Flashback: 19 april 2005 - 2018

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 19-04-2019 18:00 

Afbeeldingen:

niet beschikbaar





Dinsdag, 19 april 2005

Na een grijze en mistige start kregen we vandaag weer een erg grijze dag te verwerken. De mist verdween in de loop van de voormiddag en onthulde een met Altostratus bedekte hemel waarbij vooral in het westen neiging tot opklaren te zien was. Doch de opklaringen kwamen nauwelijks dihterbij en we moesten ons tevreden stellen met een waterzonnetje dat nog net doorheen de bewolking kon priemen. Na de middag vertoonde de atmosfeer wat onstabiliteit onder vorm van nadrukkelijker aanwezige stapelbewolking, doch dit bleef te Malderen zonder gevolgen zodat de pluviometer op 0,0mm blijft staan. Met temperaturen tussen 4,7 en 14,1 graden hebben we in vergelijking met gisteren nauwelijks winst geboekt en ging het zelfs achteruit wat de ochtyendtemperatuur betreft, maar door de afgezwakte wind die nog hooguit 10 km/h haalde uit het noordoosten voelde het misschien wat warmer aan. Echt warm zou het pas vanaf donderdag gaan aanvoelen wanneer de zon overdag ruime kansen zal krijgen, maar als tegenwaarde moeten we wel frisse ochtenden incasseren waarbij het lichtjes zou kunnen gaan vriezen, en eerst is er morgen nog dat volgens de modellen eveneens vrij somber zal verlopen met enige neerslag...


Woensdag, 19 april 2006

Wat gisterenavond begon als het lichtjes melkachtig kleuren van de avondhemel, heeft zich bij zonsopgang doorgezet tot een transparant Cirrostratus wolkendek welke ervoor zorgde dat de zon niet optimaal van haar krachten kon gebruik maken, maar alsnog een erg fraaie lentedag toeliet. Doch laat in de namiddag ging de bewolking over in Altostratus met uitgestrekte velden Stratocumulus eronder zodat het er een stuk minder lente-achtig uitzag. De temperatuur was echter al opgelopen van een frisse 5,8 in de ochtenduurtjes naar 16,9 graden in de namiddag, en dit onder begeleiding van een zuidwestelijk briesje met snelheden tot 34 km/h. De bewolking is afkomstig van een zwakke regenzone die als koufront door Malderen zal trekken, en gevolgd wordt door een erg aktieve depressie die vanaf donderdagavond voor een aardige plens regen zal zorgen. Deze depressie voert echter een flinke hoeveelheid warme lucht aan waardoor de temperaturen ook dan aan de zachte kant zullen blijven.


Donderdag, 19 april 2007

Opnieuw een heel aparte sfeer vanmorgen toen zich over het landschap dikke, donzige nevelslierten hadden gevormd. Op sommige plaatsen was er geen nevel en op andere plaatsen ging hij zelfs over in dichte mist. De zachte, warme kleurentinten van het ochtendlicht zorgden voor een mooi samenspel tussen de oranje en rode kleuren van de bovenlucht en de grijstinten van de nevelbanken. Eens de zon opkwam, warmden de onderste paar meters van de atmosfeer op waardoor we heel tijdelijk een situatie kregen waarbij de mist overging in een dunne laag Stratocumulusbewolking die zich slechts op een tien à twintigtal meters boven de grond bevond. Door de beperkte hoogte zagen we deze wolken zelfs bij een zwak briesje zo snel voorbijdrijven dat het leek alsof er buiten een orkaan woedde. De zon warmde de lucht verder op en de Stratocumulus verdween snel om plaats te maken voor de condensatiestrepen die gisteren reeds de ganse dag te zien waren. Buiten dit alles was er ook nog wat "natuurlijke" bewolking te zien, voornamelijk Cirrus. Na de middag restte enkel deze sluierbewolking en konden aldus genieten van een aangenaam lenteweertje. De temperatuur steeg hierbij van de 2,3 die we vanochtend mate naar een warme 20,5 graden in de namiddag. De wind is gevoelig aangetrokken vandaag met snelheden tot 22,5 km/h uit het noordwesten. Tijdens de avond was er een minder sterke afkoeling, wellicht te wijten aan de sluierwolken en meer wind die de luchtlagen goed kon mengen.


Zaterdag, 19 april 2008

Tijdens de voormiddag konden we nog genieten van een waterig zonnetje in rustige en droge omstandigheden terwijl de aanvoer van zachtere lucht ervoor zorgde dat de minima iets hoger uitkwamen met 6,1 graden. De bewolking bestond uit Altostratus translucidus terwijl het weersbeeld de indruk wekte dat er op geringere hoogte ook wat Stratus nebulosis aanwezig was. De bewolking werd tijdens het verstrijken van de voormiddag langzaam dikker terwijl het waterzonnetje langzaam wateriger werd, en het was dan ook al vlug duidelijk dat deze dag zeker geen hoogvlieger zou worden op gebied van lenteweer. Na de middag konden we nog maar amper de contouren van onze schaduwen zien terwijl er ook wat Altocumulus en Stratus fractus zichtbaar werd en omstreeks 15H kwam het dan tot lichte regen. De zon bleef echter nog zwakjes door de bewolking gluren tijdens de regen, maar in de vroege avond sloot de bewolking zich helemaal en werd het weersbeeld erg somber en herfstachtig. We hadden duidelijk met een warmtefront te doen want er kwam steeds zachtere lucht binnengesijpeld zodat het amper afkoelde en ook niet kil of guur aanvoelde. De temperaturen raakten overdagechter niet verder dan 14,4 graden, en dit onder begeleiding van een oostelijk briesje met snelheden tot 25,7 km/h. De neerslag hield het na enkele uren voor bekeken waardoor het dagtotaal zich stagneerde op een krappe 0,4 mm. De rest van de avond verliep rustig, droog en vrij zacht.


Zondag, 19 april 2009

Het zag er vanmorgen veelbelovend uit, met een zo goed als heldere, diepblauwe hemel waarin de krachtige zon meteen haar opwachting maakte. Maar lang bleef dit niet duren, want er zat nog een flinke hoeveelheid vocht in de Malderse atmosfeer. Voeg daarbij nog een inversielaagje op enkele kilometers hoogte, en het wordt meteen duidelijk dat het de verkeerde kant op ging met ons lenteweertje. Even later kregen we dan de bevestiging, en werden er stapelwolkjes gevormd die snel uitgroeiden. Eens deze tegen de temperatuursinversie aanbotsten, spreidden ze zich uit tot uitgestrekte wolkenvelden die ons met een somber en grijs weertype opzadelden. Gelukkig werd er vanuit het oosten steeds drogere lucht aangevoerd en kwamen er kort na de middag plots opklaringen opzetten vanuit die hoek. De bewolking ging over in Cumulus en wat verspreide Stratocumulus die nu nog maar hooguit een derde van het luchtruim bedekte en de zon dus ruime kansen liet. Het behoeft dan ook weinig verwondering dat het kwik in deze omstandigheden kon stijgen van de ochtendlijke 6,1 naar een aangename 20,1 graden tijdens de late namiddag. Naar zonsondergang toe nam de bewolking weer af, en was er hier en daar nog wat Cumulus fractus of een enkele Stratocumulusbank te zien. De oost- zuidoostenwind die overdag nog snelheden tot 17,7 km/h haalde, gaf er al snel de brui aan zodat we dit etmaal in vredevolle omstandigheden en met een neerslagtotaal van 0,0 mm kunnen afsluiten.


Maandag, 19 april 2010

De heldere maar frisse (2,6 graden) ochtend gaf bij zoinsopgang aanleiding tot een aantal flinke nevel- en mistbanken. Deze kwamen vooral boven de velden en weiden voor, maar gingen later over in laaghangende Stratus bewolking. Het deed dus niet meteen aan lente denken, en het duurde tot 's middags voordat de wolkensoep werd opgeruimd. Er volgde een aangenaam en zonnig weertype, maar de bewolking ging samen met een koufront waardoor we nu in koelere lucht zijn terecht gekomen. Samen met de achterstand die we door het late optreden van de zon opliepen, zorgde dit voor in vergelijking met gisteren erg lage maxima van 17,1 graden. Helemaal helder was het niet, want er waren Cirrus en Cirrostratus wolken aanwezig die zich vooral aan de zuidelijke helft van het Malderense gewelf ophielden. Voor de zon waren ze nauwelijks hinderlijk, maar de oost- zuidoostenwind deed het met haar snelheden tot 20,9 km/h soms een beetje schraal aanvoelen. Tijdens de avond koelde het snel af al lijkt het erop dat we komende nacht nipt zullen ontsnappen aan vorstige toestanden. Ondanks de wolken die we vandaag gezien hebben, is er nog steeds geen neerslag gevallen, en werd er opnieuw met een dagtotaal van 0,0 mm afgesloten.


Dinsdag, 19 april 2011

Onder de heldere hemel is het kwik teruggezakt naar een heerlijk koele 6,5 graden. Er hing bij het aanbreken van de dag nog steeds geen enkel wolkje, maar de amberkleurige maan wees erop dat de atmosfeer verzadigd was met stofdeeltjes, vuil en andere onzuiverheden. Zodra de zon tevoorschijn kwam, warmde het zeer snel op en steeg het kwik binnen de kortste keren boven 20 graden uit. Ook de zomerse grens van 25 graden bleek tegen de middag moeiteloos haalbaar te zijn, en de maxima waren dan ook indrukwekkend voor de tijd van het jaar met 27,5 graden. Enige verkoeling konden we putten uit de droge oostenwind die met snelheden tot 17,7 km/h over het weerstation streek. Tijdens de namiddag werden er tevens wat stapelwolkjes gevormd die een opvallend hoge basis hadden en op een of andere manier een zuiderse uitstraling kregen, los van de hoge temperaturen. Als we de analysekaartjes van Europa erbij halen, blijkt het zomerse lenteweer nog indrukwekkender te zijn want België werd na Frankrijk de warmste plek van Europa. De stapelwolkjes losten op het einde van de namiddag weer op en er volgde een aangenaam zachte zomeravond waarvan we zelfs in de meeste normale zomers alleen maar kunnen dromen. Tijdens de avond koelde de droge landlucht snel af, maar het duurde nog tot laat in de avond voordat het echt fris ging aanvoelen. Niet alleen de warmte maar ook de droogte (het neerslagtotaal stokte immers opnieuw op 0,0 mm) vertoont opvallend veel gelijkenis met april 2007 en volgens de weermodellen zal het de komende dagen alleen maar warmer worden. Wel zou er dan een kleine kans op buitjes of een warmte- onweer bestaan doordat de bovenluchten wat gaan afkoelen en destabiliseren.


Donderdag, 19 april 2012

Ook vandaag kregen we met wisselvallig buienweer te maken, maar de nadruk kwam meer op somberheid en wolken te liggen ondanks een paar korte en pittige stortbuien in oa Brussel. De zon kwam er slechts heel kort aan te pas tussendoor, en de temperaturen deden het dan ook erg slecht met 14,6 graden als maximum. De nachtvorsten lijken we niettemin kwijt te zijn want kouder dan 6,9 graden is het niet meer geworden. Valwinden bleken tijdens de buien goed te zijn voor een maximumsnelheid van 43,5 km/h uit het zuid- zuidwesten. Malderen leek de buiendans volledig ontsprongen te zijn want meer dan een paar druppels zijn er in tegenstelling tot Brussel niet gevallen. Ook 's avonds bleef dit zo, en bevond het weerstation zich tussen twee buienstraten in wat resulteerde in een droog maar nogal winderig weertype. De zon kwam er geregeld aan te pas en het uitzicht op de buienwolken was adembenemend. Vooral ten westen van ons kwamen erg zware buien voor al bestond het merendeel van de wolken uit 'aambeelden' zonder basis, afkomstig van afgestorven buien. De atmosfeer werd naar de avond toe stabieler en rustiger en het koelde sterk af zonder dat er echter gevaar dreigt voor nachtvorst. We sloten af met een bescheiden neerslagtotaaltje van 0,2 mm.


Vrijdag, 19 april 2013

Het was vanochtend een stuk frisser dan de voorbije nachten maar door menging van de luchtlagen door de vooral in het begin van de nacht doorstaande wind is het niet tot vorst gekomen. We hielden het bij 5,4 graden als minimumtemperatuur. De heldere, diepblauwe lucht zag er veelbelovend uit voor vandaag maar dat waren die Stratocumulus undulatus velden die kort na zonsopgang binnendreven zeker niet. Ze werden snel talrijker en er onstonden banden van Stratus fractus bewolking die snel in omvang toenamen tot het uiteindelijk volledig betrokken was. Daarna klaarde het weer eventjes op maar er werden stapelwolken gevormd die zich tot nieuwe Stratocumulus uitspreidden zodat we meteen weer terug bij af waren. Een temperatuursinversie zorgde voor enige stabilisatie maar toch wisten sommige stapelwolken al snel een gaatje in die inversielaag te prikken waardoor het her en der tot buien kwam. Deze waren vooral tijdens de namiddag plaatselijk tamelijk pittig met onderandere in Brussel flinke regenval omstreeks 15H30. Er zaten een paar valwindjes bij de buien maar veel stelde het niet voor met maximaal 29,0 km/h uit het west- zuidwesten. De buien stierven op het einde van de namiddag uit door de dagelijkse gang, en de stapelwolken spreidden zich niet langer uit tot Stratocumulus. Met andere woorden het werd terug zonnig met brede opklaringen al zorgde dit wel voor een flinke afkoeling tijdens de avond. De kans is groot dat het hierbij tot nachtvorst zal komen aangezien de maxima al vrij laag waren met 12,6 graden en de tocht richting vriespunt dus een stuk korter is. We sloten af met een neerslagtotaal van ... mm.


Zaterdag, 19 april 2014

De laaghangende bewolking heeft zich tijdens de nacht verder uitgebreid waardoor het vanochtend een sombere en kille bedoening was met Stratus bewolking en minima die op 4,1 graden zijn uitgekomen. De Stratusbewolking had geen egale structuur en er waren losse wolkenflarden tussen te herkennen. Naarmate de tijd verstreek werd dit effect steeds duidelijker tot er uiteindelijk opklaringen tussen verschenen en de resterende bewolking overging in Cumulus. Dit stond meteen garant voor een prachtig lenteweertje waarvan we bij maxima van 18,3 graden konden genieten. De noord- noordoostelijke wind voelde echter tamelijk koud aan en vooral uit de zon of tijdens bewolkte momenten voelde het kil aan. De bewolking loste tijdens de avond grotendeels op terwijl het koudegevoel na zonsondergang ondanks de wegvallende wind sterker werd. Net als de voorbije dagen zijn we er terug met een neerslagtotaal van 0,0 mm vanaf gekomen.


Zondag, 19 april 2015

Het was vanochtend nog steeds helder, maar toch was er duidelijk een kink in de zonnekabel gekomen. Enerzijds was de hemel niet meer zo diepblauw als gisteren, en anderzijds zagen we sluierbewolking en Stratus fractus binnendrijven vanuit het noorden. Door toedoen van nachtelijke opklaringen is het wel weer behoorlijk afgekoeld waardoor we op 3,3 graden zijn uitgekomen. Op de satellietbeelden was duidelijk te zien hoe een band van Stratus en Stratus fractus over Nederland lag en gestaag onze richting uitkwam. Opnieuw dreigde er een sombere voorjaarsdag, maar de zon was blijkbaar krachtig genoeg om de laaghangende wolkentroep op te ruimen voor ze Malderen kon bereiken. Enkel de sluierwolkjes konden stand houden, welke voornamelijk uit Cirrus bestonden. Deze zorgde voor fraaie vezelige wolkenstructuren die zich best tot een potje natuurfotografie leenden, terwijl er ook wat stapelwolkjes hingen. De noordoostelijke en later oostelijke tot zuidoostelijke wind was een stuk minder krachtig dan gisteren waardoor het ondanks het wegvallen van de zuiderse staalblauwe hemel net een stuk comfortabeler was in de buitenlucht. We haalden maxima van 16,4 graden terwijl de stapelwolken al vrij vroeg in de namiddag weer oplosten. Tijdens de avond zorgden de sluierwolkjes voor een sfeervolle zonsondergang die ons eventjes de snel invallende kilte liet vergeten, net als het neerslagtotaal van 0,0 mm


Dinsdag, 19 april 2016

Er hingen wat verspreide Stratocumulusbanken vanmorgen en de minima zijn uitgekomen op een merkbaar zachtere 7,1 graden. De aangevoerde lucht was nog steeds vochtig en onstabiel, want er werden al snel weer Cumuluswolken gevormd. Maar al snel werd duidelijk dat de onstabiliteit veel ondieper was want de wolken spreidden zich al snel uit tot Stratocumulus. Niet dat we daar veel gelukkiger van werden, integendeel, want dit zorgde voor een kil en somber weertype met bescheiden maxima van 15,8 graden. En we moesten niet afkomen met "ja maar nu blijft het tenminste droog" want dat bleef het niet daar sommige ambitieuze stapelwolken toch nog hun kans schoon zagen om boven die Stratocumulus plakken door te schieten met nattigheid tot gevolg. Maar voor degenen die geluk hadden en buienliefhebbers die pech hadden bleef het natuurlijk wel droog daar die buien plaatselijke aangelegenheden waren. In Londerzeel leek wel nog een bui doorgedrongen te zijn al zal het niet veel meer dan 0,5 mm geweest zijn. Tijdens de avond losten de stapelwolken op en waren daarmee de voedngsbronnen van de Stratocumulusellende afgesneden waardoor we van mooie opklaringen konden genieten in een weliswaar koele avond bij een wegvallende noordwestenwind.


Woensdag, 19 april 2017

In Malderen bleek het nog mee te vallen met de vorst, er was vanochtend namelijk nauwelijks ijs of rijp te zien. De temperaturen waren echter erg laag met 1,4 graden in thermometerhut waardoor het waarschijnlijk gewoon vorst aan de grond zonder rijpvorming was. Op veel plaatsen troffen we immers wagens aan die wel wit waren gevroren met het nodige krabwerk van dien. Gelukkig was de zon al snel van de partij om de boel weer ontdooid te krijgen: de hemel was nog steeds azuurblauw gekleurd en er was in de verste verte geen bewolking meer te zien Tijdens de voormiddag veranderde er niet veel aan deze vriendelijke condities en kondn we van ononderbroken zonneschijn genieten, ondanks het feit dat de noordenwind wel erg koud aanvoelde. tegen de middag kregen we dan weer een typische zomerlucht te zien waarin talloze kleine stapelwolkjes werden gevormd, maar natuurlijk zagen de kwikstanden er in deze omstandigheden een stuk minder zomers uit en moesten we ons tevreden stellen met maxima van 9,9 graden. Naar de avond toe losten de stapelwolkjes weer op, maar helemaal helder werd het niet want er dreven nu plakjes Stratocumulus voorbij terwijl er in het noorden en noordwesten ook veel Cirrusbewolking te zien was. Dit bezorgde de fruitbomen- bezitters weer goede hoop, maar tijdens de late avonnd zagen we hoe deze bewolking dan toch weer begon op te lossen bij een volledig weggevallen wind waardoor de afkoeling vrij spel kreeg en we waarschijnlijk met negeatieve minima zullen eindigen. Gladde toestanden zullen er echter niet van komen met een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Donderdag, 19 april 2018

Na een zeer zachte zomernacht met minima van 15,0 graden maakte de zon weer haar opwachting en warmde het snel op onder begeleiding van een versterkt warmtetransport. Dit werd nog steeds verzorgd door een zuidelijke tot zuidoostelijke bries en de sluierwolkjes die er hingen vormden geen hindernis voor de krachtige zon. Overdag haalden we bijna recordzachte maxima van 28,1 graden en de warmte bleef savonds lang hangen waardoor we voor het eerst dit jaar het woordje zwoel in de mond konden nemen. Neerslag is er uiteraard niet gevallen naast de talloze zweetdruppels en condens op onze koele pintjes waardoor we konden afsluiten met een dagtotaal van 0,0 mm.




Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 19 april 2005 - 2018   ( 127)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 19-04-2019 18:00