Re: Berekenen en meten van de actuele ijsdikte

Bericht van: Rob (Westland) , 18-01-2019 11:13 

Voor schaatsers lijkt er weer een leuke periode aan te breken. In Nederland moet je er snel bij zijn, zeker in tijden van klimaatverandering. Als je wacht op een uitgezette tocht dan ben je te laat, en de woordvoerders van de KNSB proberen je zo lang mogelijk van het ijs af te houden.

Zelf informatie inwinnen over de verwachte ijsdikte werkt dus het beste. Helaas worden daar geen kaarten van gepubliceerd, hoewel dat best zou kunnen. Ik maak zelf kaartjes op basis van de etmaalgegevens van het KNMI, en later ook op basis van de uurgegevens. Die laatste gevens het beste resultaat, want je wilt de temperatuur van de voorgaande nacht erbij hebben. Maar met mijn beperkte digitale kennis kan ik zulke kaarten pas veel later produceren.

Het zou mooi zijn als er iemand in staat is om zulke kaarten te maken. Ik gebruik er zelf een tweetal formules voor, één voor aangroei van ijs en één voor het afsmelten van ijs. Die laatste heb ik min of meer empirisch bedacht.

Bij de kaarten moet wel een dikke disclaimer staan: de werkelijke ijsdikte kan heel erg afwijken en je wilt niet dat mensen met onvoldoende kennis zich op onveilig ijs gaan begeven. We zouden misschien beter van een 'ijsdikte-index' kunnen spreken; een soort basisgetal wat je met locale kennis nog moet verfijnen.

Hier een link naar mijn kaarten van de voorgaande jaren:

http://www.logboekweer.nl/IJsvorming/IJsdikte_2015_2020.pdf

 

Het zou ook leuk zijn als er meer gestandaardiseerde ijsdiktemetingen worden gedaan. Deze zouden de volgende informatie moeten bevatten:

Tijdstip. Bij voorkeur 9:00 (8 UT)

IJsdikte. Totale dikte in mm; dikte helder ijs; dikte wit ijs.

Sneeuwdikte. In cm.

Locatie en expositie. liefst 50 cm uit de kant. Expositie van de oever, bijvoorbeeld NW, N, NO.

Waterdiepte.

Algemeen beeld: zoals windwakken aanwezig, ijsbedekking onregelmatig (vooral na dooi).

 

 

Hallo Bart,

De schaatskoorts is bij mij al begonnen! Sommige periodes van invallende kou starten met een harde (noord)oosten wind. Op zich gunstig om de kou hier te krijgen, maar voor schaatsijs niet altijd gunstig. Zo heb ik vaak 4-5 dagen van goede vorst voorbij zien komen zonder ijsvorming.

Nu vandaag is er verrassend genoeg bij mij voor al een laagje ijs ontstaan. En het eerste laagje is voor schaatsijs altijd heel belangrijk. De kans is klein dat dit de dag zal overleven, waarschijnlijk niet nog. Duidelijk is dat een goede uitstraling veel kan betekenen voor de afkoeling van het oppervlaktewater waar de ijsvorming moet ontstaan. Belangrijker nog dan de minimale temperatuur in het begin. Als alles dicht is, dan is uitstraling (heldere nachten) nog steeds heel belangrijk voor de afkoeling, naast de temperatuur.

Ik wil wel meehelpen om hier in het Westland ijsdiktemetingen te doen. In verband met afsmelt zou je ook de situatie in de avond (19.00 uur) mee kunnen nemen.

Vandaag om 9.00 uur had ik op 50 cm uit de kant aan de oostzijde van een water van 30 meter breed en 80 meter lang, 1 meter diep de volgende situatie: 0,9 graden. Tmin 0,6 (geen vorst) dus alleen maar op basis van uitstraling. Aldus meetstation nabij Westland de Poel http://www.westland-depoel.nl/

1 mm ijs  (vliesje)

algemeen beeld: dun, helder, egaal, geen windwakken

There's no such thing as good weather, or bad weather. There's just weather and your attitude towards it.

Berekenen en meten van de actuele ijsdikte   ( 653)
Bart (Abcoude) -- 17-01-2019 14:31
Mooie andere informatiebron over beschaatsbaarheid van natuurijs.   ( 378)
Hans (Diemen) ( -1m) -- 17-01-2019 17:08
Die site doet niets bij mij   ( 191)
Henk L. (Groningen) -- 22-01-2019 20:05
Re: Die site doet niets bij mij   ( 167)
Hans (Diemen) ( -1m) -- 22-01-2019 20:10
Hier dan een screenshot   ( 199)
Peter (Wiltz -Luxemburg) ( 381m) -- 22-01-2019 20:18
Dat zie ik ook. Je kan op de incoontjes op de kaart klikken voor ....   ( 178)
Hans (Diemen) ( -1m) -- 22-01-2019 20:24
Re: Berekenen en meten van de actuele ijsdikte   ( 252)
Rob (Westland) -- 18-01-2019 11:13