Komende nachten lokaal strenge vorst - weekend onzeker

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 22-01-2019 13:25 

Een zwak front aan de oostzijde van een trog ligt vanmiddag boven  ons land en geeft in veel gebieden lichte sneeuw. In de loop van de middag wordt het in het westen droog en bereikt de neerslag ook het noordoosten. Vanavond komt het frontje boven het (noord) oosten tot staand en daar kan het nog een tijd lang door sneeuwen. Het gaat om lichte neerslag maar plaatselijk zijn enkele centimeters haalbaar. Op veel plaatsen wordt het dan ook wit, want het kwik schommelt rond het vriespunt. In veel gebieden, met name in het midden van het land blijft het een graad vriezen. Er waait een koude zuidenwind, kracht 3 tot 5. Langs de Wadden en boven het IJsselmeer 6 Bft. Komende nacht wordt het ook in het (noord) oosten droog maar blijven wolken overheersen. In Zeeland kan een sneeuwbui vallen. De temperatuur schommelt rond het vriespunt. In het zuiden klaart het mogelijk wat op en dan vriest het gemakkelijk een aantal graden.

Morgen is er veel bewolking. In het zuiden kan de wolkendeken hier en daar al eens gaan scheuren, terwijl er dan in het noorden nog kans is op een sneeuwbuitje als het frontje vanuit Duitsland ons land weer binnen komt zetten. De wind is gedraaid naar het noordoosten als gevolg van toenemende invloed van een Russisch hogedrukgebied. In de middag stroomt er vanuit Duitsland wat drogere lucht het land binnen en kan het vanuit die hoek vaker gaan opklaren. De temperatuur schommelt weer rond het vriespunt in het (noord) oosten tot enkele graden daarboven in het (zuid) westen. In de avond en nacht klaart het breed op en gaat het licht tot matig vriezen: -4  tot -8 graden. Het koudst wordt het in het noordoosten van het land. Niet uitgesloten is dat het ergens boven een sneeuwdek streng gaat vriezen.

Donderdag heeft het (noord) oosten invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië terwijl het westen te maken heeft met invloedsferen van een IJsland-depressie. Daar zorgt een windje vanaf zee voor kwikstanden van enkele graden boven het vriespunt terwijl het (noord) oosten een ijsdag tegemoet lijkt te gaan en het de hele dag 1 of 2 graden blijft vriezen. Er staat weinig wind, landinwaarts uit het zuiden tot zuidoosten, in het westen uit westelijke richting. In de nacht is het helder en rustig. In combinatie met een eventueel aanwezig sneeuwdekje gaat het kwik weer flink op avontuur en vriest in het veel gebieden matig, maar is lokaal strenge vorst niet uitgesloten: minima ergens tussen -4 in Zeeland en plaatselijk -10/-12 in het (noord) oosten.

Vanaf vrijdag wordt de verwachting onzeker en spannend. Schreef ik gisteren nog dat doorvriezend winterweer niet aan de orde zou zijn, vandaag is die ontwikkeling minder duidelijk. Zachtere (maar nog altijd koude) oceaanlucht zet vrijdag de aanval in, maar er komen steeds meer aanwijzingen dat het Russische hogedrukgebied in de tegenaanval gaat. Of wel: een ouderwetse strijd tussen koude vries- en zachte (re) en vochtige oceaanlucht.

Dooiaanval krijgt tegenstand

Vrijdag lijkt de koude lucht zich te handhaven en is er wellicht sprake van een status-quo. Een kleine storing boven ons land scheidt de strijdende partijen. Het zou landinwaarts wel eens (weer) op een ijsdag kunnen uitdraaien bij af en toe zon en een zwakke oosten- tot noordoostenwind. Later op de dag en in de avond en nacht probeert een oceaanfront ons land te bereiken maar het is de vraag of dit lukt. In het geval van falen kan het opnieuw in veel gebieden matig vriezen bij droge condities.

Zaterdag en zondag staat in het teken van de strijd tussen koude en zachtere lucht. Tussen vorst en dooi. Of de dooiaanval gaat slagen is dus vandaag beduidend minder zeker dan gisteren, maar behoort nog altijd tot een serieuze mogelijkheid. Tijdens een dergelijk gevecht neemt de kans op neerslag en ook sneeuw toe.   

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

wo

Wolken - wat zon - sn/buitje

no

2-3

 -1

 1

30

30

do

Vrij zonnig en rustig weer

var

1-2

 -6

 0

70

10

vr

Rustig en koud winterweer

o-no

2-3

 -8

-1

60

20

za

Toenemende kans op neerslag

zo

3-4

 -6

 0

30

40

zo

Kans op neerslag

z

3-4

 -2

 2

30

40

 

Bericht laatst bijgewerkt: 22-01-2019 13:36

Komende nachten lokaal strenge vorst - weekend onzeker   ( 1895)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 22-01-2019 13:25
Goed verhaal Johan!   ( 502)
Johan (Leek) ( 2m) -- 22-01-2019 13:34
Wat kan het op korte termijn toch snel veranderen   ( 409)
Roel(Steenwijk) -- 22-01-2019 13:59