Veel zon en overgang naar warm lenteweer

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 16-04-2019 10:23 

Vandaag zorgt een hogedrukgebied boven Scandinavië voor flinke zonnige perioden. Een zwakke storing boven Bretagne komt langzaam wat dichterbij. Bijbehorende (hoge) wolken trekken later vanochtend het zuiden van het land binnen en vanmiddag wordt de wolkendeken daar dikker. In het zuiden van Limburg zou mogelijk een buitje kunnen vallen later vandaag. In het midden en noorden blijft het zonnig. Met 15 tot 18 graden is het zacht lenteweer. Er waait een matige oostenwind, kracht 3 tot 4. In het Waddengebied vrij krachtig, 5 Bft. Komende nacht minima rond 8 graden en een paar wolkenvelden.

Morgen ligt er een band met bewolking over  het land. Aanvankelijk vooral over het midden en zuiden, in de loop van de dag trekken de wolken noordwaarts en klaart het in het zuiden op maar ontstaan wel enkele stapelwolken. Daar is een kleine kans op een buitje. Het wordt 15 of 16 graden in het midden en zuiden tot 17 of 18 in het noordoosten bij een zwakke en in het noorden matige wind uit het oosten tot zuidoosten, kracht 2 tot 4.In de nacht 8 graden en helder weer.

Donderdag wordt een zonovergoten en zeer zachte lentedag. Het kwik loopt op naar 19 of 20 graden. In het zuidoosten mogelijk nog iets warmer. Er waait een matige oostenwind, kracht 3 tot 4. Langs de Wadden windkracht 5.In de nacht 9 graden.

Vrijdag voert de matige oostenwind nog zachtere lucht aan. De temperaturen lopen met rugdekking van veel zon op naar 18 graden op de wadden, 21 in het noorden en 23 zuidelijk van de grote rivieren. Lente met een zomers randje.

Dan het Paasweekend. Zet dit zonovergoten en warme lenteweer door? Die kans is behoorlijk groot. Bedreigingen voor dit weertype lijken pas na de Pasen op te komen zetten.

Zaterdag is er weer veel zon en wordt het 19 of 20 graden in het noorden tot 22 of 23 in het zuiden. Langs de Wadden blijft het kwik wat achter door dat de wind een noordoost component krijgt. Overigens staat er niet al  te veel wind. In de nacht zorgt een noordelijke aanvoer voor een stevige afkoeling en daalt het kwik in het noorden tot net boven het vriespunt.

Warm Paasweekend

Zondag verliest het hogedrukgebied aan kracht en trekt naar Moskou. Op de Noordzee ligt een ruggetje van hogedruk maar de aanvoer van zee  zorgt er voor dat er ook enige bewolking over schuift. Het is erg rustig weer en het wordt het 16 (noorden) tot 20 graden iets minder warm maar nog altijd erg zacht voorjaarsweer.

Paasmaandag wordt het weer een stuk warmer. Een trog die doorloopt tot over het Iberisch Schiereiland zorgt voor een intredende diepe zuidelijke stroming waarin erg warme lucht wordt aangevoerd. Het is niet ondenkbaar dat het in het zuidoosten ergens 25 graden wordt. Ook de gemiddelde waarden liggen met 20 tot 22 erg hoog voor de tijd van  het jaar. Het blijft droog en er is veel zon bij een matige zuidenwind, rond kracht 3.

Na de Pasen schuift de trog langzaam aan iets oostwaarts op en neemt de kans op een regen- of onweersbui toe.     

 

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

wo

Zon/bewolking/zacht

o-zo

2-4

  8

 16

50

20

do

Zonovergoten en erg zacht

o

3-4

  8

 19

90

10

vr

Zonovergoten en warm

o

3-4

  9

 21

90

10

za

Zonnig en warm lenteweer

no

2-3

  8

 21 

80

10

zo

Vrij zonnig en zacht

n

2-3

  5

 18

70

10


Veel zon en overgang naar warm lenteweer   ( 852)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 16-04-2019 10:23