Flashback: 18 oktober 2004 - 2018

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 18-10-2019 18:59 






Maandag, 18 oktober 2004

Toegegeven, het weer bekende vandaag meer 'kleur' dan de voorbije dagen, maar het is niet hetgene waar de meeste mensen op wachten. Deze ochtend kregen we weer een aantal flinke buitjes over ons heen gespoeld en hoewel het daarna wat rustiger werd op pluviaal gebied waren de wolken nog steeds in de overgrote meerderheid zodat het er niet meteen vriendelijk uitzag buiten. Af en toe konden schuchtere opklarinkjes echter de zaak een beetje opfleuren en op thermisch gebied hebben we gelukkig ook al een aardige winst kunnen boeken met maxima van 15,2 graden al moesten we er wel een iets sterkere wind tot 29 km/h bijnemen en waren de ochtendminima weer iets frisser met 7,9 graden (niettemin nog een normale waarde voor de tijd van het jaar). Naar de avond toe is het erop beginnen te lijken dat de opklaringen breder worden vanuit het westen en we enkele uurtjes door de regengoden met rust zullen gelaten worden (de dagtotalen zijn ondertussen opgelopen tot 4,6) doch het is maar een tijdelijk gebeuren (mobiele hogedrukwig) want een zwakke regenzone zal ons morgennamiddag op een flink pak wolken en wat regendruppels trakteren.


Dinsdag, 18 oktober 2005

Afgelopen ochtend kwam de winter al eens eventjes om het hoekje kijken. Onder begeleiding van een tot 27 km/h aanzwellende oosten tot zuidoostenwind heeft het kwik zich immers teruggetrokken tot een onderkoelde 4,7 graden om hierbij nog maar te zwijgen van de gevoelstemperaturen. Toen het eerste daglicht in de Malderse atmosfeer doordrong bleek het luchtruim volgezaaid te zijn met hoge sluierwolken en deze namen in de loop van de dag verder toe in aantal waarbij ze na de middag ook gezelschap kregen van middelhoge bewolking en zo door het verzwakken van de zon de opmars van het kwik konden stuiten op 15,2 graden. De aanwezige wolken zorgden nog voor een fraaie zonsondergang maar de overgang naar een heel ander en vooral vochtiger weertype is hiermee wel gezet. Als de regenzone het vooropgestelde schema volgt zal de ochtendspits morgen reeds ten prooi vallen aan motregen en lichte regen die tot 's middags zal blijven aanhouden. Nadien volgen er opklaringen en lijkt de dag alsnog redelijk te zullen afsluiten, maar op donderdag en vrijdag zal de bewolking opnieuw heer en meester zijn boven de lage landen waarbij er aan de kust een aantal buien zullen aktief zijn. Deze buien zouden tijdens het weekend kunnen doordringen tot in Malderen waarbij de wisselvalligheid langer zal duren dan eerder berekend, de opmars van het gisteren besproken hogedrukgebied zou pas tegen dinsdag merkbaar worden, vooropgesteld dat die er nog komt natuurlijk...


Woensdag, 18 oktober 2006

Dat het gisteren nog een ganse dag droog bleef, konden we van vandaag niet meer zeggen. Reeds ruim voor zonsopgang bereikte een zwakke regenzone het Malderse grondgebied waar hij korte tijd voor lichte tot matige regen zorgde onder een met Altostratus en Altocumulus gevulde hemel. Beide wolkensoorten waren tevens ook verantwoordelijk voor de erg hoge minima van 12,7graden. Van een druilerige of doorweekte herfstdag bleven we echter gespaard want in de loop van de voormiddag hield het alweer op met regenen. Tegen de middag verschenen er waarempel zelfs opklaringen vanuit het zuidwesten die geleidelijk breder werden en het grootste deel van de namiddag aldus nog een erg fraaie aanblik konden bezorgen. Bovendien stond er niet al teveel wind met maximaal 12,9 km/h uit zuid- zuidwestelijke richtingen. De opklaringen waren echter niet onsterfelijk want tegen het einde van de namiddag was het weer een reunie van Altocumuli en Altostratus wolken die zich in het zuidwesten samenpakten en vervolgens aan hun veroveringstocht door het Belgische luchtruim begonnen. Net iets te vroeg om een nieuwe twintiger toe te laten want het kwik bleef net op 19,7 graden haperen om vervolgens weer langzaam te dalen. Om het feestje compleet te maken, ging het in de loop van de avond opnieuw regenen aan een meestal matige intensiteit. Het etmaaltotaal zal wellicht rond middernacht bereikt worden en op naam van de avondregen staan vermits het gespetter vanochtend niet meetbaar bleek te zijn.


Donderdag, 18 oktober 2007

Tijdens de nachtelijke uurtjes bereikte vochtige, koele en onstabiele zeelucht de lage landen waardoor we vanochtend ontwaakten met een buiig weertype in een enigzins doorweekte omgeving. De aanwezigheid van de wind (tot 20,9 km/h uit het noorden) zorgde ervoor dat de luchtlagen goed gemengd werden waardoor de temperatuur toch niet zo laag uitviel als aanvankelijk gevreesd werd, maar de minima van 6,1 graden kan je nog niet meteen tropisch noemen. Tussen de buien door kregen we mooie, diepblauwe luchten te zien waardoor de zon zich af en toe van haar beste kant liet zien en nog een klein tikkeltje nazomer kon toevoegen aan het gure herfstweer. De aktiefste buien leken vooral in de voormiddag tot ontwikkeling te komen, maar ook deze buien waren niet echt intens te noemen doordat de wolkentoppen niet tot op grote hoogte konden doorstoten. De buien die zich na de middag voordeden, brachten zelfs niet meer dan een paar verdwaalde druppels voort terwijl de zon dan meer aan bod kwam. De temperaturen konden op deze manier nog oplopen naar 15,7 graden. 's Avonds kwam er meer hoge en middelhoge bewolking binnendrijven maar doordat de buienwolken verder in aantal afnamen kunnen we nog niet meteen van een bewolkingstoename spreken. De laatste restjes buienwolk zorgden echter nog voor wat extra regen na zonsondergang, wat de pluviometer uiteindelijk op 1,2 mm bracht tegen het einde van het etmaal. Een sterke afkoeling zette zich rond en na zonsondergang in, maar de bewolking zorgde voor een afremmend effekt waardoor de temperatuur halverwege de avond leek te stagneren op een ruime zeven graden.


Zaterdag, 18 oktober 2008

Onder de vrijwel heldere hemel is het tijdens de nacht verder afgekoeld naar een frisse 3,7 graden die omstreeks 7H30 werd bereikt. Van die opklaringen was 's morgens echter niet veel meer te merken, want het malderse luchtruim was ondertussen weer vergeven van de middelhoge bewolking die voornamelijk uit Altocumulus bestond. Een echt somber weertype leverde dit gelukkig niet op dankzij de minuscule opklaringen die tussen de wolkenvelden verweven zaten, en de bewolking zelf die soms mooie patronen en strukturen vooor de dag wist te brengen. Tijdens de daaropvolgende uren leek er een subtiele overgang plaats te vinden naar laagangende bewolking die vooral uit Stratocumulus bestond. Deze overgang ging gepaard met iets bredere opklaringen en wat extra zonneschijn, maar dit kon niet veel meer veranderen aan de maxima die met 14,2 graden een beetje achterwege bleven. Gelukkig was de wind, die ondertussen weer het vertrouwde zuidwesten had opgezocht, al evenmin in topvorm waardoor ze het met maximaal 20,9 km/h niet al te kil deed aanvoelen. Tijdens de avond kwamen er dan massaal brede opklaringen opzetten vanuit het zuidwesten, en evolueerden we weer naar een bijna helder weertype waarin enkel ragfijne Cirrus- en Cirrostratusbewolking overbleef die het malderse luchtruim sierden. Een laatste inspektie van de pluviometer brengt een neerslagtotaal van 0,2 mm aan het licht waarvan niet duidelijk is of het neerslaande nevel/mistdruppeltjes waren of neerslag die vroeg in de ochtend of nacht uit de bovengenoemde bewolking is gevallen.


Zondag, 18 oktober 2009

Dankzij de invloedsperikelen van een naderend warmtefront zijn we voor de rest van de nacht gespaard gebleven van buiigheid. De opwarmende bovenluchten hadden immers een stabiliserende werking, maar konden niet voorkomen dat het onderin de atmosfeer nog sterk afkoelde. De belangrijkste ochtendactiviteiten bestonden dan ook uit ruiten krabben en stukgevroren plantjes bijeen rijven, bij minima die naar -0,1 graden zijn gedaald. Het eigenlijke warmtefront bleef netjes ten westen van ons waardoor het weliswaar niet veel opwarmde, maar we daarentegen konden genieten van een aantal mooie opklaringen. Wat er van bewolking tot in Malderen kon doordringen, bestond vooral uit Altocumulus en Stratocumulus undulatus velden die bijzonder fraai oogden en voor een serene sfeer zorgden. De wind draaide naar westelijke richtingen en haalde snelheden tot 16,1 km/h terwijl de maxima nog steeds onderkoeld waren met 13,4 graden. Tijdens de avond waren de vurige kleurentinten in de eerdergenoemde wolkensoorten een reden te meer om de camera nog eens boven te halen, maar ook een extra truitje mocht in de snel afkoelende atmosfeer niet ontbreken. Vorstige toestanden lijken niettemin onwaarschijnlijk, en het neerslagtotaal van 0,2 mm zal wellicht ook niet meer aangevuld worden.


Maandag, 18 oktober 2010

Even naar de thermometer kijken of even naar het berijpte landschap buiten gluren, beide manieren waren goed om de eerste nachtvorst van het nieuwe winterseizoen vast te stellen. De thermometers waren naar -0,7 graden gedaald terwijl de blaadjes van heel wat exotische planten zelfs nog een stuk dieper zakten. Er hingen wat verspreide Stratocumulusbankjes en wolkenflardjes, maar de zon werd er nauwelijks door gehinderd waardoor alles in een mum van tijd weer ontdooide. De wolken werden naar de middag toe schaarser doordat er op enige hoogte warmere lucht werd aangevoerd. Aan nazomerweer hoeven we ons echter niet te verwachten, want die opwarming zal zich enkel in de hoogte verderzetten en op de koop toe hoort daar ook nog eens een regenzone bij. Om het helemaal af te maken zal deze regenzone op haar beurt gevolgd worden door nog koudere lucht, al zal de kans op nachtvorst door toedoen van wolken en vochtige lucht afnemen. De storing werd voorafgegaan door Cirrostratusbewolking, maar deze was erg dun waardoor de zon alle kansen kreeg om het onderkoelde kwik weer een beetje omhoog te krikken zodat er maxima van 13,7 graden mogelijk waren. Er stond een vrij zwakke wind die naar het zuidwesten draaide en snelheden tot 32,2 km/h haalde terwijl er gedurende korte tijd een paar stapelwolkjes werden gevormd. De als koufront verklede regenzone liet haar invloed tijdens de avond reeds merken door Stratocumulus castellanus bewolking te vormen, maar de sluierwolken losten ondertussen weer op. Vooral in Nederland onstonden er later op de avond flinke buien terwijl het er op de satellietbeelden erg indrukwekkend uitzag door het lange gebogen koufront dat geleidelijk naar het zuiden werd getrokken. Dankzij de bewolking verliep de avond erg zacht, en daar de buien slechts moeizaam tot in Vlaanderen doordrongen bleef het neerslagtotaal beperkt tot 0,2 mm.


Dinsdag, 18 oktober 2011

Na een erg zachte nacht waarbij het kwik niet beneden 11,5 graden zakte, volgde snel toenemende bewolking vanuit het westen. Aanvankelijk bleef het droog op een enkele druppel motregen na, maar het voorspelde actieve koufront hield zich wel degelijk aan de afspraken want nog voor zonsopgang kwam het water dan met bakken naar beneden. Tegen de middag was het dan gebeurd en werd het rustig en stabiel terwijl de pluviometer 3,4 mm aanwees. In vergelijking met sommige meetstations (vooral in het oosten) vielen de neerslagtotalen erg mee, maar de temperatuursdaling was algemeen waardoor de maxima van 11,9 graden 's morgens reeds gemeten werden. We keken nu tegen Altostratus undulatus bewolking aan terwijl de hemel in het noordwesten lichter werd. Daar verschenen na een tijdje Stratus fractus wolken die overgingen in Cumulus, maar de buien verder achter het front zouden ons vandaag nog niet bereiken. Omstreeks 16H kwam de zon er door en hadden we een adembenemend uitzicht op het zeer scherp begrensde koufront met lijnachtige en golvende structuren haaks op elkaar in de Altostratus bewolking. Het leek wel of de weergoden er een kunstwerkje van gemaakt hadden, en ook de thermometers keken verstijfd toe, zij het dan van de kou want de Arctische luchtmassa's achter het front veroverden nu snel het land. Tijdens de avond dreven er velden van Cirrostratus en Altostratus voorbij alsook wat Stratus fractus afkomstig van de buien die zich ten noordwesten van ons bevonden en ons nog niet konden bereiken. Al deze bewolking kon de afkoeling een beetje afremmen waardoor de temperaturen rond 8 graden bleven steken.


Donderdag, 18 oktober 2012

Het was deze morgen niet zacht maar ronduit warm bij temperaturen die omstreeks 6H reeds 15 graden bedroegen. Op geen enkel moment was het kouder dan 13,3 graden. Een nieuwigheidje bij dit alles was dat het droog bleef, al werden de westelijke delen van de Benelux wel degelijk getroffen door royale porties regenwater. Op de satellietbeelden zagen we hoe een koufront net ten westen van ons in haar lengte voorbijtrok. De hemel was dan ook lichter in het oosten terwijl er in het westen tamelijk scherp begrensde dikke wolkenlagen zichtbaar waren. De bewolking leek het pleit uiteindelijk te winnen en rukte langzaam maar zeker op in oostelijke richting. Wel bleef het meestal droog en de configuratie was ideaal om tropische lucht vanuit het diepe zuiden naar Malderen te pompen. Geen wonder dus dat we maxima van 19,4 graden konden optekenen. De wind haalde hierbij snelheden tot 29,0 km/h uit zuid- zuidwestelijke richtingen. Naar de avond toe leek de wolkenband zich opnieuw terug te trekken en werd het halfbewolkt met wat zonneschijn waardoor het drukkend warm werd. Tegen zonsondergang besloot de regenzone het nog eens te proberen en ons vanuit het zuidwesten met nieuwe regenbuien te bestoken. Dat lukte erg goed en het kwam dan ook weer tot flinke stortbuien met tropische intensiteit. Tussen de buien door was het af en toe nog lang genoeg droog om er op een laat nazomerterrasje nog snel een ad-fundum doorheen te wippen. Toen we de pluviometer op het einde van de avond met andere bedoelingen ook leeg maakten, bleek er reeds 2,8 mm regenwater in te zitten.


Vrijdag, 18 oktober 2013

De wind is tijdens de nacht volledig weggevallen en een combinatie van veel vocht, een lange nacht en de windstilte zorgde voor veel laaghangende bewolking en plaatselijk dichte mist (niet in Malderen) waardoor de dag een grijze en sombere start nam. Dit gebeurde bij desondanks erg zachte minima van ... graden waarbij het in het tweede deel van de nacht duidelijk weer een paar graden is opgewarmd. Er viel ook wat zeer fijne motregen, maar deze neerslag was nauwelijks voelbaar, laat staan meetbaar. Het merendeel van het vocht in de opnieuw doorweekte omgeving was opnieuw afkomstig van zachte en vochtige lucht die over de koele grond en dito objecten streek en daarbij condenseerde. Halverwege de voormiddag kwam de atmosfeer weer in beweging en ging de egale Stratus bewolking over in Stratus fractus waarna er opklaringen verschenen. Deze werden geleidelijk breder en talrijker en tegen de middag was het aangenaam nazomer/lenteweer met vriendelijke stapelwolkjes, wat vederwolkjes en een luchtig briesje bij zeer aangename temperaturen die ... graden haalden. Na verloop van tijd dreven er wat Altocumulusvelden binnen die geleidelijk talrijker werden terwijl de stapelwolken eveneens lichtjes in aantal toenamen. Verdere gevolgen bleven echter uit waardoor we enkel de zon moesten missen. De resterende opklaringen zorgden voor mooie en zachte kleurenpaletten bij zonsondergang waarop een erg zachte avond volgde. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.


Zaterdag, 18 oktober 2014

De sluierbewolking is vanochtend weer wat dunner geworden, maar vooral tijdens de eerste uren van de dag was ze nog dik genoeg om het de zon knap lastig te maken. Gelukkig hadden we al wat thermische voorsprong dankzij de ultrazachte minima van 13,9 graden. Vanuit het zuiden kwamen er vervolgens opklaringen opzetten en binnen de kortste keren werden we bijna letterlijk geroosterd door een verrassend krachtige oktoberzon waarin het zomers warm aanvoelde. Het warmde razendsnel op en we haalden tijdens de namiddag verbluffende maxima van 24,7 graden terwijl er enkel wat sluierwolkjes voorbijdreven in de voorts staalblauwe hemel. Wie een vrij zicht in westelijke richting had, kon daar echter een scherp begrensde laag van Stratocumulus en Stratus bewolking zien die gelukkig niet onze richting uitkwam. Er stond tamelijk veel wind uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen, maar die was ook nodig om de ovenlucht tot bij ons te blazen. Tijdens de avond zwakte die wind wat af en de dag werd in erg zwoele omstandigheden afgesloten, waarbij de temperaturen ruim boven 20 graden bleven en de meeste juli en augustusavonden hierdoor diep vernederd werden. Neerslag is er uiteraard niet aan te pasgekomen zijn, of het zouden al zweetdruppeltjes moeten geweest zijn die echter niet meetelden voor het dagtotaal van 0,0 mm .


Zondag, 18 oktober 2015

Tegen de verwachtingen in is de bewolking afgelopen nacht opgetrokken waardoor de dag een veelbelovende, zonnige start maakte onder een diepblauwe hemel zonder enig teken van bewolking. Ondanks de opklaringen konden we het vorstvrij houden bij minima van 5,8 graden en overdag liet de zon het snel opwarmen waardoor er zowaar iets nazomerachtig in de lucht hing. Helaas hing dat daar niet alleen, want ondertussen waren er dan toch nog wolken binnen gedreven vanuit het oosten. Het ging aanvankelijk om Stratus fractus maar al snel zagen we ook Altocumulus en Cirrus bewolking verschijnen die weinig goeds beloofde voor de amper weer op adem gekomen zonneaanbidders. De kleuren werden ook veel fletser door het binnenstromen van vochtigere lucht. Tot ongeveer halverwege de namiddag viel het uiteindelijk nog mee en kon de zon nog een groot deel van de tijd de wolken ontwijken waardoor we alsnog maxima van 13,9 graden konden binnenrijven. Door de zeer zwakke wind en de vochtige atmosfeer voelde het warmer aan dan het was. Daarna sloeg het weer erg snel om en begon het lichtjes te regenen uit Altostratus, Stratocumulus en Stratus bewolking die massaal binnendreef vanuit het noorden en noordwesten. De grondstroming bleef wel overwegend oostelijk tot noordoostelijk. Net als gisteren was het terug een uitgemergeld frontje dat duidelijk in de herfst van haar leven was aanbeland en kwam het opnieuw niet verder dan 0,2 mm terwijl het later op de avond zelfs weer helemaal droog werd. De bewolking mochten (moesten) we echter houden waardoor deze fraaie zomerdag dan toch in mineur is geëindigd.


Dinsdag, 18 oktober 2016

Ondanks het heldere en windstille weer is het afgelopen nacht niet tot vorst gekomen bij minima van 9,6 graden. Alle ingredienten om er een zachte en zonnige nazomerdag van te maken leken aanwezig te zijn, doch er werden al snel Stratus fractus wolkjes gevormd terwijl de blauwe kleur van de hemel nogal nevelachtig en flets aandeed. Het duurde niet lang of er dreef Cirrostratus binnen en we kregen meer van die Stratus fractus wolkjes te zien die ook nog eens gezelschap kregen van Stratocumulus en Altocumulus. De Cirrostratus ging over in Altostratus en toen deze dikker werd moest de zon er definitief de duimen voor leggen. Eerst bleef het nog een hele tijd droog maar halverwege de namiddag kwamen we dan toch nog in de regen terecht en samen met de bewolking en de aanwakkerende zuidwestenwind zorgde dit voor een guur en kil sfeertje. Het kwik had er duidelijk al snel genoeg van en haakte af op 12,9 graden. De neerslag hoorde bij een koufront, en de passage daarvan ging gepaard met een pittige buienlijn die op het einde van de namiddag de revue passeerde. Plaatselijk zorgde deze voor nogal wat overlast en schade (windhozen) maar in Malderen waren het enkel de indrukwekkende wolkenformaties en een scheut regenwater ten belope van 2,7 mm die we aangeboden kregen. Er dreven opnieuw opklaringen binnen vanuit het westen waarin nog flink wat stapelwolken te zien waren, maar tot nieuwe buien is het niet meer gekomen. Dankzij de niet volledig wegvallende wind en het vocht in de lucht koelde het tamelijk langzaam af waardoor de brede opklaringen waarschijnlijk nog niet tot nachtvorst zullen leiden.


Woensdag, 18 oktober 2017

De dag begon grijs en mistig in Malderen maar geleidelijk begon het weer op te klaren en op de meeste plaatsen werd het terug zonovergoten nazomerweer. De minima waren met 10,2 graden nog aan de hoge kant en overdag haalden we bij een veel intensere zon dan gisteren weer met gemak maxima van 21,2 graden. Van de nevelige waas was niet veel meer te merken en het was terug een luchtige hemel met blauwe kleuren, wat Cirrus bewolking en een normaal ogende zon met witte kleuren die we te zien kregen. De wind kwam uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen en tijdens de namiddag dreef er wat Altocumulus castellanus bewolking binnen vanuit het westen wat in combinatie met de zachte temperaturen en de warme kleuren voor een zomerse sfeer zorgde en velen liet fantaseren over knallende onweerscomplexen. Natuurlijk kwamen deze er niet maar aan alle andere elementen van (na) zomerweer werd in ieder geval voldaan. Net als de voorbije dagen was neerslag weer de grote afwezige waardoor het er meer en meer op lijkt dat de grote droogte van dit jaar nog lang niet voorbij is in regio Londerzeel, getuige hiervan ook de erg stoffige velden en lage waterstanden in de omgeving. De avond verliep rustig en zacht en door de wat zwakkere wind werd er nu ook meer dauw en nevel gevormd.


Donderdag, 18 oktober 2018

 (Taiwan) Na het zwaarbewolkte en sombere weer van de voorbije dagen lieten de weergoden zich van hun beste kant zien en konden we genieten van brede opklaringen met veel zonneschijn. We kregen een typische zomerlucht te zien met stapelwolkjes en het werd aangenaam warm met een 25-tal graden. Tijdens de rit naar Taichung bleken de stapelwolken iets te enthousiast te zijn en tijdens de avond kwam het daar dan toch nog tot buien. Hoewel de neerslag weinig voorstelde in hoeveelheid waren de druppels die er vielen opvallend dik. Daarna werd het weer droog maar later op de avond volgde er weer een bui met gelijkaardige karakteristieken.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 18 oktober 2004 - 2018   ( 78)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 18-10-2019 18:59