Flashback: 23 augustus 2004 - 2017

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 23-08-2019 12:35 

 

 

Maandag, 23 augustus 2004

Vandaag kregen we alweer hetzelfde scenario voorgeschoteld: vanochtend was het grijs en somber en kwamen regenwolken vanuit het zuiden en zuidwesten opzetten zodat het enkel aan de vroege vogels besteed was om de laatste opklaringen in een rode gloed achter de oostelijke horizon te zien wegzakken. Vervolgens begon het dan lichtjes te druppelen, doch de latere vogels zullen het zich niet beklagen want de voormiddag was nog niet eens voorbij of er kwamen alweer opklaringen binnenschuiven en zo kregen we opnieuw een mooie zomerdag waarbij aan een licht tot wisselend bewolkte hemel de temperaturen konden oplopen van 13,3 naar 25,9 graden. In de late namiddag is er een prefrontale convergentielijn overgetrokken, maar zowel te Brussel als te Malderen heeft dat geen gevolgen gehad, al is te malderen de wind tijdelijk flink gaan aanwakkeren tot 39 km/h uit het zuiden. Eens de convergentielijn zich ten noorden van ons bevond begonnen er wel mooie onweerscellen op te ontwikkelen maar dat was dus niet voor ons weggelegd. Het is nu wachten op het eigenlijke koufront dat in de loop van de avond en nacht haar doortocht zal maken en ons met 'gewone' regen of lokaal misschien nog een verscholen onweer zal trachten gunstig te stemmen. Tot hiertoe is de regenmeter ondanks het gedruppel vanochtend blijven steken op 0,0 mm.

 

Dinsdag, 23 augustus 2005

Tijdens de vroege uurtjes werd Malderen opgefrist door een kortstondige regenbui die verbonden was aan een zwak buienlijntje dat in de loop van de ochtend over het land trok. Het hield echter vrij plots op met regenen maar wie zich onmiddellijk verwachtte aan een weersverbetering met opklaringen kwam flink bedrogen uit want de laaghangende bewolking bleef volledig intakt en tijdens de voormiddag viel er af en toe nog wat motregen en lichte regen uit. Het was wachten tot de avondspits toen de werkdag van de slechtweergoden er blijkbaar ook opzat en de wolken er konden vandoor gaan in zuidelijke richting; ze hebben uiteindelijk niet meer dan 0,6 mm 'gepresteerd'. Brede opklaringen zorgden ervoor het dat een uurtje later leek of het een ganse dag zomerweer geweest is doch er is ook wat hoge sluierbewolking aan het binnensijpelen waar we de komende uren nog rekening zullen moeten houden. De temperaturen overdagwaren niet meteen om over naar huis te schrijven doch we haalden nog nipt de twintig graden grens, 20,1 graden om precies te zijn terwijl het vanochtend ronduit zwoel was met 16,2 graden als minimumwaarde. De komende nacht zal in elk geval frisser worden doordat we nu ons zachte wolkendeken kwijt zijn, maar de zon zal morgen proberen om alles goed te maken. Een aktieve regenzone die volgens het GFS steeds verder achterop haar schema raakt zou uiteindelijk pas in de avond tot in Malderen kunnen doordringen en de buien die voor donderdag voorzien waren lijken zich nu meer naar vrijdag te gaan verplaatsen terwijl er naar de avond toe meer opklaringen zullen binnendrijven. Het wordt dan wel frisser met temperaturen die beneden de twintig graden blijven hangen.

 

Woensdag, 23 augustus 2006

Hoewel het ochtendlijke weersbeeld werd ingetekend door veel laaghangende wolkenvelden (Stratus en Stratus fractus) konden we vandaag genieten van een droge, aangename en zonnige zomerdag. De ochtendlijke bewolking loste snel op terwijl de overblijfselen ervan overgingen in fraaie mooiweerswolkjes (Cumulus mediocris) die op hoger niveau wat bijstand kregen van een weinig sluierbewolking. Dit vriendelijke weersbeeld handhaafde zich het grootste deel van de dag waardoor het kwik weinig moeite ondervond om op te klimmen van 11,0 naar 23,5 graden. Wellicht hadden we nog meer gehaald ware het niet dat in de loop van de avond dichte Altocumulusvelden kwamen opzetten vanuit het westen waardoor de zon serieus in moeilijkheden raakte. De radarbeelden gaven ook neerslag aan op deze bewolkingszone maar op een of andere manier slaagde deze er niet in om de Malderse bodem te bevochtigen en leek de bewolking een uurtje later zelfs weer wat op te lossen. Voor zon was het echter al te laat want deze was inmiddels reeds ondergegaan. Pas een hele tijd later, omstreeks 22H30, begon het lichtjes te druppelen maar de neerslag was niet meetbaar. Al bij al was dit ook een erg rustige dag waarbij de zuidwestelijke wind hooguit 17,7 km/h haalde.

 

Donderdag, 23 augustus 2007

Voor de verandering ontwaakten we vanochtend terug met droog en mooi zomerweer, ware het niet dat een erg smalle en langgerekte buienlijn in haar lengte over Malderen trok. Samen met een niet eens zo brede strook die van noord naar zuid over midden- België liep moesten we het dus stellen met heel wat minder zomerse omstandigheden dan in de rest van het land. De buienlijn leverde aan haar noordelijke uiteinde licht onweer op, maar het overige deel gaf vooral buien die niettemin erg pittig waren. Tussen de buien viel er vooral motregen onder een continu betrokken hemel. Doordat we zowat de ganse lengte van de buienlijn over ons gekieperd kregen waren de neerslaghoeveelheden best wel indrukwekkend met 9,4 mm. De werkelijke neerslaghoeveelheid ligt mogelijk nog wat hoger doordat magnetische golven van een onbekende stoorzender uit de buurt met de centrale eenheid van het weerstation interfereerden welke op haar beurt gedurende korte tijd uitviel.Kort na de middag viel gelukkig ook de regen uit doordat de buienlijn eindelijk wat westelijke progressie maakte en we te Malderen eveneens konden herademen in rustige en droge omstandigheden. De wolkenstructuren en valstrepen van de buienlijn in het westen zorgden voor erg fraaie uitzichten wat het herfstachtige weertype toch nog enigzins goed kon maken. Voor de opklaringen moesten we wel nog geduld oefenen tot in de late namiddag maar vanaf dan was het best te genieten bij aardig wat zon, niet teveel wind (tot 20,9 km/h uit het noorden) en temperaturen die stegen van 12,7 graden naar een aangename 21,9 in de namiddag. Wat tijdens de avonduren overbleef was hoofdzakelijk Cumulus congestus en Stratocumulusbewolking terwijl de hemel een melkachtige toets kreeg door een weinig Cirrostratus nebulosis dat kwam binnendrijven op grote hoogte. Het bleef echter rustig en droog tot op het einde van dit etmaal.

 

Zaterdag, 23 augustus 2008

Een occlusie heeft het vanmorgen in haar hoofd gehaald om min of meer in haar lengte over Malderen te trekken. Het eigenwijze ding was weinig ontwikkeld in de breedte waardoor grote delen van de Benelux terzelfdertijd nog steeds konden genieten van brede opklaringen terwijl grijs en kil weer de dienst uitmaakte in Malderen. De neerslag bestond voornamelijk uit vrij pittige regenbuien die op de radar mooi te zien waren als een gordel van neerslagkernen die zich in een bijna gesloten cirkel van 360 graden over het gebied heeft gekruld. Rond de middag schoof de regen/buienzone alsnog een beetje op waardoor er vrij plots een mooie blauwe lucht verscheen in het noorden, die op haar beurt werd opgetoeterd met felwitte stapelwolkjes en een paar statige, aambeeldvormige buientoppen. Na nog een paar uurtjes geduld oefenen, maakte het weer dan definitief plaats voor een heel wat aangenamer en vriendelijker zomerweertje. De temperaturen die de hele tijd in de buurt van de ochtendminima van 10,8 graden schommelden, stegen in een ruk(je) naar 19,7 graden als maximum. Wel dreven er nog steeds flinke wolkenvelden voorbij waarbij sommigen nog een bui bij zich hadden terwijl de west- noordwestenwind met haar snelheden tot 35,4 km/h al evenmin onderschat mocht worden. Naar de avond toe zakte alles zo'n beetje in elkaar en waren het voornamelijk Stratocumulusvelden en nog een paar Cumulus congestuswolken die we te zien kregen. Deze zorgden weer voor een fraai kleurenspel bij zonsondergang, en bleken niet meer in staat om nog buien af te leveren zodat we het met die 3,0 mm als neerslagtotaal ongeveer moeten gehad hebben voor vandaag. Een flinke afkoeling die in een kille nacht resulteerde, zorgde ervoor dat het geheel uiteindelijk toch meer aan herfst dan aan zomer deed denken.

 

Zondag, 23 augustus 2009

Net als gisteren begonnen we er weer aan in heldere omstandigheden, en kwamen er in de loop van de voormiddag stapelwolkjes tot ontwikkeling. Doch de wolkenvorming kwam iets later op gang terwijl de stapelwolkjes kleiner waren. Sterker nog: tegen de middag begonnen ze weer in te krimpen waardoor we binnen de korste keren weer van een wolkeloze, diepblauwe zomerhemel konden genieten. De aangevoerde lucht was duidelijk droger, en bovendien warmer want het kwik had weinig moeite om van 11,9 naar 29,0 graden te klimmen. Hierbij was dat zuidoostelijk briesje meer dan welkom met haar snelheden tot 27,4 km/h. In de loop van de namiddag verscheen er in het zuidwesten wat sluierbewolking terwijl de condensatiestrepen van de vliegtuigen niet meer volledig oplosten. Duidelijke aanwijzigen voor een warmtefront, dat echter weinig actief is zodat we de komende uren niet hoeven te vrezen voor (of hopen op) regenweer. Het zwakke vertoon van dit frontje staat echter in schril contrast met de thermische prestaties die de komende 24 uur zullen neergeldgd worden. Het lijkt er immers sterk op dat het kwik morgen weer de dertigers zal opzoeken, en als letterlijk en figuurlijk opwarmertje konden we vandaag reeds van een erg zwoele avond genieten/afzien. De sluierbewolking van het warmtefrontje was bij zonsondergang alomtegenwoordig en zorgde voor een erg fraaie en sfeervolle zonsondergang. Toen even later de laatste seconden van het etmaal wegtikten, konden we een neerslagtotaal van 0,0 mm optekenen voor deze droge dag.

 

Maandag, 23 augustus 2010

Wat kort na middernacht begon als een beetje onschuldige motregen, ontaardde al snel in een openlucht- stortbad bij de aankomst van een actieve depressie. Vooral omstreeks 5H30 waren er flinke slagregens die het onweer van gisteren overtroffen met hun neerslagintensiteit die vlot boven de 50 mm/h uitkwam. Voor we het wisten kwamen we aan de achterzijde van het koufront terecht waar we de bewolking zagen overgaan in Altostratus, Cumulus congestus, Stratocumulus en wat Altocumulus. Daar de subtropische lucht aan de voorzijde van het front nog een hele nacht bij ons bleef plakken, waren de ochtendminima erg hoog met 16,5 graden. Van de regen waren we nog lang niet verlost want na de schuchtere zonnestraaltjes die door een melkachtig Cirrostratusdek werden doorgelaten werd de bewolking weer dikker vanuit het zuidwesten en volgde er nieuwe regen. Na de middag was het dan weer vooral Cumulusbewolking wat de klok sloeg onder een terug diepblauwe hemel. Het werd nu droger en de zon liet het tussendoor eventjes opwarmen tot 23,5 graden. Aangenaam zomerweer konden we dit echter niet noemen door toedoen van een krachtige west- zuidwestenwind die met snelheden tot 53,1 km/h erg veel haast leek te hebben. Een groot verschil met de doodse en windstille omstandigheden vanochtend, en een pittige buienlijn maakte het compleet door ons kort voor zonsondergang nog eens onder te dompelen. Er zat echter geen onweer op en de felste kernen trokken ten zuidoosten van ons weg terwijl er een erg fraaie zonsondergang op volgde. Deze ging gepaard met diepblauwe luchten en oranje Cumuluswolken in de zeer heldere polaire lucht. Het indrukwekkende neerslagtotaal van 10,4 mm kon op het einde van de avond worden afgelezen in droge en zachte omstandigheden, al voelde het door de wind erg fris aan.

 

Dinsdag, 23 augustus 2011

Rond middernacht bereikte een nieuwe onweershaard Malderen, en hoewel de bliksemactiviteit niet om van achterover te vallen was, zaten er toch een paar nabije inslagen in. Het onweer nam snel af in activiteit en veranderde in een gewoon regengebied waar slechts om de 5-10 minuten een bliksem uit sprong. Als dat gebeurde, was het ver(r)assingseffect niettemin groot en op verschillende plaatsen oa in Malderen kwam het zelfs tot woningbranden door blikseminslag. De regen hield minstens een paar uur aan waarna er plots een krachtige wind opstak die een sterk herfstgevoel opriep met haar snelheden tot 33,8 km/h uit het zuid- zuidwesten. Het werd daarna geleidelijk rustig, maar om 4H30 diende het volgende onweer zich alweer aan. Ook hier zat niet bijster veel activiteit op, al waren de paar ontladingen die eruit kwamen zeker het zien en fotograferen waard. De neerslag was vrij intens zonder echter van een ware zondvloed te kunnen spreken. Omstreeks 8H was het dan weer raak in Brussel waar eveneens fraaie ontladingen te bewonderen vielen. Dit onweer werd voorafgegaan door een Egyptische duisternis, en het was pas daarna dat het eventjes ging bliksemen waarna het ding snel met een lege batterij leek te zitten. Er dreef veel laaghangende Fractus aan een hoge snelheid voorbij, maar tot zeer felle rukwinden kwam het aan de grond niet. Het wegtrekkende onweer zorgde voor chaotische wolkenluchten al was de zichtbaarheid door nevelvorming niet bijster groot, laat staan de kleurencontrasten. Ook Malderen werd door deze onweersbuien getroffen, al bleef men daar gespaard van felle rukwinden en grote hagel. Het neerslagtotaal mocht er niettemin wezen met een indrukwekkende 33,7 mm. Na het onweer werd het rustig maar bleef het zwoel terwijl er na de middag een warme en uitdrogende zuidenwind opstak terwijl de zon flink begon te branden in een lichtbewolkte tot heldere lucht waarin aanvankelijk veel Stratocumulus castellanus te zien was. Tijdens het tweede deel van de namiddag dreef er vanuit het zuidwesten Stratus fractus binnen die plots voor een betrokken weertype zorgde maar snel weer opentrok. Daarna verschenen er Altocumulusvelden en Cumuluswolken, maar het bleef droog. De wind draaide naar het westen en wakkerde tijdelijk flink aan. Tijdens de avond waren er uitgestrekte Stratocumulusvelden metin het noordwesten een voorbijdrijvende Cumulonimbus. Ook deze keer zonder gevolgen, al kwam het na zonsondergang alsnog tot wat lichte regen uit een afstervend buiencomplexje. Het koelde nauwelijks af en met temperaturen tussen 16,6 en 26,5 graden konden we gerust van een zomerse dag spreken.

 

Donderdag, 23 augustus 2012

Het was vanochtend erg koel bij minima van 11,8 graden en er hing een somber Stratus wolkendek dat een echte herfstsfeer uitstraalde. Deze bewolking werd in de loop van de voormiddag snel aan flarden gescheurd door de zon die er duidelijk niet blij mee was. Dus probeerden ze het hierboven met Cumuluswolken die deze keer wel bleven hangen. Tussen deze wolken ontstonden er brede opklaringen en er ontstond een vriendelijk weertype waarin de temperaturen konden oplopen naar 25,7 graden. De wind kwam overwegend uit westelijke richtingen met een uitschieter tot 17,7 km/h uit het zuidwesten. De stapelwolken werden kleiner en gingen over van de mediocris naar de afgeplatte humilis variant om vervolgens op te lossen. Maar ondertussen kwam er een koufront aanzetten dat voor Altocumulusbewolking zorgde vanuit het zuidwesten. De typische onweersverklikkers (floccus en castellanus) waren erin te zien en op de satellietbeelden was inderdaad te zien hoe een enorm onweerscomplex een paar honderd kilometer ten zuidoosten van ons voorbijtrok. In Malderen kwam het tot een achttal regendruppels al kunnen we volgens de radar nog wat bijkomende neerslag verwachten komende nacht. Dit zou echter niet gebeuren voordat er een prachtige en sfeervolle zonsondergang plaatsvond. Hoewel we zogezegd in tropische lucht vertoefden was er toch al flink wat avondkoelte voelbaar, één van de eerste tekenen dat de herfst toch wel een stapje dichterbij komt. Tegen middernacht maten we in deze voorlopig nog aangename koelte een neerslagtotaal van 0,4 mm op (vooral ochtenddauw).

 

Vrijdag, 23 augustus 2013

Na een zwaarbewolkte en vochtige, klamme nacht bij minima van 14,7 graden, dreven er vanochtend nieuwe buienwolken binnen. De lucht zag er zeer dreigend uit met aambeeldbewolking, Castellanus vormen en forse stapelwolken die wazig zichtbaar waren in de nevelige en fletse atmosfeer. De sfeer die er hing was heel apart en het had nogal wat weg van de vochtige bergwouden op de evenaar. Nadat er een flinke wolkenmuur opdoemde vanuit het westen ging het in Malderen wat harder druppelen, maar de neerslag bleek nog steeds niet meetbaar te zijn waardoor we bleven steken op 0,0 mm. In Brussel bleek de neerslag eveneens beperkt te blijven tot enkele druppels maar de zonsopgang was er zeer spectaculair doordat de stad bedekt lag onder een zilvergrijze nevellaag die contrastreerde met de gele en oranje tinten van de zonsopgang en daarboven de dreigende buienwolken. Het leek een grillige buiendag met veel neerslag te gaan worden, maar opeens werd alles blauw vanuit het westen en binnen de kortste keren was er geen enkel wolkje meer te zien en leek het alsof er nooit wolken hebben bestaan op Belgisch grondgebied. De zon kon nu flink tekeer gaan en het warmde razendsnel op terwijl de laatste resten vocht het drukkend lieten aanvoelen. De wind draaide naar het noordoosten en het warmde op tot 27,6 graden. Naar de avond toe begon er vanuit het westen nieuwe sluierbewolking binnen te drijven als aanloop naar een volgende (zwakke) depressie die zich morgen met ons zal bezig houden. Voor vanavond was hiervan alleen maar de bewolking te zien terwijl de weerskwaliteit er niet op achteruitging. Integendeel, de bewolking hield de warmte goed vast zodat we een aangename, zachte terrasjesavond beleefden die door met vurige kleuren werd afgesloten. 

 

Zaterdag, 23 augustus 2014

Het was vanochtend bibberen bij minima van 10,4 graden, maar toch zag de lucht er uit als op een zwoele en onstabiele zomerdag met Altocumulus floccus partijtjes erin. De voorboden van een belangrijke onweerssituatie die een lange hittegolf zou beëindigen, maar deze was nooit begonnen en even later verdwenen de wolkentoefjes weer. Ze maakten plaats voor Cumuluswolken die zich vanuit het noorden over het ganse luchtruim uitbreidden en tot flinke afmetingen uitgroeiden. Tijdens de namiddag kwam het dan op diverse plekken tot onweer, en ook net ten noorden van Malderen wist zich een onweersbui te vormen. Echt veel stelde het echter niet voor en het neerslagtotaal sprak dan ook boekdelen met 1,7 mm. Een slechts zwakke noordwestenwind in combinatie met de diepblauwe luchten zorgden ervoor dat het in de zon aangenaam warm aanvoelde en het kwik kon dan ook een bescheiden winst boeken met maxima van 19,7 graden tot gevolg. Tijdens het tweede deel van de namiddag was de buienactiviteit reeds over haar hoogtepunt heen en begonnen de stapelwolken weer in te zinken en minder talrijk te worden. Dit leidde ons naar een heldere maar koele poolnacht waarin we het dagtotaal van 1,7 mm optekenden.

 

Zondag, 23 augustus 2015

De dag nam een veelbelovende start met veel zon, doch er stond behoorlijk wat wind waardoor de minima van 14,8 graden veel kouder aanvoelden dan ze waren. De zuidoostenwind wakkerde snel aan waardoor ze met herfstachtig aandoende vlagen tegen het weerstation inbeukte terwijl het organiseren van een barbecue een hachelijke onderneming werd. Ondertussen verscheen er in het zuidwesten een scherp begrensde band van Cirrostratus waafonder al snel Altocumulus en later ook Cumulus congestus en Altostratus ontstond. Deze massa kwam erg snel onze kant op en de zon liet het rond de middag afweten. Tegen die tijd was het echter al opgewarmd tot een net niet tropische 29,2 graden. Het werd grijs en somber terwijl de wind geleidelijk afnam en het een beetje broeierig ging aanvoelen. De rust werd opeens onderbroken door een donderslag jn de verte en kort daarop zagen we een zuil van dichte regen ten noordoosten voorbij trekken. Later druppelde het ook een beetje in Malderen, maar dat was het dan wat het "bijzonder hevige" onweer voor ons betrof. In een zwaarbewolkte hemel druppelde het een groot stuk van de avond na, terwijl opklaringen net op het juiste moment ten noordwesten van ons verschenen om een schitterende zonsondergang toe te laten. De kleuren waren feloranje tot rood door de vochtige atmosfeer terwijl het wegtrekkende koufront van onderaf werd beschenen en zo ook zonder onweer in vuur en vlam leek te staan. Het spectakel was van korte duur en er volgde een rustige avond waarin we het neerslagtotaal van 0,0 mm optekenden terwijl de opklaringen geleidelijk terrein wonnen.

 

Dinsdag, 23 augustus 2016

Het was nog steeds kraakhelder en onder een open hemel is het afgekoeld naar nog steeds zachte minima van 11,8 graden. Er kwam een transport van subtropische lucht op gang, en onder begeleiding van een erg krachtige zomerzon warmde het dan ook snel op. Op een paar verdwaalde Cirrusplukjes na werd het volledig helder met diepblauwe, zuiders ogende luchten. Een zwak zuidelijk briesje zorgde voor wat verkoeling en dat was op sommige momenten wel nodig bij temperaturen die 31,3 graden haalden. Veel veranderde er niet aan het zonnige en heldere weertype dat ook een erg stabiele indruk maakte door de droge lucht die steeds werd aangevoerd (wat de warmte tevens veel draaglijker maakte dan we hier in België gewoon zijn). Deze zuiderse zomerdag werd uiteindelijk afgesloten met een zeldzaam mooie en aangename avond waarin we onder vergelijkbare weersomstandigheden het neerslagtotaal van 0,0 mm konden optekenen.

 

Woensdag, 23 augustus 2017

Tijdens de nacht is alle bewolking die er gisterenavond hing verdwenen. Maar helder was het niet want er hingen nu banken Altocumulus castellanus en floccus die een onstabiele, onweerachtige indruk gaven. Deze bewolking was vooral boven ons en in het oosten te zien terwijl het vanuit het westen helder werd. Uiteindelijk verdween alle genoemde bewolking, maar ook nu was het niet helder want er dreef Cirrus bewolking binnen vanuit het westen. Niet dat we daar over hoefden te klagen want ze deerde de zon niet en na zeer zachte minima van 14,7 graden te hebben opgetekend afgelopen nacht kon het overdag ongeremd opwarmen tot 29,2 graden. De Cirrus bewolking nam tijdens de namiddag geleidelijk toe en na verloop van tijd verscheen er ook (gebroken) Altostratus terwijl er ook wat stapelwolken ontstonden. Op momenten dat de zuidwestelijke bries wegviel voelde het drukkend en zwoel aan. Veel verder dan dit kwam het echter niet en de zon was vaak nog in matglasversie te zien ondanks de overwegend grijze kleur die de hemel vanaf de late namiddag had. Tijdens de avond verscheen er opeens dikke en dreigende Cumulus congestus bewolking tussen de castellanus velden en leek er een reeks buien op til te zijn, maar uiteindelijk resulteerde dit enkel in een aantal verkoelende windvlagen die gepaard gingen met een flinke temperatuursdaling. De zwoele avond die je na de hoge kwikstanden van vandaag zou verwachten is er dus niet gekomen en de meeste terrasjesgangers werden dan ook met onderkoelingsverschijnselen in verschillende gradaties naar binnen gedreven. Na zonsondergang ging de wind weer liggen en er volgde een rustige en koele avond waarbij de bewolking weer afnam en er vooral Altostratus overbleef. We sloten de dag ondanks alle dreigingen dus weer af met een neerslagtotaal van 0,0 mm. 

 

Donderdag, 23 augustus 2018

 De snelle afkoeling heeft later in de nacht tot de vorming van Stratus geleid. Het was aangenaam met 14,3 graden maar visueel zag het er somber en herfstachtig uit. Er was geen wind waardoor zich ook wat dauw heeft kunnen vormen doch nauwelijks nevelbanken daar de bewolking de uitstraling verhinderde. De wolken gingen samen met een zwak koufront en bij de passage kwam het plaatselijk tot wat motregen, al zal het waarschijnlijk niet tot overstromingen hebben geleid met die 0,0 mm in Malderen. Daarna kwamen we in een zone met opklaringen waarbij rafelige Stratus fractus flarden zich tegen een fris ogende blauwe hemel aftekenden. Daaruit ontstond Cumulus en een deel spreidde zich uit tot Stratocumulus waardoor het terug somber werd. Tegen het einde van de namiddag kwam er een scherp begrensde zone met opklaringen opzetten en deze werden duidelijk veroorzaakt door advectie uit een volgende storing. Dit was zichtbaar als Cirrostratus die in het westen dikker werd en waaronder al snel flinke stapelwolken verschenen. Deze werden gevolgd door buien en ook in Malderen kwam het tot wat gedruppel al was dit niet meetbaar en moeten we vaststellen dat de grote droogte zich weer heel subtiel en haast ongemerkt weer in het zadel probeert te hijsen. Het enige dat vlot binnenstroomde was de koelere lucht want met 25,1 graden waren de maxima niet meer wat ze geweest zijn al zullen weinigen daar (voorlopig) over klagen. De avond verliep vrij winderig met een koele west-noordwestelijke bries.

 

 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 23 augustus 2004 - 2017   ( 203)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 23-08-2019 12:35