Flashback: 11 januari 2004 - 2018

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 11-01-2019 12:36 

Afbeeldingen:

niet beschikbaar

 

Dinsdag, 11 januari 2005

Hoewel de "hittegolf" reeds over zijn hoogtepunt heen is hebben we vandaag weer een uitermate zachte dag beleefd met temperaturen tussen 8,6 en 11,8 graden. In de namiddag is de laaghangende bewolking tijdelijk geweken zodat we de zon te zien kregen. Nadien is de bewolking echter terug toegenomen en viel er af en toe een spatje regen. Het gros van de neerslag viel echter afgelopen nacht waardoor het dagtotaal tot 1,6 mm is kunnen oplopen. De wind deed ook goed mee met haar snelheden die ook nu weer opliepen tot 48 km/h, mogelijk kan dat nog oplopen vermits de sterkste rukwinden verwacht worden op het koufront zelf dat komende nacht met niet onaardige aktiviteit doorheen het land zal spoelen. Achter dat koufront bevindt zich oceaanlucht waarin talloze buitjes aktief zijn, op de satellietbeelden mooi te zien als witte spikkeltjes, maar door de snelle ontwikkeling van een hogedrukwig worden deze buitjes genadeloos gewurgd en zal het het grootste deel van de dag droog blijven met wisselende bewolking. Het zal echter flink afkoelen in de heldere poollucht en nachtvorst vormt een nieuwe dreiging, zeker vanaf overmorgennacht.

 

Woensdag, 11 januari 2006

Onze regenzone lag blijkbaar een beetje voor op haar schema want reeds halverwege de voormiddag plensden de eerste druppeltjes neer op Malderse bodem. Wat vooraf ging was een betrokken, winderige en eerder kille nacht bij temperaturen die daalden naar 2,1 graden, terwijl daar in de loop van de dag niet veel meer bijkwam, we kwamen (nog) niet verder dan 4,8 graden, en deze temperatuur werd pas tegen de avond bereikt terwijl de erg krachtige zuidwestenwind het met haar snelheden tot 43 km/h een flink stuk kouder deed aanvoelen. De regen bereikte ons dan weliswaar vroeger dan verwacht, maar de laatste druppeltjes vielen eveneens vroeger waardoor het bij het invallen van de duisternis reeds helemaal droog was op een enkel druppeltje motregen na; het neerslagtotaal liep uiteindelijk op tot 2,6 mm. Aan de Belgische kust aanschouwt men momenteel (19H30) reeds de eerste opklaringen en deze trekken geleidelijk verder het binnenland in waardoor we morgen met een beetje geluk de zon weer kunnen zien opkomen. Of het onder de opklaringen tot vorst komt is onwaarschijnlijk want de wind houdt de luchtlagen goed gemengd en er wordt ook zachtere lucht aangevoerd, merkbaar aan het kwik dat momenteel nog langzaam stijgt. Van verse regen blijven we morgen in elk geval gespaard; de buitjes die achter de regenzone zaten werden de voorbije uren gewurgd door warmte advectie in de hogere luchtlagen terwijl de regenzones verderop er voorlopig niet in zullen komen. Wel kunnen er vooral na de middag nog een paar wolkenvelden de revue passeren.

 

Donderdag, 11 januari 2007

Een flinke storm is de voorbije uren doorheen het land geraasd. Het systeem werd voorafgegaan door een korte rustige periode tijdens de nacht, maar omstreeks 02H30 begon de wind geleidelijk weer aan te wakkeren en reeds lang voordat de eerste schemering in het luchtruim kon doordringen, werd het Malderse platteland reeds gegeseld door krachtige windstoten en striemende regenvlagen. De regen in de voormiddag en ochtend hoorde bij het warmtefront van de stormdepressie en we belandden al vrij snel in de warme sector waar het droog was maar bewolkt bleef terwijl de wind nog steeds het onderste uit de kan haalde om haar aanwezigheid te laten gelden. Halverwege de namiddag begon het weer te regenen uit het koufront dat ons ondertussen heeft bereikt, terwijl de storm haar hoogtepunt bereikte. Doch de neerslag bleef eerder beperkt tijdens de passage ervan doordat Malderen het opnieuw voor elkaar kreeg om zich behendig tussen de buiencellen op het front door te laveren. De bewolking werd vervolgens langzaam weer dunner maar tegen dat de eerste opklaringen ons bereikten, trad de duisternis weer in. De rest van de avond werd gekenmerkt door een gestaag afnemende wind, dalende temperaturen en een mengelmoes van opklaringen en wolkenvelden die op het eerste zicht op Stratocumulus leken. Opnieuw was dit een erg warme winterdag met temperaturen tussen 5,7 en 11,6 graden terwijl de zuidwestenwind piekte op 66,0 km/h (wellicht liggen de officiële snelheden een stuk hoger). De neerslag die tijdens beide frontpassages viel, was goed voor 5,0 mm.

 

Vrijdag, 11 januari 2008

De passage van een warmtefront zorgde ervoor dat we de dag begonnen met de voor de warme sector typerende motregen. De temperaturen waren natuurlijk navenant: ze daalden vandaag niet beneden de 8,7 graden. De motregen werd geleidelijk intenser om uiteindelijk over te gaan in gewone regen. Na een poosje hield de regen echter op en konden we toekijken hoe het luchtruim getooid werd met erg fraai aandoende Altostratus en Altocumuluswolken die golvende patronen aannamen en op een gegeven moment de indruk wekten dat we ons in het oog van een tropische cycloon bevonden, zeker wanneer er in het westen een dikke en scherp begrensde band van Cirrostratus boven voornoemde wolken zichtbaar werd. Niets was minder waar natuurlijk al ging het rond de middag tijdelijk weer wat regenen, maar ook dat stelde nauwelijks wat voor. Het grootste deel van de regen was kennelijk bestemd voor het noordwesten van nederland dat onder de regenzone bleef steken doordat deze niet ver genoeg uitzwaaide naar het westen. Na de middag kregen we te Malderen (en Brussel) een mengelmoes van opklaringen en wolkenvelden waarbij de temperatuur verder opliep naar 12,2 graden, doch in het westen werden geleidelijk de tekenen van een naderend koufront zochtbaar in de vorm van opwaarts ontwikkelende wolken zoals Cumulus, Stratocumulus en Altocumulus castellanus. Aambeeldvormidge Cirrusformaties gaven ook reeds aan dat er ginderachter een reeks pittige buien zaten die de hele dag trouwens al mooi te zien waren op de radarbeelden van west- Frankrijk. Veel haast leken de buien niet te hebben want een paar uur na het intreden van de duisternis waren de pluvialiteiten nog steeds beperkt tot wat lichte regen die sporadisch naar beneden kwam. Wel stond er vandaag redelijk wat wind met snelheden tot 49,9 km/h uit het zuid- zuidwesten. Het neerslagtotaal van deze dag stond voornamelijk op naam van het warmtefront dat afgelopen nacht en vanochtend ons weer beïnvloedde en was goed voor 5,2 mm.

 

Maandag, 11 januari 2010

De verder afzwakkende noordoostelijke stroming zorgde ervoor dat we vandaag met een somber, kil en vochtig weertype werden opgezadeld. Het werd erg nevelig en er hing Stratusbewolking die af en toe een paar verdwaalde sneeuwvlokjes voortbracht. Veel veranderde er overdag niet aan het saaie weerbeeld, en ook op thermisch gebied veranderde er weinig. Het kwik bleef immers de hele tijd rond 0 graden schommelen met -3,1 en 0,8 graden als uiterse waarden. De wind had er al evenmin zin in, en deed het met snelheden tot 8,0 km/h uit noordoostelijke richtingen kalmpjes aan. Het was wachten tot zonsondergang voordat er wat beweging kwam in het sombere weersgebeuren, en het wat harder ging sneeuwen vanuit het noordoosten. De omgeving zag er na enkele uren weer een stuk winterser uit doordat de uit de bomen en struiken weggeblazen sneeuwvacht opnieuw werd aangebracht. Het ging vooral om natte sneeuw die de neiging had om over te gaan in motregen, maar door de bevroren ondergrond en de ondertussen weer licht negatieve temperaturen kon er zich alsnog een extra sneeuwlaagje van een halve centimeter opbouwen. Op het einde van de avond werd het opnieuw rustig en droog terwijl het erg nevelig was.

 

Dinsdag, 11 januari 2011

Dankzij de bewolking is de eerder voorspelde vorst uitgebleven en bleven de minima steken op 2,0 graden. Aan de grond ging het plaatselijk wel vriezen waardoor er met gevaarlijk gladde wegen moest rekening worden gehouden hoewel de toestand in Malderen zelf normaal was. De eerste neerslag viel door een vrij koude luchtlaag waardoor er een aantal meldingen van ijzel en smeltende sneeuw opdoken, maar voor hoever dit ook in Malderen het geval was, is onduidelijk. In ieder geval ging de neerslag overal over in gewone regen en stegen de temperaturen geleidelijk naar 7,1 graden. Het deed ronduid herfstachtig aan met rukwinden tot 43,5 km/h uit het zuiden, een dik wolkendek en aanhoudende regenval. Op het einde van de namiddag klaarde het een beetje op vanuit het westen, maar de zon kregen we niet meer te zien waardoor we ons tevreden moesten stellen met een oranjegrijze kleurentint doen de ondergaande zon op de dunnere Stratusbewolking achter de regenzone scheen. Tijdens de avond was het rustiger en droger, maar toch doken er ook dan een aantal buien op die op de radar nauwelijks te zien waren en dus voor onaangename verrassingen zorgden voor wie dan nog de baan op moest. Meestal waren dit pittige regenbuien waarvan de neerslag uit opvallend fijne druppeltjes bestond. Deze buien vulden het neerslagtotaal verder aan tot 7,1 mm terwijl de hardnekkige bewolking ook 's avonds geen enkel straaltje mane- of sterrenschijn doorliet. Met de voorspelde nachtvorst (mobiele hogedrukwig met opklaringen) zal het waarschijnlijk dus opnieuw meevallen want de satellietbeelden tonen uitgestrekte Stratusvelden in onze aanvoerrichting. Dit terwijl het uiterste westen van het land op het einde van de avond reeds te maken kreeg met de bewolking van de volgende regenzone die voor morgen op het programma staat. Deze zou de overgang naar zeer zacht winterweer betekenen met temperaturen die tot rond of boven 12 graden zullen stijgen.

 

Woensdag, 11 januari 2012

Na een grijze maar zachte start bij minima van 7,6 graden, ontstonden er weer opklaringen die naar de middag toe breder werden. De zon kwam er eventjes aan te pas, doch na een paar uur dreven er weer Stratocumulusvelden binnen. Wel bleef het droog, en bij maxima van 10,6 graden deed het zeker tijdens het zonnige intermezzo aan lente denken. De atmosfeer was terug tamelijk rustig met slechts een zwak briesje met snelheden tot 25,7 km/h uit het west- zuidwesten. Ook de avond verliep zwaarbewolkt en droog waardoor het neerslagtotaal beperkt is gebleven tot 0,0 mm.

 

Vrijdag, 11 januari 2013

Het koufront bereikte in de vroege ochtend Malderen. Door de bijhorende bewolking bleef het zacht en liep de temperatuur op tot 4,1 graden. Er viel aanvankelijk motregen, maar korte tijd later ging deze over in smeltende sneeuw. De hoeveelheden waren echter beperkt en de grond te warm om al een dekje te vormen. Bovendien werd het na ongeveer 20 vlokken weer droog en volgde er een zeer onaangenaam, kil en somber weertype. De hemel was voortdurende egaalgrijs (Stratus), er stond een snijdende oostenwind tot 17,7 km/h en het voelde extra koud aan door het vocht in de lucht. Na de middag kwamen er plots opklaringen binnendrijven vanuit het noorden en de laatste bewolking loste terug 20 sneeuwvlokken alvorens over te gaan in Stratocumulus. Het werd nu lichtbewolkt maar nog voor zonsondergang dreven er terug Stratocumulusvelden binnen vanuit het noorden. Deze zorgden voor een sfeervolle zonsondergang en remden de afkoeling af zodat het kwik tijdens de avond rond het vriespunt bleef dansen. De uiteindelijke minima bereikten tegen middernacht -1,7 graden. Toen was het neerslagtotaal opgelopen tot 0,4 mm.

 

Zondag, 11 januari 2014

We bevonden ons terug aan de voorzijde van een koufront waarbij de bewolking uit Stratus en Stratus fractus bestond waarin nog een paar vluchtige opklaringen te zien waren. Het was tijdens de voormiddag nog droog en we moesten wachten tot kort na de middag toen de eerste vlagen van lichte motregen van het naderende front ons bereikten. De vluchtige opklaringen verdwenen en vanuit het westen kwamen er een aantal buitjes binnen waarbij de neerslag uit steeds dikkere druppels ging bestaan. Daarna kwamen we aan de achterzijde van het front terecht en dreven er terug brede opklaringen binnen vanuit het westen. Er dreven nog Stratocumulus velden en Cumulus fractus wolken voorbij, maar de opklaringen werden steeds breder en het kon nog opwarmen tot 9,3 graden. Tegen de avond was het bijna volledig uitgeklaard en koelde het erg snel af onder de open hemel waardoor de kansen op nachtvorst lijken toe te nemen voor morgenochtend. Tegen middernacht werden de uiteindelijke minima voor vandaag bereikt met 2,6 graden, en in deze omstandigheden was de 0,1 mm in de pluviometer nog vloeibaar.

 

Zondag, 11 januari 2015

In de loop van de nacht zijn we geleidelijk in onstabiele zeelucht terecht gekomen waarin een aantal buien tot ontwikkeling kwamen. De positie van de straalstroom was echter zodanig dat de gunstigste gebieden voor buienvorming net ten noorden van ons bleven (onderandere Nederland) terwijl het in Malderen niet verder kwam dat een licht buitje dat net genoeg was om de straatstenen nat te maken (voor zover die al waren opgedroogd). De lucht werd al snel stabieler vanuit het zuidwesten waardoor dit spetterbuitje meteen ook de laatste neerslag was die we vandaag te zien kregen.De bewolking bestond meestal uit Cumulus mediocris en Cumulus fractus met af en toe ook wat Stratocumulus ertussen. Na de middag kwam er vanuit het zuidwesten warmte advectie op gang in de hogere luchtlagen. Dit werd al snel zichtbaar in de vorm van een melkachtige waas van Cirrostratus die geleidelijk meer uitgesproken werd. Deze bewolking ging vrij snel over in Altostratus vanuit het westen en de zon kreeg het zwaar te verduren ondanks de toenemende ruimte tussen de eerdergenoemde Cumulusbewolking. De aanwakkerende zuidwestenwind deed het eerder guur aanvoelen bij temperaturen die zich tussen 3,4 en 7,5 graden ophielden, maar de regenzones die aan de sluierbewolking verbonden waren konden ons (nog) niet bereiken. Zo verliep de rest van de dag in droge omstandigheden en is het neerslagtotaal op 0,0 mm blijven steken.

 

Maandag, 11 januari 2016

Dikke massa's Stratus fractus bewolking zorgden ervoor dat de dag een heel stuk minder vriendelijk begon dan gisteren. De bewolking hield ons wel zacht met minima van 3,3 graden. Ondertussen naderde er een regenzone vanuit het westen en kregen we een perioden van vrij intense neerslag tijdens de voormiddag. Daarna werd het weer droger, doch de atmosfeer werd toenemend onstabiel op nadering van een koufront waardoor er zich tussen de nog steeds zelfde bewolking buien nestelden. Vooral tijdens de late namiddag en avond lieten deze het behoorlijk plenzen terwijl er tussendoor slechts korte droge perioden waren. Ondertussen warmde het op tot 8,2 graden terwijl de zuidelijke wind overwegend zwak was. Ook na zonsondergang bleef de buienmolen toertjes draaien en uiteindelijk leverde dit ons een dagtotaal van 3,1 mm op. 

 

Woensdag, 11 januari 2017

Het was vanochtend opvallend zacht met temperaturen die niet beneden 5,6 graden zijn gezakt. Daar hoorde veel bewolking bij die uit Stratus en Altostratus bleek te bestaan toen het eerste schemerlicht zichtbaar werd. Er was ook een zwakke noordwestelijke bries opgestoken die langzaam aanwakkerde en een belangrijke weersverandering aankondigde die volgende week misschien wel eens tot een winteroffensief zou kunnen leiden. Maar voorlopig was het zo ver nog niet en konden we genieten van / klagen over somber en zacht winterweer zoals we het in deze streken gewend zijn. De bewolking werd dikker en de voormiddag was nog niet eens halverwege of het begon flink te regenen vanuit het westen. Deze neerslag werd opgezweept door de verder aanwakkerende noordwestenwind waardoor het een erg guur en onvriendelijk weertype werd ondanks de relatief zachte temperaturen. Het ging allemaal erg snel want tegen de middag klaarde het alweer op in het westen van het land en ook in Brussel zagen we toen reeds hoe de bewolking dunner werd en het ophield met regenen. De resterende bewolking bestond uit Stratus fractus en vanuit het westen klaarde het op met diepblauwe luchten, wat Stratocumulusbanken ertussen en wat losse wolkenflarden die zich later wel weer tot rafelige stapelwolken gingen ontwikkelen. De aangevoerde lucht werd onstabieler en tijdens de avond kwam het terug tot een aantal buien waarvan een pittig exemplaar in Mechelen doordrong. De Londerzeelse actief- weerliefhebber kon echter nog even in winterslaapmodus vertoeven want met een dagtotaal van 1,0 mm waar ook de regenzone in verrekend zit, viel daar duidelijk niet al teveel te beleven. Het meest indrukwekkende moet daar waarschijnlijk de scherpe temperatuursval geweest zijn want daar waar het op het einde van de namiddag nog vrij zacht aanvoelde bij maxima van 10,6 graden, was het tijdens de avond reeds guur en waterkoud terwijl er in Nederland al op verschillende plaatsen grondvorst werd waargenomen. Dit was overigens niet zo verwonderlijk met de breder wordende opklaringen.

 

Donderdag, 11 januari 2018

Het was opnieuw zacht, somber en druilerig met minima van 5,0 graden en tegen zonsopgang maakten de natriumlampenoranje-tinten voor de zoveelste keer plaats voor valiumtablettengrijs-tinten. Om een of andere reden konden we er exact 50 tellen. Overdag veranderde er weinig aan deze benarde situatie en in nevelige omstandigheden warmde het op tot 7,9 graden. Tijdens de namiddag was er af en toe een zwakke neiging tot opklaren maar of de zon door iemand op Belgisch grondgebied werd waargenomen is lang niet zeker. Tijdens de avond veranderde er niets buiten het opkomen van meer nevel en mist die in deze omstandigheden natuurlijk in hun element waren. We sloten af met 0,2 mm neerslag uit condens en verdwaalde motregendruppeltjes. 

 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 11 januari 2004 - 2018   ( 220)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 11-01-2019 12:36