Een andere benadering van het kaartje van World Climate Service

Bericht van: Stan (Turnhout) , 20-10-2019 00:22 

Dag allemaal,

Het kaartje van Sebastiaan (link: https://twitter.com/WorldClimateSvc/status/1185233653267341312was van World Climate Service, een Amerikaans weerbureau dat samenwerkt met Meteogroup (waar weer.nl ook onder valt) en dat regelmatig tot redelijk correcte langetermijnvoorspellingen komt.

Bij dit soort kaartjes heb ik altijd de neiging om ook eens per maand te gaan kijken wat de luchtdrukverdeling per maand gemiddeld lijkt te doen in deze jaren.

Dus bij deze de resultaten:

September:

Dit heeft enkele overeenkomsten met de luchtdrukverdeling in September 2019: meer hogedruk dan normaal ten zuiden en zuidwesten van ons en lagedruk meer dan normale ten noorden van ons gepositioneerd.

Oktober: 

Oktober laat hogere kansen zien op hogedruk ten noorden van ons. Dit lieten meerdere invloeden zien (bv. zeewatertemperaturen) maar toch is die hogedruk (veel) minder tot uiting gekomen dan aanvankelijk gedacht.

November: 

November laat lagere luchtdruk dan normaal zien ten noorden van ons en meer hogedruk over de Atlantische oceaan, ten westen van de Britse Eilanden. Dit kan koelere instabiele westelijke tot noordwestelijke winden impliceren.

December: 

December laat het meest zonale zien van allemaal. Een flink positieve NAO (Northern Atlantic Oscillation; beschrijft het luchtdrukverschil tussen Ijsland en de Azoren/Portugal) is hier zichtbaar, waardoor zachte westelijke tot zuidwestelijke winden ons weer regeren.

Januari:

Januari ziet er eigenlijk niet meer zo heel zacht uit. Meer hogedruk dan gebruikelijk ten noordoosten van ons, een koud Europees-Rusland en West-Siberië, en meer lagedruk dan normaal ten westen van ons. Er is ook een zwak signaal richting lagedruk boven Zuid-Europa. Januari kan dus een afwisseling van zachtere en koudere periode geven. Heel anti-winters en zo extreem NAO+ is het niet!

Februari:

Februari laat meer hogedruk dan normaal over een groot gebied ten noorden van ons zien. Dit geeft hogere kans op noordelijke tot oostelijke winden waarmee het dus kouder en droger kan worden. Echter mag niet vergeten worden dat er zowel redelijk koude (2013 en 2012) als zachte (2008 en 2016) maanden tussenzitten.

Conclusie:

Aan de hand van de lage hoeveelheid zee-ijs op het Noordelijk Halfrond in September kan iets gezegd worden over de luchtdrukverdeling voor de komende maanden, maar de signalen gaan op zichzelf niet doorslaggevend zijn en er zal meer moeten worden geanalyseerd om conclusies te kunnen trekken. Oktober 2019 geeft al een andere luchtdrukverdeling dan uit het bovenstaande opgemaakt wordt. Het resultaat voor November staat scherp tegenover van wat andere factoren 'zeggen' (bv. AAO, zeewatertemperaturen, MJO...). December lijkt de hoogste kansen op meer zachter en natter winterweer te geven dan gebruikelijk maar in Januari en Februari kan het eigenlijk ngo alle kanten op. Daarom is de winter nu al afschrijven nog niet van toepassing. Pas tegen half/eind November kan er echt iets significant gezegd worden over de aankomende winter, daarvoor blijft het bij hypothetische vermoedens! Zelfs de komende weken kan nog geheel anders verlopen als uit bovenstaande opgemaakt kan worden. 😉

Fijne weekend verder,

Stan

Bericht laatst bijgewerkt: 20-10-2019 11:22
‘De weersverwachting was goed, alleen hield het weer zich niet aan de verwachting.’ ~ Jan Pelleboer

Een andere benadering van het kaartje van World Climate Service   ( 1829)
Stan (Turnhout) -- 20-10-2019 00:22
voor de komende 6 tot 12 dagen....   ( 1042)
Seppie (Buren GLD.) -- 20-10-2019 01:10
Re: Een andere benadering van het kaartje van World Climate Service   ( 217)
Mark (Warmond) -- 20-10-2019 16:58
Re: Een andere benadering van het kaartje van World Climate Service   ( 143)
Stan (Turnhout) -- 21-10-2019 00:43