijn de minima vanochtend nog lager uitgevallen dan gisteren met -1,9 graden onder een vergelijkbare heldere hemel. Hier en daar werd een nevelbank gevormd maar voor de rest was er niet het minste spoor van bewolking zichtbaar. Toch niet in Malderen, want in Nederland werd er melding gemaakt van mist en laaghangende bewolking terwijl de satelliet inderdaad bevestigde dat de oostelijke delen van de Benelux gevoeliger waren voor bewolking. Dit resulteerde overigens in hogere minima waardoor het op de door bewolking getroffen plaatsen niet of nauwelijks tot nachtvorst is gekomen. Overdag warmde het ondanks de zwakke decemberzon nog verrassend snel op al bleef het in de schaduw nog erg fris aanvoelen door de lage dauwpunten. We haalden maxima van 9,3 graden (met wat invloed van het tuineffect erbij) terwijl de wind overwegend uit zuidelijke richtingen kwam maar nauwelijks voelbaar was. Echt gezond was de aangevoerde lucht overigens niet want vooral vanuit hogere gebouwen (of vliegtuigen) was zeer duidelijk de smognevel te zien die als een kleverige, bruine peklaag aan de horizon leek vastgekleefd te zitten. Naar de avond toe koelde het weer snel af en werd er weer volop ijs en rijp gevormd. Door de lage dauwpunten en de afgekoelde grond was er overigens de hele dag door nog rijp en ijs te zien op schaduwrijke en beschutte plekjes. Dit zorgde samen met opvriezing van vochtige wegdekken plaatselijk voor verraderlijk gladde toestanden. Een wandeling naar de pluviometer maken om er 0,0 mm op te tekenen was dan ook niet zonder risico al zorgde het felle licht van de wassende maan ervoor dat we tenminste nog konden zien waar we naartoe gleden. ringen.


Donderdag, 11 december 2014

We bevonden ons vandaag in polaire zeelucht die met een krachtig windveld over Malderen werd gejaagd. Ondanks haar oorsprong was deze lucht erg zacht en toen de zon er tijdens de brede opklaringen in de voormiddag doorkwam was het zelfs aangenaam toeven in de buitenlucht. Zeker toen de vlagerige westen tot zuidwestenwind eventjes ging liggen en de gevoelstemperatuur meteen een graad of tien de hoogte in ging. De echte temperatuur is vanochtend overigens niet lager dan 4,2 graden gekomen en de maxima werden uiteraad tijdens deze opklaring gemeten met 8,5 graden. Die korte luwte met zonneschijn was kennelijk de stilte voor de storm want kort voor de middag pakten de wolken zich weer samen en kregen we een felle buienlijn op ons dak. Deze was vooral in het zuidoosten van Nederland actief met veel onweer en felle rukwinden, maar hoewel we in Malderen slechts een flauw afkooksel ervan voorgeschoteld kregen ging het ook hier stevig los. Het water kwam eventjes met bakken naar beneden, al zorgde het blitse optreden van de buienlijn ervoor dat er toch niet meer dan 0,9 mm doorheen de trechter van de pluviometer kon stromen. Ook de onweersliefhebbers onder ons hadden niet bepaald veel reden om ervoor uit bed te komen want de dichtstbijzijnde ontlading werd ergens in de buurt van Leuven geregistreerd. Na de buienlijn klaarde het op vanuit het noorden en zagen we heel stabiel en onschuldig ogende Stratocumulusveldjes binnendrijven. Het leek nu opeens alsof het natuurgeweld er deze middag nooit is geweest en dat we gewoon een winterdag onder een hogedrukgebied achter de rug hadden. Maar toen dreef er weer Cirrus binnen die overging in Cirrostratus. De buienlijn was alweer onderweg naar het noorden en deze keer als warmtefront. Hoewel er bij zonsondergang nog niet meer dan dunne Cirrus en Cirrostratus bewolking te zien, was de bewolking omstreeks 21H al dik genoeg om nieuwe neerslag te veroorzaken. De druppels waren opvallend dik en de neerslag had ook nog een licht buiig karakter met droge perioden ertussen. De echt grote hoeveelheden zouden echter pas na middernacht en vooral morgen arriveren waardoor er niet veel aan het eerdergenoemde neerslagtotaal werd gesleuteld.


Vrijdag, 11 december 2015

We zijn vandaag weer in vochtigere en warmere lucht terecht gekomen waardoor de zon een stuk minder enthousiast was dan we gewoon zijn. Op de overgang naar warme lucht bevond zich natuurlijk een regenzone, en dat ding was behoorlijk actief waardoor we een erg verregende dag kregen. De warme lucht slaagde er niet echt in om tot ons door te dringen waardoor de minima terug op 4,0 graden uitkwamen en het overdag mede door waterkoeling van de regen niet warmer dan 8,5 graden werd. De wind kwam uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen. De regenzone had de neiging om terug te veren in zuidelijke richting waardoor het ding zich als koufront ging gedragen. Dit zorgde voor een meer buiig karakter van de neerslag al konden we daarbij niet op opklaringen rekenen. De buien werden intenser naar de avond toe maar er kwamen ook meer drogere episodes tussen. We kwamen uit op een erg indrukwekkende 10,4 mm terwijl het later in de nacht droger werd.


Zondag, 11 december 2016

De zonneliefhebbers moesten vanochtend nog eventjes op de tanden bijten door dikke Stratocumulusvelden die voor een sombere start zorgde. Maar vanuit het westen klaarde het snel op en zagen we een diepblauwe lucht waarin enkel wat Stratus fractus flardjes te zien waren. In het noorden en oosten van het land moest men echter langer tandenknarsen en was plaatselijk een bijtring geen overbodige luxe, want de bewolking was daar een stuk hardnekkiger en het duurde tot de middag eer de zon daar goed en wel doorbrak. Dit was echter nog geen reden om de valiumtabletten met het klein gevaarlijk afval mee te geven of onze reisannulatieverzekering aan te spreken, want ten westen van ons lag nog heel veel bewolking en somberheid klaar om ons de komende dagen met haar onheil te overspoelen. Al mag dat spoelen niet al te letterlijk genomen worden, want veel neerslag lijkt er de komende dagen niet te zullen vallen en ook de afgelopen weken is het opvallend droog gebleven waardoor we nu ook in volle winterperiode zomerse droogtetaferelen konden aanschouwen zoals een stuivende stofbodem, lage waterpeilen in vijvers en rivieren en hier en daar al eens een tuinslang die uit haar winterslaap ontwaakte. Tijdens de namiddag dreef er erg veel Stratus fractus bewolking binnen vanuit het westen waardoor de zon het knap lastig kreeg. Soms zag dit er erg dreigend uit al bleef het ook dan droog. De temperaturen hielden het bij 9,9 graden voor gezien en de westenwind voelde erg kil aan. In de hogere luchtlagen zagen we ondertussen Cirrostratus binnenlopen die overging in Altostratus terwijl er af en toe eens een bijzon of stukje kleine kring zichtbaar was. De laaghangende wolkenflarden losten uiteindelijk grotendeels op waarna het de sluierbewolking was die de overhand nam zodat we van de terugkerende zon niet veel warmte meer konden verwachten. De avond verliep in betrokken maar droge omstandigheden en door de bewolking koelde het ook langzaam af waardoor de zachte minima van 5,8 graden deze morgen waarschijnlijk niet meer naar beneden bijgesteld zullen worden. Net zomin als het neerslagtotaal van 0,0 mm trouwens.


Maandag, 11 december 2017

De buien hielden het tijdens de nacht weer voor gezien en er volgde een korte, rustige periode waarbij het afkoelde tot -0,3 graden onder opklaringen. Maar de bewolking nam snel toe op nadering van een volgende depressie en tegen de ochtend regende het daar weer uit. Daar zaten stukjes natte sneeuw in al ging de neerslag daarna meer in gewone regen over waarbij het tijdelijk opwarmde tot 2,5 graden. Maar de neerslag werd intenser en al spoedig ging ze terug over in sneeuw bij dalende temperaturen. We kregen een arg aparte situatie waarbij het oosten en zuidoosten van het land in zachte lucht terechtkwam waardoor het in de "sneeuwzekere" Ardennen een groene wereld werd bij temperaturen ruim boven nul terwijl het in het westen tot een heus winteroffensief kwam met sneeuwhoogtes tot meer dan 20 centimeter. Malderen bevond zich in het overgangsgebied maar ook hier konden we nog een sneeuwdek van bijna 10 centimeter opbouwen. In Brussel kwam het op datzelfde moment niet verder dan een paar centimeter waarbij het grootste deel van de neerslag als regen viel. Tijdens de avond werd het weer wat droger, of net natter nu de sneeuw weer begon te smelten en het een erg natte, modderige bedoening werd. Er volgden nog een aantal buien van smeltende sneeuw rond middernacht waardoor het neerslagtotaal van vandaag niet duidelijk is.
 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 11 december 2004 - 2017   ( 259)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 11-12-2018 15:18
Re: Flashback: 11 december 2004 - 2017   ( 162)
Oud-Gebruiker <ID-4772> ( 11m) -- 11-12-2018 15:38