Onbestendig - kwik omhoog

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 11-06-2019 11:12 

Onze zomer laat zich voorlopig nog altijd van een tamelijk onstabiele kant zien. Op de grens met warme lucht oostelijk en koele lucht westelijk van ons land is afgelopen nacht vrij onverwacht een nieuw neerslaggebied ontstaan. Het trekt de komende uren naar het noordwesten weg. In het zuiden is het heel ander weer. Daar schijnt de zon. Vanmiddag is het overal droog en winnen opklaringen vanuit het zuiden terrein. Uiteindelijk zal de zon in de loop van de middag ook in het noordwesten doorbreken. In het zuiden ontstaan enkele stapelwolken en in het zuidoosten wordt de bewolking later in de middag overal dikker. Het wordt 17 graden in het noordwesten tot 22 in Limburg. De wind is vanmiddag west tot zuidwest, kracht 2 tot 3. Komende nacht toenemende bewolking waarna een regengebied zich over de zuidelijk provincies uitbreid. In de regen kan een onweersbui verscholen zitten. Minima rond 11 of 12 graden.

Morgen ligt de regenstoring boven ons land. Het accent lijkt morgenochtend boven het midden van het te liggen en trekt rond de middag naar het noorden weg maar lijkt dat de meest fut wel weer te hebben verloren. Vanuit het zuiden wordt het droog en breekt de zon af en toe door. In het zuidwesten en zuiden kan het zelfs breed opklaren. Het noorden houdt langer last van wolken. Het wordt 17 graden in het noordwesten tot 20 of 21 in Groningen. De wind is zwak of matig en komt uit het westen tot noordwesten, kracht 2 tot 3. In de nacht opklaringen en 11 graden.

Donderdag zien we de opbouw van een hogedrukgebied boven Duitsland en komt warmere landlucht dichterbij. Ten westen van ons ligt een trog met koelere lucht. Overdag zijn er flinke perioden met zon en ontstaan een aantal stapelwolken. Het wordt 19/20 graden in het westen tot 22/23 in het zuidoosten. Op de grens met de twee luchtsoorten ontstaat een storing waardoor de kans op een regen- of onweersbui in het zuidwesten later in de middag toeneemt. Deze buienstoring trekt in de nacht over het land naar het noordoosten maar lijkt dan in activiteit af te nemen. Er waait een matige wind uit het zuiden tot zuidwesten, kracht 3 tot 4. Minima rond 13 graden.     

Vrijdag zien we de trog doorlopen tot aan het noorden van Afrika. Boven Europa is een vlak hogedrukgebied aanwezig. Er wordt in een diepe zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd. Met flink wat zon wordt het 22 graden in het westen 23/24 in het noorden tot 26/27 in Limburg. Boven Frankrijk begint het in de middag flink te borrelen en ontstaat een thermisch laagje dat later op de dag of in de avond het zuidwesten bereikt middels enkele onweersbuien. Er waait een zwakke zuidelijke wind en het zal wat benauwd aanvoelen. Er volgt een zachte nacht met kans op buien bij 16 of 17 graden.

Zaterdag ligt het laagje boven Denemarken en draait de wind bij ons naar het westen. Er stroomt wat minder zachte lucht binnen maar met 20 (westen) tot 24 (Limburg) blijft het kwik op een zomers peil. Verder schijnt de zon geregeld maar is de atmosfeer licht onstabiel waardoor er, vooral landinwaarts een verspreide bui mogelijk is.

Zondag zien we een rug vanaf de Azoren richting ons land schuiven. Langs de noordwestflank passeert een zwak frontje met wat wolken, maar de zon zal ook geregeld van de partij zijn. Het wordt 18 tot 20 graden en hoewel de kans op een buitje aanwezig is, zal het overwegend droog zijn. Er waait een matige en in het noorden mogelijk een vrij krachtige zuidwestenwind bij 18 tot 20 graden.

Overgang naar (zeer) warm zomerweer?

Een voorzichtige blik om het hoekje van het weekend geeft een vrij grote kans op overgang naar warm tot zeer warm en zonnig zomerweer. De uitloper van het azorenhoog koerst richting ons land, neemt in kracht toe en neemt een portie erg warme lucht op sleeptouw. Het kwik gaat dan ook rap omhoog en kan dinsdag/woensdag in het zuiden richting de tropische 30 graden klimmen.  
 
  

              

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

wo

Eerst regen, later wat zon

w-nw

2-3

 11

 18

30

60

do

Zonnige perioden

z-zw

3-4

 11

 21

60

30

vr

Vrij zonnig en warm

z

2-3

 13

 24

70

30

za

Af en toe zon

w

2-4

 16

 22 

35

30

zo

Af en toe zon - minder warm

zw

3-5

 13

 19

30

30


Onbestendig - kwik omhoog   ( 1363)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 11-06-2019 11:12