Tijdelijk warmer, geregeld zon en zuiden een onweersbui

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 16-05-2019 11:29 

Boven Duitsland zorgt een vlak lagedrukgebied voor wolken en buien. In de noordoostelijke aanvoer worden restanten van deze buiengebieden aangevoerd. Vandaag is het dan ook niet stralend maar wordt de zon geregeld afgeschermd door wolken. In het zuidwesten zijn de wolken het dunst, in het noordoosten worden ze vanmiddag steeds dikker. Daar zou later vandaag of vanavond een spatje lichte regen kunnen vallen.  Het wordt 15 graden in het noorden tot 18 in het zuiden en zuidwesten bij een matige noordoostenwind, kracht 3 tot 4. Komende nacht zijn er wolkenvelden en trekt een gebiedje met lichte regen van noordoost naar zuidwest over het land. Minima rond 9 graden.

Morgen schuift een zwak frontensysteem over het land. Er is veel bewolking en lokaal valt op het eerste deel van de dag af en toe lichte regen. In de middag wordt het in steeds meer gebieden droog en vooral in het noorden breekt de zon af en toe door. Daar wordt het 16 en in het zuidwesten 14 graden bij een zwakke of matige wind uit het zuidoosten, kracht 2 tot 3.

Kijken we naar het weekend dan zien we dan zien we dat er warmere lucht wordt aangevoerd. Zaterdag loopt het kwik op naar 20 graden in het westen tot 24 in het oosten van het land.  Aanvankelijk zijn er nogal wat wolken maar in de loop van de dag krijgt de zon vanuit het zuidoosten meer er meer speelruimte.  Wel is het zo dat er dan ook weer stapelwolken ontstaan die in het zuiden tot een regen- of onweersbui kunnen leiden. Het is heel rustig weer, bij een zwakke wind uit het zuidoosten tot oosten, rond kracht 2.  Een tikje zwoel.

Zondag is het opnieuw warm met 19 graden in het westen tot 23 of 24 in het oosten. Ook dan zijn er perioden met zon maar is het licht onstabiel met vooral in de zuidelijke helft van het land kans op een onweersbui. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind.

Onder de vleugels van een lagedrukgebied boven Berlijn hebben we maandag te maken met een noordwestenwind die het kwik wat drukt: het wordt 16 of 17 graden in het westen tot 20 of 21 in het zuidoosten en oosten. Verder worden er vooral in de kustprovincies wolken aangevoerd die landinwaarts deels oplossen. Wel zou daar een verspreide onweersbui tot ontwikkeling kunnen komen.

Kwik weer naar beneden - neerslag blijft uit

Het luchtdrukpatroon blijft grotendeels op slot. Lagedruk boven Midden-Europa en hogedruk bij Groenland/IJsland. Dinsdag zijn de veranderingen dan ook klein. Dan hebben de kustgebieden wellicht wat meer zon en zijn de meeste wolken landinwaarts te vinden met daar kans op een bui. Het wordt 15 graden in het noordwesten tot 18/20 landinwaarts.  Daarna lijkt het vrij rustig weer te zijn met weinig schokkende veranderingen. Het blijft (te) droog en het kwik zou nog wel eens een stapje terug kunnen doen.

 

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

vr

Wolken/buitje/zon

zo

2-3

 10

 15

30

40

za

Warm en zuiden een onweersbui

o-zo

2-3

 10

 21

50

40

zo

Warm en zuiden ene onweersbui

n

2-3

 10

 21

50

40

ma

Af en toe zon

nw

2-4

 11

 19 

35

30

di

Wat zon en veel bewolking

w-nw

3-4

 11

 18

25

30


Tijdelijk warmer, geregeld zon en zuiden een onweersbui   ( 976)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 16-05-2019 11:29
Re: Tijdelijk warmer, geregeld zon en zuiden een onweersbui   ( 316)
Ronnie (nijmegen) -- 16-05-2019 12:40