Morgen opnieuw Acqua Alta in Venetie verwacht

Bericht van: Peter (Wiltz -Luxemburg) , 16-11-2019 11:52 

Na het bijna recordhoge peil van 1,87 meter van een paar dagen geleden wordt er morgen rond de middag opnieuw een peil ruim boven de 1,40 meter verwacht, namelijk 1,60 meter. Bij 1,40 meter staat een groot deel van Venetie onder water.

De burgemeester van de stad wijt dit aan de klimaatopwarming. Dit mede omdat er de laatste 20 jaar al meerdere keren spreake was van gevaarlijk hoog water, terwijl dit vroeger slechts zeer zelden voorkwam. Mogelijk heeft hij daarom inderdaad recht van spreken.

De vraag is dan waarom het waterniveau steeds vaker zo hoog komt te staan. Zelf heb ik het idee dat de waterhuishouding van het hele Middellandse zeebekken 'in de war is', doordat er in het winterhalfjaar soms veel meer regen valt dan vroeger. De in- en uitstroom bij Gibraltar is relatief zo gering dat het neerslagoverschot niet snel weg kan vloeien. Aan de andere kant zou je verwachten dat in het zomerhalfjaar de verdamping alleen maar toeneemt.

Aan de grafiek van de verwachte waterstanden hieronder kun je zien dat op dit moment de gemiddelde waterstand permanent ongeveer een halve meter boven het nulniveau ligt. Waarmee niet gezegd is dat dit nulniveau precies de (seizoens-)normaal is, maar ver zal dit er niet van afliggen.

De afgelopen tijd is er inderdaad heel veel regen gevallen in het hele Middellandse zeegebied: twee keer een 'Gota fría' bij Spanje, en ook meerdere malen bij de Adriatische Zee en bij Griekenland. Dit zal echter niet in het hele gebied het waterniveau met een halve meter hebben verhoogd, want dat is 500 mm surplus over de hele Middellandse Zee. Maar mogelijk wel in het noordelijk deel van de Adriatische Zee, waaraan Venetie immers ligt. Bij een doorstaande zuidoostelijke luchtstroming stroomt het water dan maar weinig af. De klimaatverandering zorgt mogelijk ook voor een toename van deze windrichting, maar een echt bewijs daarvoor heb ik nog niet gezien.

Een paar links hierbij: eerst een artikel van een BBC-meteoroloog, en als tweede een artikel van de gemeente Venetie, met daarin de verwachte waterstanden. Dit laatste hier ook als grafiek.

https://www.bbc.com/news/world-europe-50401308

https://www.comune.venezia.it/it/content/centro-previsioni-e-segnalazioni-maree

 



Morgen opnieuw Acqua Alta in Venetie verwacht   ( 1599)
Peter (Wiltz -Luxemburg) ( 381m) -- 16-11-2019 11:52
Re: Morgen opnieuw Acqua Alta in Venetie verwacht   ( 602)
Tinus Lichtenvoorde ( 20m) -- 16-11-2019 12:28