Flashback: 17 januari 2004 - 2018

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 17-01-2019 12:40 

Afbeeldingen:

niet beschikbaar

 

Maandag, 17 januari 2005

Aan de erg zonnige driedaagse die we achter de rug hebben, is vandaag helaas een einde gekomen. Reeds in de vroege uurtjes hadden lage wolken het volledige luchtruim in hun bezit genomen, en ze waren niet meteen van plan om daar afstand van te doen, integendeel want tegen de avond is het ook nog eens beginnen te druppelen en ook de wind nam stillaan in kracht toe om uiteindelijk uit te komen op 45 km/h uit het westen. De temperaturen lagen een halve graad hoger dan gisteren wat de maxima betreffen, tot +7,7 graden en de minima zijn positief gebleven met 3,8 graden, doch aan de grond was het nog erg nipt met + 1,1 graden. We hebben ondertussen al 0,6 mm aan regendruppels bijeengesprokkeld deze avond, en de neerslag kan de komende uren nog aan intensiteit winnen, waarna we achter het koufront morgenvroeg opgewacht worden door licht winterse buien. Het buiengebied mag er op de satellietbeelden dan wel indrukwekkend uitzien, in werkelijkheid zullen ze weinig aktief zijn doordat er al snel warmte advektie op gang komt van een volgende depressie die dichterbij komt. Tijdens het weekend zullen de buien zich verzamelen om een nieuwe aanval op onze streken te organiseren, maar dat is dan buiten de 'schaduw van Engeland' gerekend zodat vooral Nederland en het oosten van België in de natte prijzen zal vallen. Daarna wordt het weer tijdelijk wat rustiger.

 

Maandag, 17 januari 2006

Zoals aangekondigd is het grootste deel van de dag letterlijk in het water gevallen en is de zon er niet aan te pas gekomen. We kregen niet minder dan vier frontale systemen te verwerken, te beginnen met een warmtefront, onmiddellijk gevolgd door een koufront, wat later de passage van een hoogtetrog en momenteel zitten we nog in de invloedssfeer van een occlusie. Het toeval wou dat het tripelpunt van de eerste twee fronten pal over Londerzeel trok met als gevolg dat de gebieden ten noorden van de spoorweg Mechelen - Dendermonde het moesten doen met twee occlusie's en een hoogtetrog, maar vanop de begane grond was er geen verschil merkbaar met de gebieden ten zuiden van de spoorweg: het werd een grijze verregende dag waarbij de zwaarste neerslag viel tijdens de voormiddag, gevolgd door een drogere periode en daarna een eerder buiig neerslagtype door die hoogtetrog. Het neerslagtotaal liep uiteindelijk op tot 5,8 mm en samen met de regen werd ook zachte zeelucht aangevoerd wat zich vertaalde in temperaturen tussen 5,3 en 7,5 graden, maar wie zich buiten waagde werd meteen geconfronteerd met de flink aangezwollen zuidwestenwind die er met momenten in slaagde om er een stevige 42 km/h uit te persen. Momenteel is deze naar het noordwesten geruimd en lijkt min of meer uitgeraasd te zijn, maar wie denkt dat we van de wolken verlost zijn heeft het behoorlijk mis want de maan, respectievelijk de zon, zullen zich de komende dagen maar nauwelijks laten zien. Bovendien mogen we zowel op donderdag als zaterdagochtend bezoek verwachten van verse regenzones waarbij vooral de laatste nog redelijk aktief kan uitpakken. Komende nacht is er echter ook nog lichte regen mogelijk en tussen de vernoemde regenzones kunnen er eveneens nog een paar lichte buitjes van regen of motregen opduiken.

 

Woensdag, 17 januari 2007

De ochtendstond en een deel van de voormiddag verliepen in vrij aardige omstandigheden waarbij afwisselend donzig witte Stratus fractus en Altocumulusveldjes voorbijdreven en haasje over speelden met de zon. Het was hierbij erg zacht want we vertoefden nog steeds in de subtropische lucht achter het warmtefront dat ons gisteren reeds op een bezoekje trakteerde. De tijd van het koufront verderop was echter reeds aangebroken en deze deed de bewolking kort voor de middag gevoelig toenemen. Het bleef niet bij bewolking alleen want het ging in de vroege namiddag ook nog behoorlijk regenen terwijl de wind een paar tandjes bijstak: een eerste waarschuwing van de weergoden voor het stormweer dat ons morgen zou te wachten staan. De regen hield een groot deel van de middag en namiddag aan, maar uiteindelijk werd het tegen de avond droger terwijl er wat opklaringen binnensijpelden. Iets koelere lucht stroomt het land binnen, maar kon niet voorkomen dat deze dag weer als uitzonderlijk zacht de geschiedenis ingaat met temperaturen tussen 8,8 en 12,7 graden. De zuidwestenwind was weer nijdig met snelheden tot 54,7 km/h terwijl er 5,4 mm neerslag viel.

 

Donderdag, 17 januari 2008

Laaghangende Stratus en Stratus fractusbewolking zorgde ervoor dat deze dag niet meteen in een uitbundige lentesfeer kon gestart worden. Niettemin waren de temperaturen daar misschien een aanleiding voor want met minima van 4,6 graden bleef de vorstgrens voor de zoveelste dag op rij op een veilige afstand. Op de nog steeds met een krachtige westcirculatie doorwoven weerkaarten was ondertussen reeds een volgende depressie te zien die met een duizelingwekkende snelheid recht op Malderen afstevende. We kregen te maken met de occlusie van dit systeem en deze zorgde ervoor dat de laaghangende bewolking nog voor de middag werd verscheurd door stijgbewegingen in de atmosfeer, en hierdoor kregen we even de zon te zien. De hoge Cirrostratus en Altostratusbewolking die ondertussen op het toneel was verschenen, zorgde er dan echter voor dat het slechts een flauw waterzonnetje was. De bewolking werd snel dikker op nadering van de occlusie en tegen de late namiddag begon het dan lichtjes te motregenen. De motregen werd intenser en ging over in striemende regen, opgezweept door krachtige rukwinden die 48,3 km/h haalden uit het zuidwesten. Ondanks dit alles haalden de maxima weer een boterzachte 10,3 graden. Na nog geen twee uur regenval hadden we de occlusie reeds achter de rug en verschenen er opklaringen. Doch ondertussen bevonden we ons aan de linkeruitgang van een uitloper van de Straalstroom: een zone die zeer gunstig is voor de ontwikkeling van felle buien, en een pittige buienlijn maakte hier prompt gebruik van om zich verder te ontwikkelen en met Malderse weerstation met felle stortregen en rukwinden te overdonderen. Her en der zat er onweer en hagel op de buienlijn, maar van deze verschijnselen viel op deze locatie niets waar te nemen. Het omstuimige regenweer duurde net als voorgaande regenzone erg kort waardoor we meteen weer in de opklaringen zaten waarin we dit etmaal ook konden afsluiten. Wel bleef de wind nog steeds wild tekeer gaan. Het neerslagtotaal van de occlusie en de buienlijn bereikte 2,2 mm.

 

Zaterdag, 17 januari 2009

Afgelopen nacht kregen we een nieuwe regenzone op bezoek die een stuk zelfzekerder voor de dag kwam met veel wind en een aardige portie regen. De dag brak aan in nog steeds betrokken omstandigheden waarbij het nog licht of matig bleef naregenen. Vanuit het westen kwamen er nog voor de middag echter opklaringen tevoorschijn die een diepblauwe lucht tevoorschijn toverden. We bevonden ons immers aan de achterzijde van een koufront waardoor heldere polaire lucht het land kon binnenstromen. De westcirculatie is echter bijzonder krachtig waardoor we na de middag al snel onder invloed van de volgende regenzone (warmtefront) kwamen, en het niet kon afkoelen ondanks de polaire luchtaanvoer. De temperatuur bleef rustig verderstijgen van 4,1 graden kort na middernacht naar 7,9 graden omstreeks 16H. Hoewel de band van opklaringen tussen beide regenzones in erg smal was, heeft een buienwolk het voor elkaar gekregen om er zich tussen te wringen, en dit leverde plaatselijk flinke stortregens op, inclusief hagel en onweer. Op het eerste zicht lijkt Malderen volgens de radar een deel van dit vroege voorjaarsonweer over zich heen te hebben gekregen, maar de prachtige wolkenlandschappen die erbij hoorden, waren in elk geval een zekerheid voor zowat het ganse land. De regenzone die 's avonds kwam opzetten, werd eveneens voorafgegaan door heel bijzondere wolkenluchten die bestonden uit een scherpbegrensde Altostratuslaag met aan de voorzijde ervan Cirrus radiatus, die het uitzicht had van een lange rij grijze driehoekjes die evenwijdig met de wolkenband liep. Dit 'kunstwerkje' kwam vrij snel dichterbij geschoven, maar het bleef nog tot laat op de avond droog. De wind spaarde ons echter niet, en zorgde met haar snelheden tot 48,3 km/h uit het zuidwesten voor een erg guur weertype. Het neerslagtotaal liep op tot 1,2 mm.

 

Zondag, 17 januari 2010

Na een regenachtige ochtend (4,0 mm) en een grijze voormiddag bekenden de weergoden opnieuw kleur en kregen we een aantal opklaringen te zien. Het egale Stratus wolkendek ging hierbij over in Stratus fractus waarna het volledig helder werd en er hooguit een paar doorzichtige wolkenflardjes te zien waren. Dit was echter van korte duur, want vanuit het noordwesten kwamen er opnieuw meer wolkenflarden binnengedreven waarop terug een zwaarbewolkt tot betrokken weerbeeld volgde. Samen met een tot 30,6 km/h aanwakkerende westenwind was dit niet meteen een gezellige gewaarwording, maar na een tijdje zwakte de wind geleidelijk weer af. Naar de avond toe kregen we terug bredere opklaringen te zien en ging de Stratus fractus over in Cumulus congestus die zich vooral ten zuiden van ons leek op te houden. De stapelwolken waren een gevolg van koudere luchtmassa's die een nieuwe poging ondernamen om zich vanuit het noorden naar onze streken op te dringen. Dit was reeds goed merkbaar aan de temperatuur want na zomers aanvoelende maxima van 8,7 graden opgeteked te hebben, dook het kwik meteen de diepte in. We eindigden bij 4,2 graden, wat meteen ook de minima voor deze dag werden.

 

Maandag, 17 januari 2011

Het was vanmorgen droog al wezen de natte wegen en pleinen erop dat er reeds enige neerslag is gevallen. Het eerste deel van de voormiddag verliep onder sombere en mistroostige omstandigheden door toedoen van Stratusbewolking. Daarna werd het echter wat vriendelijker en verschenen er opklaringen bij een in Cirrostratus, Altostratus en Stratus fractus overgaande bewolking. Het was echter maar een waterig zonnetje dat we te zien kregen, en de grijze kleurentinten bleven alles overheersen. Halverwege de namiddag begon het dan te regenen vanuit het zuidwesten terwijl er een krachtige zuidwestenwind opstak die met snelheden tot 38,6 km/h over de brug kwam. Tot zware regenval is het echter niet gekomen, en de temperaturen konden nog stijgen naar een bijzonder zachte 10,2 graden. 's Avonds was het alweer droog en zagen we duisternis bij een somber Stratus wolkendek invallen. Dit was echter maar tijdelijk wat omstreeks 20H verschenen er vanuit het zuidwesten opklaringen waarbij meteen opviel hoe de resterende Stratus fractus en Stratocumulus castellanus aan een zeer hoog tempo voorbij de volle maan werden gejaagd. Deze laatste was overigens reeds een aanwijzing voor de onstabiele buienlucht waarin we terecht kwamen en later op de avond volgden er dan ook reeds enkele buien al was hun neerslag nog niet meetbaar met 0,0 mm als dagtotaal tot gevolg. De opklaringen deden het een weinig afkoelen maar het bleef nog steeds zeer zacht bij temperaturen die niet beneden 6,8 graden zakten.

 

Dinsdag, 17 januari 2012

Ijs en rijp waren ook deze morgen alomtegenwoordig bij minima van -3,7 graden. Nog steeds was het lichtbewolkt met wat sluierwolkjes al kregen we geleidelijk met een aanlandige stroming te maken door het wegtrekken van de hogedrukkern naar het zuidoosten. Toch leverde dit geen laaghangende wolken op want de advectiestromingen van een naderend warmtefront zorgden voor een brede gordel van opklaringen waarin we ons konden verwachten aan zonnig winterweer met lentetrekjes. De temperaturen stegen naar 7,7 graden en de wind was nog zwak uit veranderlijke richtingen met 19,3 km/h uit het zuidwesten als uitschieter. De temperaturen lagen tegen de avond iets hoger dan gisteren rond deze tijd en in het uiterste westen van de Benelux werden zelfs temperatuursstijgingen gemeld. In Malderen ging het niettemin ook in thermometerhut vriezen en met de rijp die zich op schaduwplaatsen al verschillende dagen heeft kunnen ophopen zag het er nog erg winters uit. Van neerslag bleven we opnieuw gespaard met een dagtotaal van 0,0 mm als gevolg.

 

Donderdag, 17 januari 2013

De bewolking is tijdens de nacht blijven hangen waardoor het niet kouder dan -7,1 graden is geworden. Daar waar ze ons tijdens de nacht 'warmte' bracht, zorgde ze echter voor extra koude overdag, want het bleef grijs en kil. De zon kreeg de kans niet om de boel weer wat op te warmen zodat we bijzonder lage maxima van -4,1 graden optekenden. Gelukkig stond er niet al te veel wind met maximaal 9,7 km/h uit oostelijke richtingen. Saai en triestig hoefde het trouwens niet te worden, want het werd nevelig en de mistdeeltjes sloegen neer op alles wat er mee in aanraking kwam. De natuur oogde prachtig in het grijze weer en een witte haardos was deze keer niet alleen voor 60 plussers weggelegd. Tijdens de namiddag was er heel eventjes een kleine opklaring te zien in Brussel en tijdens de avond kregen we opeens de maansikkel te zien. Het leek dus alsof we deze keer toch met strenge vorst te maken zouden krijgen, maar de bewolking sloot zich terug als een ijsgraf boven onze wit uitgeslagen hoofden waarop de temperatuur weer ging stijgen. Daarna bleef het kwik rond -5 graden schommelen waarbij opviel dat de laagste temperaturen nu in het westen en het zuidwesten van de Benelux werden gemeten. In het 'koude' noordoosten was het veel zachter en dreigde het kwik zelfs boven het vriespunt te stijgen.

 

Zaterdag, 17 januari 2014

Een volgende regenzone stond vanochtend reeds te trappelen om haar producten uit te delen, maar voor het zover was konden we nog van droog maar zwaarbewolkt weer genieten tijdens de voormiddag. Kort voor de middag kwam het dan tot enkele vlagen van lichte regen of motregen die echter kort gevolgd werden door vluchtige opklaringen. Er brak terug een droge periode aan die aanhield tot halverwege de namiddag en het warmde op tot 9,6 graden bij ondertussen weer totale afwezigheid van zonlicht. Dan bereikte een volgend gebied met regen ons welke aanhield voor de rest van de dag, al waren er tijdens de avond enkele drogere perioden tussendoor. Hoe dan ook, de hoeveelheden waren erg indrukwekkend met 7,2 mm als uiteindelijk totaal en ook de temperaturen mochten er weer wezen met 9,6 graden overdag terwijl de minima van 7,3 graden kort na middernacht al bereikt waren voordat de bewolking binnenviel.

 

Zaterdag, 17 januari 2015

Het is tijdens de nachtelijke uurtjes gaan opklaren waardoor het versneld afkoelde en we uiteindelijk in een witberijpte omgeving ontwaakten bij minima van -1,2 graden. Daar stond echter een prachtig weertype met overvloedige zonneschijn, diepblauwe luchten en een beetje lentesfeer tegenover. Geen enkel wolkje durfde zich overdag te vertonen en de wind was eerder zwak zodat een winterwandeling vandaag nog zo'n slecht idee niet was. We haalden maxima van 6,4 graden, doch tijdens het tweede deel van de namiddag begonnen er toch Stratus fractus wolkjes tot ontwikkeling te komen, en kort voor zonsondergang verscheen er Cirrostratus en Stratocumulus in het westen. Dit waren de voorlopers van een buiengebied dat de komende nacht over ons zou trekken. De eerste neerslag bereikte ons al in de late avond onder de vorm van lichte regen die het dagtotaal alsnog op 2,5 mm deed uitkomen.

 

Zondag, 17 januari 2016

De buien hebben tijdens de afgelopen nacht uiteindelijk geen sneeuw meer opgeleverd. Wel is het helemaal opgeklaard waardoor het kwik onder het vriespunt is gedoken en er hier en daar ijs en rijp lag. Het was helder maar in het zuidwesten hing wel Cirrus en Cirrostratus bewolking van een depressie die te pletter is gelopen op een muur van hogedruk boven ons. De bewolking bleef daar de hele dag hangen terwijl het boven ons helder was met een diepblauwe lucht. Het warmde op tot 3,8 graden maar in de schaduw wisten het ijs, de rijp en hier en daar wat sneeuwresten stand te houden. Tijdens de namiddag dreef er tijdelijk Cumulus fractus bewolking voorbij maar tegen zonsondergang loste deze bewolking op. De noordoostelijke wind zwakte af, ging liggen en het koelde pijlsnel af onder de heldere hemel. We haalden de minima van -3,1 graden pas op het einde van de avond terwijl het neerslagtotaal is uitgekomen op 0,0 mm.

 

Dinsdag, 17 januari 2017

Nog steeds hing er vanochtend veel Stratus fractus bewolking waardoor het weinig kon afkoelen, en ook de doorstaande noordoostenwind heeft hieraan meegewerkt. De minima zijn hierdoor op -2,7 graden blijven steken. Bij het aanbreken van het eerste daglicht hing deze bewolking er nog steeds, al kwamen in het oosten van het land brede opklaringen voor terwijl er in het westen sfeervolle Stratocumulusveldjes te zien waren boven de talrijke Stratus flarden ginder. Daar de stroming noordoostelijk was, zaten we al snel eveneens in de opklaringen en tegen de middag was het op de meeste plaatsen alweer zonovergoten. Niet dat het daarmee warm werd want de aangevoerde lucht kwam van een grotendeels besneeuwd vasteland en de kwikbuizen lieten dat dan ook merken door niet meer dan 0,7 graden aan te wijzen als maximum. Achter glas was het dan weer prima toeven al moest men in het uiterste westen van het land nog een lange tijd met Stratocumulusveldjes rekening houden terwijl er in het uiterste oosten ook weer Stratus fractus en Stratocumulus kwam opzetten. Deze bewolking was echter vals alarm voor degenen die voor de ijsgroei aan het supporteren waren, want de opklaringen wisten op een of andere manier toch stand te houden en tijdens de avond zelfs terrein te winnen. Met als gevolg dat het kwik snel onderuit ging en er overal weer volop ijs werd gevormd. Overigens was dit al een hele dag het geval door de lage dauwpunten en de nog steeds erg zwakke zon in deze tijd van het jaar. Neerslag is er bij dit weertype uiteraard niet aan te pas gekomen waardoor we het dagtotaal van 0,0 mm niet van de pluviometer hoefden te krabben/smelten.

 

Woensdag, 17 januari 2018 

Tegen de vroege ochtend kregen we ook in Malderen met buien te maken. Het ene moment was dat natte sneeuw en het andere moment viel er korrelhagel terwijl het af en toe droog was. De wind was erg nijdig en het voelde zeer guur aan. Tijdens de voormiddag kwamen we echter in wat drogere lucht terecht en bleek het grootste deel van de buien weer Nederland ingezogen te worden, al kreeg Limburg ook nog een flinke sneeuwbui mee. Daar zou het plaatselijk tot een denkje van enkele centimers zijn gekomen al zagen we in Malderen ook nog een lange tijd hagel en sneeuwresten in grasperken liggen. Daarna was het dan een komen en gaan van opklaringen terwijl de wind goed voelbaar bleef. Vanuit het westen stroomde er weer zachtere lucht binnen waardoor het guurste gevoel eruit ging, en we zagen dat ook in de temperaturen met minima die vroeg werden bereikt met 2,4 graden en maxima van 5,7 graden die we pas tegen de late avond haalden. Toen zagen we ook nevelige tinten tussen de aanwezige Cumulus fractus bewolking door de volgende depressie die eraan komt en waarschijnlijk flinke storm zal geven over Nederland. Voorlopig was het echter nog vrij rustig en sloten we de dag af met een neerslagtotaal van 1,1 mm. 

 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 17 januari 2004 - 2018   ( 126)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 17-01-2019 12:40