Winterverificatie

Bericht van: Dieter Lombaert (Asse) , 19-02-2019 21:00 

Link naar verwachting:

https://www.weerwoord.be/m/2445720

Al bij al geen slecht resultaat. Vrij goed ingeschat waren de overwegend (licht) positieve NAO en het gebrek aan stevige blokkades op de oceaan. De koudere periode tweede helft januari is er gekomen, zij het nog ietwat zachter dan ik had ingeschat. Ook de vroege lente in februari is er gekomen. Dit laatste is dan wel wat aan geluk te wijten, want echte indicaties had ik daarvoor niet.

Ook de major warming had ik niet verwacht. Maar die bracht helaas ook niet het door velen verhoopte winterweer. Mijn inziens leveren major warmings die door louter stratosferische ontwikkelingen ontstaan zelden groots winterweer. Het zijn die warmings die initieel ook door troposferische blockings op hoge breedtes ondersteund worden die vaker tot grote winters leiden met persistente blokkades.

Uit de voorbije jaren heb ik alvast geleerd dat er twee indicatoren zijn die eigenlijk zelden falen als het op het inschatten van de winter aankomt.

1) NAO verwachting gebaseerd op zomerzeewatertemperaturen in de Noord-Atlantische Oceaan: bij een duidelijke setting in de zomer, is de NAO de volgende winter toch wel voor een deel bepaald. Het was overduidelijk dit maal dat deze winter heel weinig kans had om met een sterk negatieve NAO af te sluiten. 

2) stratosferische temperatuur boven Spitsbergen begin december: is die koud, komt er in december geen stabiele noordelijke blokkade meer op de kaarten. Dit kwam zo uit.

 

Minder bruikbaar vind ik de Siberian Snow advance index, omdat de correlatie met de temperatuur in onze rego eigenlijk nul is. De sterkste correlaties zijn in het uiterste zuidwesten en uiterste noordoosten van Europa. Misschien is de SAI eerder een indicatie voor de kans op major warmings en mogelijke negatieve AO. Dit gaat gepaard met kouder weer in het noorden van Rusland, Scandinavië en een zuidelijker depressietraject op de Atlantische Oceaan.

 

Ook wat betreft de bruikbaarheid van de MJO is nog werk aan de winkel. Het is me niet duidelijk vooralsnog welke amplitudes nodig zijn om tot sterke noordelijke blokkades te komen.

 

mvg,

 

Dieter


Winterverificatie   ( 1627)
Dieter Lombaert (Asse) -- 19-02-2019 21:00
Re: Winterverificatie   ( 746)
Jaap (Enkhuizen) -- 19-02-2019 21:29
Re: Winterverificatie   ( 569)
Dieter Lombaert (Asse) -- 19-02-2019 21:56
Re: Winterverificatie   ( 547)
Gerhard (Vaassen) ( 15m) -- 19-02-2019 21:42
  Mooie analyse en voorspelling Dieter!  
Robert (Vleuten) -- 20-02-2019 00:10