Meteorologisch verslag roadtrip naar het noorden

Bericht van: Roeland (Deurne - NL) , 21-02-2019 21:06 

Van 10 t/m 16 februari 2019 maakte ik een roadtrip met het zuiden van Noorwegen als primair doelgebied. Het was een geslaagde trip met veel verschillende indrukken, maar de noordelijke route én het jaargetijde in ogenschouw nemend maakte de winter een ronduit zwakke en teleurstellende indruk. Slechts in het Zuid-Noorse binnenland op minimaal enkele honderden meters boven zeeniveau was sprake van winterweer, maar vooral in de tweede helft van de roadtrip vielen me de hoge temperaturen op. Hieronder beschrijf ik mijn meteorologische indrukken per dag, de temperaturen werden gemeten met een autothermometer dus waarschijnlijk geen accurate weergave van de werkelijke temperatuur!

 

Dag 1 / 10 februari 2019
Route: Deurne (NL) - Kiel (D)
+5 tot +9 graden , bewolkt met geregeld regen

 

Even voor 9 uur 's ochtends rijd ik mijn straat uit om koers te zetten naar Noorwegen. Doel voor vandaag is het Noord-Duitse Kiel, alwaar ik per veerboot gedurende de daaropvolgende nacht koers naar de stad Göteborg in het zuidwesten van Zweden. Een kwartier na vertrek rijd ik over de A67 oostwaarts terwijl een gesloten wolkendek laag over het landschap jaagt.

Dit grijs weerbeeld blijkt kenmerkend voor de gehele route; de zon is letterlijk geen seconde te zien en bovendien regent het van tijd tot tijd. Bij aankomst in de late middag in Kiel neemt de regen in intensiteit toe en is de bewolking zó laag dat een kerktoren deels aan het zicht onttrokken wordt!

Terwijl de veerboot de haven van Kiel uitvaart probeer ik op het dek een frisse neus te halen, maar wind en stevige regenval jagen me rap weer naar binnen. Al met al een échte herfstdag voor mij, maar het is me inmiddels bekend dat de twééde tripdag beduidend zonniger zal verlopen ...

 

Dag 2 / 11 februari 2019
Route: Göteborg (S) - Oslo (N)
+1 tot +3 graden, vrij zonnig

 

Terwijl de veerboot in de ochtend de haven van Göteborg nadert, is de bewolking nog overheersend maar het is tenminste droog. Ik speur vanaf het dek de omgeving af voor sneeuw(resten) maar zie absoluut niets. Ik had ook niet anders verwacht; niet alleen had de Zweedse stad recentelijk een golf zachte lucht geïncasseerd, maar vanwege de relatief zuidelijke én maritieme ligging behoort het tot de warmste gebieden van Zweden.

Na het passeren van de grenscontrole (paspoort hoefde niet getoond te worden maar ik kreeg wél een alcoholtest) wordt koers gezet richting de Noorse hoofdstad Oslo, en wordt het rap zonnig. Benieuwd wanneer de eerste sneeuwbedekking te zien is ...

Kijk eens naar de onderstaande foto. Is dit een snelweg in Zuid-Limburg op een zonnige lentedag? Neen! Dit is het beeld nét na het passeren van de Zweeds/Noorse grens op 11 februari. Bijna midwinter en ik rijd in een sneeuwloos landschap in nota bene Noorwegen!

Wat noordelijker richting Oslo begint het landschap dan éindelijk enigszins wit te worden. Ter hoogte van As is het sneeuwdek gesloten (alhoewel sterk aangetast zo op het oog) en terwijl ik arriveer in Oslo merk ik dat de situatie daar ongeveer hetzelfde is, hoewel er natuurlijk een duidelijk verschil is tussen het stadscentrum dat op zeeniveau ligt en de hoger gelegen buitenwijken.

 

Dag 3 / 12 februari 2019
Route: Oslo (N) - Geilo (N)
-8 tot +1 graden , overwegend bewolkt afsluitend met sneeuw

 

Na een overnachting in de Noorse hoofdstad wordt vandaag de trip voortgezet met de plaats Geilo als doel. Als winterliefhebber had ik gehoopt op stevige vrieskou in combinatie met sneeuw(jachten) in het berglandschap, maar in de praktijk kwam daarvan helaas weinig van terecht. Tóch word het gesloten sneeuwdek naarmate de route vordert steeds dikker en volgens de autothermometer daalt de temperatuur naar -8 graden lokaal even ten noordwesten van Oslo. Dit is meteen de laagst gemeten temperatuur tijdens deze gehele roadtrip ... Afijn, ondanks de afwezigheid van de zon is het genieten geblazen tijdens deze rit naar Geilo.

Omdat de wegen vrijwel sneeuwvrij zijn vordert de rit verrassend rap en is er geregeld gelegenheid tot een stop om wat foto's van de omgeving te schieten.

Halverwege de route valt me op dat de temperatuur ineens snel stijgt; van circa -5 tot +1 graad in een tijdsbestek van slechts een kwartier, dit terwijl er géén sprake is van een beduidend hoogteverschil tussen beide 'meetpunten'. Wellicht het instromen van zachtere lucht vanuit het westen? In de buurt van Geilo maakt de route een stevige klim en hierdoor daalt de temperatuur buiten de auto weer iets beneden het vriespunt. Tegelijkertijd gaat het sneeuwen en in combinatie met lichte vorst én wind is er sprake van stuifsneeuw in het landschap!

Geilo is bereikt! Dit dorp ligt op circa 800 meter boven zeeniveau en kent normaal gesproken koude en sneeuwrijke winters. Nu ligt er wel degelijk een dik sneeuwdek, maar voor lokale begrippen is het absoluut niet koud met temperaturen van rondom of nét iets beneden het vriespunt.

Ik overnacht twee nachten in dit dorp en zal morgen het figuurlijke én letterlijke hoogtepunt van deze roadtrip ervaren: Finse! Wat voor landschap en weertype zal ik er aantreffen ... ?

 

Dag 4 / 13 februari 2019
Geilo/Finse (N)
Iets boven 0 in Geilo, iets daaronder in Finse

 

Het is een zonnige ochtend in Geilo, maar hetgeen wat écht opvalt is de afwezigheid van vrieskou; de temperatuur ligt simpelweg een paar graden bóven het vriespunt! Er waait een zeer stevige wind uit westelijke richtingen waardoor het vooral in open gebieden wel behoorlijk koud aanvoelt.

Ik loop naar het piepkleine treinstation van Geilo om de trein te nemen naar het letterlijke hoogtepunt van de trip: Finse! Tijdens de treinrit richting deze locatie wordt het landschap steeds woester en zie ik enorme sneeuwduinen en sneeuwjachten.

Eenmaal aangekomen in Finse verken ik de omgeving van het lokale stationsgebouw en aanschouw het arctische landschap; sneeuw en ijs tot zover het oog reikt en in de verte zijn sneeuwjachten tot minimaal een paar honderd meter hoogte zichtbaar. Een spectaculair gezicht! Hoewel het óók in Finse relatief zacht is met kwikstanden van slechts een paar graden beneden het vriespunt, maakt een aanhoudend keiharde wind het voor het gevoel ijskoud.







Na dit bijzonder fraaie uitje per trein ben ik weer terug in Geilo alwaar het kwik zowaar tot rondom het vriespunt gezakt is! De maan is ondertussen duidelijk zichtbaar aan het vrijwel volledig heldere luchtruim.

Dag 5 / 14 februari 2019
Geilo (N) - Frederikshaven (DEN)
+1 tot +9, geleidelijk geregeld zon

 

In de ochtend van 14 februari is er sprake van overheersende bewolking boven Geilo en liggen de temperaturen toch weer een paar graden in de plus. Vandaag is het tijd om weer geleidelijk zuidwaarts te gaan richting Nederland, maar het doel voor vanavond is het Noord-Deense Frederikshaven. Vooral de eerste 50 kilometer is het oppassen geblazen met een gladde route dat tevens stevige hoogteverschillen kent.

Ik stop even op 1100 meter boven zeeniveau om nog wat foto's van de omgeving te nemen. Op deze hoogte staat er een stevige wind, maar bijna tot mijn stomme verbazing is het bijna lauw te noemen! Volgens de autothermometer is het +1 graad, op ruim 1 kilometer boven zeeniveau in Noorwegen op dik 60 graden noorderbreedte op 14 februari!! Dit winterseizoen heb ik koudere dagen ervaren in eigen omgeving, en dan hebben we het over een zachte winter!


 



Na deze interessante stop rijd ik verder zuidwaarts en breekt het wolkendek open, waarbij het kwik volgens de autothermometer in verrassend korte tijd omhoogvliegt tot maar liefst +9 graden! Voorjaarsachtige sferen dus in zuidelijk Noorwegen, dit ondanks de aanwezigheid van een gesloten (maar smeltend) sneeuwdek.

In de namiddag arriveer ik in Larvik, alwaar een veerboot me naar het Deense Hirtshals zal brengen. Vanaf de veerboot werp ik een laatste blik op Noorwegen en op misschien wel de laatste sneeuw dat ik zal zien dit winterseizoen ...

Tegen 22:00 uur 's avonds kom ik aan in Hirtshals en koers vervolgens naar het hotel in Frederikshaven. Géén foto's omdat het donker was en ik redelijk vermoeid ...

 

Dag 6 / 15 februari 2019
Frederikshaven (DEN) - Schneverdingen (D)
+3 tot +13, geleidelijk zonnig

 

Op deze ochtend ontwaak ik in een bewolkt Frederikshaven terwijl het een graad of +3 is. Ik zoek even de nabijgelegen kust op voor een paar zeefoto's, maar het doel is eigenlijk om vandaag een flink stuk dichterbij Nederland te raken.

Vanaf ongeveer halverwege Denemarken is simpelweg sprake van puur voorjaarsweer met zonnige perioden en temperaturen die geleidelijk ruim boven de 10-gradengrens stijgen.

In het zuiden van Denemarken is zelfs 13(!) graden af te lezen op de autothermometer waarna de temperatuur geleidelijk weer daalt. Dit was echter vanwege de zonsondergang en het vallen van de avond. Na een lange maar vrij monotone rit arriveer ik in het Duitse Schneverdingen (iets ten zuiden van Hamburg) alwaar ik een hotel heb geregeld.

Dag 7 / 16 februari 2019
Schneverdingen (D) - Deurne - (NL)
+2 tot +15 graden, zonnig

 

In de ochtend zie ik zowaar een beetje rijp op sommige grasvelden in Schneverdingen! Dit microscopisch beetje winter wordt echter al snel weggebrand door de februarizon. De gehele resterende route wordt de zon geen strobreed in de weg gelegd en afgaande op de autothermometer stijgt de temperatuur tot maar liefst 15 graden in en rondom het Ruhrgebied. In de laatste fase van deze noordelijke roadtrip in wintermaand februari zet ik dan maar de airco aan ...

Halverwege de middag bereik ik dan een (uiteraard) zonovergoten Nederland, een vermakelijke maar soms bizár zachte trip naar het noorden afsluitend!



Bericht laatst bijgewerkt: 21-02-2019 21:20

Meteorologisch verslag roadtrip naar het noorden   ( 1785)
Roeland (Deurne - NL) -- 21-02-2019 21:06
Prachtig!   ( 415)
Edward(Zwijndrecht NL) -- 21-02-2019 21:29
  Heel leuk gedaan! Mijn complimenten!  
Tom (Bennekom-W) ( 15m) -- 21-02-2019 21:41
  Erg leuk verslag! Dank voor het maken ervan!  
Marcel (Groningen) -- 21-02-2019 21:51
Re: Erg leuk verslag! Dank voor het maken ervan!   ( 299)
Hein (Rhoon/Schiedam) -- 21-02-2019 22:25
  Een geweldig mooi verslag!  
Alie (Weebosch gem Bergeijk NL) ( 37m) -- 21-02-2019 22:25
  Wat een mooi verslag  
Erik (Veendam) -- 21-02-2019 22:29
Erg knap verslag!   ( 445)
Ruben (Ås, nabij Oslo, Noorwegen) ( 53m) -- 21-02-2019 22:38
  Mooi verslag van een jaloersmakende roadtrip!  
Marco (Leidschendam) -- 21-02-2019 23:04
  Zeer mooie fotoserie! 🙂  
Martijn(Rozenburg) -- 22-02-2019 07:16
  mooie impressie..Voor herhaling vatbaar ?  
Tinus Lichtenvoorde ( 20m) -- 22-02-2019 07:28
Zeker!   ( 217)
Roeland (Deurne - NL) -- 22-02-2019 10:19
  Zeer fraai! Bijna jaloers..  
Hugo (Veghel) ( 15m) -- 22-02-2019 07:40
  Heel leuk verslag!  
Bart (Hasselt, B) ( 41m) -- 22-02-2019 07:50
Fraai verslag!   ( 243)
Roland (Maastricht) ( 80m) -- 22-02-2019 18:35