Komende dagen geregeld zon - vrijdag en zondag regen

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 02-12-2019 11:55 

Een zwakke storing zorgt in het zuiden voor wolkenvelden en vallen nog een paar buien of buitjes. Elders is er meer zon maar ook daar kan een stapelwolk uitgroeien tot een bui. Later vanmiddag neemt de bewolking toe op nadering van een zwak warmtefrontje. Het wordt 5/6 graden in Limburg tot 10 in Zeeland bij een zwakke, hooguit matige westelijke wind, kracht 2 tot 3. Bij zee draaiend naar het noordwesten en daar windkracht 4 tot 5. Komende nacht een spatje regen en 4  graden.

Morgen blijft het droog en schijnt de zon af en toe. Vanaf de Noordzee wordt echter vochtige lucht aangevoerd zodat er geleidelijk aan steeds meer stapelwolken ontstaan die neigen het zwerk wat dicht te gaan smeren. Het wordt 7/8 graden bij een zwakke of matige zuidwestenwind, kracht 2 tot 3. In de nacht 2 of 3 graden maar zuidelijk van de grote rivieren daalt het kwik naar waarden rond of iets onder het vriespunt en is er kans op mist. 

Woensdag wordt er nog wat drogere lucht aangevoerd. Het blijft opnieuw droog en vooral landinwaarts zijn er flinke zonnige perioden. Met name het zuidwesten heeft last van hardnekkige laaghangende wolken vanaf zee. Daar wordt het maar 4,elders nog 6 of 7 graden bij een zwakke of matige zuidwestenwind, kracht 2 tot 3.In de nacht opklaringen en temperaturen rond en in de oostelijke helft van het land iets onder het vriespunt: 0 tot - 3 (Limburg) graden. Kans op mist.

Donderdag is het maar afwachten in hoeverre lage wolken oplossen. In veel gebieden zal grijzigheid wel eens hardnekkig kunnen zijn en in het (zuid) oosten is kans op mist. Dat zal ook zijn weerslag op de temperatuur hebben: het wordt in het zuidoosten maar 2 of 3 graden, terwijl het noordwesten met wat zon nog de 7 of 8 graden kan halen. De zuidwestenwind trekt wat aan en wordt matig, kracht 4 tot 5. In de nacht kwikstanden rond het vriespunt in Limburg maar elders in het land daar ruim boven en neemt de bewolking toe.

Vrijdag trekt een depressie vanaf de Labrador Zee naar het zuiden van Noorwegen. Bijbehorende storingen zullen ons gaandeweg de dag bereiken en gaat het regenen. Er wordt zachtere lucht aangevoerd: het wordt 5 graden in Limburg tot 10 in het (noord) westen bij een stevige zuidwester, kracht 4 tot 5. 

Vooruitzichten:

Kijken we naar het weekend dan zien we dat zaterdag overwegend droog gaat verlopen met geregeld zon maar zondag de kans op regen toeneemt. Beide dagen wordt het 8 tot 10 graden. Zaterdag is het rustig en vriendelijk, zondag dus weer nat en bovendien meer wind.

Witte kerst?
December is begonnen en de kerstdagen komen nu toch echt dichterbij. De kansen op een witte kerst liggen in ons land statistisch gezien rond de 5%. Hoe gaat het dit jaar verlopen? Voor zinnige dingen daarover is kerst nog wel ver weg, maar het zou zo maar kunnen dat de eerste winterse buien zich volgende week gaan aandienen. De klassieke westelijke stroming, de schrik voor iedere winter- en sneeuwliefhebber blijft weg en vanuit het poolgebied komt koude lucht onze kant op. We moeten ergens beginnen.

 

 

Weerbeeld

Symbool

Wind

Bft

Min Temp

Max temp

Zon

nrslg

di

Droog/wolken/wat zon

Meer

w

2-3

3

8

40

10

wo

Droog/geregeld zon

Meer

zw

2-3

2

6

60

10

do

Wolken/beetje zon

Meer

zw

3-4

-1

6

30

10

vr

Zachter en regen

Meer

zw

4-5

5

8

20

60

za

Meest droog/wat zon

Meer

w-zw

2-3

7

10

40

20

 

Bericht laatst bijgewerkt: 02-12-2019 12:42

Komende dagen geregeld zon - vrijdag en zondag regen   ( 1322)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 02-12-2019 11:55
Koudst in Groningen met 7 graden?   ( 527)
Chris vd Bos (Vijfhuizen) -- 02-12-2019 12:35
Re: Dank! Aangepast.   ( 380)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 02-12-2019 12:43