Vanaf woensdag overgang naar warm tot zeer warm zomerweer

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 15-07-2019 10:55 

Vandaag is en blijft het vrijwel overal grijs. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden is verantwoordelijk voor het sombere weer. In de vochtige lucht wordt het 17 graden in het noorden tot 19 zuidelijk van de grote rivieren bij een zwakke tot matige wind uit het noorden tot noordwesten, kracht 2 tot 3. Komende nacht blijft het bewolkt en liggen de minimumtemperaturen rond 13 graden.

Morgen begint de dag overal grijs maar begint het in de loop van de middag in het zuidwesten op te klaren als er wat drogere lucht ons land binnen stroomt. Ook kan er landinwaarts een enkel gaatje gaan vallen in de wolkendeken. Het noorden houdt het wellicht helemaal bewolkt. Daar wordt het 17 of 18 en in het zuidoosten 23 of 23 graden bij een overwegend zwakke, soms matige noordwestenwind, kracht 2 tot 3.  In de nacht klaart het verder op en koelt het af naar 10/14 graden.

Woensdag zal de dag in het noorden en oosten met wolken kunnen beginnen maar elders zijn er al behoorlijke zonnige perioden. Een licht buitje uit de bewolking is niet helemaal onmogelijk. Uiteindelijk wint de zon ook in de bewolkte gebieden terrein en wordt het in het hele land vriendelijk. Dat is natuurlijk ook te zien in het temperatuurverloop, het wordt 22 graden in het noorden tot 25 in Limburg.

Donderdag  wordt het met 23/24 graden in het noorden tot 27 in Limburg nog warmer. Er zijn zonnige perioden maar er ontstaan ook enkele wolken die lokaal het buienstadium zouden kunnen halen ergens in de loop van de dag. De kans daarop is echter niet bijster groot en hangt samen met het opdringen van een in kracht afnemende oceaanstoring. Er waait een zwakke of matige wind die draait van het zuidoosten naar het zuidwesten, kracht 2 tot 4.  

Het mag duidelijk zijn: de zomer keert terug in ons land. Uitlopers van het azorenhoog brengen warme lucht richting ons land. Vrijdag passeert er wel een zwakke storing die in het noorden een lokaal onweer zou kunnen geven. Verder zijn er flinke zonnige perioden al is het niet stralend. Wél zomers bij 23 graden in het noorden tot 27 of 28 in Limburg. Bij zee zou het enigszins kunnen tegenvallen doordat de wind in de loop van de dag west wordt.

Zaterdag loopt een trog zich vast op een muur van hogedruk die zich uitstrekt vanaf het Poolgebied tot over de woestijn in het noorden van Afrika. In de zuidelijke stroming die er op gang komt wordt zeer warme lucht aangevoerd. Het kwik loopt op naar rond 28 graden in het noorden tot rond of iets boven de 30 in Limburg. De atmosfeer is nog altijd licht onstabiel en een tikje onbetrouwbaar als het gaat om helemaal droog weer. Er is dan ook een kansje op een regen- of onweersbui. Verder is het rustig en zwoel.

Zomer een blijvertje?

Zondag draait de wind naar het westen tot zuidwesten en wordt er een fractie minder warme lucht aangevoerd. Met 25/26 graden in het noorden tot een tropische 30 blijft het echter zeer warm zomerweer. Het is droog en zonnig.
Ook begin volgende week is de kans groot op voortzetting van vrij zonnig zomerweer. Doordat de wind vaak vanaf zee komt zal het aan de kust beduidend minder warm zijn dan landinwaarts waar het kwik ook na het weekend steeds dicht in de buurt van de 30 graden zal uitkomen. Extreme kwikstanden zijn niet in zicht. Net als een forse onweersbui. Kortom: vanaf woensdag schakelen we over op een warm tot zeer warm weertype zonder extreme hitte en slechts een kleine kans op een verkoelende onweersbui.

                 

Weerbeeld

Wind richting

Wind kracht

Min temp

Max temp

Zon

neerslag

di

Grijs en rustig

nw

2-3

 13

 18

10

20

wo

Zonnige perioden - warm

n-nw

1-2

 11

 23

60

30

do

Zonnige perioden en (zeer) warm

z

2-4

 13

 25

70

30

vr

Vrij zonnig en (zeer) warm

zw

2-4

 15

 25 

70

30

za

(zeer) warm

zw

2-3

 15

 29

60

40

 

 


Vanaf woensdag overgang naar warm tot zeer warm zomerweer   ( 1725)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 15-07-2019 10:55
Vandaag toch ook wel kansen op wat zon   ( 499)
Koos Spakman (Froombosch) -- 15-07-2019 12:52
Het is gelukkig geen al te grijze dag geworden   ( 304)
Koos Spakman (Froombosch) -- 15-07-2019 15:59