Alpen zetten zich schrap voor nieuwe dump, op weg naar 5 meter sneeuw

Bericht van: Anthony (Delft) , 12-01-2019 15:56 

Afgelopen week beleefden Duitsland en Oostenrijk al de zwaarste sneeuwval in de laatste 20 jaar. Veel wintersportgebieden hebben daarom hun normale hoeveelheid voor eind seizoen al gehaald en sommige gaan al richting recordhoogtes voor begin januari.

ZAMG kwam met dit kaartje gister wat de totale verandering van sneeuwdek aangeeft. In vrijwel heel noordelijk Oostenrijk is de sneeuwlaag sinds 29 december met 1 tot meer dan 2 meter gegroeid, inclusief inklinking en smelt. Moet je nagaan wat een gewicht dat is. Lokaal is er meer dan 3 meter sneeuw gevallen. Het dorpje Hochfilzen heeft 312 centimeter bij kunnen schrijven. Dit is een optelsom van neuschnee per dag. (Benieuwd hoe dat wordt gemeten, wordt er om middernacht een meettafel schoongeveegd?)

Op dit moment zijn er nieuwe fronten onderweg. Wat de situatie zo bijzonder maakt is de continue menging van zachte, vochtige Oceaanlucht met polaire lucht. Normaal gesproken is de lucht in de oostelijke Alpen veel te droog voor zulke hoeveelheden. Sinds eind december zorgt het semi-blokkerende Atlantische hoog er echter voor stelselmatige aanvoer van vochtige lucht van oorspronkelijk (sub)tropische breedten. Door het persistente stromingspatroon is er meerdere keren een enorme hoeveelheid vocht tegen de noordkam gebotst en uitgesneeuwd. Normaal gesproken vallen dergelijke hoeveelheden alleen hoog in de bergen bij aanvoer van koude lucht over een warm wateroppervlak. Denk aan een 'Retour d'Est' en de Japanse stuwsituaties.

De hoeveelheden voor komend weekend lijken wat te zijn opgeschroefd, waardoor er in de centrale Alpen (Zwiterland/Vorarlberg/Tirol) weer bijna 2 meter bij kan vallen tot en met dinsdag. Vooral vanaf vanavond kan er in 24 uur lokaal alweer een meter vallen. De lawinesituatie wordt daarmee nog meer precair. De relatief zachtere lucht doet de vorstgrens tot zo'n 1300 meter stijgen, waardoor de gevallen sneeuw zwaarder wordt. Ook smelt de toplaag van het sneeuwpakket in de lagere delen. Bij het binnenkomen van het koufront daalt de vorstgrens weer tot de dalen, waardoor het sneeuwpakket een soort spekkoek wordt.

Na dinsdag lijken de Alpen in rustiger vaarwater te komen. Het uitzakken van de bovenluchttrog boven West-Europa zou (eindelijk weer) wat sneeuwval aan de west- en zuidzijde kunnen veroorzaken. Bij een meer noordweststroming blijven de noordelijke Alpen gevoelig voor sneeuwbuien. Mocht de aanvoer echter polair van oorsprong worden dan is die echter te droog voor een nieuwe stau-situatie. Oostenrijk en Zwiterland lijken echter voor de rest van het seizoen uit de voeten te kunnen met de huidige laag.

Wetteronline heeft de sneeuwweek in foto's samengevat.

 

 Alpen zetten zich schrap voor nieuwe dump, op weg naar 5 meter sneeuw   ( 1593)
Anthony (Delft) -- 12-01-2019 15:56
Over Hochfilzen gesproken   ( 509)
Fabian (Bergen op Zoom) -- 12-01-2019 16:29