Richting Pasen steeds zonniger en warmer: lente!

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 15-04-2019 10:36 

Een omvangrijk hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt voor de aanvoer van droge en steeds zachtere lucht. Vanmiddag zijn er flinke zonnige perioden met slechts een paar stapelwolken. Het wordt 15 tot 16 graden. Op de Wadden blijft het kwik met 12 graden iets achter. Er waait een matige oostenwind, kracht 3 tot 4. Langs de Wadden toenemend naar vrij krachtig, windkracht 5. Komende nacht daalt het kwik naar 3 graden in Groningen tot 5 of 6 in het zuidwesten.

Morgen is het wederom zonnig al komen in de middag - vooral in het zuiden - ook een paar wolken voor. Verder wordt er nog wat zachtere lucht aangevoerd en loopt het kwik op naar 15 graden in het noorden tot 17 of 18 in het zuiden. Op de Wadden opnieuw 12 graden. De oostenwind is matig, kracht 3 tot 4 en langs de Wadden vrij krachtig, windkracht 5.In de nacht beduidend minder koud dan de huidige nachten met 8 of 9 graden. Dat komt door een toenemende bewolking en in het zuiden kans op een nachtelijke bui.

Woensdag ligt er in de ochtend een zwakke storing, behorend bij een klein laagje boven België boven ons land. Er zijn wolkenvelden en in het zuiden kans op een bui. Gaandeweg de dag wint de zon terrein al wordt het niet stralend. Wel is het zacht met 15 tot 17 graden en waait er een zwakke tot matige wind uit het oosten tot zuidoosten, kracht 2 tot 3.

Donderdag krijgt de lente zomerse trekjes. Met veel zon loopt het kwik op naar 18 tot 20 graden. Wel waait er een straffe oostenwind, kracht 3, toenemend naar windkracht 4. Langs de Wadden windkracht 5. In de nacht niet koeler dan 10 graden.

Op Goede Vrijdag zet dit zomerse lenteweer door. Het wordt met 20 of 21 als gemiddelde temperatuur nog warmer. Verder is het zonovergoten en houdt de oostenwind zich op de vlakte met windkracht 2 tot 3.

Warm en zonnig Paasweekend

Zet dit zeer zachte en zonovergoten weer door tijdens het Paasweekend waarin veel mensen vrijaf hebben? Die kans is erg groot.  Zaterdag zou het wel een ronduit zomers kunnen worden bij 20 graden in het noorden tot 23 landinwaarts! Opnieuw is het zonovergoten. Op de Wadden blijft het kwik, zoals gebruikelijk met een noordoostenwind achter in deze tijd van het jaar. 

Zondag en Paasmaandag zijn de veranderingen klein. Het blijft onveranderd erg zacht voorjaarsweer met kwikstanden van rond 20 graden in het noorden tot 21/23 in het zuiden en zuidoosten van het land. Kortom: de lente heeft haar intrede gedaan en houdt dit vrijwel zeker vol tot en met het paasweekend. Een ontwikkeling waar erg veel mensen blij van zullen worden. Daarbij gaat het kwik behoorlijk de lucht in en is het vaak zonovergoten. Neerslag valt er alleen op woensdagochtend in het zuiden.

En daarna? Dat is nog ver weg, maar er zijn tekenen van veranderingen die op stapel staan.    

 

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

di

Vrij zonnig en zacht

o

3-4

  5

 16

70

10

wo

Zon/wolken/zacht/zuiden bui

o-zo

2-3

  8

 16

50

30

do

Zomers lenteweer

o

3-4

  8

 19

90

10

vr

Zomers lenteweer

o

2-3

 10

 20 

90

10

za

Warm en zonnig lenteweer

no

2-3

  8

 21

80

10


Richting Pasen steeds zonniger en warmer: lente!   ( 1008)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 15-04-2019 10:36