Weerpraatje over de komende dagen.

Bericht van: Ronald de Wildt (Spijkenisse) , 18-01-2019 19:40 

Geen winterpatroon, zie 1e kaart van dit weekend, maar wel koud weer.
Kan wat worden als straks de patronen écht winters gaan ogen......

De koude polaire lucht die gisteren is ingestroomd is boven West-Europa tot stilstand gekomen. En daar profiteren we van qua kou, met perfecte uitstraling door helder weer kwam het afgelopen nacht bijna overal tot enkele graden vorst, tot matige vorst, -6 C, regionaal in Brabant.
Overdag maar net boven nul in nevelgebieden in het uiterste zuiden tot 6 C direct aan zee.

Tot en met maandag vertoeven in dezelfde omstandigheden. Omdat morgen via de UK een laag naar Frankrijk trekt draait de stroming via zuidoost naar oost op zondag en hierdoor nog wat lagere waarden.
Het blijft deze periode overal droog, zonnige/heldere momenten afgewisseld met velden bewolking, morgen vooral in het zuiden. In de nacht en ochtend lichte tot matige vorst, van -3 C in Zeeland tot -6 C in het noordoosten morgenochtend en tot - 8C zondag- en maandagochtend. Overdag enkele uren 1-3 C boven het vriespunt, maar lage dauwpuntwaarden (0/-5 C) dus weinig dooi.

Daarna wordt het een spannende periode, zie 2e kaart.
Opnieuw trekt lagedruk vanuit het noordwesten over of ten westen van ons land zuidoostwaarts naar het zuiden van Europa.
Zeer onzekere periode, alles wordt bepaald door de exacte koers van het laag en dan kunnen enkele tientallen km's verschil in koers voor een bepaald gebied alles uitmaken voor wat betreft de hoeveelheden en vorm van de neerslag, windrichting en dus vanzelf de temperaturen.

Voorlopig ga ik er van uit dat een groot deel van het land met sneeuw te maken gaat krijgen, en dat kunnen hoeveelheden van betekenis zijn. Hierbij aanhoudend lage waarden, ook overdag meest niet meer boven het vriespunt.Zou een kleine ramp voor de ijsontwikkeling zijn, maar dat is weer een ander verhaal...

Deze onzekere situatie houdt aan tot en met donderdag, vanaf dan is er juist weer redelijke eensgezind tussen de weermodellen.
We gaan eind volgende week naar een patroon met hogedruk ten noordoosten en lagedruk boven het zuiden van Europa. Hiertussen een krachtige oost/noordoosten aanvoer van zeer koude luchtsoorten. Verscherping van de vorst, matige tot streng in de nacht en overdag meest lichte vorst. Weerbeeld wordt gekenmerkt door een ijzige wind, perioden met zon afgewisseld met wolkenvelden waaruit lichte sneeuw zal vallen.

We gaan een prachtige weersituatie tegemoet. Dit weekend, midden volgende week, eind volgende week. En zien we de meest recente maandverwachtingen dan kan het patroon, met steeds terugkerende noordelijke hogedruk, de komende 3 maanden aanhouden.
Daarmee zeg ik niet dat het 3 maanden volwinters zal zijn, maar ik denk dat ons wel wat diepwinterse verrassingen te wachten staan.

Mvg, Ronald.




Bericht laatst bijgewerkt: 18-01-2019 19:53
voor mij is de grote vraag wat moeder Aarde met AGW gaat doen, komt er een correctie?

Weerpraatje over de komende dagen.   ( 1378)
Ronald de Wildt (Spijkenisse) -- 18-01-2019 19:40