MG-verwachting zomer. Driver verkeerd ingeschat.

Bericht van: sebastiaan (bussum) , 13-07-2019 11:42 

Ik lees bij MG: 

Als belangrijkste drijver voor het warme zomerweer in Europa werd een positieve NAO-index gezien. De NAO-index wordt positief als de luchtdruk bij de Azoren hoog is en in de buurt van IJsland relatief laag. Is dat het geval, dan splitsen zich van het hogedrukgebied bij de Azoren steeds weer nieuwe hogedrukcellen af, die over onze omgeving naar het noordoosten trekken en boven Centraal- en Noord-Europa terechtkomen. Het is de situatie die we vorig jaar zomer lange tijd hadden. 

http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-07-13-waar-blijft-die-beloofde-hete-droge-zomer/

 

Iedereen weet wel dat ik fan ben van MG en hun vooruitstrevende manier van kijken naar seizoensverwachtingen. Vallen en opstaan is het proces. Leerzaam en leuk om te volgen  Ik heb veel waardering voor MG en vanuit dat gevoel mag er denk ik ook wel ruimte zijn voor enige feedback.

Als belangrijkste motivatie voor het warme zomer weer verwachtte MG een positieve NAO. Veel groter kan het contrast niet zijn met wat er gebeurde. Ik heb jullie al verteld dat we een bijzonder lange periode met negatieve NAO hebben (vorige zomer extreem positief!). De motor van de het warme weer is dus niet goed gezien. Dat het desondanks wel erg warm is geworden, zie ik niet als een teken van een juiste inschatting maken, maar als geluk. En in ons opwarmende klimaat is een warme zomer natuurlijk ook wel 'logisch'. Mij gaat het om de driver. Wat is de oorzaak? Dan kun je namelijk verwachtingen maken. In de chaos patronen ontdekken. Iets wat Krecke, een studievriend van Buys Ballot al vond en wat mij betreft prachtig beschreef in 1865! (zie onderschrift)

Amy Butler wijt de langdurige negatieve NAO aan de FInal Warming. Paul (Odijk) wijst daarop en de verandering van AAM. Langzamerhand zou dat moeten veranderen. Dat is dus geen garantie dat we alsnog een periode van bestendig warm zomerweer krijgen Bij een positieve NAO kan de lagedruk zich ook uitstrekken boven Scandiland. 

Juli laat tot nu toe een negatieve NAO zien; de komende tijd verandert daar niet veel aan. Wie weet eind juli, begin augustus? 

https://forum.vwkweb.nl/viewtopic.php?f=89&t=4159&p=208888#p208888


Bericht laatst bijgewerkt: 13-07-2019 11:44
Zwarte, dreigende wolken worden soms uit alle hemelstreken nog door den dampkring, die ons omringt, heen gejaagd en ontbinden zich dan niet zelden in koude, somtijds met sneeuwvlokken vermengde regendroppelen of kletterenden hagel, die de ontspruitende grashalmen en de teedere bloemen, welke reeds de lagchende knopjes in den koesterenden zonneschijn ontsloten, met verwoesting dreigen; maar geen nood! achter die donkere wolken is de Lente geboren. Petronella Moens.

MG-verwachting zomer. Driver verkeerd ingeschat.   ( 1922)
sebastiaan (bussum) -- 13-07-2019 11:42
  Re: is hieronder al een draad over 🙂  
Reinier (Zwolle) ( 2m) -- 13-07-2019 11:46
  Kan hieronder Sebastiaan 😉  
Koos Spakman (Froombosch) -- 13-07-2019 11:58