Flashback: 21 april 2005 - 2018

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 21-04-2019 21:37 

Afbeeldingen:

niet beschikbaar




Donderdag, 21 april 2005

Het leek wel een eeuwigheid geleden eer we ze het laatst (goed) konden zien, maar vandaag was ze er weer: de zon. Ze scheen zelfs onafgebroken dankzij de wolkenloze hemel. Het was ook even wennen op thermisch gebied vanochtend want het kwik dook zowel in thermometerhut als aan de grond onder nul en de omgeving lag er enigzins witberijpt bij terwijl er zich wat dunne nevelsliertjes hadden gevormd boven de velden. Overdag kon de reeds krachtige aprilzon de boel gelukkig flink opwarmen en zo kwamen we in de namiddag uit op een aangename 16,5 graden terwijl er een noordelijk briesje stond tot maximaal 21 km/h. Het is ondertussen echter al volop aan het afkoelen onder de nog steeds heldere hemel en wellicht zal het kwik komende nacht nog een eindje dieper wegzakken met alle gevolgen vandien voor de bloeiende fruitbomen. Tijdens het weekend is het echter afgelopen met de nachtvorst en krijgen we in plaats daarvan weer zwaarbewolkt weer met een beetje regen, gevolgd door een eerder buiiig weertype op zondag. De nieuwe werkweek zal onderkoeld starten al lijkt de lente daarna een come - back te maken...


Vrijdag, 21 april 2006

Voor het eerst in bijna een half jaar tijd rolde er in het Malderse weerstation weer een twintiger uit de bus. Het tot 6,3 graden weggezonken kwik bereikte na de middag 21,8 graden om precies te zijn, maar de zonnigste kaarten waren wel voor de voormiddag weggelegd toen de bewolking zich nog beperkte tot wat ijle sluiers. Na de middag is door toedoen van een naderend koufront vanuit het noordwesten Altostratus translucidus komen opzetten waardoor we ons met een waterig zonnetje moesten tevreden stellen. Het zat hem dus vooral in de subtropische luchtmassa's die over Malderen streken vanuit zuidwestelijke richting (de hoogste snelheid van 19,3 km/h werd echter genoteerd toen de wind 's avonds naar het noorden ruimde). Het koufront zelf had echter weinig om het lijf, te Malderen werd het enkel tegen de avond boeiend toen zich overal statige Altocumulus castellanus torens vormden, maar de buien die hieruit ontstonden brachten pas regen toen de wolken het noordoosten van België bereikten terwijl men slechts vanaf de Duitse grens echt van flinke regenbuien kon spreken.


Zaterdag, 21 april 2007

Hoewel het tijdens de ochtend erg fris was met temperaturen die gedaald waren naar 1,7 graden, konden we vandaag alweer genieten van een zeer mooie en aangename lentedag. Op een aantal vliegtuigsporen na, bleef de lucht azuurblauw en een oostelijk briesje tot 20,9 km/h wist het kwik op te drijven naar 18,6 graden. Na de middag verschenen er wat Cirrusplukjes maar daar bleef het ook bij. 's Avonds zette zich weer een gevoelige afkoeling in waardoor er weer terecht mag gevreesd worden voor grondvorst.


Maandag, 21 april 2008

We kregen tijdens de ochtend een erg dreigend weersbeeld te zien waarbij donkere Altocumulusvelden te zien waren die overgingen in Altostratus in het zuiden. Er leken ook valstrepen van flinke regenbuien in te herkennen te zijn terwijl er in het noordoosten nog een smalle strook van opklaringen net boven de horizon zichtbaar was. Hier scheen de zon eventjes door waardoor de wolken van onderaf belicht werden en er een indrukwekkende rode gloed te zien was die de hemel gedurende enkele minuten in vuur en vlam leek te zetten. De verwachting was dat de neerslag ons dadelijk zou overspoelen vanuit het zuiden, maar daar kwam uiteindelijk niks van in huis. De wolkenband inclusief neerslag werd door onzichtbare krachten teruggedrongen naar vanwaar hij gekomen was en het resultaat was een erg fraaie lentedag waarbij we weliswaar veel hoge bewolking en nog wat veldjes Altocumulus moesten incasseren, maar waarbij de zon toch nog uitvoerig aan bod kon komen. Vooral na de middag was het aangenaam toeven in de buitenlucht met temperaturen die opliepen van 9,6 tot 21,2 graden bij een zijdezacht briesje uit het oosten dat de agressieve pollen en stuifmeel met snelheden tot 22,5 km/h over Malderen deed strijken. Tijdens de avond bleef het rustig en tamelijk zacht waarbij de bewolking uit Cirrus en Cirrostratus bestond en het een beetje nevelig werd. Ondanks de dreigingen van de regenzone komen we er vandaag met een neerslagtotaal van 0,0 mm vanaf.


Dinsdag, 21 april 2009

Net als gisteren waren het weer de zomerliefhebbers onder ons die aan hun trekken kwamen. De winterliefhebbers bleven bij het zonnige weerbeeld en zomerse temperaturen tot 21,9 graden immers in de kou staan, al was het vanochtend vrij fris bij minima van 5,6 graden. De nevelige atmosfeer werd overdag opgesmukt met een aantal onschuldige mooiweerswolkjes die zich vooral tijdens de namiddag en avond vertoonden. Een eindje ten westen van ons deden de oceanische depressies echter verwoede pogingen om dichterbij te krabbelen, en één van hen slaagde erin om een eerste wolkenband op ons af te sturen. Gelukkig ging het echter om hoge sluierwolken (Cirrus en Cirrostratus) waardoor het ding veel onschuldiger bleek dan het er op de satellietbeelden uitzag. Minder onschuldig waren dan weer de uitgestrekte mistvelden die zich boven de zee ophielden, en grote delen van de Belgische en Nederlandse kust met kil en grijs weer plaagden. Door de noord- noordwestelijke stroming die met windsnelheden tot 20,9 km/h voldoende tegengas gaf, had de Stratustroep echter weinig kans om verder door te stoten terwijl het naar de avond toe verijwel overal zonnig werd. Wel koelde het na zonsondergang flink af. Aangezien de wolkenband geen neerslag aan boord had, eindigen we opnieuw met een ronde 0,0 mm als neerslagtotaal.


Woensdag, 21 april 2010

Een sterk verzwakt koufrontje heeft tijdens de voorbije nacht en ochtend de oversteek van de Lage Landen gewaagd, en zorgde voor een grijze ochtendhemel. De bewolking hield het kwik op peil waardoor het niet verder dan een vijftal graden afkoelde en vorstige toestanden nog niet aan de orde waren. Het erg flauwe vertoon van het front - dat niet eens in staat was om neerslag te produceren - was echter bedrieglijk. De luchtmassa's waarin we nu terecht kwamen waren immers wel degelijk een flink stuk kouder en de temperaturen op het 850 hPa niveau waren zelfs gedaald naar een niveau dat ook op een koude midwinterdag niet zou misstaan (-5 tot -10 graden). Met een krachtige lentezon die in deze tijd reeds 14 uur per dag aan het Malderense luchtruim staat te branden, werd het op de begane grond gelukkig een stuk warmer. Geen ijsdagen of elfstedenkoorts dus, maar maxima van 13,7 graden die uit de wind en in de zon nog best te pruimen vielen. In de zon blijven was echter niet zo evident als het ontwijken van de schrale noordenwind die 25,7 km/h haalde want de Stratusbewolking ging over in Stratocumulus terwijl de spaarzame opklaringen ertussen gedeeltelijk met Cumulus werden opgevuld. Het was wachten tot de late namiddag en avond voordat het helemaal opklaarde, maar toen begon de nieuwe luchtsoort haar ware aard te tonen door het snel te laten afkoelen. Na zonsondergang voelde het ronduit koud aan en het duurde niet lang voordat het kwik weer over de vijf graden dook. Tegen middernacht was het reeds afgekoeld tot 0,7 graden en aan de grond kwam er al iets in zicht dat op een vriespunt leek. De afkoeling werd bovendien nog eens versneld door het wegvallen van de wind terwijl de uitgedroogde bodem (neerslagtotaal bedroeg immers alweer 0,0 mm) al evenmin warmte kon vasthouden.


Donderdag, 21 april 2011

Voor het eerst sinds lang waren er vanochtend weer wolken te zien terwijl het was afgekoeld naar 7,6 graden. Het ging om Stratocumulus floccus die een typische voorbode was van onstabiele luchtmassa's en toenemende buienkansen. De wolkjes werden talrijker en op de analysekaarten was ook een zwakke kromming van de isobaren te zien boven onze streken wat vermoedelijk deze wolkenvelden veroorzaakte. Eventjes was het zelfs betrokken, maar tegen de middag waren de wolken reeds lang opgelost op een paar Stratocumulus castellanus en Cumuluswolkjes na. De zon ging er weer vurig tegenaan tot er halverwege de namiddag plots nieuwe stapelwolken ontstonden die deze keer forsere afmetingen kregen. Deze zorgden voor een paar geïsoleerde buien, maar in Malderen bleef het droog en was het bijna zweten geblazen bij maxima van 27,0 graden. De wind draaide naar het zuid- zuidwesten en haalde maximaal 25,7 km/h terwijl het halfbewolkt bleef met een mix van Cumulus congestus, Stratocumulus castellanus en een paar Cirrusplukken. De lucht was nu duidelijk wat vochtiger wat zich vertaalde in warme, rode kleurentinten bij zonsondergang. De avond verliep in lichtbewolkte omstandigheden (nog een beetje Stratocumulus castellanus). Toen we de pluviometer uit het warme woestijnzand opgroeven, bleek deze nog steeds 0,0 mm aan te geven.


Zaterdag, 21 april 2012

Wisselvalligheid was vandaag andermaal troef, maar tot echt zware buien is het niet gekomen terwijl het weertype saaier en somberder was. We gingen van start bij tamelijk frisse minima van 5,8 graden en tijdens de voormiddag waren er een aantal opklaringen waarin we uitzicht hadden op mooie wolkenlandschappen. Na de middag zorgde een troglijn voor een periode van aaneengesloten bewolking en continue regen die vanuit het westen het land binnentrok. In hoeverre Malderen hiermee te maken kreeg is niet duidelijk maar in west- Vlaanderen volgde in elk geval een behoorlijk sombere, kille en druilerige periode die enkele uren aanhield met egale regen. De bewolking zorgde voor lage maxima van 13,1 graden in Malderen, en opklaringen zorgden ervoor dat het 's avonds terug flink ging afkoelen. Voeg daarbij nog een west- zuidwestenwind met snelheden tot 38,6 km/h en het lentegevoel was ver te zoeken. De buien en de periode met continue regen bleek uiteindelijk goed te zijn voor een neerslagtotaal van 1,8 mm.


Zondag, 21 april 2013

Het is afgelopen nacht flink afgekoeld, doch een uitgestrekt veld van Stratusbewolking kon zich nog net op tijd in de bres gooien voor de vorstgevoelige plantjes. Het werd niet kouder dan 1,7 graden en op het einde van de nacht zaten we alweer ruim boven de vijf graden. Hiermee was al het (letterlijk) positieve wel gezegd want de bewolking bleef hangen en zorgde voor een grijze, kille en sombere start van wat normaal een zonovergoten lentedag moest worden. Het was echter alleen de oostelijke helft van de Benelux die ermee werd geconfronteerd want het westen kon ondertussen al genieten van volledig helder weer. Voor de zonneliefhebbers in Malderen was het een ware kwelling om toe te kijken hoe de hemel in het westen mooi blauw was terwijl al de rest - inclusief de zon - onder dikke Stratocumulusbewolking verborgen zat. Maar gelukkig begon de bewolking toch nog gedeeltelijk op te lossen en kon de zon er zwakjes doorheen schijnen. Na de middag ging het opeens snel en evolueerden we naar lichtbewolkt weer met een paar Stratocumulus lenticularis wolkjes die zich tegen een diepblauwe lucht aftekenden. Het kwik kreeg meteen een flinke boost zodat we alsnog maxima van 16,9 graden konden binnenrijven. Wind stond er nauwelijks met een enkele uitschieter van 17,7 km/h uit het noorden. Dit was natuurlijk de reden waarom de Stratusbewolking vandaag zo in topvorm was. En nog steeds is want als we de satellietbeelden mogen geloven is de zon er verder naar het oosten en zelfs in het grootste deel van Nederland vandaag niet eens doorgekomen. De bewolking werd mede veroorzaakt door een zwak front dat echter geen neerslag voortbracht zodat we nog maar eens met 0,0 mm konden afsluiten. Onder de windstille, heldere hemel koelde het natuurlijk snel af en lijkt het erop dat we komende nacht nog eens op een rondje nachtvorst zullen getrakteerd worden.


Maandag, 21 april 2014

Voor de verandering was het vanochtend weer lichtbewolkt en was het de zon die ons opwachtte in plaats van een uitgestrekt Stratusveld. Onder al die opklaringen is het iets koeler geworden dan gisteren bij minima van 8,3 gradenmaar het warmde al snel op door de uitbundige aprilzon. In het noorden was ondertussen een band van Altocumulus undulatus en lenticularis bewolking te zien terwijl er boven ons wat Cirrus hing. Dit waren de zuidelijke uitlopers van een neerslagzone die in Nederland het mooieweer maakte. Langzaam maar zeker begon het gevaarte richting Malderen af te zakken, maar het was al namiddag voordat we hier echt last van kregen. Boven ons ging de bewolking toen over in Cirrostratus terwijl het in het zuiden helder bleef. Het was echter uit deze richting dat de dreiging voor Londerzeel kwam want er ontstonden opeen stapelwolken die uitgroeiden tot Cumulus congestus. Het duurde niet lang voordat de eerste exemplaren daarvan uitgroeiden tot onweerscellen en ondertussen voelde het echt tropisch aan door de vochtigere lucht, de veel zwakkere zuidoostenwind, de krachtige zon en de maxima die vlot naar 22,2 graden konden stijgen. De onweerslijn die eerst ten zuiden van ons lag leek geleidelijk te kantelen naar een noordoost- zuidwest positie en het leek alsof we er in Malderen niet meer aan konden ontsnappen in deze zuidoostelijke stroming. Zeker niet toen de eerste donderslagen uit een massieve buienwel net ten zuidoosten van ons weergalmden. Doch plots leek het alsof er een onzichtbare veerkrachtige muur boven ons werd opgetrokken waar de onweersbui tegen botste en vervolgens enige tijd net ten oosten van ons bleef stuiteren. Vervolgens zakte het hele geval in elkaar en verdween de bui in een mum van tijd uit het niets. Wat we wel voelden was de koude outflow, een tiental regendruppels en een flinke temperatuursdaling. Van angename avondwarmte was in tegenstelling tot gisteren geen sprake meer terwijl er vanuit het zuidoosten ook nog eens Stratus en Stratocumulus bewolking binnendreef zodat de dag grijs en kil eindigde. Uit deze bewolking vielen later op de avond nog een paar lichte buitjes, maar de neerslag hieruit was niet meetbaar zodat we toch weer de monotone reeks van 0,0 mm- dagtotalen moesten verderzetten.


Dinsdag, 21 april 2015

De sluierbewolking is tijdens de nacht weer verdwenen en we ontwaakten onder een staalblauwe, zuiders ogende hemel. De temperaturen waren echter niet zo zuiders met 4,5 graden als minimum terwijl er al snel een ijzige noorden tot noordoostenwind opstak eens de zon goed en wel boven de horizon was geklommen. Overdag warmde het gestaag op en het zonlicht was buitengewoon fel waardoor het koudegevoel van de wind er geleidelijk uit ging. De kustgebieden en het noordwesten van de Benelux kreeg echter met zeer koude luchtaanvoer van over zee te maken waardoor het kwik er niet eens aan tien graden raakte. Dit in schril contrast met Malderen waar maxima van 22,0 graden werden gehaald. Op het einde van de namiddag ging het koudegevoel hier ook overheersen: eerst in de schaduw en later ook in de zon waardoor het zomergevoel snel vervluchtigde in de weliswaar afzwakkende wind tijdens de avond. Vanuit het noordwesten dreef er geleidelijk waar wat Cirrus en fijne Cirrocumulus binnen terwijl de condensatiestrepen van vliegtuigen niet meer oplosten. Verdere gevolgen bleven echter uit en we sloten andermaal met een dagtotaal van 0,0 mm af.


Donderdag, 21 april 2016

De Cirrus - en Cirrostratusbewolking hebben zich tijdens de nacht verder uitgebreid, al was het nog grotendeels helder met vooral in het noordoosten nog strakblauwe luchten en alweer frisse minima van 4,2 graden. Laag boven de horizon zagen we Cumulusachtige wolkentoppen die zich in rijen onder de sluierwolken hebben geschikt. Het zag er een beetje dreigend uit en het leek alsof er flinke buienlijnen in aantocht waren. Maar toen het zootje dichterbij kwam bleken het fors uitgegroeide Altocumulus floccus toefjes te zijn waaronder valstrepen (virga) te zien waren. Geen buien dus al kunnen sommige valstrepen plaatselijk misschien wat gedruppel opgeleverd hebben. Daarna dreven er uitgestrektere Altocumulusvelden binnen, meestal de floccus en castellanus varianten die toch een onstabiele atmosfeer leken te verraden. Maar het bleef droog en de bewolking bracht vooral warmte met zich mee waardoor we ons konden koesteren bij maxima van 20,9 graden. Het had wel nogal wat voeten in de aarde om die warmte hier te krijgen want er stond nog tot ver na de middag een schrale noordoostenwind die de gevoelstemperaturen naar beneden joeg. Tijdens de avond dreef er nu vooral Altostratus binnen vanuit het zuidwesten en begon de Altocumulusbedekking lichtjes af te nemen vanuit het zuiden. Maar ook deze wissel der wolkensoorten bleef zonder gevolgen waardoor we de dag alsnog konden afsluiten met een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Vrijdag, 21 april 2017

Tijdens het tweede deel van de nacht is de bewolking die gisteren nog ten westen van ons te zien was op de satellietbeelden tot over Malderen geschoven. En het bleek Stratus te zijn die bij een warmtefront hoorde. Met de vorst heeft ze in ieder geval al komaf gemaakt want de minima zijn nu op 6,7 graden blijven steken. Als tegenprestatie moesten we er echter een somber weertype bijnemen al bleef het wel droog. Na een paar uur kwamen we in de warme sector terecht en zagen we de bewolking overgaan in dunne Stratocumulus met kleine compartimentjes terwijl de bovenlucht een nevelige indruk maakte. Er verschenen tegen de middag ook een paar opklaringen waardoor we dan toch nog de zon te zien kregen terwijl het ook gevoelig zachter werd met maxima van 15,8 graden. Maar ondertussen was het koufront wat verderop reeds dichterbij gekomen waardoor er vanuit het westen meer Stratus en Stratocumulus bewolking kwam opzetten en we de zon dus weer moesten prijsgeven. Voorlopig kon de neerslag ons nog niet bereiken en volgde er dus weer een sombere en rustige periode waarbij vooral de zwakke wind opviel die slechts met een paar flauwe zuchtjes uit west- noordwestelijke richtingen over de brug kwam. De rest van de namiddag en avond verliep in droge omstandigheden maar het bleef wel betrokken en somber met de eerdergenoemde wolkensoorten. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Zaterdag, 21 april 2018

We zijn vandaag in iets koelere lucht terecht gekomen maar nog steeds was het topzomerweer met veel zonneschijn en temperaturen die niet onder 10,1 graden zijn gezakt. Overdag was de toegenomen vochtigheid echter reeds merkbaar aan enkele stapelwolkjes die werden gevormd maar het was allemaal zonder veel erg en ook nu haalden we nog maxima van 24,0 graden bij een zuidelijk briesje. Tijdens de avond ging het een beetje klam aanvoelen maar het bleef uitstekend terrasjesweer tot diep in de nacht. Het neerslagtotaal is opnieuw blijven steken op 0,0 mm voor zover dit nog voor verwondering zou zorgen.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 21 april 2005 - 2018   ( 176)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 21-04-2019 21:37