Rustig en geregeld zon. Weekend warm(er) en kans op onweersbui

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 14-05-2019 10:57 

Een krachtig hogedrukgebied op de Noordzee zorgt er voor dat storingen op afstand blijven. Er zijn flinke zonnige perioden al ontstaan er vooral landinwaarts vanmiddag ook stapelwolken. Het wordt 14 tot 16 graden bij een matige wind uit het noorden tot noordoosten, kracht 3. Komende nacht koelt het in het noorden af tot 2 of 3 graden met kans op vorst aan de grond. Elders een paar graden minder koud.

Morgen begint de dag overal met veel zon maar trekken er in de middag wolken vanuit Duitsland het noorden en midden van het land binnen. Het wordt 15 graden in het noorden tot 18 zuidelijk van de grote rivieren. In de nacht 6 graden.

Donderdag zijn er eerst zonnige perioden, al kan het in het noorden al wat tegenvallen. Vanuit Duitsland trekken in de loop van de dag steeds meer wolken binnen, die gekoppeld zijn aan een hoogtestoring boven Midden-Europa. Het wordt 14 of 15 graden in het noorden tot 17 of 18 in Brabant en Limburg bij een matige wind uit het noorden tot noordoosten, kracht 3 tot 4. Een buiengebied die eerder in de nacht nog ons land leek aan te doen, blijft boven Duitsland liggen. Neerslag uit het oosten blijft vaak een lastige zaak.

Vrijdag breidt het Noord-Europese hoog zich uit tot over Moskou. Boven Frankrijk ligt een vlak lagedruksysteem dat zich langzaam naar Duitsland beweegt.  De koude noordelijke aanvoer wordt afgeknepen en het weer krijgt een wat zwoel karakter. Er is bewolking maar die lijkt in de loop van de dag meer en meer op te lossen zodat het kwik met geregeld zon uitkomt op 18 tot 20 graden. De atmosfeer is licht onstabiel zodat er in de loop van de dag een lokaal onweer kan voorkomen. Er waait een zwakke tot matige en langs de Wadden vrij krachtige oostenwind.

Zaterdag ligt er boven Noord-Frankrijk en Bretagne een klein lagedrukgebiedje. Het zorgt voor de aanvoer van zachte lucht en met 19 graden in het noordwesten tot 22 in het zuidoosten is het zelfs te warm voor de tijd van het jaar. Is het dan ook stralend zonnig? Dat lijkt niet het geval. De atmosfeer is licht onstabiel, zodat er naast  flink wat zon ook wolken voorkomen die plaatselijk kunnen uitgroeien tot een onweersbui. Het is enigszins zwoel bij een zwakke wind uit het oosten tot zuidoosten, kracht 2 tot 3.

Warm en kans op onweer
Zondag draait de wind naar het noorden omdat het laag nu boven Zuid-Duitsland en Italië ligt. Met een omweggetje wordt er flink warme lucht aangevoerd: het wordt 21 graden in het zuidwesten tot 24 of 25 in het oosten van het land waar het dus zomaar zomers warm zou kunnen worden. Opnieuw zijn er flinke zonnige perioden maar is het onstabiel zodat de kans op een fel onweer in de loop van de dag toeneemt. Dit geldt vooral voor landinwaarts. De kustprovincies en -gebieden zijn er beduidend minder gevoelig voor dan landinwaarts. Na het weekend lijken we thermisch weer een stap terug te gaan doen en neemt de kans op neerslag toe wanneer het lagedrukgebied vanuit het oosten koers zet richting ons land. 

 

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

wo

Zon en later ook wolken

no

2-3

  4

 16

60

10

do

Zon en toenemende bewolking

n-no

2-4

  6

 16

40

20

vr

Geleidelijk zon en warm(er)

o

2-4

 10

 19

40

30

za

Zacht en enigszins zwoel

o-zo

2-3

 10

 21 

60

50

zo

Warm en onstabiel

n

2-4

 10

 23

60

60


Rustig en geregeld zon. Weekend warm(er) en kans op onweersbui   ( 974)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 14-05-2019 10:57
Re: Rustig en geregeld zon. Weekend warm(er) en kans op onweersbui   ( 323)
Harry (Echtenerbrug) -- 14-05-2019 12:31