Morgen meer en fellere buien - daarna paar grijze en koele dagen

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 11-07-2019 12:33 

Een storing trekt over het land en geeft vooral in de noordelijke helft van het land buiige regen. De boeren en land- en akkerbouwers in deze omgeving zullen in de handen staan te klappen want veel gewassen zoals bieten en aardappelen hebben dringend behoefte aan water. Het midden en zuiden houdt het op een enkele lokale bui na droog. Morgen gaat die omgeving voor de herkansing.

Vanmiddag trekken de buien vanuit het westen langzaam naar het noordoosten weg. Het wordt 19 graden in het noorden tot een zomerse 25 in het zuidoosten bij een zwakke westelijke wind, rond kracht 2. Komende nacht trekt een volgende storing het land binnen en deze oogt een stuk actiever en grootschaliger. Minima tussen 12 (oosten) en 15 graden.

Morgenochtend trekt een actief regengebied het westen van het land binnen en breidt zich langzaam uit naar het oosten. Met name het zuiden en midden lijken in de ochtenduren te maken te krijgen  met flinke regenval. In de middag verplaatst de regenzone zich naar het oosten alwaar het tot een paar stevige plensbuien kan komen. Ook het zo droge oosten maakt morgen een gerede kans op neerslag van enige betekenis. Tijdens de buien is kans op een slag onweer. In het westen breekt de zon 's middags door maar blijft een bui evenwel mogelijk. De meest zware buien lijken voor het oosten en noordoosten weggelegd. Laat de boeren een regendans doen, want alleen regen kan voor de tweede maal op rij een dramatische oogst afwenden. De temperatuur schommelt rond 19 graden in het noorden tot 21 in het zuiden bij een zwakke tot matige wind uit het noordwesten. In de nacht 14/15 graden en dan dringt koelere lucht vanaf de Noordzee op wat gepaard gaat met een paar 'Noordzeebuitjes'.

Zaterdag valt er in de ochtend, vooral in de oostelijke helft van het land een bui. In de middag is het vrijwel overal droog en breekt de zon regelmatig door. Met een noordwestenwind wordt het 19 graden in het noorden tot 21 zuidelijk van de grote rivieren.

Zomer in slop

Zondag zien we een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Dit systeem is verantwoordelijk voor de aanvoer van vochtige en relatief koele lucht. Er worden talrijke velden met lage wolken vanaf de Noordzee aangevoerd die het kwik in het noorden en midden op een tamelijk karige 17 tot 18 graden houden. Daar kan in de middag zelfs een spatje regen vallen. Naar het zuiden is nog wat meer ruimte voor de zon en Limburg lijkt zelfs helemaal geen last te hebben van de grijzigheid en kan het gewoon weer zomers worden bij 15 graden. Er waait een matige noordwestenwind, kracht 3 tot 4. In de nacht 13 of 14 graden en veel bewolking.

 Maandag bepalen wolken vanaf zee ons weer wederom. Het is grijs, een tikje kil bij 16 tot 19 graden en soms valt er een spatje motregen. Er waait een matige noordwestenwind, rond kracht 3.

Dinsdag trekt het hoog richting Scandinavië en West-Rusland. De zwakke stroming komt nu vanaf land en is wat warmer. Het kan met wat geluk 18 tot 22 graden worden. Er zouden een paar gaten in de wolkendeken geslagen kunnen worden. Verder is het rustig en overwegend droog. Later in de week wordt het warmer en loopt het kwik op naar 22/25 graden met meer zon.  

                 

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

vr

Enkele flinke buien

nw

2-4

 13

 20

30

70

za

Ochtend bui - middag wat zon

nw

3-4

 14

 20

35

40

zo

Wolkenvelden/koel/limburg zomers

nw

3-4

 12

 19

20

20

ma

Wolkenvelden en vrij koel

nw

2-4

 13

 18 

20

20

di

Rustig en milder

o-zo

2-3

 12

 20

30

20

 

Bericht laatst bijgewerkt: 11-07-2019 12:33

Morgen meer en fellere buien - daarna paar grijze en koele dagen   ( 1284)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 11-07-2019 12:33
Re: Morgen meer en fellere buien - daarna paar grijze en koele dagen   ( 447)
Guus (Drachten) -- 11-07-2019 13:26