Uitgebreide update tropische storm Atlantische Oceaan

Bericht van: Kevin (Almere) , 10-07-2019 19:55 

Mijn orkaanoverzicht volgt pas op maandag, maar aangezien dit een snel ontwikkelende situatie is, volgt hier een update op de potentiële tropische storm in de Atlantische Oceaan. Ongeveer 3 uur geleden is de disturbance officieel 'Potential Tropical Cyclone Two' genoemd. Verwacht wordt dat dit systeem binnenkort tropische storm Barry wordt. Het lijkt vrij zeker dat de storm aan land gaat komen in Louisiana, maar waar precies is nog onzeker. ADT berekeningen van het systeem zijn er nog niet, maar ik verwacht ze binnenkort wel en dan kunnen we ook gaan praten over de wolkentop-temperaturen en T-nummers. Hieronder eerst een overzicht van belangrijke websites voor dit orkaanseizoen:

NHC: het officiële waarschuwingsoverzicht van de VS

Tropical Tidbits: website met orkaanverwachtingen van o.a. EC, HWRF, HMON, NAM & GFS

WX Charts: vergelijkbaar met Tropical Tidbits, bevat ook modellen zoals UKMO, ICON & ARPEGE

CIMSS ADT data: website die ADT berekeningen uitvoert (o.a. wolkentop-temperaturen en T-nummers)

SFMWD & Wunderground: bevat ensembleoverzichten van orkanen. SFMWD vergelijkt alle modellen, Wunderground geeft het volledige ensemble van GFS

Storm2k: het meest populaire stormforum, heeft vaak de nieuwste informatie

ECMWF

De verwachten zijn de afgelopen 24 uur een stuk heftiger geworden, vooral bij de gespecialiseerde orkaanmodellen. Maar eerst even het oude vertrouwde EC model. Kerndruk bij aankomst bij EC is 982 hPa met windsnelheden tot 161 km/h (87 knots), wat iets meer is dan de 150 km/h en 987 hPa die gisteren werd aangegeven. Neerslagsommen liggen tussen 250 en 620 mm.

Speciale orkaanmodellen (HWRF, HMON)

Echter, het kan misschien nog veel slechter uitpakken. HWRF, het meest gerespecteerde, best scorende en gespecialiseerde orkaanmodel is veel verandert de afgelopen 24 uur en komt nu met een kerndruk van 959 hPa met windsnelheden tot 230 km/h! (125 knots), een categorie 4 orkaan. Het is nog allemaal afwachten, maar dit zou een enorm uitzonderlijke situatie zijn als het uitkomt.

Het tweede meest gebruikte orkaanmodel, HMON, is vergelijkbaar met HWRF qua luchtdruk (ook al is de windsnelheid iets lager). Meestal is een verwachting vrij zeker als HMON & HWRF het eens zijn, maar aangezien EC en GFS wel iets minder extreem zijn vind ik het nog een beetje onzeker. HMON komt met een kerndruk van 967 hPa bij aankomst met windsnelheden tot 178 km/h (96 knots).

NAM

NAM staat erom bekend altijd iets te extreem te zijn bij orkanen, aangezien het model last heeft om de limieten van de atmosfeer te berekenen bij dergelijke stormen. Zo kwam NAM vorig jaar met 898 hPa voor de landfall van Michael, wat uiteindelijk 919 hPa werd. Toch zat NAM ongeveer even ver van de andere modellen af, die slechts zaten op 934 - 950 hPa. Als NAM dus echt lage waardes aangeeft wil dat niet meteen zeggen dat het uit gaat komen, maar het is wel een signaal dat er iets goed mis is. En wat ik nu zie kan ik me niet eerder herinneren. Bij landfall een kerndruk van 866 hPa met windsnelheden tot 278 km/h (150 knots). Het zal wel niet uitkomen, maar zelfs als je tussen NAM en HWRF gaat zitten (wat orkaan Michael vorige keer dus uiteindelijk werd), dan kom je op op 913 hPa. Dan is er nog de vraag of NAM meestal later in het orkaanseizoen exacter is dan in het begin, aangezien de maximale capaciteit van de oceaan later in het seizoen groter is dan aan het begin. Maar hier weet ik geen goed antwoord op. Dus in plaats daarvan zet ik gewoon dit NAM plaatje hieronder met de hoop dat zoiets niet uit gaat komen.

GFS

GFS komt op dit moment ook bij een aankomst nabij New Orleans, maar is nog wel een stuk minder extreem dan EC. De orkaan is nu ook een dag versneld tov gisteren met een aankomst op zaterdag ipv zondag. Kerndruk bij aankomst is 985 hPa met windsnelheden tot 122 km/h (66 knots), wat net aan een categorie 1 orkaan zou inhouden. Neerslagsommen liggen tussen 200 en 375 mm.

Het GFS ensemble laat duidelijk zien dat Louisiana zeer waarschijnlijk de plek van aankomst zal worden. Alleen NAVGEM komt nog met aankomst nabij Houston, maar dat is nu zeer onwaarschijnlijk kijkende naar de andere modellen.

Alle modellen in één overzicht

Hieronder een overzicht van de oper runs van alle modellen besproken minus NAM) en meer.

Conclusie

De huidige depressie zal waarschijnlijk zaterdag aankomen in Louisiana, exacte locatie nog onbekend. De modellen zijn de afgelopen 24 uur een stuk heftiger geworden. Een zware categorie 1/categorie 2 orkaan is nog steeds het waarschijnlijkste scenario, aangezien je altijd nog een beetje een slag om de arm moet houden bij plotselingen verschuivingen in modellen. Echter, de orkaan gespecialiseerde modellen komen met een categorie 3/4 orkaan en NAM is helemaal los met een allesvernietigende superorkaan. Dat zal vrijwel zeker niet gebeuren, maar het zijn duidelijke signalen dat de huidige situatie zeer goed in de gaten moet worden gehouden.

Bericht laatst bijgewerkt: 10-07-2019 20:57

Uitgebreide update tropische storm Atlantische Oceaan   ( 740)
Kevin (Almere) -- 10-07-2019 19:55
Was gestart met een verstoring in centraal VS   ( 53)
Marcel (Curacao) -- 11-07-2019 04:57