Winter doet serieuze poging: lichte tot matige nachtvorst

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 17-01-2019 13:17 

Er stroomt koudere lucht ons land binnen. De neerslag die er valt kan een winters karakter hebben. Voorlopig blijft de kou gevangen. Depressies trekken onder ons land langs en boven het noorden van Europa stijgt de luchtdruk. Bovendien wordt de aangevoerde lucht droger zodat het regelmatig opklaart. In de nachten gaat het dan ook vriezen, vaak licht, soms matig en overdag piept het kwik net even boven het vriespunt uit. We gaan een winterse periode tegemoet die waarschijnlijk zal leiden tot ijs op sloten en vaarten.  Het heeft even wat geduld gevergd voor de winterliefhebbers, maar winterweer dient toch echt aan!

De verwachting: komende nacht zijn er opklaringen en daalt het kwik in het noorden en zuidwesten tot rond nul. Landinwaarts is het kouder met -2 tot -4 graden.

Morgen is het overwegend of helemaal droog. Er is af en toe wat zon maar het aandeel wolken neemt gaandeweg de dag toe. Het wordt ongeveer 4 graden bij een zwakke zuidelijke wind, kracht 2. In de nacht zijn er enkele opklaringen en schommelt het kwik tussen 0 en -3 graden, afhankelijk van opklaringen.

Zaterdag zet een trog vanaf Engeland koers richting Bretagne. Er zijn wolkenvelden maar de zon breekt ook regelmatig door, vooral in het noorden. Ten noorden van ons land stijgt de luchtdruk. De wind draait naar het oosten tot zuidoosten en is zwak of matig, kracht 2 tot 3. Het is wat waterkoud bij 2 of 3 graden.  In de nacht breiden opklaringen vanuit het noorden zich over het land uit. Het vriest licht tot matig, -3 graden zuidelijk van de grote rivieren tot -5 of -6 in het noorden en midden van het land.

Zondag is het erg rustig weer. Er zijn flinke perioden met zon, al kan in Limburg wat meer bewolking voorkomen dankzij een depressie boven het westelijk deel van de Middellandse Zee. Het wordt 2 graden bij een zwakke wind uit het noordoosten tot oosten. In de nacht vriest het op uitgebreide schaal matig, rond -7 graden. In Limburg wordt de vorst mogelijk wat getemperd door wolkenvelden.

Rustig en droog winterweer

Maandag komt het kwik landinwaarts maar moeizaam boven het vriespunt uit. Bij zee gaat dat door zeewind wat makkelijker en wordt het 4 graden. In het noorden en westen komen een paar wolken voor. Het lijkt droog te blijven en vooral in het midden, zuiden en oosten zijn zonnige perioden. De wind is zwak en komt uit veranderlijke richtingen. In de nacht zijn er flinke opklaringen en vriest het 4 tot 7 graden, de laagste waarden wellicht in het noordoosten van het land.

Door hogedrukopbouw boven Spitsbergen en Lapland duiken depressies onder ons land door de Middellandse Zee en Frankrijk in. Er wordt dan op dinsdag ook tamelijk koude lucht aangevoerd: het wordt een graad of 2. Er is flink wat zon al komen er ook een paar wolkenvelden voor. In de nacht vriest het licht tot plaatselijk matig. Felle kou en diepvriesweer bevindt zich dan in Scandinavië en West-Rusland maar kan ons niet bereiken.

 

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

vr

Rustig en droog

z

1-2

 -2

 4

30

20

za

Rustig/ vooral in het noorden zon

o-zo

2-3

 -3

 2

50

20

zo

Rustig en zonnige perioden

o-no

1-2

 -4

 2

70

10

ma

Zon en noorden/westen bewolking

var

1-2

 -7

 1

60

20

di

Droog en zonnige perioden

o-zo

2-3

 -6

 1

60

10


Winter doet serieuze poging: lichte tot matige nachtvorst   ( 1673)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 17-01-2019 13:17
Re: Winter doet serieuze poging: lichte tot matige nachtvorst   ( 600)
Jaap (Enkhuizen) -- 17-01-2019 13:58