Als het nu naar uit ziet en ook vanuit wetteronline voor zondag

Bericht van: Michel (Oldenzaal, OV) , 15-12-2018 00:05 

Kans voor sneeuw het grootst voor midden, oosten en noord oosten van Nederland. De temperatuur moet wel mee gaan werken voor aankomende zaterdag op zondag nacht. Volgens wetteronline geen sneeuw kansen voor westen van Nederland. Wel mogelijk kans op Natte sneeuw tussen de warme regendruppels door. Blijven duimen voor jullie, je kunt zomaar verrast gaan worden op wit goed op de velden of op de autodaken te bezichtigen.




Hier onder paar afbeelding van prognose in procenten, op kansen op sneeuw voor aan staande zondag 16 december.

Voor het westen en zuiden van 50 tot 70% lichtjes toe genomen, volgens deze kaart dikke kans op sneeuw dek.

Voor midden van het land is het ook licht gestegen tot 70 tot 90%, hier vrij wel zeker op een sneeuw dek. 

Voor het oosten en Noord oosten dikke 100% op een sneeuw dek.

Er zal vallen tussen 1 en 4cm lichtjes gedaald in centimeters, maar het zal ook zomaar meer kunnen zijn als de temperatuur mee gaat doen voor een droge dek. duimen duimen en nog eens duimen.

Hier onder paar links van wetteronline.de:

https://www.wetteronline.de/wetterticker/wochenende-startet-trocken-20181214218339

https://www.wetteronline.de/wetterticker/fotostrecke-so-zieht-der-schnee-201812143749589

https://www.wetteronline.de/wetterticker/video-wetter-sonntag-schnee-aus-westen-201812148308172

Heel lap tekst van KNMI voor vandaag en morgen. succes met het lezen en even voor zitten met een kop koffie of thee.

Modelbeoordeling:

De representatie van de SC-bewolking is in de 12UTC-runs van Harmonie matig tot slecht (veel te weinig bewolking). Met name EC06 ziet er voor het moment en de rest van de avond een stuk realistischer uit. Actueel zijn alle modellen te koud, ook Hirlam en EC, die de bewolking realistischer tonen. Door draaiing van de stroming naar ZO lijkt de bewolking in de loop van de nacht meer en meer op te lossen. De verwachting van de neerslagsoort bij het frontaal systeem is een aandachtspunt. Voor een groot deel van het land is dit sneeuw/natte sneeuw, afhankelijk van de temperatuur aan de grond. Voor het zuidwesten toont met name Hirlam en Harmonie36 een smeltlaag met ijsdriehoek. We weten dat met name Hirlam bij tamelijk veel wind wat te langzaam opwarmt en te stabiel blijft. Mogelijk is de smeltlaag (zie bv. progtemps EHFS/EHRD/EHWO) in Hirlam daardoor iets te dik en daardoor ook het gebied waar NESO ijzel berekent. Hoe dan ook komen de wegdektemperaturen in het hele land weer onder nul en is de kans op gladheid groot.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vannacht duidelijke verschillen tussen de modellen, die actueel allen te warm zijn. De EC uitvoer is het warmst met minima rond -3°C. Dit lijkt nu gezien de vele bewolking realistisch. Zaterdag overdag rond (net boven) het vriespunt, In de avond (mede dankzij koude advectie) overal temperaturen onder nul. Onzeker of de wegdektemperatuur in Zeeland nog onder nul ligt bij aanvang van de neerslag.

Wind:

Zaterdagmiddag buitengaats ZZO 6-7 Bft, verder de zee op 7-9 Bft.

Bewolking:

Op uitgebreide schaal SC, met een opklaring boven het noordwesten. Met het zuidoostelijk worden van de stroming moet dit patroon noordwestwaarts gaan trekken. Door daling achter het Duitse middelgebergte moet de bewolking in de loop van de nacht op wat meer plaatsen gaan breken. De schaal waarop dit moet gaan gebeuren is echter erg onzeker. Op nadering van het frontensysteem toenemende bewolking, in neerslag ook kans op ST. Zondag achter het front ook tamelijk bewolkt, kans op ST. (de Harmonies tonen zelfs mist)

Neerslag:

Boven het noorden van de FIR ondiepe convectie (FL080), duidelijk in alle uitvoer. De onzekerheid in de neerslagsoort bij het frontaal systeem van zaterdagavond/zondagnacht wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur aan de grond en de onzekerheid over de dikte van de smeltlaag. De bodem in Hirlam blijft waarschijnlijk iets te lang te koud. De modellen tonen nu met name sneeuw/natte sneeuw, waarbij Hirlam en Harmonie36 vooral voor het zuidwesten een ijzel/ijsregen signaal geven. Er kan een accumulatie van 1-3, zeer lokaal 3-5 cm optreden. De sneeuw smelt na de passage van het front in enkele uren weer weg, hoewel dat in het noordoosten mogelijk moeizamer gaat. Aandachtspunt is dus vooral de neerslagsoort in het zuidwesten. Omdat ook EC 1-2 uur een kleine smeltlaag berekent voor de locaties in het ZW bij een Tweg van <0 noemen we de kans op ijzel. Als het front eenmaal naar het noordoosten trekt wordt de achterzijde van de bewolking dunner en kan het zo zijn dat de sneeuw nog even overgaat in onderkoelde neerslag (vrieskernen verdwijnen).

Zicht:

Komende nacht weinig zichtprobelelen, Alleen wanneer het toch opklaart is er met name in het zuiden nog een mistkans. Moeilijk te bepalen of het vocht zich in de vorm van rijp afzet of dat zich mist vormt. We zien het als een mogelijkheid, dan vooral mistbanken. De kans hierop is echter een stuk kleiner geworden, gezien de vele bewolking. Verder vooral in sneeuw uiteraard kans op slecht zicht. Achter de frontale zone op zondag tonen de Harmonies

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 15/12/2018 00.21 uur LT.
 

Voor de kerst dagen 25 en 26 December.

Over de kerst prognose ziet er een beet je het zelfde uit als alle vorige berichten van wetteronline. Mogelijk dat de komende tijd iets uit de hoed wordt getoverd door weermodellen (nee geen konijn) maar heel misschien sneeuw voor lage landen, het is nog veelte ver weg om nu al iets zinnigs over te vertellen, het kan ook zomaar zijn dat we normale groene kerst zullen krijgen, met normale tempratuur of net er onder. We zullen de komende dagen de weerkaarten goed in de gaaten moeten gaan houden.

kaart van 14-12-18

Kaart van 10-12-18 

Kaart van 24-11-18

Gr, Michel.

 

 

 

Bericht laatst bijgewerkt: 15-12-2018 08:54

Als het nu naar uit ziet en ook vanuit wetteronline voor zondag   ( 1784)
Michel (Oldenzaal, OV) ( 24m) -- 15-12-2018 00:05
Wat heb je er aan   ( 348)
Remco(Amstelveen-zuid) -- 15-12-2018 01:12
Re: gelukkig zijn mensen geen honden helaas.   ( 203)
Michel (Oldenzaal, OV) ( 24m) -- 15-12-2018 06:33