Warme lucht onderweg

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 08-10-2019 11:49 

De komende dagen is het (licht) onbestendig met vrij normale temperaturen. Vanaf vrijdag rukt subtropische lucht op richting ons land. Het front op de grens tussen twee luchtsoorten licht vrijdag en zaterdag ergens over ons land en geeft regen. Later op zaterdag en zondag schuift het op richting Denemarken en het zuiden van Scandinavië. De subtropische lucht stroomt dan ons land binnen en het kwik loopt op tot ongewone hoogte. In het zuiden kan het zondag zelfs 25 graden worden. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar.

Vanmiddag winnen opklaringen vanuit het noordwesten terrein. In Limburg valt eerst nog wat regen en zijn wolken hardnekkig. Het wordt 15 of 16 graden in het zuidoosten tot 17 of 18 in het noorden bij matige wind uit het westen tot zuidwesten, kracht 3. Vanavond in het westen en noorden enige tijd buiige regen. Minima rond 10 of 11 graden.

Morgen zijn er in alle vroegte al buien actief bij zee en deze trekken gaandeweg de ochtend het land op. Vooral het noorden, westen en midden krijgen er mee te maken. Het zuidoosten is een stuk droger en daar schijnt de zon het vaakst. Het wordt 13 graden bij een matige wind uit het zuidwesten, kracht 3.

Donderdag is er wat meer ruimte voor de zon en valt er gaandeweg de dag vooral in het noorden en midden een enkele bui. Met 14 of 15 graden wordt het wat zachter en er waait een matige en in het westen soms een vrij krachtige wind uit het westen tot zuidwesten, kracht 4 tot 5.

Vrijdag begint de stroming te kantelen. We zien een trog op de oceaan en een opbouwend hogedrukgebied boven het midden en zuidoosten van Europa. Het grensvlak tussen vochtige en koele lucht noordelijk en zachte, droge lucht zuidelijk van ons land komt boven ons land te liggen. Dat betekent voor vrijdag veel bewolking en een grote kans op (lichte) regen. Bij een forse zuidwester,kracht 4 tot 6 is het zacht met 16 tot 18 (zuidelijk van de grote rivieren) graden.

De vooruitzichten: warm weekend

Zaterdag loopt de trog door tot aan Portugal. Het front lijkt daardoor langzaam naar het noorden te worden afgevoerd. Het noorden maakt dan ook de grootste kans op regen, maar het is kilometerwerk. Er stroomt nog zachtere lucht ons land binnen en het kan 18 tot 20 graden worden bij een matige zuidwestenwind, kracht 2 tot 4.Het zuidoosten maakt de meeste kans op zon.

Zondag zien we de trog nog altijd ten westen van Portugal en trekt een IJslandse depressie naar Engeland. Ten oosten en zuidoosten van ons is de luchtdruk hoog. Van oorsprong subtropische lucht stroomt ons land binnen middels een diepe zuidelijke stroming en het zou wel eens ongewoon warm kunnen worden met 20 of 21 graden in het noorden tot dichtbij of rond de 25 graden in het zuidoosten van het land. Daarbij zij er flinke perioden met zon. Deze warmteopstoot is van korte duur want in de nacht arriveert minder warme lucht met regen. Maar ook maandag zou het in het zuidoosten nog ruim 20 graden kunnen worden maar is het op de grens met koelere lucht onstabiel.


 

Weerbeeld

Symbool

Wind

Bft

Min Temp

Max temp

Zon

nrslg

wo

Wat zon en bui(en)

Meer

w-zw

3-4

10

13

20

60

do

Wat zon en een bui

Meer

w-zw

3-5

9

14

30

50

vr

Wolken/ (lichte) regen/wind

Meer

zw

4-6

13

17

10

60

za

Wolken/zon/regen/zacht

Meer

zw

2-4

13

18

20

50

zo

Warm en vrij zonnig

Meer

z

3-5

13

22

50

30


Warme lucht onderweg   ( 1797)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 08-10-2019 11:49
Re: Warme lucht onderweg   ( 301)
Harry (Echtenerbrug) -- 08-10-2019 16:30