Flashback: 15 oktober 2004 - 2018

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 15-10-2019 18:24 






Vrijdag, 15 okt. 2004

Reeds in de vroege ochtend werden we getrakteerd op een korte maar vrij pittige bui die 0,2 mm neerslag achterliet op Malders grondgebied. Nadien volgde een periode met opklaringen afgewisseld met wolkenvelden waarbij de bewolking in de namiddag opnieuw begon toe te nemen, waarbij het er in de avond erg dreigend uitzag met imposante stapelwolken die zich wat hoger in de atmosfeer als reuzenschermen uitspreidden. Hoewel deze het buienstadium zonder moeite bereikten, bleek bij thuiskomst 's avonds te malderen dat de pluvio nog steeds dezelfde 0,2 mm aanwees als vanochtend. Kortom Malderen viel grotendeels buiten de prijzen vandaag. Een nog steeds levendige zuidwestenwind in combinatie met temperaturen die maximaal 12,3 graden haalden deden het bijzonder kil aanvoelen buiten al vallen de minima nog mee met 8,1 graden. Naar de avond toe zijn de opklaringen breder gaan worden, maar we zijn hiermee nog niet van de buien (of wat Malderen betreft, de dreiging), verlost want het weekend kondigt zich eveneens erg fris en buiig aan


Zaterdag, 15 oktober 2005

Afgelopen nacht heeft zich in de rustige en redelijk vochtige nacht een flinke mistlaag gevormd waardoor het Malderse weerstation tot halverwege de voormiddag onzichtbaar bleef. Maar ondanks het feit dat ze in deze tijd van het jaar nauwelijks kracht heeft wist de zon zich doorheen de grijze soep te worstelen en schakelden we op korte tijd over naar het echte nazonerwerk waarbij de temperaturen bij een vrijwel heldere hemel opliepen van 7,9 graden 's ochtends naar een aangename 20,8 's middags. Het optrekken van de mist hebben we echter voor een groot deel te danken aan de naar het zuidoosten geruimde wind die aan een snelheid tot 11 km/h droge landlucht aanvoerde, een situatie waar we morgen wellicht ook van kunnen profiteren, al kan er zich komende nacht tijdelijk weer dichte mist vormen die tot halverwege morgenvoormiddag kan blijven hangen. De maxima zullen nog tot dinsdag met de twintig graden grens blijven flirten maar daarna lijkt het einde van de nazomer onafwendbaar te zijn en zullen regenzones en lagere temperaturen ons deel worden.


Zondag, 15 oktober 2006

Een combinatie van droge luchtaanvoer en een voldoende sterke stroming zorgde ervoor dat we deze keer van nevel, mist en bijhorende produkten gespaard bleven. Wel moesten we hiervoor een prijs betalen met Graden als valuta. De prijs was niet (erg) zacht waardoor we kort na zonsondergang slechts 8,1 stuks overhielden terwijl het ochtendlandschap doorweekt was van de ochtenddauw (samen met de pluvio, wat aldus 0,2 mm opleverde. Naarmate de dag vorderde, deed de zon al het mogelijke om de thermische achterstand weer aan te zuiveren, maar halfweg oktober is dat niet meer zo'n eenvoudige klus en het afkoelende Europese continent zorgde ervoor dat de tot 22,5 km/h oostelijke wind met momenten erg schraal aanvoelde, en de temperatuur slechts met moeite 19,0 graden kon bereiken (met tuineffekt), zij het dat dit voor deze tijd nog behoorlijke waarden zijn. De lucht was en bleef helder waardoor een nieuwe duik richting 'lage minima' reeds snel werd ingezet. De wind verzwakte hierbij aanzienlijk terwijl de avondlucht een nevelachtige aanblik kreeg, maar mistbanken van betekenis werden er dit etmaal niet meer gevormd boven het Malderse grondgebied.


Maandag, 15 oktober 2007

Zoals verwacht was het vanochtend opnieuw één en al zon wat de klok sloeg, en dit reeds vanaf het moment van zonsopgang. Hoewel nevel en mist de grote afwezigen waren, was de lucht echter minder helder dan gisteren. De diepblauwe kleur was eveneens een stuk fletser, terwijl het in de vochtigere aangevoerde lucht niet zo sterk afkoelde met een minimumtemperatuur van 8,1 graden tot gevolg. Net als gisteren ging het kwik immers gezwind de hoogte in, uiteindelijk piekend op een aangename 20,0 graden in de late namiddag. De zuidwestelijke wind spande behoorlijk aan en haalde snelheden tot 25,7 km/h, een duidelijk teken dat er iets op til was. En inderdaad: verliep de voormiddag nog geheel zonnig, halverwege de namiddag werd het tijd voor een flinke weersverandering toen er vanuit het westen een band met laaghangende Stratus en Stratocumulusbewolking kwam opzetten. Vooral de kustgebieden waren hier gevoelig voor, maar toen de wolkenband wat verder het binnenland was ingetrokken, rafelde hij een beetje uiteen zodat we niet tegen een egaal grijze hemel aankeken zoals in het uiterste westen het geval was, maar nog af en toe een streepje zon konden meepikken aan een chaotisch bewolkte hemel. De bewolking bleef de rest van de dag standhouden, al nam hij op het einde van de namiddag een weinig af. Later gingen zich onder impulsen van een nabijgelegen koufront stapelwolken ontwikkelen die een erg lage basis hadden en in combinatie met de vochtige en nevelige lucht voor heel aparte lichteffekten zorgden. Dit bleef zo tot na zonsondergang en hoewel het er soms erg dreigend uitzag, hielden we het op deze locatie droog. Na zonsondergang zorgde de bewolking voor een isolerende werking waardoor het tijdens de avonduurtjes niet al te snel afkoelde en de temperatuur nog ruim boven de tien graden bleef hangen. De dag werd vervolgens onder droge, ietwat winderige omstandigheden afgesloten. Het neerslagtotaal van 0,2 mm was waarschijnlijk weer aan dauwdruppeltjes toe te schrijven.


Woensdag, 15 oktober 2008

Voor de zachte minima die we vanochtend noteerden (12,0 graden), moesten we opnieuw betalen in de vorm van veel wolken en nauwelijk opklaringen. Het was aanvankelijk nog droog terwijl de temperatuur geleidelijk steeg naar de maxima die reeds omstreeks 12H30 bereikt werden met 15,5 graden. De reden van dit betrekkelijk vroege tijdstip was een episode van verkoelende motregen die daarna werd ingezet. Al is verkoelend dan weer veel gezegd want de temperatuur bleef vervolgens de ganse namiddag rond de 15 graden schommelen. De motregen werd afgewisseld met drogere perioden, maar deze werden steeds korter terwijl de neerslag intenser werd en een buiig karakter kreeg. Kort voor zonsondergang leken we alles uiteindelijk achter de rug te hebben, en werd het droger. Het was nu echter de wind die het overnam door aan te spannen tot 35,4 km/h uit het zuidwesten, terwijl snel kolkende wolkenluchten van Stratus fractus, Cumulus congestus en Altostratus de Malderse hemel een griezelig uitzicht gaven. Dat dit niet zonder gevolgen zou blijven leek wel duidelijk, en een paar uur later maakte een geweldige stortbui met slagregens en hagel inderdaad een einde aan de korte adempauze. Nadat de stortbui haar ding had gedaan, volgden nog een paar lichtere buien en begon de temperatuur die nog steeds 15 graden bedroeg, uiteindelijk toch nog een beetje te dalen. De laatste bui die voor middernacht het weerstation nog wist te bereiken, vulde het neerslagtotaal aan tot 4,0 mm.


Donderdag, 15 oktober 2009

De eerste vorst in thermometerhut was in Malderen weliswaar een feit, maar dankzij de moedige interventie van een veldje Stratocumulusbewolking kon de 'schade' worden beperkt tot -1,1 graden. De wolkjes profileerden zich even later als een prachtige decoratie van het hemelse gewelf, toen ze zich in regelmatige patronen onder de diepblauwe lucht groepeerden. In de loop van de middag losten ze echter geleidelijk op en vervolgens werd er plaats gemaakt voor stapelwolkjes die zich rond en na de middag over het luchtruim gingen uitbreiden. De zon liet het kwik oplopen naar 14,1 graden, maar het voelde een stuk kouder aan dan het was. Tijdens de namiddag werd er steeds meer Cumulus gevormd die uiteindelijk weer overging in meer aaneengesloten Stratocumulusvelden terwijl er ook nog eens Stratus fractus bij kwam kijken. Dit was het werk van een naderende regenzone die zich op een noordelijk briesje tot 22,5 km/h liet voortdrijven richting Malderen. Ze zorgde ervoor dat het 's avonds minder snel afkoelde en bracht bij zonsondergang dreigende stapelwolken met zich mee waardoor het luchtruim tijdelijk een zomerse uitstraling kreeg. De afnemende contrasten in de nevelig wordende atmosfeer zorgden ervoor dat dit alles iets magisch leek uit te stralen. Na zonsondergang nam de bewolking weer af en kregen we weer brede opklaringen te zien waaronder we het neerslagtotaal van 0,2 mm konden optekenen. Een beetje verderop in de aanvoerrichting liggen echter nieuwe wolkenvelden klaar waardoor het onwaarschijnlijk is dat de hele nacht in lichtbewolkte/ heldere omstandigheden zal verlopen.


Vrijdag, 15 oktober 2010

Het werd inderdaad een erg zachte nacht met minima van 9,4 graden door toedoen van de wolken. Maar daarmee was al het positieve al gezegd want de laaghangende wolken waren er nog steeds en lieten ons in sombere grijzigheid de dag aanvatten. Hier en daar leek er een gaatje in de wolken te zitten terwijl er aan de horizon zelfs opklaringen leken te hangen, doch het uitzicht van een blauwe hemel met de zon erin was volledig overgeleverd aan onze fantasiewereld. Dit veranderde tijdens de voormiddag maar nauwelijks en toen de Stratocumulusbewolking na de middag openbrak bleek er een laag Altostratusbewolking overheen te zijn geschoven. Meer dan een waterzonnetje kregen we dus niet te zien, en laatstgenoemd wolkentype was meteen ook de voorbode van een nat tussendoortje dat ons op het einde van de namiddag te wachten stond. Deze regenzone gedroeg zich als koufront en werd voorafgegaan door onschuldige motregen die heel plots overging in felle stortbuien vanuit het noorden. Veel wind bracht de buienlijn niet voort want de maximale snelheid bedroeg slechts 17,7 km/h uit west- noordwestelijke richting. Vervolgens zagen we de hemel in die richting lichter worden en gingen de stortvlagen over in een afwisseling van motregen en lichte regen. Opklaringen kregen we niet meer te zien, al kon de bewolking dankzij haar isolerende werking een sterke afkoeling in de nieuwe polaire luchtsoort voorkomen. Het vochtige tussendoortje bleek uiteindelijk goed te zijn voor een neerslagtotaal van 8,2 mm terwijl het waterzonnetje de maxima nog kon opkrikken naar 14,3 graden.


Zaterdag, 15 oktober 2011

De sluierwolken zijn vandaag opgelost (weggetrokken) waardoor de minima lager waren dan gisteren. De rijpvorming was nu algemeen waardoor de omgeving er witjes bijlag, een mooi contrast met de warme ochtendkleuren. Vorstgevoelige plantjes bleven niettemin gespaard dankzij de luchttemperatuur die zelf nog net positief was met 0,9 graden. Overdag bleef het kraakhelder en kon het onder de brandende zon opwarmen tot 16,3 graden. Bedrieglijke nazomerwarmte die korte tijd later overging in een snel invallende, verlammende kilte waarbij enkel de schemeringskleuren warm waren. Voor we het wisten zaten we weer rond 5 graden en we kunnen nu al met zekerheid zeggen dat de (grond)vorst morgenochtend nog een fractie strenger zal uitpakken. Het neerslagtotaal bleef terug beperkt tot 0,0 mm en het lijkt erop dat ook de komende twee dagen droog zullen verlopen.


Maandag, 15 oktober 2012

Een klein maar fijn (voor de liefhebbers toch) buiengebiedje trok van noord naar zuid over Malderen waardoor de ochtendspits er in druipnatte omstandigheden verliep. Op de meeste plaatsen van het land was het op dat moment droog met opklaringen. Malderen lag door de compacte omvang van het buiengebied natuurlijk ook al snel in de opklaringen waardoor we de zon alsnog zagen opkomen in een vriendelijk ogende hemel met brede opklaringen. Het was toen zelfs bijna helder met enkel wat verspreide Stratocumulusveldjes terwijl de opklaringen voor het buiengebiedje het nog deden afkoelen tot 6,3 graden. In en rond Nederland ontstonden overdag meer buien terwijl het in België vriendelijk bleef met voornamelijk stapelwolken en nog een enkele Stratocumulus bank. In de loop van de namiddag kwam daar verandering in en zagen we vanuit het noordwesten dikke en aaneengesloten Stratocumulusvelden binnendrijven die werden voorafgegaan door Stratocumulus lenticularis wolken. De wind wakkerde daarbij aan tot 32,2 km/h uit het zuid- zuidwesten. Net voor de grijze inval was het opgewarmd tot een bescheiden 14,7 graden. Het bleef aanvankelijk droog, maar omstreeks 18H30 konden we alweer toekijken hoe dikke regendruppels als tranen over de vensters naar beneden rolden. De neerslag had een buiig karakter en kon de pluviometer met mondjesmaat aanvullen tot 1,0 mm.


Dinsdag, 15 oktober 2013

Ook vandaag was er aan regenwater geen gebrek en kregen we weer met grijs en kil herfstweer te maken. In tegenstelling tot gisteren en eergisteren waren er echter een paar schuchtere opklaringen te zien terwijl de neerslag meestal in de vorm van buien viel in plaats van aanhoudende regenval. Dit betekende ook dat er redelijk wat droge perioden inzaten, en tijdens zo'n droge periode was er telkens een handvol mensen die het geluk had om zich net op het pad van de zeldzame zonnestralen te bevinden. Zonnestralen die naar de avond toe zeldzamer werden tot ze weer verdwenen. De aangevoerde lucht was iets zachter waardoor het kwik een fractie hoger kon kimmen dan gisteren met waarden tussen ... en ... graden. De wind was ook een stuk zwakker met een paar net voelbare zuchtjes uit west-zuidwestelijke richting. De bijna windstille omstandigheden zorgden in combinatie met het overvloedig aanwezige vocht en een aantal opklaringen die later op de avond binnendreven, voor nevel en mistvorming. De zichtbaarheid was hierdoor reeds flink teruggelopen toen we op het einde van de dag het neerslagtotaal van 5,7 mm optekenden.


Woensdag, 15 oktober 2014

De bewolking is tijdens de nacht weer wat opgelost waardoor we terug wat zonneschijn konden meepikken bij minima van 11,0 graden. De lucht zat opnieuw vol met golvende undulatus structuren die vooral op het Stratocumulus en Altocumulus niveau overvloedig aanwezig waren. Ze liepen van zuid-zuidwest naar noord-noordoost en gaven de zachte zuidelijke stroming aan waarin we nog steeds vertoefden. De bewolking loste in de onderste niveau's op waardoor er uiteindelijk vooral Altocumulus overbleef die gezelschap kreeg van onregelmatige Cirrostratusvelden. Heel opvallend was dat er in het westen een scherp begrensd gebied met veel lagere Stratocumulus hing maar deze bleef ter plaatse en in de blauwe stukken tussen de Cirrostratus kon de zon het grootste deel van de dag nog haar ding doen. Maxima van 18,7 graden waren hiervan het resultaat al zorgde de vrij krachtige zuid- zuidwestelijke wind voor enige tempering van het warmtegevoel. Niettemin was deze wind net nodig om al die warmte bij ons te krijgen, en de bewolking die op het einde van de namiddag plots kwam opzetten was de voorbode van nog veel warmere luchtmassa's. Zomerse vooruitzichten dus, maar het overgangsgebied was een stuk minder interessant voor de tropenliefhebbers onder ons. In een mum van tijd werd het in de vroege avond immers weer grijs en de bijhorende regen kon niet lang uitblijven. De avond verliep dan ook in tamelijk gure herfstachtige omstandigheden al kwamen de grote neerslaghoeveelheden er pas later in de nacht aan te pas. Het neerslagtotaal tussen 0H00 en 23H30 blijft hierdoor onduidelijk maar uiteindelijk zou er in totaal 3,8 mm naar beneden komen.


Donderdag, 15 oktober 2015

Dankzij de bewolking heeft het niet gevroren al moesten we daar een grijze ochtend voor incasseren. De minima zijn uitgekomen op 3,2 graden. Na een tijdje klaarde het zowaar eventjes op, al kwam dit door een naderende regenzone die de atmosfeer in beroering bracht. Of moesten we neerslagzone zeggen, want het ding liet het op sommige plaatsen opnieuw (smeltend) sneeuwen. Veel tijd om van de zon te genieten werd ons niet gegund, en ze scheen dan nog niet eens overal. Nog voordat de voormiddag halfweg was druppelde of vlokte het weer volop en het vervolg was een uitermate kille, sombere en natte herfstdag met wintertrekjes. De bewolking bestond uit Nimbostratus met heel veel Stratus en Stratus fractus eronder. Bij dit weertype konden we geen hogere maxima dan 6,2 graden verwachten en het was dan ook een geluk dat de noordoostenwind enkele versnellingen lager is geschakeld. Tijdens de namiddag werd de regen intenser en kwam het tijdelijk zelfs tot een klein wolkbreukje waarna het terug droger werd. De bewolking bleef echter een constante waardoor we een betrokken, natte en vrij nevelige avond ingingen om snel te vergeten. Aan een neerslagmeting moesten we wel nog denken, en die leverde 2,8 mm op.


Zaterdag, 15 oktober 2016

Een actieve band van neerslag deed de regen intenser worden tijdens de nacht. En ze hield ook langdurig aan waardoor we vanmorgen een stevige 13,7 mm terugvonden in de pluviometer (met dus een paar millimeter van gisterenavond inbegrepen). Het bleef nog een tijd namiezeren maar nog voor de middag ging de bewolking over in Stratus fractus en dreven er brede opklaringen binnen. In de hogere luchtlagen zagen we Cirrus en Cirrostratus en de resterende Stratus fractus bleef beperkt tot wat verspreide flardjes. Het werd dus zeer zonnig al stond er met momenten erg veel wind uit zuidwestelijke richtingen. Het werd tamelijk zacht met maxima van 15,0 graden en door de bewolking is het afgelopen nacht ook al niet kouder dan 9,9 graden geworden. Tegen de avond was er enkel Cirrostratus te zien en hier en daar wat Altocumulusveldjes. De avond verliep in rustige omstandigheden terwijl het door een niet volledig wegvallende wind niet te snel afkoelde (zeker voor de plantjes).


Zondag, 15 oktober 2017

Net als gisteren werd er weer volop dauw gevormd en werd de dag in een kletsnatte omgeving aangevat waarbij iedere plant van een eigen bevloeiingssysteem leek te zijn voorzien. Het duurde tot de middag eer het meeste vocht was verdwenen en op schaduwrijke plaatsen bleeef alles er de hele dag door nat bijliggen. Verder was het echter één en al zomer met temperaturen die van een al erg zachte 12,4 graden naar maxima van 24,4 graden stegen en een strakblauwe lucht boven ons waardoor de zon er in tegenstelling tot gisteren de hele dag door ononderbroken op los te branden. De wind was meestal zwak uit zuidelijke richtingen waarbij er naar de avond toe een meer zuidoostelijke stroming op gang kwam. De temperaturen bleven tot laat in de avond aangenaam waardoor de terrasjes die hun uitrusting weer naar de winterberging hebben gesleurd zichzelf wel op de kop konden slaan om van hun bezoekers nog maar te zwijgen. Ook vandaag konden we als een druipnatte neerslagvrije dag in de boeken schrijven met een dagtotaal van 0,0 mm.


Maandag, 15 oktober 2018

(Taiwan) Bij het opstijgen vanuit Istanboel hingen er Cumulusachtige wolkenflarden terwijl andere bewolking ontbrak. De verdere vlucht verliep rustig al was er redelijk wat turbulentie ter hoogte van Bahrein. Boven het noorden van India en Nepal was eveneens geen bewolking te zien doch vanaf Myanmar was er veel Cumulusbewolking te zien. Buien ontbraken echter op het eerste zicht al werd de bewolking snel meer aaneengesloten en zijn we waarschijnlijk over een regenzone gevlogen. Daarna klaarde het slechts moeizaam op en pas ter hoogte van Hong Kong was het open weer met slechts wat Cumuluswolkjes boven zee. Op het vasteland was echter nog steeds veel bewolking te zien en vanaf Taiwan waren er ook weer verschillende lagen Altocumulus en Stratocumulus met in de verte boven China een muur van Cumulonimbuswolken. Ook boben Taiwan zelf zagen we hier en daar valstrepen al was het bij de landing nog droog met een paar opklaringen. De avond verliep zacht, rustig en met breder wordende opklaringen in Taipei. Uiteindelijk bleef er slechts wat Stratus fractus over.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 15 oktober 2004 - 2018   ( 99)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 15-10-2019 18:24