Foto's korte chase in de Flevopolder: Lelystad en Dronten

Bericht van: Stefan (Wezep) , 10-06-2019 23:06 

Rond 19.00u na het avondeten even in de auto gestapt om te kijken of het mogelijk was om de buien tussen Harderwijk en Lelystad te onderscheppen. De buien ontstonden steeds ter hoogte van Harderwijk, trokken NW de polder in richting Lelystad en gingen vanaf daar het IJsselmeer op. Vanaf Wezep ben ik via de A28 bij Harderwijk de Flevopolder in gegaan. Terwijl ik de A28 afdraaide ontstond er boven Harderwijk een nieuwe rode pit die ik door de trage treksnelheid snel voor kon blijven. Vlakbij Lelystad Airport had ik goed zicht op de bui die boven Lelystad aan het huishouden was. De westzijde van het neerslagscherm was mooi afgebakend:

Aan de oostzijde van de bui boven Lelystad flink wat lage fractus. Op sommige momenten begon het wat verdacht te lijken, maar hoosverschijnselen heb ik niet waargenomen. Wel veel dynamiek in de luchten.Na eerst vanaf de zuidzijde toegekeken te hebben wilde ik wat meer oostwaarts rijden om te kijken wat die lage fractus deed. Weinig spannends in ieder geval. Vlakbij de jachthaven gingen de hemelsluizen in ieder geval fors open.Zicht op de noordoostzijde van de bui vanaf de A6:

Nadat ik met mijn auto door de 'car wash' ben gereden bij de jachthaven ben ik toch de N307 weer oostwaarts op gaan rijden. Vanaf een van de viaducten over de Hanzelijn bij Swifterbant was de Lelystadse bui mooi te aanschouwen.De bui die net iets ten zuiden van Dronten hing leek te gaan samenklonteren met een buienlijntje dat op kwam zetten vanaf de Noord-Veluwe. Hier was een beginnende shelf(?) op te zien met in ieder geval een arcus kraagje met daarachter duidelijk weer een behoorlijk neerslagscherm wat op de buienradar goed te onderscheiden was als een flinke rode pit. Vanaf het viaduct Hondsweg / Hanzelijn iets ten noordoosten van Dronten was er perfect zicht op de buien.Het samenklonteren van de twee buien zorgde er voor dat er boven mij een aardig dynamisch luchtje ontstond, wat het beste te vangen was met de groothoeklens:

De twee buien gingen samen en de mooie voorzijde van de buienlijn legde het loodje.

Met het naderen van de buien en ook wat losse inslagen toch maar weer in de auto gestapt om te kijken of het nog zinvol was om aan de (droge) westzijde van de buien uit te komen. Dat betekende: vol door de rode pit heen. Ruitenwissers op standje wasstraat en rustig door de bui navigeren.Vervolgens kwam ik uit op de dijk tussen Elburg en Harderwijk (aan de Flevolandse zijde van het Veluwemeer) met nog zicht op de wegtrekkende bui. Er was hier weinig spannends meer te zien, behalve wat fractus dat precies boven de toppen van de bomen zat. Bijzonder gezicht.Ongeveer 2,5 uur later weer thuis. Leuke 'korte' chase. Ongeveer ±215 kilometer weggetikt. 😉


Bericht laatst bijgewerkt: 10-06-2019 23:09

Foto's korte chase in de Flevopolder: Lelystad en Dronten   ( 1388)
Stefan (Wezep) ( 2m) -- 10-06-2019 23:06
Re: Foto's korte chase in de Flevopolder: Lelystad en Dronten   ( 357)
Norbert (Luttelgeest NOP) -- 10-06-2019 23:22
Ja, ik ben benieuwd naar de neerslaghoeveelheden kaart morgen   ( 404)
Stefan (Wezep) ( 2m) -- 10-06-2019 23:28
Korte video onweer hier   ( 168)
Tomas (Dilsen-Stokkem) ( 35m) -- 10-06-2019 23:29
  Mooie fotoserie! 🙂  
Martijn(Rozenburg) -- 10-06-2019 23:33