Flashback: 11 juni 2004 - 2018

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 11-06-2019 18:45 






Donderdag, 11 juni 2004

Het was vandaag even wennen, terwijl de temperatuur eergisteren nog piekte op 31,9°C haalden we vandaag zelfs geen twintig graden meer, de temperatuur bleef steken op 19,8°C en begint nu weer zeer langzaam te dalen. De minima waren ook wat frisser dan gisteren met 14,9°C maar op zicg valt dat nog mee. Een nieuwe deelnemer aan het weertoneel vandaag was de neerslag, in de loop van de namiddag hebben talloze regenvlagen voor een neerslagtotaal van 4,6 mm gezorgd. Deze buien waren niet overdreven hevig met max. 3,0 mm/h maar de neerslag was meer dan welkom voor de natuur. Momenteel trekt de regenzone verder zuidoostwaarts en komen er zowaar enkele schuchtere opklaringen binnendrijven, maar droog blijft het voorlopig niet. De wind was ook vrij zwak met maximaal 13 km/h uit overwegend zuidwestelijke richtingen. Het weer blijft de komende dagen verder kwakkelen maar de GFS modellen lijken voor midden volgende week te wijzen op een inval van noordelijke luchtstromingen met buiig en fris weer. Dit is echter nog te veraf om zekerheid te hebben, maar een periode van bestendig zomerweer zit er in elk geval nog niet aan te komen.


Zaterdag, 11 juni 2005

Zoals verwacht viel Malderen vanochtend ten prooi aan laaghangende bewolking die de zon bijna volledig buiten beeld hielden en voor een kille sfeer zorgden. Gelukkig was dit niet voor de ganse dag zoals sommigen vreesden en kwamen er geleidelijk enkele opklaringen vanuit het noorden binnensijpelen. Het duurde echter tot 's avonds eer deze opklaringen pas echt begonnen door te zetten en met momenten zagen de wolken er erg dreigend uit doch ze hebben geen neerslag van betekenis gelost op deze locatie. De wind heeft zich opnieuw in het gure noorden genesteld en haalden van daaruit snelheden tot 26 km/h, niet overdreven veel maar toch genoeg om de dag een herfstachtig tintje te geven. De temperaturen schommelden tussen 8,4 en 18,0 graden. Morgen wordt het herftplaatje pas echt compleet wanneer de bovenluchten afkoelen en er talloze buien zullen binnendenderen vanuit het noorden. Volgens sommige modellen kan er aardig wat neerslag aan te pas komen en ook onweer en hagel zijn niet uitgesloten al zijn de grootste kansen hierop voor het noordelijke deel van Nederland weggelegd. De neerslag zou naar de avond toe intensiveren, maar doordat we in een zadelgebied terechtkomen (gebied tussen 2 hoge en 2 lagedrukgebieden in) zal er minder beweging in de atmosfeer zijn en dus minder wind. Tijdens goed ontwikkelde buien kunnen zich echter nog steeds felle windstoten (downdraft) voordoen.


Zondag, 11 juni 2006

Voor het eerst dit jaar konden we vandaag genieten van de charmes van een tropische zomerdag. Dit gebeuren vond net zoals de voorbije dagen plaats onder een quazi heldere hemel waarin een bijzonder krachtige junizon nauwelijks moeite had om het kwik een stevige impuls te geven. De minima waren op zich al redelijk zacht met 13,7 graden en al snel werd de twintig graden grens overschreden. De tropische grens van dertig graden volgde kort na de middag waarna het gezwind richting 33,7 graden ging. Er kwamen wel hoge sluierwolken opdagen na de middag die zich organiseerden tot een Cirrostratusband die zich de hele tijd net boven de westelijke horizon ophield. Het ging om de voorlopers van een koufront waarmee we later komende week nog van dichtbij kennis zullen maken. Vandaag bleef het echter al zomer wat de klok sloeg: de wolkenband trok zich naar de avond toe een beetje terug naar waar hij vandaan kwam en de tropische hitte bleef nog lang hangen wat resulteerde in een zeer aangename avond waarbij de temperaturen tot lang na middernacht erg zacht bleven. Bovendien was de windsnelheid doorheen de dag op een zodanig niveau gebleven dat hij aangename verkoeling bracht doch geen hinder veroorzaakte. De maximumsnelheid bedroeg 20,9 km/h uit het OZO.


Maandag, 11 juni 2007

Opnieuw was er aan laaghangende Stratus en Stratocumulusvelden geen gebrek vanochtend, maar gelukkig is het de zon weer tebinnen geschoten dat het eigenlijk zomer is en besloot ze de grijze smurrie weer netjes op te ruimen. Het gevolg was een niet onaardige voormiddag waarbij brede opklaringen en snel oplopende temperaturen weer voor een aangename sfeer zorgden (behalve dan voor degenen die dit weekend thuis waren en nu weer aan het werk moeten). Tegen de middag legden de weergoden geleidelijk de nadruk op stapelbewolking die zich geleidelijk over het luchtruim uitbreidde. De lucht werd hierdoor steeds onstabieler waardoor we weer moesten rekening houden met mogelijk gedonder. In het oosten van het land waren reeds vroeg in de ochtend onweders aktief, en deze konden samen met de opklaringen en de warme lucht (die op haar beurt temperaturen van 15,8 tot 27,3 graden opleverde), een eindje verder in westelijke richting doorstoten. Tot in Malderen geraken was echter net iets te moeilijk voor deze buien waardoor we het moesten stellen met flinke stapelwolken en gedurende korte tijd een donkere lucht in het zuidoosten, waar met heel veel verbeeldingskracht misschien een donder uit herkenbaar was. De bewolking trok zich na een tijdje terug en de warmte bleef hangen. Dankzij de goed voelbare noordelijke wind met haar snelheden tot 19,3 km/h was deze echter best te verdragen. Tijdens dit alles is er echter vanuit het noordwesten stiekem een laag Stratus en Stratocumulusbewolking dichterbij geslopen en deze zorgde aan het begin van de avond voor een ware verrassingsaanval waarbij de zon en bijhorende blauwe lucht in een mum van tijd werden weggevaagd. Het kwik deed hierbij een flinke stap achteruit terwijl de rest van de avond in erg sombere omstandigheden verliep. Ondanks de bewolking bleef het echter droog en konden we vandaag aldus een neerslagtotaal van 0,0 mm optekenen.


Woensdag, 11 juni 2008

Tijdens de vroege ochtend was de Malderse hemel bedekt met een fraai samenspel van Stratocumulus castellanus en Stratocumulus stratiformis, en dit bij temperaturen die zich ophielden bij 12,0 graden. Overdag werd de atmosfeer door elkaar gewoeld door de dagelijkse gang en bijhorende thermiek, zodat er een erg chaotische mengelmoes van Stratus fractus, Cumulus en Stratocumulus ontstond, maar om buien te triggeren was de atmosfeer duidelijk nog te stabiel. De bewolking leek kort voor de middag een hoogtepunt te bereiken waarbij het bijna volledig betrokken werd maar vervolgens brak het wolkendek weer open en konden we genieten van breder wordende opklaringen en nog een aardige portie zon. Het hoogtepunt van de temperatuur was dan weer wat minder, al deed 21,1 graden nog steeds zomers aan. De wind verkoos nu noordwestelijke richtingen om hieruit met snelheden tot 27,4 km/h over het weerstation te strijken, terwijl de resterende bewolking tot 's avonds ongeveer gelijk bleef. Naar zonsondergang toe nam de bewolking uiteindelijk verder af en maakte plaats voor Cirrusbewolking die geleidelijk kwam binnengedreven vanuit het noordwesten. Wie zich verheugde op een heldere nacht, had het echter grondig mis want vanuit dat zelfde noordwesten kwam een half uurtje na zonsondergang plots een gesloten laag van Stratus en Stratocumulusbewolking opzetten die meteen korte metten maakte met het lichtbewolkte tot heldere weertype. De rest van de avond verliep dan ook grijs en somber, al bleef het wel droog tot na middernacht zodat het neerslagtotaal van 0,0 mm niet meer verder werd aangevuld.


Donderdag, 11 juni 2009

(Amerika) Vanochtend ging het opnieuw de herfsttoer op toen het landschap achter grijze mistsluiers schuilging. Toen het daarna ook nog eens begon te regenen en motregen, was het herfstplaatje helemaal compleet. Onder de in Nimbostratus overgaande bewolking ontwikkelden zich echter stapelwolkjes en de eerstgenoemde ging geleidelijk weer over in Altostratus en Cirrostratus om vervolgens plaats te maken voor mooie opklaringen. De stapelwolkjes zagen zo hun kans schoon om uit te groeien tot een aantal pittige buien die in het westen van Colorado rondspookten. Kennelijk zat hier een behoorlijke vracht hagel bij want op sommige plaatsen was de omgeving met een centimetersdikke laag bolletjes bedekt en zag het er ronduit winters uit. De hagel was klein en zacht, maar dat zou later snel veranderen want de buien gingen na een paar uur over in sterk roterende supercells met erg veel organisatie. Onder de wolken was een sterke updraft te zien die resulteerde in indrukwekkende wallclouds die later ook nog eens gingen kolken als een woeste bergrivier. Bij het achtervolgen van deze meesterwerken der natuur werden we af en toe bekogeld met 3 centimeter grote hagelstenen die echter een opvallend zachte structuur hadden. De wallclouds waren ondertussen weer gaan roteren en zorgden ervoor dat in een vlakbijgelegen dorpje de sirenes van het tornado alarm afgingen. Een blikseminslag deed vervolgens de stroom in het volledige dorp uitvallen en toen het korte tijd later fel ging hagelen met tot 4 centimeter grote stenen, was de chaos helemaal compleet. Bij een tweede achtervolging van de bui werden we opnieuw bekogeld met hagelstenen die nu tot 5 centimeter groot werden en het rijden danig bemoeilijkten toen de weg ermee bedekt raakte. Als toemaatje kregen we na zonsondergang een indrukwekkende bliksemshow te zien met talloze ontladingen per seconde. Ze hielden na een tijdje weer op maar maakten plaats voor verdachte bliksemflitsen aan de andere kant van het luchtruim. Deze bleken al snel van een tweede onweer te komen dat ons later op de avond in het hotel te Limon (Colorado) overviel met zeer hoge bliksemactiviteit, flink wat regen en nog een weinig lichte hagel. In deze woelige omstandigheden liep het etmaal even later ten einde.


Vrijdag, 11 juni 2010

We begonnen de dag in grijze maar erg zachte (14,1 graden) omstandigheden waarbij af en toe wat lichte motregen leek te vallen. De uitbundige noordenwind maakte het erg guur met haar snelheden tot 40,2 km/h. Grote neerslaghoeveelheden bleven echter uit, en toen er vanuit het zuidwesten opklaringen binnendreven bleef ook de motregen uit. De bewolking ging nu over in Cumulus terwijl we ruimschoots van de zon konden genieten bij temperaturen die naar 22,8 graden konden stijgen. De wind zwakte hierbij geleidelijk af waardoor de terugkeer van het zomerweer extra in de verf werd gezet. Het vriendelijke weertype was echter niet voor iederen weggelegd want in Nederland kreeg men af te rekenen met uitgestrekte wolkenvelden die verbonden waren met een regenzone die zich net buiten de kust bevond. De stapelwolken verdwenen 's avonds weer in Malderen, maar in het westen was tijdelijk nog Stratocumulusbewolking te zien van de golvende regenzone die geleidelijk weer naar het noordwesten werd geduwd. De brede opklaringen deden het 's avonds flink afkoelen waardoor het na zonsondergang erg kil aanvoelde. Het neerslagtotaal bleef ondanks de motregen vanochtend steken op 0,0 mm.


Zaterdag, 11 juni 2011

Ondanks de snelle afkoeling gisterenavond is het vanochtend niet kouder dan 7,6 graden geworden. Daar zat de bewolking natuurlijk voor iets tussen en deze liet ook nog eens een flinke bak neerslag los. We waren immers in de linkeruitgang van een jetstreak terechtgekomen die alles erg onstabiel maakte en al vroeg op de ochtend een buienlijn over ons stuurde. De jet schoof daarna echter teveel naar het noorden waardoor het weer stabieler werd en de buiigheid eruitging. Het neerslagtotaal was dan ook reeds bereikt met 6,8 mm. Wat we daarna te zien kregen waren vooral stapelwolken die in het zuidwesten kleiner waren dan in het noordoosten en veel uitspreidden tot Stratocumulus. De zon moesten we hierdoor geregeld prijsgeven al konden we vooral in het tweede deel van de namiddag nog genieten van haar verwarmende stralen die het kwik op 18,9 graden brachten. Tussendoor stond er een koude westenwind die de polaire lucht met snelheden tot 25,7 km/h over het weerstation joeg. Tijdens de avond ging deze liggen, maar vanuit het westen werd de lucht opnieuw onstabieler waardoor we uitzicht kregen op fraaie stapelwolken waar al snel ook valstrepen onder verschenen. Deze trokken net ten zuiden van alderen voorbij waarop we eventjes een fraaie regenboog te zien kregen. We sloten af in lichtbewolkte omstandigheden met een snelle avondlijke afkoeling


Maandag, 11 juni 2012

De omgeving lag er vanochtend druipnat bij en er viel van tijd tot tijd lichte tot matige regen uit een afwisseling van Stratocumulus en Altostratus waar later ook wat Stratus fractus onder te zien was. Deze mengelmoes hield de warmte 's nachts vast maar zwoel konden we het zeker niet noemen bij minima van 13,7 graden. Tijdens de voormiddag ontstonden er opklaringen en na verloop van tijd werden er stapelwolken gevormd die flink uitgroeiden en voor een aantal flinke buien gingen zorgen. In Malderen vulde dit het neerslagtotaal aan tot 6,8 mm, en in de late namiddag keerde de rust langzaam weer. Toen kregen we een afwisseling van Stratocumulusvelden en opklaringen te zien die in het zachte licht voor een sfeervol plaatje zorgden. De temperaturen scheerden ook vandaag geen hoge toppen met 19,4 graden als maximum, maar de wind was eerder aan de zwakke kant met enkele uitschieters tot 25,7 km/h uit zuid- zuidwestelijke richting. We sloten af in droge, rustige maar enigszins nevelige omstandigheden. 9 mm.


Donderdag, 11 juni 2015

De heldere hemel heeft vanmorgen plaats gemaakt voor Stratocumulus. Het ging echter om en wat ongewoon overkomende soort waarvan de compartimenten heel ver uit elkaar lagen en dus ruimte lieten voor overvloedige zonneschijn. De relatief koele minima van 11,7 graden waren dan ook al snel vergeten en de noordoostelijke wind was ook een stuk zwakker dan we gewoon waren, terwijl er van oorsprong warme, subtropische lucht werd aangevoerd. De Stratocumulus floccus bewolking loste vrij snel op en maakte plaats voor wat Cirrus uncinus wolkjes terwijl er naar de middag toe ook een vijftal Cumulus humilis wolkjes werden gevormd. Ook dit vormde dus nauwelijks een hindernis voor de zon en het werd een stralende zomerdag waarbij we reeds maxima van 27,3 graden konden optekenen. De stapelwolkjes losten tegen de avond weer op en het werd op wat sluierwolkjes die zich vooral in het zuiden ophielden na volledig helder. Het koelde slechts langzaam af waardoor we tot in de late uurtjes van aangenaam terrasjesweer konden genieten. Nog niet eens zo ver ten zuiden van ons ontstonden ondertussen onweershaarden die het begin van het einde van het prille zomeropstootjes betekenden, mmaar vandaag was daar nog maar nauwelijks wat van te merken in Malderen waardoor we de dag opnieuw met een neerslagtotaal van 0,0 mm afsloten.


Zaterdag, 11 juni 2016

Een aantal regenzones zijn weer in de buurt van de Lage Landen terecht gekomen waardoor de dag alvast met veel bewolking begon. De minima zaten vrij hoog met 15,5 graden en zodra de zon erbij kwam voelde het broeierig aan. Die zon was echter flink verzwakt want het luchtruim was volgelopen met Altostratus translucidus bewolking waar ook Cumulus en Altocumulus castellanus onder hing. De neerslag bevond zich vooral boven Nederland en breidde zich langzaam maar zeker uit in zuidelijke richting. Kort na de middag begon het ook in de omgeving van Londerzeel te druppelen al stelde het weinig voor en was de neerslag niet eens meetbaar. Het werd een erg saai weertype waarbij we door de aanlokkelijke warmte (maxima van 24,5 graden) graag naar buiten wilden maar door de regen eerder geneigd waren om terug te vallen op binnenactiviteiten. Op het einde van de namiddag werd het dan toch droger en ging de bewolking over in Cirrostratus. De zon kwam er weer door en het was meteen een stuk prettiger toeven in de buitenlucht. Tijdens de avond koelde het echter weer aardig af bij een zuidwestelijke bries en toenemende Altostratus en Cumulus fractus bewolking. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm. .


Zondag, 11 juni 2017

We bevonden ons nog steeds in de tropische lucht aan de voorzijde van het koufront waardoor de zachte minima van 17,3 graden niet verwonderlijk waren. Er dreven veel Altocumulus en Stratocumulusvelden voorbij die zich duidelijk in een zuid-zuidwestelijke stroming bevonden. Er waren zeer fraaie ribbels, vlokjes, buisjes en vlokken in te zien en voorlopig hadden ze niet al te veel invloed op het zonnige weertype. Volgens de prognoses zou een convergentielijn de koele lucht reeds tegen de middag laten binnenstromen, maar het bleef gewoon warm tot laat in de namiddag al zorgde de goed voelbare zuidwestenwind ervoor dat het zeker geen drukkende warmte werd. We haalden maxima van 29,3 graden. Tijdens het tweede deel van de namiddag zagen we in het westen opeens laaghangende bewolking verschijnen die uit Cumulus en Cumulus fractus bestond, en na een paar uur kon deze bewolking ook tot in Malderen doordringen. Dit ging echter nog steeds niet met een afkoeling gepaard en de wind bleef nog steeds in de zuidwestelijke tot zuid- zuidwestelijke hoek zitten. Na een tijdje zagen we een gordel van forse stapelwolken verschijnen (het was toen reeds zes uur) en aan de voorzijde daarvan nam de wind snel af waardoor het nu opeens veel warmer en drukkender ging aanvoelen. Zeker toen de gordel was overgetrokken en de zon er weer doorkwam. Maar vanuit het noordwesten pakte de bewolking zich opnieuw samen met forse Stratocumulus castellanus partijen die een aardedonkere basis hadden. Op neerslag hoefden we echter niet te rekenen want je kon er gewoon onderdoor kijken en de opklaringen erachter zien. Maar ze markeerden nu wel de definitieve overgang naar koelere lucht want de wind ruimde plots naar het noorden en na een vijftal minuten konden we het ook effectief voelen afkoelen. Hetzelfde verschijnsel werd omstreeks 17H in West-Vlaanderen waargenomen, in Malderen was het 19H10 en in Limburg arriveerde het koufront omstreeks 21H30. Tijdens het eerste uur dat hierop volgde was het genieten van de verlossende koelte die met een goed voelbare noordenwind over ons uitstroomde, maar daarna ging het behoorlijk de gure kant op en konden we niet anders dan een paar T-shirts aan te trekken of zwaar te sporten als we nog langer zonder kippenvel in de buitenlucht wilden vertoeven. We kregen forse stapelwolken te zien die zich fraai aftekenden tegen een diepblauwe lucht waarbij in de rommelige wolkenflarden ertussen de scherpe windschering te zien was met noordwestenwinden op geringe hoogte en nog steeds een zuidwestelijke stroming net daarboven. Hierdoor waren sommige stapelwolken ook wat geroteerd. Vanuit het westen werden de opklaringen ondertussen breder al kreeg de lucht in die richting een wat nevelige indruk. De wind zwakte tijdens de late avond weer wat af en ondertussen konden we weer ons dagelijks ritueel "nulletjes tekenen" inzetten waarbij deze cirkeltjes dus weer voor het neerslagtotaal stonden.


Maandag, 11 juni 2018

De regenzone waar de sluierbewolking bij hoorde is vannacht zonder slag of stoot over Malderen getrokken al werd het wel een slagveld onder de verder verdorrende vegetatie aldaar. De minima waren aangenaam koel met 15,1 graden en er volgde een vriendelijke zomerdag met aangename temperaturen die niet te hoog of te laag waren. De maxima kwamen uit op 22,7 graden en de lucht deed een beetje nevelachtig aan met stapelwolkjes erin. Tegen de avond zagen we hoe zich in het zuidoosten Cirrostratus en Altostratusbewolking samenpakte en deze werd geflankeerd door Altocumulus floccus en castellanus bewolking waardoor het geheel blaakte van onstabiliteit. Maar er gebeurde niets op een paar verdwaalde druppels na en tegen zonsondergang begon de bewolking zich alweer terug te trekken. Wat er overbleef werd door de zon in fraaie oranjetinten aangeschenen waardoor de hemel eventjes in vuur en vlam leek te staan. Maar het was koud vuur want het koelde snel af en er stond een fris noordelijk briesje waardoor de gevoeligsten onder ons het niet lang vol hielden in de buitenlucht. Net als de planten, want met het neerslagtotaal van 0,0 mm blijft Operatie Droogkast in Londerzeel plantaardige slachtoffers opeisen.


Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 11 juni 2004 - 2018   ( 58)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 11-06-2019 18:45