Dooi zet zich door, einde van de winter...

Bericht van: Lars (Svanvik, Finnmark / Antwerpen) , 14-04-2019 11:42 

Altijd een triest moment, de doorzettende dooi. Alles wordt drab en de geur van vochtig weer komt me bekend voor.  Een kort overzicht dan maar.  Een winter met twee gezichten, voor nieuwjaar was het kwakkelweer tot en met. Vroege sneeuwval in oktober werd gevolgd door een extreem zachte november en een "zachte" december.  Na nieuwjaar ging het pas goed los met het hoogtepunt, of beter dieptepunt, op 4 februari met een minimum van -37.7°C en een maximum van -32.6°C.  Januari, februari en maart waren zo goed als normale maanden qua temperatuur én neerslag, al viel die neerslag niet altijd als sneeuw. Op sommige neerslagdagen werd het net positief en hadden we dus regen.  Het resultaat was een ondermaats sneeuwdek dat nooit meer dan 70-80cm bedroeg.  Een dooidag eind februari deed daar moeiteloos 30cm van af.

Het Hellmanngetal vanaf oktober t.e.m. vandaag bedraagt 1.349,1 (bron https://www.yr.no/sted/Norge/Finnmark/Sør-Varanger/Svanvik_målestasjon/detaljert_statistikk.html)

Het was desalniettemin een topervaring, en de plannen om er een vervolg aan te breien zijn volop in de maak.  Volgende herfst/winter hoop ik verslag uit te brengen vanuit het noorden van Canada).

PS sorry dat er geen foto updates waren, de laptop hield het een paar maanden geleden voor bekeken. Hopelijk kan ik nog wat recupereren wanneer ik terug ben in het zonnige Antwerpen 


Dooi zet zich door, einde van de winter...   ( 1109)
Lars (Svanvik, Finnmark / Antwerpen) -- 14-04-2019 11:42
  Interessant. Hoeveel Hellmann is normaal?  
Bart (Hasselt, B) ( 41m) -- 14-04-2019 12:41