Datalevering GRACE-FO komt langzamerhand op gang

Bericht van: Bart (Abcoude) , 08-08-2019 08:42 

Voor de monitoring van klimaatverandering, en de gevolgen daarvan zijn goede gegevens van groot belang. Gegevens over de ontwikkelingen van de ijskappen, en van de verdeling van water op aarde kwamen voor een groot deel van de GRACE-satellieten, die veranderingen kunnen meten op basis van de zwaartekracht. Helaas kwam de missie in het najaar van 2017 ten einde. Daarna zijn er geen goede gegevens van de massabalans van o.a. Groenland en Antarctica meer gepubliceerd. 

De opvolgers van GRACE (GRACE FOLLOW-ON) zijn kort daarna in een baan om de aarde gebracht, maar waren nog niet operationeel. Er was ook een probleem met één van de instrumenten. Dat kon opgevangen worden door een backup-systeem.

De levering van gegevens lijkt nu eindelijk op gang te komen:

https://gracefo.jpl.nasa.gov/news/145/grace-fo-first-gravity-field-data-now-available/

Voor was betreft de ijskappen wordt het spannend wat er gemeten gaat worden. Het is wel jammer dat er geen overlap in de metingen zit. Het is te hopen dat de nieuwe gegevens zonder problemen en discussies te koppelen zijn aan de eerdere meetseries. 

Voor Groenland lijken er twee jaren geweest te zijn waarin de ijskap nauwelijks afnam, of zelfs iets toenam. Dit jaar is er dan weer een sterke afsmelt. Voor Antarctica heb ik geen idee; daar zou een trendbreuk kunnen zitten door de geringere hoeveelheid zeeijs rond het continent. 

Het zal nog wel een tijdje duren voordat deze gegevens beschikbaar komen, maar er zit in ieder geval weer beweging in.

 


Datalevering GRACE-FO komt langzamerhand op gang   ( 574)
Bart (Abcoude) -- 08-08-2019 08:42
Groenland: trend afkalvingsfront tot en met 2018   ( 421)
Bart (Abcoude) -- 09-08-2019 10:22